18 C
Athens

Borknagar – Borknagar

Published:

Last Updated on 08:17 PM by Nikos Nakos

Είδος: Black Metal / Progressive Viking / Folk
Χώρα: Νορβηγία
Εταιρεία: Malicious Records
Κυκλοφορία: Αύγουστος 1996

Κάπου προς τα μέσα της δεκαετίας του ‘90, όταν στην συντριπτική πλειοψηφία των συγκροτημάτων που ανήκαν στον χώρο του Black Metal όλοι μετρούνταν αναμεταξύ τους για να δουν ποιος την έχει πιο μεγάλη την ακραιουλιά στο αίμα τους, εμφανίστηκε ένα dream team που θέλησε να ταράξει λίγο τα νερά, στρέφοντας τον δεδομένο μουσικό προσανατολισμό προς πιο progressive και μελωδικές θάλασσες. Ο λόγος για τους Borknagar, οι οποίοι μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να είναι πιστοί στον καλλιτεχνικό τους χαρακτήρα και να έχουν αξιοζήλευτη συνέπεια, διατηρώντας το ενδιαφέρον όλων σε υψηλά επίπεδα στην αναγγελία κάθε νέου δίσκου. Ας εστιάσουμε όμως στα πρώτα βήματα των Νορβηγών, μιας και θεωρώ πως η πρώτη επαφή των περισσοτέρων από εμάς έγινε με την κυκλοφορία του ομώνυμου ντεμπούτου τους το 1996.

Οι Borknagar σχηματίστηκαν από τον Øystein Garnes Brun το 1994 αποσκοπώντας στη δημιουργία ενός συγκροτήματος με πολύ περισσότερες μελωδίες απ’ τις συνήθεις μπάντες της εποχής και με ένα όραμα να επεκτείνουν κατά δύναμιν τα στεγανά όρια του “παραδοσιακού” Black Metal. Αυτό έχει βάση, ειδικά αν σκεφτούμε πως οι Molested που είχε ως τότε τα έπαιρναν σβάρνα όλα με τις ακραίες τους μουσικά συνθέσεις, αλλά και γενικά βάζοντας στο νου μας τί δίσκοι κυκλοφόρησαν τα έτη εκείνα. Έκατσε, λοιπόν, και έγραψε μουσική και στίχους και αποφάσισε να συγκεντρώσει υπό τη σκέπη ενός και μόνο συγκροτήματος, μουσικούς που είχαν αποδείξει την αξία τους, όπως ο Infernus των Gorgoroth, ο Grim των Immortal και των Gorgoroth αλλά και τον Ivar Bjørnson των Enslaved. Όταν ο Garm των Ulver και των Arcturus εντάχθηκε στο δυναμικό τους, ήταν έτοιμοι για όλα. Μόλις “έκλεισαν οι μεταγραφές” και απέκτησαν επίσημα σάρκα και οστά, ζήτησαν να βγάλουν δίσκο με την Malicious Records, η οποία χωρίς δεύτερη σκέψη τους προσέφερε άμεσα το πρώτο τους συμβόλαιο. Δεν χρειάστηκε να ηχογραφήσουν ποτέ κάποιο demo για να παρουσιάσουν το υλικό τους, γεγονός που προσωπικά μου προκαλεί θαυμασμό. Φυσικό επακόλουθο ήταν να κάνουν πολύ γρήγορα αισθητή την παρουσία τους και να αποκτήσουν ακολούθους αλλά και να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του Τύπου.

Ο πρώτος δίσκος των Borknagar έρχεται λίγο – πολύ σαν χαστούκι στον ευρύτερο Βόρειο – Σκανδιναβικό κόσμο, μιας και δεν ακολουθεί την πεπατημένη των “συναδέλφων”. Τουλάχιστον όχι τόσο έντονα. Μέσα σε όλο το σκοτάδι  και την πνιγηρή ατμόσφαιρα που δημιουργεί, που καμιά φορά την νιώθεις σαν να είναι θηλιά στο λαιμό, ξεπροβάλλουν, κάποιες στιγμές, ιδέες φωτός και για κάποιο πολύ περίεργο τρόπο αισιοδοξίας. Δεν ξέρω πώς και γιατί κατάφερε να μου εντυπωθεί κάτι τέτοιο στο νου. Ίσως γιατί ασυναίσθητα πολλάκις έπεφτα στην παγίδα της σύγκρισής του με αντίστοιχους δίσκους του είδους που κυκλοφόρησαν την ίδια περίοδο. Στο ‘Borknagar’ πιστεύω πως ο Øystein προσπάθησε να ισορροπήσει μέσα του την πάλη μεταξύ του μουσικού του background και την ανάγκη να δημιουργήσει κάτι εντελώς καινούριο. Είναι ένας αρκετά πολυεπίπεδος δίσκος. Από την μια πλευρά είναι εμφανείς οι επιρροές με τα γρατσουνίσματα στις κιθάρες, τις γρήγορες ταχύτητες, την πολεμοχαρή διάθεση, τα σχεδόν απόλυτα βραχνιασμένα φωνητικά κ.λπ.. Από την άλλη, οι ακουστικές κιθάρες, τα πιο χορωδιακά σημεία και οι εναλλαγές στα φωνητικά, σπάνε την βαρβαρότητα και την μονοτονία. Επίσης, τρομερά “παράδοξο” συγκριτικά με τους δίσκους της εποχής είναι το γεγονός ότι ο Borknagar κατάφεραν να μεταδώσουν έντονη θεατρικότητα και δραματικότητα μέσω των συνθέσεών τους. Γενικότερα ο δίσκος διαπνέεται από μια μοναδικότητα, η οποία με μεγάλη δυσκολία θα μπορούσε να χωρέσει κάτω από την ομπρέλα του Black Metal, μπόρεσε ωστόσο να αποτελέσει έμπνευση για τόσα πολλά συγκροτήματα με την πάροδο του χρόνου. Είναι πραγματικά μαγικό αν κάτσεις και το σκεφτείς σοβαρά. Και το λέω εγώ αυτό έτσι; Σκέψου να είσαι ο Øystein Brun.

Για να συντομεύω, το ‘Borknagar’ σίγουρα απευθύνεται σε συγκεκριμένη μερίδα κόσμου, μιας και δεν είναι και από τους πιο εύπεπτους δίσκους που θα ακούσεις ποτέ στη ζωή σου, παρόλα αυτά με συχνά ακούσματα και επιστροφές σε αυτόν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε παρασύρει. Θεωρώ, επίσης, ότι είναι ένα από τα πολύ λίγα συγκροτήματα που έχουν μπολιάσει με τον σωστό τρόπο, αν είναι δόκιμο αυτό που λέω, Viking στοιχεία στον καλλιτεχνικό τους εαυτό. Το ντεμπούτο τους πιστεύω πως είναι από τα καλύτερα παραδείγματα δίσκων που έχουν εσωτερικεύσει την viking κουλτούρα σε όλο της το μεγαλείο και με όλη της την νοοτροπία και την συνείδηση, κι αυτό το ανεβάζει ακόμα υψηλότερα στα μάτια μου.

Οι Borknagar πρόκειται να εμφανιστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Σάββατο 27 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη και το 8Ball Club Thessaloniki και την Κυριακή 28 Αυγούστου στην Αθήνα στο KYTTARO Live Club. Περισσότερες πληροφορίες θα μπορέσετε να βρείτε εδώ: https://fb.me/e/1oGLoamjH

Related articles

spot_img

Recent articles

spot_img