28.9 C
Athens

Crowbar: Sludge Metal At Its Purest Form

Published:

Last Updated on 08:07 AM by Giorgos Tsekas

  Με αφορμή την παρθενική εμφάνιση στη χώρα μας, πάμε να δούμε 10 στιγμές στην ιστορία των Crowbar που είναι ιδιαίτερα σημαντικές ή ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες σχετικά με την πορεία και την ιστορία τους.

  1. Θεωρούνται από τους πρωτοπόρους του sludge metal. Για την ιστορία να πούμε, πως ο πρώτος sludge metal δίσκος πιστώνεται στους Melvins αλλά σίγουρα οι Crowbar ηγήθηκαν της σκηνής αυτής, ειδικά στη σκηνή της Νέας Ορλεάνης, μαζί με μπάντες όπως οι Eyehategod και οι Soilent Green. Το sludge metal θεωρείται μια μίξη του hardcore punk και του doom. Δεν πρέπει λοιπόν να μας κάνει εντύπωση που ο Kirk Windstein πριν δημιουργήσει τους Crowbar, έπαιζε στους ShellShock, μια hardcore punk μπάντα.

 2. Για την ακρίβεια οι Crowbar είναι μετεξέλιξη των ShellShock. Μετά από αλλαγές μελών αλλάζουν το όνομα τους σε Aftershock, Wrequiem και The Slugs. Φτάνουμε στην τελική ονομασία Crowbar μετά από σχετική προτροπή της εταιρείας τους, επειδή υπήρχε και άλλο συγκρότημα με το όνομα “The Slugs”. Το όνομα “Crowbar” το χρησιμοποιούσε ο Windstein, σε ένα από τα side projects του. Πάντως η αλλαγή ονόματος, συνοδεύεται και από ηχητική στροφή ώστε να φτάσουμε στον γνώριμο sludge ήχο τους.  Στα πρώτα τους βήματα, δήλωναν τους Celtic Frost ως βασική επιρροή τους.

 3. Δεν είναι μόνο οι πολλές αλλαγές ονομάτων μέχρι να καταλήξουνε στο “Crowbar” αλλά είναι και εντυπωσιακό το πόσα μέλη έχουν περάσει από το συγκρότημα. Μοναδικό original μέλος παραμένει ο Kirk Windstein, αλλά έχουν περάσει από το συγκρότημα γύρω στα 20 άτομα. Οι λόγοι ποικίλουν. Από την αυτοκτονία του Mike Hatch, πίσω στην εποχή των ShellShock, μέχρι την δήλωση  του Jeff Golden ότι απολύθηκε από το συγκρότημα και την επάνοδο του Todd Strange, το να είσαι μέλος των Crowbar έχει αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση και το να γνωρίζεις ποιος έπαιξε, πότε και για πόσο είναι άσκηση για να ακονίσεις τη μνήμη σου. Με αυτά και με τα άλλα, ο Kirk Windstein είναι σίγουρα ο φυσικός και αδιαφιλονίκητος αρχηγός.

 4. Παρόλο τον κατά βάση αργό και “λασπώδη” ήχο τους, έχουν περιοδεύσει μέσα στα χρόνια με πολλές thrash μπάντες. Αναφέρω ενδεικτικά την περιοδεία με Overkill το 2017 αλλά και με Sepultura και Sacred Reich το 2022. Ακόμη όμως και η κοινή περιοδεία με συγκροτήματα όπως οι Hatebreed ή οι Killswitch Engage, δείχνει ότι οι Crowbar είναι ένα συγκρότημα που χαίρει καθολικής αποδοχής από όλο το ακραίο φάσμα του metal.

