35.6 C
Athens

Πρόγραμμα 12ης Αντιρατσιστικής Γιορτής

Published:

Last Updated on 03:48 PM by Lilliana Tseka

Σάββατο 22/9

Συζητήσεις

6:30 µ.µ. Θεµατικό εργαστήρι: «Υπεράσπιση του δηµόσιου χώρου και του περιβάλλοντος για όλους». Εισηγούνται: Περικλής Ζήκας (∆ιαδηµοτική Επιτροπή για την προστασία του Υµηττού, δηµοτικός σύµβουλος Χολαργού-Παπάγου), Γιάννης Παπαδηµητρίου (κίνηµα ενάντια στις εξωρύξεις στην Ήπειρο), Βασίλης Παπακώστας (δηµοτικός σύµβουλος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας), Ματίνα Παπαχριστούδη (Συντονισµός ενάντια στο Mall στην Ακαδηµία Πλάτωνα), Ελένη Πορτάλιου (κινήµατα για την πόλη και το περιβάλλον). Συντονισµός: Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισµό” 
6:30 µ.µ. Θεµατικό εργαστήρι: “Πρόσφυγες και ψυχική υγεία”. Εισηγούνται: ∆έσποινα Κωστοπούλου, ψυχολόγος στο Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής, Θοδωρής Μεγαλοοικονόµου, ψυχίατρος, (Κοινωνικό Ιατρείο – φαρµακείο Ιλίου). Συντονισµός: ΣΥΠΡΟΜΕ 
7.30 µ.µ. Χώρος Εκδηλώσεων: “Νοτιοανατολική Μεσόγειος, Αιγαίο, Βαλκάνια: Για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, ενάντια στις ιµπεριαλιστικές επεµβάσεις και τον εθνικισµό”. Εισηγούνται οι Γιάννος Γιαννόπουλος (Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση), Μιχιάρ Εκτάµι (Ένωση Παλαιστινίων Εργαζοµένων), Πάνος Κοσµάς (Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισµό”), Παναγιώτης Μαυροειδης (Νέο Αριστερό Ρεύµα), Πέτρος Παπακωνσταντίνου (δηµοσιογράφος). Παρεµβαίνει ο Αντώνης Νταλακογιώργος (ΠΕΝΕΝ) και ο Ιµπραήµ Μουσλίµ, Κούρδος πρόσφυγας (PYD). Συντονισµός: Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισµό”.

Συναυλίες

ΣΚΗΝΗ 1, από τις 9 µ.µ.

Chickn
Penny Dreadful
The Telestons
Three Way Plane
Proletkult Radio

ΣΚΗΝΗ 2, από τις 9:30 µ.µ.

Μουσική Οµάδα Πολιτιστικού Στεκιού του ΚΕΘΕΑ-∆ΙΑΒΑΣΗ: Ταξίδι στην Ελλάδα”
Encardia
Παραδοσιακό γλέντι µε τους “Μαντάρες”

Χώρος Προβολών 9:00 µ.µ. : Videoclip µε θέµα “Του γυρισµού” και συζήτηση µε τον σκηνοθέτη του Γιάννη Μπουρνάζο. Σύνθεση: Encardia (∆ηµήτρης Τσεκούρας).

9:30: “Καλιαρντά”, της Πάολας Ρεβενιώτη. Ένα ντοκιµαντέρ που αποτελεί σοβαρή καταγραφή του γλωσσικού ιδιώµατος. Την ταινία προλογίζει η δηµιουργός της.

Κυριακή 23/9

Συζητήσεις

6:30 µ.µ. Θεµατικό εργαστήρι: “Αυτοδιάθεση του γυναικείου σώµατος (εργασία και εγκυµοσύνη, εκτρώσεις, ενδοοικογενειακή βία)”.
Συντονίζει η Κική Σταµατόγιαννη από την Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισµό”.
6:30 µ.µ. Βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου “Πολίτες του κόσµου” 
από το συγγραφέα του, Κούρδο αγωνιστή Γιουσούφ Οζντεµίρ.
7.30 Χώρος Εκδηλώσεων: “ Αγώνας ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές της Ευρώπης – Φρούριο, την ακροδεξιά και τον φασισµό”.
Εισηγούνται οι Παύλος Αντωνόπουλος (ΣΥΠΡΟΜΕ), Αποστόλης Καψάλης (εργατολόγος, συγγραφέας του βιβλίου “Μετανάστες εργάτες στην Ελλάδα”), Ανρί Κασόγκο (Action Congo), Θανάσης Κούρκουλας (Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισµό”), Γιάννα Κούρτοβικ (∆ίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών), Μάνια Μπαρσέφσκι (Επιτροπή ∆ικαιωµάτων ΛΑΕ)
Συντονισµός: Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισµό”

Συναυλίες

ΣΚΗΝΗ 1, από τις 8:30 µ.µ. Bandallusia
Φωτεινή Βελεσιώτου µαζί µε τον Σωτήρη Μπαλλά
Μάρθα Φριντζήλα και Kubara Project

ΣΚΗΝΗ 2, από τις 9.00 µ.µ.
Ηχοβολή Συγκρότηµα Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν
Ρεµπέτικο Γλέντι µε τη Σεµέλη Παπαβασιλείου, τον Γιάννη Τζανή και τον Γλαύκο Σµαριανάκη.

