Ψυχοπαίδια του Glenn Branca και άνθη (του κακού?) της αστικής Νέας Υόρκης, οι Swans ή αλλιώς μπάντα φαινόμενο επισκέπτεται τη χώρα μας για άλλη μια φορά. Υπό τις προσταγές του μαέστρου Michael Gira πολεμούν το χρόνο και συνεχίζουν ασταμάτητοι μετά από 14 άλμπουμ να αμφισβητούν και να κρατούν τίμια τον τίτλο “experimental” που έχει κατά κόρον πολυφορεθεί από μια πληθώρα μη-διεγερτικών σχημάτων και καλλιτεχνών. Γιατί για κάτι τέτοιο μιλάμε κυρίως… Για μία διέγερση πολλών επιπέδων που κανείς δεν πρέπει να χάσει. Αν δεν έχεις πειστεί ακόμα αγαπητέ αναγνώστη, σε προκαλώ να συνεχίσεις παρακάτω. 

10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΕΙΣ ΣΤΟ LIVE ΤΩΝ SWANS

  1. Θα έχεις την ευκαιρία να γευτείς λίγη από την κληρονομία της πειραματικής (no wave/experimental rock/noise rock/etc.) σκηνής της Νέας Υόρκης, που μαζί με τους τιμώμενους έχαιρε ονόματα όπως οι Sonic Youth, Lydia Lunch, Jean-Michel Basquiat, Alan Vega, DNA κλπ.
  2. Μακριά από τις έντονες τάσεις «συνταξιοδότησης» καλλιτεχνών από την οποία πάσχει η χώρα μας, οι 3 Shades of Black,3P lab Productions & Temple Productions παρουσιάζουν μια μπάντα που παραμένει καίρια και δημιουργεί με ψυχή, ακόμα και μετά από τόσα χρόνια ύπαρξης.
  3. Οι Swans προσφέρουν ζωντανά μια εμπειρία που δεν μπορείς να κατανοήσεις ακούγοντας τους δίσκους τους, χωρίς βέβαια αυτό να αναιρεί την ξεχωριστή ομορφιά που αμφότερες εκπέμπουν.
  4. Η γενεαλογία τους αντικατοπτρίζεται ξεχωριστά σε κάθε δίσκο τους, οι οποίοι αν και τόσο διαφορετικοί εγκλωβίζουν την αύρα της εποχής και υπόκεινται σε μια διαρκή εξέλιξη. Από το ξερό και ιονισμένο “Filth” μέχρι την ακαδημαϊκή οργή του “The Glowing Man”, έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις ζωντανά το γλυπτό που σμιλεύεται διαρκώς προς την τελειότητα. Το όνομα αυτού, Swans.
  5. Αποτελούν μια υπέρβαση του όρου μπάντα και ότι η συγκεκριμένη λέξη φέρει. Κάποια μέλη αλλάζουν με κάποιο σταθερό κορμό σαν βάση ώστε οι καταλληλότεροι/-ες κάθε φορά να πλαισιώνουν το όραμα του Gira. Σημαντικότερη απόδειξη είναι η επανασύνδεση χωρίς την Jarboe, μοναδικό σταθερό μέλος της πρώτης περιόδου των Swans μαζί με τον Michael Gira.
  6. Ο Michael Gira στα 16 του ήταν κρατούμενος σε φυλακή του Ισραήλ για εμπόριο ναρκωτικών. Είναι ακόμα ένας παρίας που μεγαλούργησε και σώθηκε μέσω της μουσικής. Απανταχού αποξενωμένοι ενωθείτε!
  7. Αυτό θα είναι το τελευταίο τουρ τους με τη συγκεκριμένη σύνθεση πριν ο Gira πατήσει το “reset” για άλλη μία φορά.
  8. Τις εμφανίσεις των Swans θα συμπληρώσουν οι Mohammad και ο Ψαραντώνης σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα. Οι πρώτοι αποτελούν ένα experimental drone σχήμα από την Αθήνα με αρκετά live στο ενεργητικό τους σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ οι συστάσεις είναι περιττές φαντάζομαι για τον Ψαραντώνη. Οι Mohammad με την απόκοσμη κατάβαση στην οποία θα μας παρασύρουν και ο Ψαραντώνης με το παρανοϊκό folk του αποτελούν ιδανικά ορεκτικά για την επικείμενη καταστροφή.
  9. Ελπίδα μιας επί σκηνής σύμπραξης μεταξύ Swans και Ψαραντώνη. Σίγουρα κάτι που θα αφήσει πολλά στόματα(δυστυχώς μόνο αθηναϊκά) ανοιχτά, αν συμβεί. Επαναλαμβάνω… ΑΝ ΣΥΜΒΕΙ!!!
  10. Η ομορφιά του αγνώστου και της έκπληξης που περικυκλώνει τις συναυλίες τους. Επισκέπτονται για 4η φορά τη χώρα μας και ανυπομονώ να δω τι έχουν στις βαλίτσες τους αυτή τη φορά. Τα λέμε εκεί!