Published:

Last Updated on 09:56 AM by Nikos Nakos

Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον Μιχάλη Πολύζο, μέλος της Λέσχης Φίλων Hard Rock & Metal  μουσικής «Metal Union»  με έδρα την πόλη του Αγρινίου.

Μιχάλη καλησπέρα και ευχαριστούμε για την  αποδοχή στην πρόσκληση  να μας μιλήσεις για το εγχείρημα και τι εστί Metal Union.

Καταρχάς, πείτε μας πότε δημιουργήθηκε σαν ιδέα, πώς ξεκίνησε.

Η ίδρυση του συλλόγου μας πάει πίσω στο 2012 αν και η ιδέα του υπήρχε νομίζω αρκετά πιο παλιά. Κάποιοι άνθρωποι συντόνισαν αυτήν την προσπάθεια και καταφέραμε τότε στην πρώτη συγκέντρωση στο καφενείο ενός εκ των μελών να μαζευτούμε 100 άτομα. Βέβαια, όπως σχεδόν πάντα συμβαίνει στις συλλογικότητες, μετά τον πρώτο ενθουσιασμό στη δεύτερη συγκέντρωση η προσέλευση του κόσμου ήταν αρκετά μικρότερη. Για την ιστορία, τα πρώτα δύο χρόνια ο σύλλογος είχε την έδρα του στο εν λόγω καφενείο και ακολούθως καταφέραμε να μπούμε σε αυτόν τον ιστορικό για εμάς χώρο (πρώην rock club Dewars) και να το διατηρούμε μέχρι και σήμερα.

Ποιός είναι ο σκοπός της Λέσχης Φίλων Hard Rock & Metal Μουσικής  Αγρινίου;

Σκοπός της λέσχης είναι η συγκέντρωση των μελών για να ακούμε μουσική  πρωτίστως, μετά της κατάλληλης συνοδείας πάντα. Πέραν της πλάκας τώρα, σκοπός είναι να προάγουμε τη μουσική που αγαπάμε, είτε ακούγοντας την, είτε διοργανώνοντας κάποιες συναυλίες στο χώρο που διατηρούμε. Από εκεί και πέρα, γνωρίζοντας πως οτιδήποτε δεν είναι ανοιχτό προς τον κόσμο και δν φέρνει και «νέο αίμα» αργά ή γρήγορα θα σβήσει, έχουμε επιδιώξει σταθερά να δημιουργούμε τέτοιες συνθήκες ώστε οποιοσδήποτε να μπορεί να έρθει και να ακούσει τη μουσική και να τη γνωρίσει.

Πού βρίσκεται σαν χώρος; Ποιός ο τρόπος λειτουργίας του;(λειτουργεί κανονικά και σα μπαρ ή μόνο σα χώρος συνάθροισης των μελών 😉

Όπως είπαμε και παραπάνω, λειτουργεί στο πρώην rock club Dewars, χώρος ιστορικός και αρκετά γνωστός σε όλη την Ελλάδα από πολύ παλιά. Μην ξεχνάμε ότι είναι από τα πιο παλιά club της χώρας, μιας και υπάρχει από το 1989. Υπάρχει και ένα μικρό ντοκιμαντέρ στο You Tube για τα 30 χρόνια του χώρου για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα. Είναι μία ερασιτεχνική προσπάθεια των μελών της λέσχης σαν ένας μικρός φόρος τιμής στα χρόνια που υπάρχει ο χώρος.  Λειτουργεί κάθε Σάββατο ως μπαρ, με τα μέλη της Λέσχης να αναλαμβάνουν εθελοντικά και εκ περιτροπής τη λειτουργία του.