Χώρος Προβολών 9:00: 
“Το τραγούδι της Κάρλα”, 1996. ∆ιάρκεια: 127’. 
Αγγλική ταινία του Κεν Λόουτς.

Και τις 2 µέρες στο χώρο της Γιορτής θα συνυπάρχουν:

Έκθεση Πολιτικής Γελοιογραφίας

µε τη συµµετοχή γνωστών ελλήνων σκιτσογράφων. Ανάµεσά τους οι Τάσος Αναστασίου, ∆ηµήτρης Γεωργοπάλης, Μιχάλης Κουντούρης, Πάνος Μαραγκός, Μαρία Τζαµπούρα, Βαγγέλης Χερουβείµ, Soloup

Έκθεση Φωτογραφίας
µε τη συµµετοχή γνωστών ελλήνων φωτογράφων.

Ανάµεσά τους οι Μάριος Λώλος, Άγγελος Μπαράι, Τατιάνα Μπόλαρη, ∆ηµήτρης Σιδερίδης Χρίστος Φέργκιουσον, Πολυτίµη Χαραµή, Μαρία Χουρδάρη.  

∆ιεθνής κουζίνα Mε γεύσεις από Αφγανιστάν, Βενεζουέλα, Ζιµπάµπουε, Κουρδιστάν, Μαδαγασκάρη, Μπανγκλαντές, Νιγηρία, Σιέρα Λεόνε, Τουρκία.

Παιδότοπος
Ο παιδότοπος θα λειτουργεί από τις 7 µ.µ. έως τις 11 µ.µ. το Σάββατο και την Κυριακή από παιδαγωγούς και εµψυχωτές.

Στον κήπο της Σχολής Καλών Τεχνών θα στηθούν περίπτερα µεταναστευτικών και προσφυγικών οργανώσεων, αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινήσεων, LGBTQI και γυναικείων οργανώσεων, εργατικών σωµατείων, εντύπων και διαδικτυακών ΜΜΕ, λαϊκών συνελεύσεων, πρωτοβουλιών αντίστασης, τοπικών συλλογικοτήτων και οργανώσεων νεολαίας.

Θα λειτουργήσουν βιβλιοπωλείo, ταβέρνα, και µπαρ.

Πρόσβαση/Πληροφορίες: Με τρένο και 10 λεπτά
Περπάτηµα: Από τον Σταθµό της Καλλιθέας.
Με τα Λεωφορεία: 049 & 914 µε αφετηρία την πλατεία Κοτζιά, στάση ΑΣΚΤ.
Νυχτερινό Λεωφορείο 500 (Πειραιάς – Κηφισιά), στάση ΗΣΑΠ Καλλιθέας

Είσοδος ενίσχυσης 5 Ευρώ για κάθε ηµέρα. Μειωµένη διήµερη είσοδος ενίσχυσης 8 Ευρώ.


Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό” σας καλούμε το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Σεπτέμβρη στην 12η Αντιρατσιστική Γιορτή μας. Μια μεγάλη συνάντηση συνύπαρξης και αλληλεγγύης, αντίστασης και διεκδίκησης ντόπιων, προσφύγων και μεταναστ(ρι)ών. Με συναυλίες, συζητήσεις, προβολές, εκθέσεις φωτογραφίας, σκίτσου και βιβλίου, θεατρικά, παιδότοπο, δρώμενα και διεθνή κουζίνα. Φέτος σας καλούμε στην Γιορτή μας για έναν επιπλέον λόγο: Για να στηρίξετε την καμπάνια μετεγκατάστασης του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, που 14 χρόνια μετά την ίδρυσή του αναγκάζεται να αλλάξει οίκημα και να πληρώνει πλέον ενοίκιο για να στεγάσει τις πολύπλευρες δραστηριότητές του.