5. Μέσα στα χρόνια, ανέπτυξαν ισχυρούς δεσμούς με τους Pantera και τα μέλη τους. Ο Rex Brown ήταν μέλος τους την περίοδο του “Lifesblood for the Downtrodden”. Ο Phil Anselmo ανέλαβε την παραγωγή καθώς και κάποια φωνητικά στον ομώνυμο δίσκο τους. Τη συνεργασία εξάλλου Anselmo και Windstein, τη βιώσαμε στον απόλυτο βαθμό στα πεπραγμένα των φοβερών Down ενώ Crowbar και Pantera περιόδευσαν και μαζί μέσα στα χρόνια.

6. Τα τραγούδια τους υπάρχουν σε πολλές συλλογές που αφορούν είτε εταιρείες είτε μουσικά είδη. Σίγουρα ξεχωρίζει η συμμετοχή τους στην συλλογή “Slave to the Power of the Iron Maiden Tribute” της Victor, το 2000. Είπαμε παραπάνω πως οι περιοδείες τους απέδειξαν πως χαίρουν καθολικής αποδοχής. Κάτι τέτοιο αποδεικνύει και η συμμετοχή τους στη συλλογή αυτή. Για την ιστορία βέβαια να πούμε ότι η διασκευή αυτή πρωτοεμφανίστηκε σε κάποιες special εκδόσεις του “Odd Fellows Rest”, το 1999.

 7. Έχουν κυκλοφορήσει από το 1991 έως σήμερα 12 full length albums, ένας αριθμός που σε πρώτη ανάγνωση φαντάζει απόλυτα ρεαλιστικός. Είναι όμως εντυπωσιακός αν αναλογιστούμε ότι όλα αυτά τα χρόνια ο Kirk Windstein έχει επίσης ηχογραφήσει δίσκους με την προσωπική του μπάντα, με τους Down, με τους Κingdom of Sorrow αλλά και τους Valume Nob. Όλα αυτά, μιλώντας για ολοκληρωμένες κυκλοφορίες και χωρίς να υπολογίζουμε guest συμμετοχές και λοιπά.

 8. Το δεύτερο – ομώνυμο άλμπουμ τους, είναι ίσως το πιο κομβικό στην καριέρα τους. Τα videos του “All I Had (I Gave) ” και “Existence Is Punishment” έπαιζαν στην εκπομπή του MTV “Headbanger’s Ball”, κάτι πολύ σημαντικό για την προώθηση την εποχή εκείνη. Τα αντίστοιχα videos στο ίδιο κανάλι, θα τα παίζουν επίσης οι μορφάρες Beavis and Butt-Head. Σε όλα αυτά βέβαια, έπαιξε και η εμπλοκή του Phil Anselmo στο συγκεκριμένο δίσκο, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

 9. Μπορεί η μίξη του hardcore με το doom να γέννησε το sludge, όμως το συγκρότημα δεν απώλεσε καθόλου από τον hardcore χαρακτήρα του όσον αφορά τη στιχουργική θεματολογία. Κοινωνικά ζητήματα, προσωπικές μάχες, αξίες ζωής και “ιστορίες του δρόμου” γενικότερα, δεσπόζουν σε όλους τους δίσκους της καριέρας τους.

 10. Τα προηγούμενα 9 αφορούσαν την γενικότερη πορεία των Crowbar, ας κλείσουμε με το δέκατο να αφορά τη χώρα μας συγκεκριμένα. Όπως ειπώθηκε στην εισαγωγή, θα είναι η πρώτη φορά που θα παίξουν στην Ελλάδα. Δεν θα πω ότι έρχονται στα ντουζένια τους, θα πω όμως πως το συγκρότημα δεν μπήκε ποτέ στον πάγο. Θα τους δούμε στην περιοδεία ενός πολύ καλού δίσκου, του περσινού “Zero and Below”. Έχουν τη φήμη συναυλιακής μπάντας, άρα περιμένουμε να πάρουν κεφάλια. Ραντεβού στο Αν Club, στις 13 του Μάη, σε μια παραγωγή της Hardtimes Athens.

Related articles

Kerry King – From Hell I Rise

Traveler – Prequel to Madness

spot_img

Recent articles

spot_img