Το Dallas Power Fest πραγματοποιείται στις 27 Ιούλη, ημέρα Σάββατο. Κοιτάζω το πόστερ του και νομοτελειακά μου τρέχουν τα σάλια με τις μπάντες που συμμετέχουν. 2 νέες Αμερικάνικες Prog / Power Metal μπάντες (από Τέξας μεριά), μια Prog μπάντα από το Puerto Rico και μια επίσης νέα Power Metal μπάντα και πάλι από το Τέξας.

Κοιτάζοντας το line up μου έρχεται και πάλι στο μυαλό αυτό που κατά καιρούς έχω πει είτε από το μικρόφωνο των εκπομπών μου, είτε σε κατ ιδίαν κουβέντες με κάποιους από εσάς, πως υπάρχει και στην δεκαετία του 2010 μια μικρή μεν αλλά αρκετά ποιοτική και ίσως ανερχόμενη σκηνή από Αμερικάνικα Prog / Power σχήματα.

Για τα περισσότερα από αυτά μάλιστα τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα όσο ήταν και στα 90ς. Με μικρές ή μεγαλύτερες αποκλίσεις ισχύουν τα παρακάτω:

1. Τα συγκροτήματα αυτά θα βγάλουν τις δουλειές τους μόνα, σε μικρές private κοπές.

2. Θα παίξουν κάποια shows στην πολιτεία τους ή στις γύρω περιοχές.

3. Θα χρησιμοποιήσουν τα social media για να προωθήσουν την δουλεία τους αλλά μιας και επειδή τις περισσότερες φορές δεν έχουν διανομή Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα σωρό δυσκολίες για να πουλήσουν κόπιες -ναι στην τελική αυτό μετράει, έτσι θα μπορέσουν να κάνουν το επόμενο άλμπουμ-, δυσκολίες όπως πχ τα υψηλά ταχυδρομικά από Αμερική.

4. Αυτές οι μπάντες αν και αρκετά αξιόλογες, δεν απολαμβάνουν το hype των αντίστοιχων σχημάτων που είναι από Αμερική μεν, παίζουν όμως κυρίως Ευρωπαϊκό κλασσικό ή Speed Metal. Έτσι λοιπόν δεν έχουμε ούτε συμβόλαια με την Gates Of Hell / Cruz Del Sur / ούτε προσκλήσεις σε φεστιβάλ Γερμανών επιχειρηματιών, ούτε κασέτο-labels να θέλουν να σου βγάλουν το άλμπουμ, ούτε ανοιχτές αγκάλες γενικά.

Οι μπάντες αυτές είναι επιπλέον διασκορπισμένες στα μήκη και στα πλάτη της Αμερικής όποτε η έννοια “σκηνή” έχει κυρίως έναν κοινό παρονομαστή σε σχέση με το time point (πολλά από αυτά τα γκρουπ είναι ενεργά μέσα στα 2010ς, κυρίως από τα μέσα και μετά), αλλά και με την αισθητική μιας και συνδυάζουν το Prog με το Power Metal -με τις όποιες μικρότερες ή μεγάλες αποκλείσεις και το ανάλογο focus σε ρεύματα και επιρροές, που προκύπτει από τον ήχο του καθένα-. Αν διαβάζεις Forgotten Scroll τότε σίγουρα έχεις πέσει σε υλικό από τέτοιες μπάντες, είτε με κείμενα αναφορές στο forum, είτε στο site.

Θα ρίξουμε μια μικρή ματιά στις 4 μπάντες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

Infidel Rising

Τους Infidel Rising από το Dallas του Texas, μου τους είχε προτείνει ο John Perez. Στο private ντεμπούτο τους “The Torn Wings of Illusion” που κυκλοφόρησε το 201 παίζουν εξαιρετικό Prog / Power Metal. Λυρικό και μελαγχολικό. Άλλες φορές ανεβάζουν ταχύτητες και αφήνουν και κάποιες πολύ μικρές συμφωνικές πινελιές να φανούν στον καμβά τους, άλλες φορές παίζουν πιο mid tempo βγάζοντας προς τα έξω τον Prog εαυτό τους. Μόνο κάρδούλα.

ΥΓ. Στην μπάντα έχει από το 2018 προσχωρήσει ο David Gallegos (πρώην Power Of Omens) οπότε η καρδούλα πολλαπλασιάζεται επί 100. Και φυσικά δεν είναι ο μόνος από το Power Of Omens legacy που συμμετέχει μιας και έχουμε και στο μπάσο τον τεράστιο Chris Herring ο οποίος φυσικά έπαιζε και στους εξαιρετικούς Dreamstate.

