21.3 C
Athens

Hasta La Victoria Siempre – η Ομάδα, η Ιδέα

Published:

Last Updated on 06:18 PM by Giorgos Tsekas

ΓΕΝΕΣΙΣ

Πράξη πρώτη: Λειψοί, καλοκαίρι 2007

Ο αμετανόητα ασυμβίβαστος ηθοποιός ,Τάκης Β στα πλαίσια της περιοδείας του θιάσου ,”Δωδεκανησιακό θέατρο”, ρωτάει σε ένα καφενείο, το ”αφεντικό” Σταμάτη Σ: ”Ρε φίλε, γιατί έχεις κρεμασμένη δίπλα στην σημαία της ομάδος σου, την παντιέρα του Τσέ Γκεβάρα”? “Γιατί ρε μάγκα ηθοποιέ μου, θέλω η ομάδα μου να αγωνίζεται τίμια και με πάθος όπως ο Τσέ”…

Πράξη δεύτερη: 6 Δεκεμβρίου 2007

Στο σπίτι του εορτάζοντος Νίκου Κ, φροντιστή της ομάδος της ΑΕΚ, ο ηθοποιός λέει ,αυτό που είπε πριν λίγους μήνες, ο Λειψειώτης φίλος της ΑΕΚ: ”..θέλω η ομάδα μου να αγωνίζεται τίμια και με πάθος..” “Δεν υπάρχει στον πλανήτη τέτοια ομάδα”, απαντάει κοφτά, κατηγορηματικά ο φροντιστής. Και δεν κάνουμε εμείς μία?, πετάγεται με μεγάλη φυσικότητα στον τόνο της φωνής του, ένας από την παρέα ονόματι Δήμος Μ. τεχνικός της ΔΕΗ. Αυτό ήταν..η σπίθα… και η ‘‘Hasta La Victoria Siempre” γεννήθηκε. Η φράση αυτή, του αυθεντικότερου επαναστάτη, πάνω στον πλανήτη γη, Ερνέστο Ντε Λα Σέρνα Τσε Γκεβάρα, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ”Πάντα μέχρι την νίκη”, έμελλε να είναι η ονομασία και η κατευθυντήρια οδός, της Αντιστασιακής ανθρωπιστικής κίνησης ”Hasta La Victoria Siempre”.

hasta la victoria siempre

Η ΜΥΗΣΙΣ

Αρχές του έτους 2008

Ο Αντιδήμαρχος Νίκαιας, Γιάννης Α, συζητώντας για την καλύτερη οργάνωση και υποστήριξη της Hasta La Victoria Siempre , πρότεινε τον ηθοποιό Τάκη Β. να τηλεφωνήσει σ’έναν πολύ γνωστό ποδοσφαιριστή γιατί πίστευε πως θα δεχόταν με μεγάλη χαρά να στηρίξει μια τέτοια κίνηση και σίγουρα θα ερχόταν να παίξει για τους άστεγους Κούρδους της Πεντέλης. Ο ηθοποιός ”τρομαγμένος” στο άκουσμα του ονόματος του ποδοσφαιριστή, αντέδρασε: τον κανονικό τον Κ? ε ρε γλέντια … μα πώς να πάρω τηλέφωνο και τι να πω και τι θα μου πει …” ”Αυτός είναι από άλλο “εργοστάσιο” φτιαγμένος ” τον ενθάρρυνε ο Αντιδήμαρχος.