Πόσα μέλη αριθμεί η λέσχη και ποιά η διαδικασία (αν υπάρχει) για να γίνει κάποιος μέλος αν το επιθυμεί;

Αυτήν τη στιγμή έχουμε δεκάδες μέλη, από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Για να γίνει μέλος κάποιος, πρέπει να έρθει σε επαφή με κάποιο από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Είναι μια απλή διαδικασία, αλλά είναι αλήθεια πως θέλουμε να έχουμε μια εικόνα κάθε νέου μέλους. Επίσης, καλό θα ήταν να είναι οπαδός αυτής της μουσικής, χωρίς αυτό βέβαια να είναι προαπαιτούμενο.  Από εκεί και πέρα, άπαξ και γίνει μέλος κάποιος ή κάποια, είναι παντελώς ισότιμος και ισότιμη με όλα τα υπόλοιπα μέλη, και αναλαμβάνει τις όποιες υποχρεώσεις και προνόμια των υπόλοιπων μελών. 

Σα λέσχη εδώ και πολλά χρόνια διοργανώνετε συναυλίες με πολύ γνωστά ονόματα της Ελληνικής rock & heavy metal σκηνής, και ενίοτε και με ξένα, ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά όπως: Portrait, Rotting Christ, Warrel Dane, Innerwish, Marauder, Wardrum, EvilLyn, Valor, Diviner, Enforcer, Omen, Blaze Bayley κ.α . Αν θυμάμαι καλά το 2013 ήταν η πρώτη φορά που κάνατε Outdoor συναυλία, και με ένα μεγάλο όνομα, τους Enforcer. Τη χρονιά που μας πέρασε διοργανώσατε για πρώτη φορά διήμερο φεστιβάλ σε εξωτερικό χώρο. Μιλήστε μας λίγο για αυτό το μεγάλο βήμα που επιχειρήσατε. Τις δυσκολίες, την προσέγγιση των συγκροτημάτων, την ανταπόκριση του κόσμου κλπ.

Η προσπάθεια του 2013 ήταν αρκετά παράτολμη για τα τότε οικονομικά δεδομένα του συλλόγου. Όπως όλες οι διοργανώσεις της λέσχης, προγενέστερες και μεταγενέστερες, γίνονται με πολύ αγάπη, μεράκι, κόπο και ανάλωση προσωπικού χρόνου. Μην ξεχνάμε ότι δεν είμαστε promoters και ότι γίνεται είναι από αγάπη για τη μουσική και όχι για την κερδοφορία. Όσον αφορά τα του περσινού διήμερου φεστιβάλ, η προσπάθεια κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη, τόσο οργανωτικά, όσο και στις επιλογές των συγκροτημάτων. Όμως, όσο αφορά την οργάνωσή του με λίγα λόγια ήταν «a ride to remember»! Η επικοινωνία με τα σχήματα έγινε τόσο μέσω των μελών, όσο και με τη βοήθεια επαγγελματιών του χώρου. Η διοργάνωση υπήρξε μια τιτάνια προσπάθεια, γιατί πρέπει να θυμόμαστε πως είμαστε όλοι εθελοντές, με δουλειές και οικογένειες να υπάρχουν πάντοτε στο υπόβαθρο.

Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για τη φετινή διοργάνωση;

Να πούμε ότι μόλις πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε το line up του festival μας. Νομίζω ότι αξίζει να αναφέρουμε τα ονόματα που το απαρτίζουν και τις ημερομηνίες που θα πραγματοποιηθεί.

Πρώτη μέρα: 30 Αυγούστου 2024

Rhapsody of Fire
Praying Mantis
Silent Winter
Aetherian
Blazing Light

Δεύτερη μέρα 31 Αυγούστου 2024

Villagers of Ioannina City
Sakis Tolis
Silent Wedding
Valiant Sentinel
Burning Skulls

Ελπίζουμε η φετινή διοργάνωση να είναι το ίδιο επιτυχημένη με την περσινή, κάνοντας φέτος το παραπάνω βήμα…. Είναι ένα στοίχημα για εμάς αυτό.