Η φετινή γιορτή μας ενώνει τη φωνή της με τους πρόσφυγες,τα θύματα των πολέμων της Δύσης και των αντιδραστικών καθεστώτων στις χώρες τους. Που καταδιώκονται στις πατρίδες τους, πνίγονται στη Μεσογειο, θαλασσοδέρνονται ακόμα κι’ όταν γλυτώνουν τον πνιγμό από διασωστικά σκάφη γιατί δεν τους δέχονται τα λιμάνια χωρών με ακροδεξιούς υπουργούς, όπως στην Ιταλία. Φυλακίζονται στα hot-spots των νησιών του Αιγαίου χάριν της ρατσιστικής συμφωνίας ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας, απελαύνονται πίσω σε χώρες που δεν έχουν ζωή, ενώ όταν διαμαρτύρονται γίνονται στόχος επίθεσης φασιστών και εντέλει συλλαμβάνονται εκείνοι αντί για τους ακροδεξιούς, όπως στη Μυτιλήνη. Εγκλωβίζονται σε άθλια προσφυγικά στρατόπεδα στην ενδοχώρα και γίνονται στόχος ρατσιστικών επιθέσεων από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής που ξαναζεσταίνονται, πέντε χρόνια μετά από την δολοφονία Φύσσα εν μέσω της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους μετανάστες και τις μετανάστριες χωρών που το ΔΝΤ και τα προγράμματα αποπληρωμής των χρεών – αντίστοιχα με τα μνημονιακά μέτρα που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα – έχουν καταδικάσει σε αβάσταχτη φτώχεια, ενώ εδώ θεωρούνται “λαθρομετανάστες”. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε εκείνους κι εκείνες που ζουν επί χρόνια στην Ελλάδα δίπλα μας και αγωνίζονται ακόμα να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους, να πληρώσουν τα υψηλά παράβολα για την ιθαγένεια των παιδιών τους και την πολιτογράφηση των ίδιων, να βρουν ένσημα για τις άδειες παραμονής τους σε μια χώρα που η αδήλωτη εργασία έχει εκτοξευθεί στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.

Ενώνουμε τη φωνή μας με το διεθνές αντιπολεμικό κίνημα, δηλώνοντας την αλληλεγγύη μας στους λαούς που αγωνίζονται για ειρήνη και δικαιοσύνη, από την Γάζα μέχρι την Rozawa. Για να σταματήσουν οι πολεμικές επιχειρήσεις και oi ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Συρία, να φύγουν όλοι οι ξένοι στρατοί από την Μέση Ανατολή. Να σταματήσουν οι διευκολύνσεις και η οικονομική, στρατιωτική και πολιτική συνεργασία της Ελλάδας με τους δολοφόνους των ΗΠΑ του Ισραήλ και της Αιγύπτου στη Μεσόγειο. Για να σταματήσουν τα νέα εξοντωτικά εξοπλιστικά προγράμματα κι από τις δυο πλευρές του Αιγαίου. Λέμε όχι στον πόλεμο και την προπαρασκευή του, την ώρα της κλιμάκωσης του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού. Στις νέες αγορές του αιώνα που απαιτούν νέες θυσίες από τα θύματα των μνημονίων στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια, χάριν των ερευνών για κοιτάσματα υδρογοναναθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, των περιβαλλοντοκτόνων εξορύξεων της Exxon Mobil, της Total και της ENI μαζί με τα εγχώρια κατασκευαστικά και πετρελαϊκά συμφέροντα.

Τέλος, στην 12η Αντιρατσιστική Γιορτή μας, ενώνουμε τη φωνή μας με το κίνημα ενάντια στον σεξισμό και την ομοφοβία. Με τις χιλιάδες νέες παρουσίες στα φετεινά φεστιβάλ pride και ιδιάιτερα τα αυτοοργανωμένα αγωνιστικά εγχειρήματα ορατότητας της ΛΟΑΤΚΙΑ κοινότητας που αρνούνται την ενσωμάτωση σε συστημικά lifestyle και ματοβαμμένες χορηγίες. Με τις γυναίκες που αγωνίζονται καθημερινά ενάντια στην κοινωνική εξαθλίωση των περικοπών του κοινωνικού κράτους, ενώ από την άλλη λοιδωρούνται αν δεν είναι “καλές μητέρες και σύζυγοι”. Η νίκη του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία για την κατάργηση του αντιδραστικού νόμου απαγόρευσης των αμβλώσεων, είναι και δική μας νίκη.

Σας περιμένουμε λοιπόν στην φιλόξενη σχολή Καλών Τεχνών, το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Σεπτέμβρη 2018. Σε ένα φεστιβάλ που δεν χωράνε διακρίσεις με βάση τη φυλή,
την θρησκεία, την εθνικότητα, το φύλο και τη σεξουαλική προτίμηση.

Δικαιοσύνη σε πρόσφυγες και μετανάστες, ζωή με αξιοπρέπεια για όλους και όλες.

Lilliana Tseka
Lilliana Tseka
Surrealism : Pure psychic automatism, by which one proposes to express, either verbally, in writing, or by any other manner, the real functioning of thought. Dictation of thought in the absence of all control exercised by reason, outside of all aesthetic and moral preoccupation. Surrealism is based on the belief in the superior reality of certain forms of previously neglected associations, in the omnipotence of dream, in the disinterested play of thought. It tends to ruin once and for all other psychic mechanisms and to substitute itself for them in solving all the principal problems of life.

Related articles

Traitor – Shot Down EP

Triptykon Confirm Work On New Album

spot_img

Recent articles

spot_img

Kerry King – From Hell I Rise