Φεβρουάριος 2008 Ήταν μεσημέρι. Ο ηθοποιός απομονώθηκε στο δωμάτιο της κορούλας του για να έχει αυτονομία ησυχία και ηρεμία..σχηματίζει το νούμερο. Την ίδια στιγμή ο ποδοσφαιριστής επέστρεφε οδικώς από την Δράμα στην Θεσσαλονίκη με παρέα τον Κώστα Μ. φίλο και παλιά συμπαίκτη του στον ΑΡΗ Θεσσαλονίκης, ακούγοντας Hammerfall καθ’ότι αμετανόητος Μεταλάς σ’όλη του τη ζωή, την τωρινή και την μετέπειτα, όταν κτύπησε το τηλέφωνο…. στο γ΄ κουδούνισμα. Glory to the brave . ο διάλογος εγεννήθη. -Παρακαλώ? -Ο κύριος Κ? -Ο Σάββας ο ηθοποιός ένοιωσε μεγάλη ανακούφιση, χαλάρωσε και σκέφτηκε πως η κίνηση ”κτυπάει” κι άλλο μεγάλο όνομα μετά τον Χουάν Ραμόν Ρ: -Αααα ωραία συγγνώμη αν σας απασχολώ, αν είναι κατάλληλη στιγμή… -Μια χαρά είναι η στιγμή!! Είμαι ο ηθοποιός Τάκης Β και σας τηλεφωνώ εκ μέρους της Ηasta La Victoria Siempre. ανθρωπιστικής κίνησης. και θα θέλαμε αν γινόταν να έρθετε Αθήνα..να παίξετε ποδόσφαιρο για τους άστεγους Κούρδους… για συμπαράσταση… -Τάκη μην κουράζεσαι..είμαι ήδη εκεί!!! …Παύση.. -…δηλαδή τι εννοείς? -Είμαι εκεί και κάνω ζέσταμα, δεν με βλέπεις? Πάντα ήμουν εκεί. Ήμουν κομμάτι αυτής της κίνησης από την ώρα που γεννήθηκα και πριν ακόμα γεννηθεί αυτή!! ……μεγάλη παύση… Οι επιστρατεύσεις συνεχίστηκαν με μεγάλη επιτυχία και από τότε η κίνηση μετρά 41 δράσεις ιδεολογικού, ανθρωπιστικού και επαναστατικού περιεχομένου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό:

  • Κούβα-αλληλεγγύη στους 5 παράνομα φυλακισμένους Κουβανούς, από τις Η.Π.Α. και στον Κουβανικό λαό που συνεχίζει να έχει ψηλά τη σημαία της επανάστασηςΡαμάλα-Παλαιστίνη-αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό που αγωνίζεται για να πάρει πίσω την κλεμμένη πατρίδα του.
  • Μαριναλέντα – Ισπανία- Συμπαράσταση στο ”γαλατικό χωριό”, που αντιστέκεται μέσα στην φωλιά του καπιταλισμού …
  • Λειψοί-Δωδεκάνησα-<Δεν υπάρχουν άγονα νησιά, αλλά άγονα μυαλά>
  • Γαλάτσι-Αθήνα- ”ένα καράβι από την Γάζα”-Μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της Γάζας στην Παλαιστίνη.
  • Αθήνα-Συμπαράσταση στους μετανάστες απεργούς πείνας.
  • Σέρρες-Αγώνας για να μη γίνουν τα στρατόπεδα, οικόπεδα.
  • Τύρναβος-Αλληλεγγύη στην Κούνεβα και σε όλους τους εργαζόμενους, όλου του κόσμου…και άλλα και άλλα και αλλού πάντα παρόντες…..και φτάνουμε…
  • …Κιλκίς 17 Νοέμβρη 2014

10428474_625972164177767_6492161437687604715_n

Η Hasta La Victoria Siempre αποτελείται από ανθρώπους διαφόρων κοινωνικών ομάδων, διάσημους και άσημους, ποδοσφαιριστές, τραγουδιστές, εργάτες, επιστήμονες ηθοποιούς, φοιτητές και γενικά άτομα , που αγωνίζονται ενάντια σε κάθε μικρόβιο που θέλει να εισβάλλει και να εξουσιάσει το νου, το σώμα και την ψυχή του ανθρώπου. Όποιος άνθρωπος στον πλανήτη γη υποφέρει ή αδικείται, οφείλουμε να τον συμπαραστεκόμαστε και να αγωνιζόμαστε για αυτόν” Che. To σύνθημα μας πριν από κάθε ποδοσφαιρικό-κοινωνικό αγώνα είναι: ”Δεν παίζουμε ποδόσφαιρο για δίαιτα και για γυμναστική, δεν παίζουμε ποδόσφαιρο από ανία και μελαγχολία, αλλά υπάρχει αφορμή και ΑΙΤΙΑ”!!!!!