Όλα αυτά, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, έχουν κάποιο οικονομικό κόστος. Οι πόροι προέρχονται από τα μέλη εξ ολοκλήρου ή υπάρχουν και κάποιου είδους χορηγοί;

Μιχάλης: Οι πόροι για τις indoor συναυλίες πηγάζουν σχεδόν αποκλειστικά από τα μέλη και τις συνδρομές τους. Υπάρχουν και μερικές εξαιρέσεις σε διοργανώσεις με μεγάλα ονόματα (Warrel Dane, Primordial, Blaze Bayley, Skyclad), στις οποίες είχαμε κάποιες χορηγίες από ιδιώτες και είμαστε υπόχρεοι σε αυτούς που μας βοήθησαν κατά καιρούς.. Στο φεστιβάλ υπήρξαν επίσης χορηγίες από ιδιώτες, αλλά και από το Δήμο Αγρινίου και την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Με αφορμή την αναφορά στο Δήμο και την Περιφέρεια, και μιας και το διήμερο φεστιβάλ είναι ένα μεγάλο δρώμενο για μια επαρχιακή πόλη σαν το Αγρίνιο, μιλήστε μας λίγο για τη θέση του δήμου σε όλο αυτό. Με ποιόν τρόπο συνεισφέρει και στηρίζει τις προσπάθειες σας; Σας παραχωρεί κάποιο χώρο για τη διοργάνωση, παρέχει κάποιου είδους εξοπλισμό αναγκαίο για τη διεξαγωγή;

Όπως προείπα, ο Δήμος Αγρινίου στάθηκε αρωγός στην περσινή μας προσπάθεια και το ίδιο ελπίζουμε ότι θα γίνει και φέτος. Βασικό ασφαλώς, είναι η παραχώρηση του χώρου,  κυρίως γήπεδα μπάσκετ με κερκίδες, που μπορούν να φιλοξενήσουν και οικογένειες με μικρά  παιδιά. Χωρίς την πολύτιμη βοήθεια του Δήμου η εύρεση επιπλέον πόρων θα ήταν μία δυσκολότερη διαδικασία για εμάς.

Μετρώντας 12 χρόνια ζωής, μπορώ να πω με σιγουριά ότι κάτι κάνετε αρκετά καλά, ώστε η λέσχη να κρατάει, μέσα από πολλές αντιξοότητες της καθημερινότητας, και βεβαίως μετά τα 3 χρόνια covid με την καθολική απαγόρευση τέτοιου είδους εκδηλώσεων που είχε σαν αποτέλεσμα πολλές συνεργασίες και διοργανώσεις να σταματήσουν να υπάρχουν… Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η γερή θεμελίωση της Λέσχης Φίλων Hard Rock & Metal  «Metal Union» ;

Η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα χρόνια της λέσχης ήταν αρκετά δύσκολα μέχρι να εδραιώσουμε τη θέση μας και να γίνουμε αποδεκτοί από την κοινωνία. Η λέσχη πλέον έχει έναν σεβαστό αριθμό μελών, ο οποίος είναι ο πυρήνας της και οι συνδρομές των οποίων τη συντηρούν. Αυτό βλέπει και ο κόσμος και το εκτιμά. Έτσι κι εμείς παίρνουμε ως ανταμοιβή την αγάπη των φίλων της Λέσχης και συνεχίζουμε. Ο covid 19 μας πήγε λίγο πίσω, αλλά νομίζω ότι αυτό το χρονικό κενό μεγάλωσε τη δίψα μας να διοργανώσουμε νέες εκδηλώσεις.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια η παρουσία των metal οπαδών της πόλης του Αγρινίου σε διοργανώσεις ανά την επικράτεια είναι σταθερά ενεργή, πράγμα εκπληκτικό. Θεωρείτε ότι αυτό είναι μια παρακαταθήκη και ένα κίνητρο για τις νέες γενιές της πόλης να αφουγκραστούν και να συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει αυτός ο ομολογουμένως ισχυρός πυρήνας rockheavy metal της πόλης και κατ’ επέκταση και η λέσχη; Πιστεύετε ότι αυτό ακούσια λειτουργεί σα “δούναι και λαβείν”, σαν μια αυθόρμητη αλληλοστήριξη μέσα από τον κύκλο επαφών και φίλων της μουσικής μας και σε άλλες πόλεις, βοηθώντας τις προσπαθειές σας;