Στο σημείο αυτό θα ήταν καλό να γίνει μια μικρή αναφορά και στον θεό drummer Wayne Stokely ο οποίος παίζει στους Infidel Rising. Πρόκειται για έναν από τους πιο δραστήριους Metal μουσικούς της σκηνής του Dallas. Έχει παίξει σε άπειρες μπάντες:

Αναφέρω χαρακτηριστικά τους θεούς Tyr των οποίων το εκπληκτικό “Illusion” άλμπουμ του 2002 πρέπει να τσεκαριστεί οπωσδήποτε -η Arkeyn Steel το έχει επανακυκλοφορήσει μαζί με το demo του 1999 συν το “You Can’t Run Forever”, ένα ακυκλοφόρητο κομμάτι του 2007 ηχογραφημένο την εποχή που η μπάντα έκανε απόπειρα επανένωσης. Σε αυτό το κομμάτι μάλιστα τραγουδάει ο Travis Wills, τραγουδιστής των Infidel Rising και φυσικά των τεράστιων Millennial Reign-.

Επίσης ο αγαπητός κύριος Stokely έχει παίξει και με τους Καλιφορνέζους Glam Rockers Pretty Boy Floyd από το 2012 έως το 2013 και με ένα σωρό άλλα σχήματα τα οποία αν αναφέρω συνολικά το άρθρο θα γίνει γιγάντιο και θα έχουμε φύγει και από το θέμα λίγο.

Dreamkeeper

Μας έρχονται επίσης από το Dallas του Texas. Η μπάντα ξεκίνησε το 2016. Τους είχα παρουσιάσει στην εκπομπή μου όταν κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους.

Στον ήχο τους ενσωματώνουν και κάποια πιο κλασσικά Metal στοιχεία, κοιτούν όμως το λυρικό US Power των 90ς στα μάτια και βάζουν και τις απαραίτητες Prog μεγάλες αναφορές. Το ντεμπούτο τους έχει τίτλο “In a Parallel World”.

Parallel Dimension

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν και οι Parallel Dimension. Έρχονται από το Puerto Rico και παίζουν κατά βάση Prog Metal. Λυρικό και μελωδικό και με κάποια χαμηλοκουρδισμένα ρυθμικά θέματα που δεν χαλούν το γενικό αποτέλεσμα και η παραπάνω παρατήρηση έχει να κάνει με το εξαιρετικό “Horizons” Mini CD τους που έβγαλαν μόνοι το 2013.

Ο κιθαρίστας Rafael Quintana είναι κοινό μέλος στους Infidel Rising και στους Parallel Dimension, ενώ στις τάξεις της μπάντας βρίσκεται και ο παλιός drummer των Infidel Rising, ο πολύς Daniel Almagro που έπαιξε τύμπανα στους Infidel από το 2014 μέχρι το 2017. Ενώ συμμετέχει και στους Progsters, Divine Retribution (ναι από το Dallas και αυτοί), των οποίων το “Misericordia” άλμπουμ του 2018 σας το συστήνω ανεπιφύλαχτα (σύγχρονο Prog Metal με γυναικεία φωνητικά και κάποια μοντέρνα περάσματα. Το υλικό είναι πρώτης κλάσης και σούπερ καλοπαιγμένο).

Όπως βλέπετε λοιπόν από τα κοινά μέλη στις διάφορες μπάντες έχουμε μια υπόθεση κάπως οικογενειακή!

Sole Survivor

Από το Dallas και οι Sole Survivor είναι η μπάντα της βραδιάς που έχει σαφή προσανατολισμό στο Ευρωπαϊκό Power Metal. Μια ακρόαση στο ομώνυμο ντεμπούτο EP τους, του 2016 θα σας βάλει αμέσως στο εν λόγω κλίμα.

Κλείνω κάπου εδώ με μια μικρή υποσημείωση για την σκηνή του Dallas γενικά που είναι από τις αγαπημένες μου -το έχω γράψει και στην παρουσίαση της επανακυκλοφορίας των Tyr εδώ-. Τόσο στα 80’s όσο και στα 90’s η σκηνή του Dallas μας έχει δώσει γκρουπάρες όπως Bellicose, Ruff Justice, Tyr και η παράδοση όπως βλέπετε συνεχίζεται.

Αυτά τα λίγα λοιπόν για τις μπάντες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ. Καλή ακρόαση και ψάξιμο σε όσους ασχοληθούν.

www.forgotten-scroll.gr
Χρήστος “Ακούω Metal σημαίνει ακούω Αμερικάνικο Prog Power” Παπαδάκης