18.6 C
Athens

A travel back in time: Amon Amarth live in Greece

Published:

Η Σουηδία έχει τη δική της ιστορία όσον αφορά τη μουσική και αυτό έχει αποδειχθεί περίτρανα από τα metal συγκροτήματα που έχει γεννήσει. Από τους Heavy Load, τους Bathory, τους Opeth, τους In Flames, At The Gates, Arch Enemy στις νεότερες μπάντες (βλ. Enforcer, In Solitude, Ghost, με τη λίστα να μην τελειώνει ποτέ, η Σκανδιναβική χώρα έχει υπάρξει μήτρα πολιτισμού για τη μουσική μας. Μια περίπτωση συγκροτήματος από τη Σουηδία που έχει ξεχωρίσει τόσο λόγω της μουσικής, όσο και του imagery του είναι οι Amon Amarth. Με σταδιακά ανωδική πορεία, εδώ και 29 χρόνια ορμώμενοι από την Tumba της Σουηδικής πρωτεύουσας, η μπάντα έχει καταφέρει να εκπροσωπήσει την έννοια του viking metal σε όλο τον κόσμο ως ένα από τα επιτυχημένα touring acts των τελευταίων χρόνων.

Η πρώτη επίσκεψη των Amon Amarth στην Ελλάδα, αργεί κάπως δεδομένης της ήδη μεγάλης πορείας τους στο χώρο. Συγκεκριμένα, η μπάντα υπάρχει από το 1992 και ο πρώτος της δίσκος, κυκλοφορεί το 1998, με τίτλο “Once Sent from the Golden Hall”. Ωστόσο, στην Ελλάδα εμφανίζονται για πρώτη φορά στα πλαίσια προώθησης του “With Oden On Our Side”. H συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Gagarin 205 στην Αθήνα, στις 31 Μαίου του 2007. Παρά τα τόσα χρόνια που μεσολάβησαν, επομένως και τις κυκλοφορίες που δεν παρουσίασαν εκτενώς στην χώρα μας, η μπάντα άφησε υπέρ του δέοντως ευχαριστημένο το κοινό της Αθήνας, με ένα best of set με την μέχρι τώρα πορεία τους. Με το “With Oden On our Side” να φιγουράρει πρώτο, ακολουθούν κομμάτια από το “Fate of Norns” αλλά και το ντεμπούτο τους. Επιπλέον, “Death In Fire”, “Bleed for Ancient Gods”, μεταξύ άλλων, και λίγο θέλει οι Amon Amarth να ανακαλύψουν φλέβα χρυσού στην Ελλάδα, βλέποντας την αγάπη του κοινού για το όραμά τους.

Ακριβώς λόγω της τεράστιας απήχησης του γκρουπ στο ελληνικό κοινό, η αμέσως επόμενη εμφάνισή τους στην Ελλάδα δεν αργεί. Το Σεπτέμβρη του 2008 κυκλοφορεί το “Twilight of The Thunder God” και τοποθετεί τους Amon Amarth πολύ ψηλά στον χάρτη για το metal της εποχής, με το κοινό τους να επεκτείνεται ραγδαία. Στα πλαίσια της περιοδείας του δίσκου, οι Amon Amarth κάνουν μια στάση από τη Αθήνα και για πρώτη φορά, από τη Θεσσαλονίκη. Δυο βραδιές επικού metal λοιπόν, στις 14 και 15 Φεβρουαρίου του 2009, στα Fuzz και Principal αντίστοιχα. Μαζί τους οι Heathendom.

Μετά την τεράστια επιτυχία του “Twilight of The Thunder God”, ακολουθεί το “Surtur Rising” και οι Amon Amarth βρίσκονται ξανά επί ελληνικού εδάφους στις 22 Απριλίου του 2012, στο Fuzz για να παρουσιάσουν το δίσκο, μαζί με ένα best of setlist όπως αυτοί ξέρανε. Μαζί τους, οι δικοί μας Karma Violens. Με τόσα σερί δίσκων που έφεραν το επικό viking metal ξανά στο προσκήνιο κατά τη δεκαετία του 2000, οι Amon Amarth πλεόν ήταν στο επίκεντρο των touring acts ανά τον κόσμο.

9 και 10 Μαίου του 2014, δυο χρόνια μετά, οι Σουηδοί επιστρέφουν στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Έχοντας στην φαρέτρα τους το “Deceiver of the Gods” που είχε κυκλοφορήσει ένα χρόνο πριν, αλλά και τον Όντιν στο πλευρό τους, χάρισαν άλλες δυο αξέχαστες βραδιές σε ένα νεοσύστατο πλέον κοινό για τους ίδιους. Όσο μεγαλώνανε και οι ίδιοι, άλλο τόσο εξελίσσονταν το fandom τους και μεγάλωνε με νεότερες ηλικίες.

Η τελευταία φορά που βρέθηκαν στην Ελλάδα οι Amon Amarth ήταν στα τέλη του 2016, σε δυο σοου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τους Grand Magus. Στις 1 και 2 Δεκεμβρίου σείστηκε το έδαφος στο Fix Factory of Sound της Θεσσαλονίκης, αλλά και του Fuzz της Αθήνας, με δυο set που ανέβασαν ακόμα περισσότερο τον πήχη για τους Έλληνες οπαδούς του συγκροτήματος. To “Jomsviking” είχε κυκλοφορήσει μερικούς μήνες νωρίτερα μέσω της Metal Blade και είχε λάβει διθυραμβικές κριτικές ανά τον κόσμο. Ειδικά έχοντας τους Grand Magus στο πλευρό τους, η βραδιά πλαισιώθηκε άρτια από την έννοια της Σουηδικής δύναμης. Steel meets Steel, στην κυριολεξία.

Το Release Athens Festival για το 2020 είχε ανακοινώσει το ιδανικό lineup για κάθε οπαδό του είδους, με μια βραδιά με Sabaton, Amon Amarth και Testament. Ωστόσο, όλοι ξέρουν τι συνέβη τότε. Μετά από τρια χρόνια αναμονής λοιπόν, οι Σουηδοί vikings θα βρεθούν στην Πλατεία Νερού μαζί με τους Kreator, Heaven Shall Burn και Bleed from Within, την Τετάρτη 28 Ιουνίου. Prepare for battle!

Related articles

spot_img

Recent articles

spot_img