Αυτό θα ήταν το ιδανικό να γίνεται, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Προσωπικά βλέπω ότι η νέα γενιά δεν ενδιαφέρεται για τη μουσική.  Αυτό εισπράττω εγώ βλέποντας τη μικρή παρουσία τους στις συναυλίες μας και κατ’ επέκταση σε όλες τις συναυλίες. Αυτό επίσης φαίνεται και από τις πωλήσεις των φυσικών formats, οι οποίες είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα πλέον.  Ίσως στρέφονται σε άλλα είδη μουσικής, τα οποία έχουν αυτό που λέμε hype. Εμείς από την άλλη, στρώνουμε, όσο μπορούμε, το δρόμο για τις νέες γενιές μεταλλάδων, κάνοντας και μερικές κινήσεις για να έρθουν, όπως χαμηλότερες τιμές σε νεότερα παιδιά. Η αλήθεια πάντως είναι αυτή που λες, η παρουσία μας σε διοργανώσεις ανά την επικράτεια είναι σταθερή και πηγάζει από την αγάπη μας για τη μουσική. Επίσης, χαίρομαι ιδιαίτερα που μέσα από τη λέσχη, αυτή η παρουσία ισχυροποιείται με τα χρόνια. Στο τέλος της ημέρας χαίρομαι που βλέπω ανθρώπους από κοντινές πόλεις να στηρίζουν τις εκδηλώσεις μας. Αυτό αποδεικνύει ότι έχουν χτιστεί ισχυροί δεσμοί ανάμεσα στη λέσχη και σε αυτούς τους ανθρώπους.

Ποιό είναι το όραμά σας σχετικά με τη Λέσχη; Έχετε θέσει κάποιους στόχους;

Να συνεχίσει να υπάρχει και να διοργανώνει με επιτυχία συναυλίες και άλλα μικρά events και parties. Επίσης, σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, μία ή δύο φορές το χρόνο να βοηθάμε τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, όπως κατά καιρούς κάνουμε. Τέλος, προσωπικά θα ήθελα στο μέλλον να έχει ισχυροποιηθεί η θέση της τόσο, έτσι ώστε να μπορεί να σταθεί εντελώς αυτόνομα στηριζόμενη μόνο στα μέλη της.

Ευχόμαστε από καρδιάς η φετινή προσπάθεια για το φεστιβάλ να στεφθεί με επιτυχία και η προσέλευση να είναι υπεράνω προσδοκιών, μιας και το line up ειναι καθόλα ελκυστικό! Το κλείσιμο είναι δικό σου Μιχάλη αν θέλεις να στείλεις ένα μήνυμα εκεί εξω στους οπαδούς-φίλους της μουσικής μας!

Ελπίζουμε και εμείς το φετινό φεστιβάλ να πάει το ίδιο καλά με το περσινό, αν όχι και καλύτερα και θα ήθελα να καλέσω όσους φίλους θέλουν να έρθουν στην πόλη μας αυτές τις ημέρες να στηρίξουν την προσπάθεια μας και γιατί όχι να μας γνωρίσουν και  να δουν πως λειτουργεί ο σύλλογος. Ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία ευχόμενοι τα καλύτερα για το Metal Invader. Ελπίζουμε να σας δούμε το καλοκαίρι στο festival μας.

 

Related articles

Tributes: Rammstein

Kerry King: ‘Toxic’ music video

Recent articles

Castle Rat – Into The Realm

Tributes: Rammstein

Kerry King: ‘Toxic’ music video

Exit mobile version