36.6 C
Athens

Immortal – War Against All

Published:

Last Updated on 09:03 AM by Giorgos Tsekas

Είδος: Black Metal
Χώρα: Νορβηγία
Εταιρία: Nuclear Blast

Ξέρω πως η συντριπτική πλειοψηφία όλων εσάς εκεί έξω δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για τα τεκταινόμενα στο Immortal στρατόπεδο που περιέχουν από αποχωρήσεις μέχρι δικαστικές διαμάχες, και πως απλά περιμένετε ένα άλμπουμ που θα οδηγήσει την μπάντα πίσω στο θρόνο της.

Έχουν περάσει 5 ολόκληρα χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε το “Northern Chaos Gods”, ο Horgh (τύμπανα) είναι εκτός μπάντας από το 2020, όπως και ο Abbath (κιθάρα, μπάσο, φωνή), από το 2015.

Ο Demonaz ως η μόνη δημιουργική -άρα και κυρίαρχη- δύναμη πίσω από τους Immortal, γράφει το επόμενο κεφάλαιο με τίτλο “War Against All”.

Το “Northern Chaos Gods”, ήταν ένα άλμπουμ το οποίο από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως ανεπαρκές. Το γεγονός αυτό δεν κάνει τα πράγματα ευκολότερα για τον διάδοχο του αν επικεντρωθούμε στο επίπεδο της σύγκρισης.

Το ζητούμενο όμως κατά την γνώμη μου δεν είναι η σύγκριση των δύο αυτών άλμπουμς -που έχουν ως κοινό παρονομαστή την απουσία του Abbath από το line up-. Το ζητούμενο σε πρώτη φάση είναι η παρουσία ενός άλμπουμ που θα ξαναβάλει τους Immortal στον χάρτη με αξιώσεις. Έτσι ο ακροατής οφείλει να εξετάσει το “War Against All” πρωταρχικά ως μονάδα, να ακούσει, να κρίνει και κατόπιν -ενδεχομένως- να συγκρίνει. Στα πλαίσια της παραπάνω διαδικασίας και μετά από αρκετές ακροάσεις μπορώ να υπογραμμίσω πως έχουμε έναν δίσκο αντάξιο του Immortal ονόματος.

Το άλμπουμ είναι τραχύ, γρήγορο σε ταχύτητες και χωρίς να του λείπει το επικό στοιχείο, πραγματοποιεί μια στροφή στις ηχητικές ρίζες της μπάντας. Ναι ο Demonaz ξεκλειδώνει εδώ τις 90ς αρετές του. Και όταν αναφέρομαι σε 90ς, φωτογραφίζω κατά βάση τη μνημειώδη τριάδα των πρώτων δίσκων. Άλλωστε και ο ίδιος ο Demonaz παραδέχτηκε πως -επιτέλους συμπληρώνω εγώ-, ανέτρεξε σε early 90s υλικό δουλεύοντας το “Wargod” κομμάτι που είναι και το δεύτερο single του δίσκου. Το 90ς connection όμως ακούγεται ξεκάθαρα σε ολόκληρο το άλμπουμ (ήδη από τις πρώτες νότες του “War Against All” -πρώτο single- που ανοίγει το άλμπουμ φέρνοντας την τραχύτητα του 92 στις μέρες μας).

Ο αξιότιμος Demonaz αναφέρει παράλληλα και το “To Mega Therion” των Celtic Frost (σ.σ. τη Βίβλο του ακραίου Metal) ως πηγή έμπνευσης / σημείο αναφοράς, κάτι που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τον εσχατολογικό πολλές φορές χαρακτήρα των συνθέσεων.

Γενικά μια προσεκτική ακρόαση του υλικού θα σας αποκαλύψει, αρκετά στοιχεία κλειδιά που παραπέμπουν στις trademark στιγμές της Immortal δισκογραφίας, όπως για παράδειγμα το “Return to Cold” που θυμίζει έντονα το κλασσικό “Blashyrkh (Mighty Ravendark)”. Εν τέλη όμως το πρόσημο δεν είναι αρνητικό. Ειδικά όταν ο δίσκος έχει να δώσει μεγάλες Demonaz συνθέσεις όπως το ομώνυμο “Immortal” κομμάτι.

Ο δίσκος θα ικανοποιήσει τους πάντες. Τόσο τους νοσταλγούς της αφετηρίας (κυρίως αυτούς), όσο και τους προασπιστές της επικής περιόδου της μπάντας (“At the Heart of Winter”), ακόμα και αυτούς που θεωρούν το “Sons of Northern Darkness” ως σημείο καμπής στην Immortal πορεία.

Να τονίσω επίσης πως το δίδυμο των Arve Isdal και Herbrand Larsen -μέλη της ευρύτερης Enslaved οικογένειας- έχουν συμβάλει τα μέγιστα στον χαρακτήρα του άλμπουμ με την εξαιρετική παραγωγή / ηχογράφηση που έκαναν.

Κλείνω σημειώνοντας πως προσωπικά θεωρώ τον Demonaz ως το μεγάλο κεφάλαιο στο Immortal γίγνεσθαι και το γεγονός πως έχω στα χέρια μου ένα άλμπουμ υψηλού επιπέδου που κουβαλά ολοκληρωτικά την σφραγίδα μπορώ να πω πως με χαροποιεί. Ελπίζω η συνέχεια να είναι ανάλογη με οι χωρίς τους υπόλοιπους της τριάδας.

 

Related articles

spot_img

Kerry King – From Hell I Rise

Recent articles

spot_img