33.7 C
Athens

A travel back in time: Katatonia live in Greece

Published:

Last Updated on 11:20 PM by Giorgos Tsekas

Μια μπάντα που έχει περάσει από αναμφίβολα πολλές διακυμάνσεις και κατάφερε να κερδίσει οπαδούς από όλο το φάσμα του ακραίου ήχου, είναι σίγουρα οι Σουηδοί Katatonia. Μια μπάντα που επάξια θα κέρδιζε μια θέση ανάμεσα στο “Peaceville three” πάνθεον αν προερχόταν από την Αγγλία, πλάι πλάι στους Paradise Lost, Anathema και My Dying Bride, οι Katatonia ορμώμενοι από τη Στοκχόλμη, έχουν χαρίσει ουκ ολίγες νύχτες δακρύων στους Έλληνες οπαδούς τους τα τελευταία 20 χρόνια.

Η πρώτη εμφάνιση των Katatonia στην Ελλάδα, σημειώνεται στις 25 και 26 Οκτωβρίου του 2003, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα. Το έκτο studio album τους, “Viva Emptiness”, είχε μόλις κυκλοφορήσει λίγους μήνες πριν, χαρίζοντας κάποια κομμάτια-μνημεία στη δισκογραφία της μπάντας τα οποία δεν έλειψαν να ακουστούν εκείνο το διήμερο. “Ghost of the Sun”, “Sleeper”, “Complicity” και “Evidence” μεταξύ άλλων, ταρακούνησαν το κλάμπ του Μύλου στη Θεσσαλονίκη και το An στα Εξάρχεια. Το “Last Fair Deal Gone Down” είχε προηγηθεί το 2001 και δεν θα μπορούσε να λείπει επίσης από το setlist της περιοδείας που πέρασε επιτέλους για τους Έλληνες οπαδούς και από τη χώρα, αποθαρρύνοντας κάπως παράλληλα τους οπαδούς του “Dance of December Souls”. Όμως, οι Σουηδοί, δεν παρέλειψαν να τιμήσουν τα “Brave Murder Day” και “Discouraged Ones”, για τους 90’s fans τους, έστω σε ένα μικρότερο βαθμό. Μαζί τους, οι On Thorns I Lay.

Παρότι η επόμενη κυκλοφορία της μπάντας ήρθε το 2006 με το “The Great Cold Distance”, οι Katatonia επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από 1,5 χρόνο περίπου στα πλαίσια του Rockwave Festival το 2005. Πλάι στους Dio, Twisted Sister και Anthrax, στο παλαί ποτέ αγαπημένο (και μη, ενίοτε) Terravibe Park της Mαλακάσας, κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο της 9ης Ιουλίου, η μπάντα έκανε μια μικρή επανάληψη στο κοινό της πάνω στις τελευταίες της κυκλοφορίες, με δέκα τραγούδια.

Μετά την κυκλοφορία του “Great Cold Distance” οι Σουηδοί δεν χάνουν την ευκαιρία να βρεθούν ξανά στην Ελλάδα για δυο headline show. Έτσι στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2006, οι Katatonia εμφανίζονται στο Υδρόγειος Club της Θεσσαλονίκης την πρώτη μέρα, και στο Gagarin 205 της Αθήνας την αμέσως επόμενη. Το set ήταν μια σωστή εγκύκλιος της στροφής του συγκροτήματος στον doom/death ήχο σε σχέση με εκείνο τον ήχο που είχαν συστηθεί κατά τις αρχές του ’90, με επίκεντρο φυσικά το νέο τους δίσκο. Το “Great Cold Distance” άφησε ιστορία με κομμάτια όπως “July” και “My Twin”. Μαζί τους, οι God Fear None.

Η ιστορία των Κatatonia προχωρά και αυτή τη φορά μεσολαβούν περίπου 4 χρόνια μέχρι την επόμενη επίσκεψή τους στη χώρα μας, όπως και η κυκλοφορία του “Night is the New Day” το 2009. Με αφορμή αυτό, οι Katatonia βρίσκονται ξανά για ένα διήμερο επί ελληνικού εδάφους, το 2010. 10 Απριλίου στο Principal της Θεσσαλονίκης, και στις 11 στο Fuzz της Αθήνας. Το “Νew Night Over Europe tour” φέρνει τους Daylight Misery, Sirenia και Sorrowful Angels στο πλευρό της μπάντας, κάνοντας την μια ιδανική βραδιά μελαγχολίας και συγκινήσεων.

Το 2011 συμπληρώνονται ήδη δέκα χρόνια από την κυκλοφορία του “Last Fair Deal Gone Down” και η μπάντα βγαίνει ξανά σε περιοδεία για να το γιορτάσει. Σταθμός αυτής της περιοδείας δεν θα μπορούσε να μην είναι η Ελλάδα που είχε πλέον αγκαλιάσει σφιχτά τους Katatonia. Ο δίσκος ακούστηκε ολόκληρος, σε ένα συνδυασμό με μια συλλογή best of της μπάντας, με την εμφάνιση τους να ξεπερνά το δύωρο πλέον. To live έλαβε χώρα στις 14 Μαίου 2011 στο Fuzz της Αθήνας, με την περιοδεία να μην κάνει στάση αυτή τη φορά από τη Θεσσαλονίκη.

Ο έννατος δίσκος των Katatonia, “Dead End Kings” κυκλοφορεί τον Αύγουστο του 2012, με την περιοδεία “Dead Ends of Europe” να ξεκινά από το Malmo της Σουηδίας το Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Η τρίτη ημερομηνία από το τέλος της ήταν αυτή της Αθήνας, στις 22 Φεβρουαρίου του 2013 στο Gagarin. Μαζί με τους Maplerun και Scar of the Sun, η μπάντα ήρθε ξανά στην Ελλάδα για να παρουσιάσει για πρώτη φορά τα “Lethean”, “The Racing Heart” και “Dead Letters” που σημάδευσαν τη δισκογραφία τους από το δίσκο.

Επτά ολόκληρα χρόνια έκαναν να εμφανιστούν στην Αθήνα οι Katatonia, με την αμέσως επόμενη εμφάνισή τους να πραγματοποιείται το Φεβρουάριο του 2020 στο Gagarin, στα πλαίσια επετείου δέκα χρόνων του “Night is the New Day” που έσβηνε κεράκια το 2019. Μάλιστα, ήταν από τις τελευταίες συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα λίγο πριν την πανδημία του κορωνοιού, ενώ δυο μήνες μετά, η μπάντα κυκλοφορεί και το “City Burials”. Όπως ήταν αναμενόμενο, η μπάντα έπαιξε τον τιμώμενο δίσκο στην ολότητά του, μαζί με ένα best of που έκλεισε με τη διασκευή του “Night Comes Down” των Judas Priest.

Λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του “Sky Void of Stars”, οι Σουηδοί επιστρέφουν ξανά στην Ελλάδα το Σάββατο 27 Μαίου στο Fuzz Live Music Club, για μια ακόμα νύχτα.

Oι φωτογραφίες των εισιτηρίων ανήκουν στον Θωμά Βαλάση.

Related articles

spot_img

Recent articles

spot_img