Μπορεί η πορεία των Akhlys είναι αρκετά σύντομη, μετρώντας οριακά 15 χρόνια στο χώρο, το σχήμα όμως από το Colorado των Ηνωμένων Πολιτειών έχει καταφέρει να μαρκάρει τη δική του περιοχή στον χάρτη του black metal με τον πρωτόγνωρο ήχο του. Στην ελληνική δε μυθολογία, η Αχλύς ήταν η ενσάρκωση του νύχτας, που προϋπήρχε συμπαντικά του χάους. Ο Ησίοδος τεκμηρίωνε την ύπαρξη της Αχλέως ως την καταχνιά που βλέπει κάποιος μπροστά του λίγα δευτερόλεπτα πριν φύγει από τη ζωή. Ένας δαίμονας γένους θηλυκού.

Ο πρώτος δίσκος των Akhlys έρχεται το 2009 με τίτλο “Supplication” και κυκλοφορεί μέσω της Starlight Temple Society σε εκατό μόνο κόπιες στην πρώτη του έκδοση. Ένα αριστούργημα που διαρκεί μόλις κοντά στα 40 λεπτά και περιέχει μόνο ένα κομμάτι. Το εν λόγω ομώνυμο κομμάτι ωστόσο, πρόκειται για ένα ταξίδι στο άπειρο. Μια ακουστική ταινία τρόμου με πολλά σκαμπανεβάσματα που κάνουν τον ακροατή να υπερχειλήσει με συναισθήματα κατά το άκουσμά του. Οι Akhlys κατάφεραν μέσα στο “Supplication” να αποτυπώσουν μια dungeon synth αύρα με αρκετά περισσότερα ambient στοιχεία σε σχέση με αυτά που ακούμε κατά μέσο όρο στο black metal, για αυτό κιόλας έχουν ξεχωρίσει με τέτοιο τρόπο. Ένα ντεμπούτο που τους έβαλε στο χάρτη απευθείας και για καλό λόγο.

Στις 20 Απριλίου του 2015, οι Akhlys κυκλοφορούν το δεύτερο δίσκο τους, “The Dreaming I”. Μπορεί να μεσολάβησαν αρκετά χρόνια από το ντεμπούτο, ωστόσο η αύρα παρέμεινε η ίδια και το μυστήριο ακόμα περιπλανάται. Μέσα σε πέντε κομμάτια που περιλαμβάνονται στο “The Dreaming I”, η μπάντα αγορεύει περί ονείρων και ο ήχος τους μοιάζει περισσότερο με ένα εφιαλτικό fever dream σε ένα horror game. Από τις πρώτες στιγμές του δίσκου, ο ακροατής μπαίνει σε μια διάσταση που τίποτα δεν μοιάζει αληθινό – δίνει το αίσθημα του fight or flight response. Ένα ταξίδι στο άγνωστο με διογκωμένες συναισθηματικά συνθέσεις. Εύκολα στα πιο χαρακτηριστικά black metal άλμπουμ της περασμένης δεκαετίας.

Fast forward στο 2020. Η μπάντα κυκλοφορεί το πιο πρόσφατο έως και σήμερα άλμπουμ της, με τίτλο “Melinoe”. Το όλο concept του δίσκου δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διαφορετικά, παρά να ταυτιστεί με το λεγόμενο “sleep paralysis”. Οι Akhlys προσφέρουν το τρίτο τους κατά σειρά πόνημα, ισάξιο με μια ναρκωτική ουσία που θα σε βάλει σε μια εφιαλτική λούπα που θα φαντάζει όμως και σαν comfort zone. Από το ανατριχιαστικό “Pnigalion” μέχρι και το “Succubare” που είναι εύκολα τα καλύτερα κομμάτια της μπάντας στην όλη τους δισκογραφία, οι Akhlys δεν κάνουν εκπτώσεις στην μουσική τους. Δεν σε χαιδεύουν για να σε ετοιμάσουν για ύπνο γλυκό. Σε ναρκώνουν, σε βάζουν σε nirvana και σου παίζουν μια παράσταση. Κάτι τέτοιο ευελπιστούμε πως θα δούμε και στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στο Temple στην Αθήνα
Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στο 8ball στη Θεσσαλονίκη