Ο Ύμνος της κίνησης Γκεβάρα, τραγουδιέται πάντα πριν από κάθε δράση από τον συνοδοιπόρο Βασίλη Λέκκα:

Στίχοι: Νίκος Καββαδίας Μουσική: Χάρης Παπαδόπουλος Πρώτη εκτέλεση: Βασίλης Λέκκας

Ήτανε ντάλα μεσημέρι κι έδειξε μεσάνυχτα. Έλεγε η μάνα του παιδιού: Καμάρι μου κοιμήσου. Όμως τα μάτια μείνανε του καθενός ορθάνοιχτα τότε που η ώρα ζύγιαζε με ατσάλι το κορμί σου.

Λεφούσι ο άσπρος μέρμηγκας, σύννεφο η μαύρη ακρίδα. Όμοια με τις Μανιάτισσες μοιρολογούν οι Σχόλες. Λάκισε ο φίλος, ο αδελφός. Που μ’ είδες και που σ’ είδα; Φυλάει το αλώνι ο Σφακιανός κι ο Αρίδα την κορίδα.

Ποιος το `λεγε, ποιος το `λπιζε και ποιος να το βαστάξει. Αλάργα φεύγουν τα πουλιά και χάσαν τη λαλιά τους. Θερίζουν του προσώπου σου το εβένινο μετάξι, νεράιδες και το υφαίνουνε να δέσουν τα μαλλιά τους.

Πάνθηρας ακουρμάζεται θωράει και κοντοστέκει. Γλείφει τα ρόδα απ’ τις πληγές, μεθάει και δυναμώνει. Ξέρασε η γη τα σπλάχνα της και πήδησαν δαιμόνοι. Σφυρί βαράει με δύναμη, μένει βουβό τ’ αμόνι.

Πυγολαμπίδες παίζουνε στα μάτια τ’ ανοιχτά. Στ’ `ομορφο στόμα σου κοιμήθηκε ένας γρύλος. Πέφτει από τα χείλη σου που ακόμα είναι ζεστά, ένα σβησμένο cigarillos.

Τ’ όνειρο πάει με τον καπνό στον ουρανό, έσμιξε πια με το καράβι του συννέφου. Το φως γεννιέται από παντού μα είναι αχαμνό και τα σκοτάδια το ξεγνέθουν και σου γνέφουν.

Χοσέ Μαρτί (κόνδορας πάει και χαμηλώνει, περηφανεύεται, ζυγιάζεται, θυμάται. Με τα φτερά του θα σκοτείνιαζ’ ένα αλώνι). Απόψε οι δυο συντροφιαστοί θα πιειτε μάτε.

Φτάνει ο Μπολίβαρ καβαλώντας σαϊτάρι. Παραμονεύει ορθή κουλέμπρα γκαστρωμένη. Βότανα τρίβει η Περουβάνα σε μορτάρι και μασουλάει φαρμακωμένη μανιτάρι.

Του Λόρκα η κόκκινη φοράδα χλιμιντράει μ’ αυτός μπλεγμένος στα μετάξινα δεσμά του μακρύ κιβούρι με τον πέτρινο κασμά του σενιάρει ο φίλος και στο μπόι σου το μετράει

Γέροντας ναύτης με τα μούτρα πισσωμένα βάρκα φορτώνει με την πιο φτηνή πραμάτεια. Έχει τα χέρια από καιρό ψηλά κομμένα κι ήθελε τόσο να σου σφάλαγε τα μάτια

και πιθανόν στην επόμενη δράση να ακουστεί και to (R)evolution των HAMMERFALL !!!

Όραμα της κίνησης …… Με μηχανές να κάνουμε το δρομολόγιο Τσε Γκρανάδο …..ημερολόγιο μοτοσυκλέτας 6.500 χιλιόμετρα και κατάθεση ψυχής στην Βολιβία στο στρατόπεδο Νιανκαναουασάου και διανυκτέρευση στη χαράδρα Τσούρο όπου έδωσε την τελευταία μάχη ο Τσε με τους αντάρτες του και τραυματίστηκε βαριά και δολοφονήθηκε αργότερα μέσα στο εγκαταλελειμένο σχολείο στο χωριό Λα Χιγκέρα όπου και θα γίνει συναυλία του Βασίλη Λέκκα με το ”Άξιον εστί ”.

Viva Revolution!

Related articles

Kawir – Kydoimos

spot_img

Solitary Sabred – Temple of the Serpent

Darklon – The Redeemer

Recent articles

Kawir – Kydoimos

Solitary Sabred – Temple of the Serpent

spot_img

Darklon – The Redeemer