Όταν ακούμε πως μια μπάντα προέρχεται από τη Σουηδία, το μυαλό μας με μεγάλη δυσκολία μπορεί να κάνει αρνητικές σκέψεις. Τι μπορεί να πάει στραβά όταν η μπάντα αυτή προέρχεται από τη χώρα που γέννησε τους Bathory, τους Heavy Load και …τόσους άλλους!!! Μια ακόμα περίπτωση καθηλωτικού μεταλ από την παγερή Σουηδία, είναι οι Grand Magus. Οι Grand Magus ιδρύθηκαν το 1996 στη Στοκχόλμη από τον Janne “JB” Christoffersson και λειτουργούσαν για τρία χρόνια με το όνομα “Smack”. Μουσικά κυμαίνονται σε heavy/doom μεταλ, με αρκετές επιρροές από Nazareth, Black Sabbath και φυσικά Manowar, καθώς οι στίχοι τους βασίζονται σε παγανιστικές δοξασίες ενώ λειτουργούν και σαν ωδές σε πόλεμο.

Grand Magus (2001)

Πρόκειται για ένα δίσκο ορόσημο για την μπάντα, καθώς παρουσιάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό που έχει να δείξει. Σκανδιναβικό, πρωτόγονο, βάρβαρο heavy/doom rock από τις καλύτερες δουλειές τους.

Monument (2003)

Δύο χρόνια μετά το πρώτο τους άλμπουμ, ακολουθεί το Monument. Περισσότερο doom από το πρώτο, με αρκετά groove στοιχεία. Για όσους λατρεύουν την Σκανδιναβική μυθολογία και τα περί Ragnarok χωρίς να αρέσκονται ιδιαίτερα στο ακμάζον Black Metal της περιοχής, απευθύνεται εδώ και βρίσκει όλα όσα του έλειπαν.

Wolf’s Return (2005)

Σίγουρα όχι ανάμεσα στα αγαπημένα των οπαδών της μπάντας, παρόλα αυτά αποτελεί μια γενικότερα ευχάριστη κυκλοφορία για τους οπαδούς του oldschool, απλού και λιτού heavy metal, χωρίς πολλά βαρύγδουπα σημεία και κάτι που να το κάνει να ξεχωρίζει ιδιαίτερα.

Iron Will (2008)

8 κομμάτια και 1 instrumental 39 δευτερολέπτων, μας κάνουν 9 διαμάντια. Ιδιαίτερη μνεία στο ‘Iron Will’, ‘Silver Into Steel’ , ‘As The Oar Strikes The Water’ και φυσικά το αθάνατο ‘I Am The North’.

Hammer Of The North (2010)

Στη συγκεκριμένη κυκλοφορία, οι Grand Magus διατηρούνται συνθετικά σε υψηλό επίπεδο. Σωστή ερμηνεία ήχος που τιμά τους Judas Priest και τους Black Sabbath εποχής Dio. Δυστυχώς όμως ένας δίσκος που κακά τα ψέματα, πέρασε χωρίς να πάρει την προσοχή που του άξιζε.

The Hunt (2012)

Aξιοπρεπέστατος δίσκος. Αγγίζει την αισθητική του Ιron Will λόγω παραγωγής, απομακρυνόμενος λίγο από το Hammer Of The North. Αξιόλογη σίγουρα προσπάθεια.

Triumph And Power (2014)

“…to slay became a trade, your soul will have to pay, the final fate a clash between the blades …”. Τίποτα άλλο. Αγαπημένο.

Sword Songs (2016)

Καταιγίδα από riffs, όμορφες κιθάρες και γενικότερα μια μπάντα που αποδεικνύει πως δεν έχει κουραστεί ακόμα. Το εξώφυλλο όμως μοιάζει αρκετά παιδικό…

Οι Grand Magus, μόλις λίγους μήνες μετά την τελευταία τους επέλαση στη χώρα μας στο πλευρό των Amon Amarth, πρόκειται να εμφανιστούν στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου, στο Fuzz, μαζί με τους αγαπημένους στο ελληνικό κοινό Sacral Rage και The Mound, ενώ την επομένη τραβάνε για άλλη μια φορά στον Βορρά και συγκεκριμένα στο Eightball, μαζί με τους Dark Nightmare και τους Serpent Lord.