Να και κάτι πρωτότυπο για την αφεντιά μου. Ανταπόκριση από (ακουστικό μάλιστα!) μη metal live – ακόμη κι αν πρόκειται για εμφάνιση της Anneke, η οποία έχει να επιδείξει μια σημαντική παρουσία στο χώρο με τη 13χρονη παρουσία της στους The Gathering, για όσους (δηλαδή κανέναν) δεν το γνωρίζουν. Επειδή για όλα υπάρχει η πρώτη φορά (χωρίς να πονάει πάντα) και η ποικιλία χρειάζεται για να δίνει χρώμα στην ανελέητη ρουτίνα της επαρχίας, γιατί όχι?

Αν και, υποτίθεται, ο χώρος άνοιγε στις 21:00, κάποιες μικροκαθυστερήσεις στο soundcheck μετέθεσαν την έναρξη του event στις 22:30 περίπου. Η προσέλευση του κόσμου ικανοποιητική για τα δεδομένα της πόλης (110 εισιτήρια) και η σύνθεσή του ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αφού εμφανίστηκαν τόσο ακροατές του σκληρού και metal ήχου, όσο και πιο «κυριλέ» και «ηλικιωμένοι» θαμώνες (αν μου επιτρέπεται η έκφραση, αφού πια έχουμε μεγαλύτερες ηλικίες παντού). Τη συναυλία άνοιξαν οι γνωστοί στα τοπικά δρώμενα – και με φιλοδοξία να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα – Daffodil. Παρόλο που προέρχονται από το χώρο του goth rock, τους έχω παρακολουθήσει αρκετά για να έχω μια ολοκληρωμένη εικόνα. Το θετικό είναι ότι βλέπω συνεχώς να βελτιώνονται, απόρροια της δουλειάς που αφιερώνουν τα μέλη της μπάντας στην τεχνική. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τους παρακολούθησα για πρώτη φορά να παίζουν unplugged, δύο κιθάρες και τα πλήκτρα, στυλ που φαίνεται ότι τους πάει, αφού είχαν πολύ καλή απόδοση τόσο στα δικά τους κομμάτια, όσο και στις διασκευές (κυρίως από HIM) που επέλεξαν να εκτελέσουν. Ειδικά η φωνή έδειξε να έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, οπότε αναμένω το επόμενο ηλεκτρικό live για να ξαναδώ όλη τη μπάντα μαζί.

Μετά το 35λεπτο σετάκι των Daffodil, ήρθε η ώρα να εμφανιστεί μια από τις μεγάλες κυρίες του ατμοσφαιρικού ήχου (όσον αφορά στο metal παρελθόν της). Να πω την αμαρτία μου, ούτε οι The Gathering, ούτε τα προσωπικά της projects είναι του γούστου μου. Ούτε βέβαια το ρεπερτόριο αυτού του mini tour ανά την Ελλάδα ανήκει στα ακούσματά μου, αφού η Anneke εκτέλεσε, εκτός από The Gathering, Agua de Annique και προσωπικά κομμάτια, διασκευές από Within Temptation, Bruce Springsteen, Chris Isaak, Fleetwood Mac, U2 και ακόμη και Dolly Parton! Ωστόσο, μπροστά σε μια μαγευτική φωνή και μια ζεστή σκηνική παρουσία, οι ταμπέλες, τα όρια και τα ταμπού πάνε περίπατο. Τι κι αν η κιθάρα της έκανε νερά κάποια στιγμή, τι κι αν την αγχώσαμε και αναγκάστηκε να ξεκινήσει κομμάτι από την αρχή 2-3 φορές? Η Anneke μας χάρισε μια όμορφη βραδιά και οι θεατές ανταπέδωσαν με ζεστό χειροκρότημα και με την παρουσία τους στο τέλος του live για να φωτογραφηθούν και να πουν δύο λόγια με την πάντα προσιτή και γελαστή front woman. Όσοι δεν έχετε απολαύσει από κοντά αυτή τη φωνή, να σπεύσετε με την πρώτη ευκαιρία.

Για την ιστορία παραθέτω τη setlist της Πάτρας η οποία ακολουθήθηκε και εδώ χωρίς μετατροπές (αν δεν κάνω λάθος):

1. My Electricity (The Gathering song)
2. 4 Years (Lorrainville cover)
3. Wonder (Agua de Annique song)
4. Songbird (Fleetwood Mac cover)
5. Wicked Game (Chris Isaak cover)
6. Somewhere (Within Temptation cover)
7. Locked Away (The Gathering song)
8. Beautiful One (Agua de Annique song)
9. Day After Yesterday (Agua de Annique song)
10. Valley of the Queens (Ayreon cover)
11. Wish You Were Here (Pink Floyd cover)
12. Circles
13. I’m on Fire (Bruce Springsteen cover)
14. Jolene (Dolly Parton cover)
15. Broken Glass (The Gathering song)
16. Drowning Man (U2 cover)
17. Not the Most Pretty Girl (Agua de Annique song)
18. You’re the Voice