32.6 C
Athens

Interview with Afterimage

Published:

Last Updated on 03:20 PM by Nikos Nakos

Οι Συριανοί Progressive Metallers Afterimage ανάβουν τις μηχανές τους. Μετρούν ήδη έξι μήνες από την κυκλοφορία του δεύτερου τους άλμπουμ “II: Beyond Horizons Infinite” και ετοιμάζονται να βγουν στο δρόμο για μια σειρά από live εμφανίσεις. Ο Χρήστος Παπαδάκης, τραγουδιστής και ιδρυτικό μέλος της μπάντας μας αναλύει τα μέχρι τώρα Afterimage πεπραγμένα, και φυσικά δίνει έμφαση σε αυτά που θα έρχονται επί σκηνής.

Καλησπέρα, ευχαριστούμε για τη συνέντευξη. Ελπίζουμε να σας βρίσκουμε καλά. Πως βρίσκει τους Afterimage η αρχή του 2023;

Εμείς ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον. Η αρχή του 2023 μας βρίσκει σε εγρήγορση. Προβάρουμε εντατικά προετοιμαζόμενοι για τις επερχόμενες συναυλίες μας.

Το δεύτερό σας άλμπουμ, “II: Beyond Horizons Infinite”, κυκλοφορεί από το καλοκαίρι σε συνεργασία με τη Steel Gallery Records. Είστε ικανοποιημένοι από κριτικές και την απήχησή του στο κοινό σας;

Είμαστε ανέλπιστα ικανοποιημένοι! Παίρνουμε εξαιρετικό και συνεχόμενο feedback από το άλμπουμ. Τόσο ο τύπος όσο και οι ακροατές το έχουν αγκαλιάσει. Ενώ στον κατάλογο της Steel Gallery συνεχίζεται μια σταθερή πορεία πωλήσεων. Το είδαμε και σε αρκετές λίστες με τα άλμπουμ της χρονιάς για το 2022 και σκάσαμε ένα χαμόγελο παραπάνω.

Έχοντας περάσει τέσσερα χρόνια από τον πρώτο σας δίσκο, να φανταστώ σας καθυστέρησε και η πανδημία στο να μπείτε στη διαδικασία να γράψετε και κυκλοφορήσετε νέο δίσκο; Ή υπήρχαν και άλλοι παράγοντες που συντέλεσαν σε αυτό;

Από τότε που στήσαμε το recording πλάνο μας είχαμε πει πως δεν θα βιαστούμε. Ξέραμε από την αρχή τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στο line up μας λόγω συνθηκών και με βάση αυτές κινηθήκαμε.

Για παράδειγμα την εποχή των ηχογραφήσεων κάποια από τα μέλη μας, υπηρετούσαν την στρατιωτική τους θητεία. Επίσης οι σπουδές κάποιων σε διαφορετικές πόλεις ήταν -και παραμένει- ένα άλλο δεδομένο, όπως και η θέση του μόνιμου μπασίστα που παραμένει καινή στους Afterimage.

Με βάση όλα τα παραπάνω είχαμε στήσει ένα μοντέλο δουλειάς για τις ηχογραφήσεις πολύ πριν ο αγαπημένος μας Πρωθυπουργός κάνει το πρώτο του covid19 διάγγελμα.

Τα τύμπανα ξεκίνησαν να ηχογραφούνται τον Γενάρη του 2020 και είχαν τελειώσει γύρω στο Φλεβάρη του 2020. Κάπου εκεί μας έπιασε και η καραντίνα, η οποία ναι, έφερε κάποιες μικρές παύσεις στο όλο process αλλά μην φανταστείς τρελά πράγματα. Οι ηχογραφήσεις ολοκληρώθηκαν, προχωρήσαμε στη μίξη του υλικού και το είχαμε έτοιμο για κυκλοφορία την άνοιξη του 2022.

Μίλησε μας λίγο για τη θεματολογία αυτού του δίσκου.

Ένα ψηφιδωτό από στίχους που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν εικόνες στον ακροατή. Εικόνες που ξεκλειδώνουν μηνύματα, τα οποία είτε στέλνει ο δημιουργός με την τεχνική του λυρικού συμβολισμού, είτε δημιουργεί από μόνος του ο δέκτης. Υπάρχει μια νοητή, αόρατη κλωστή που ενδεχομένως να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κοινός παρονομαστής ή και μήνυμα στο σύνολο του έργου: Η ροπή για την συνέχεια του ταξιδιού του καθένα από εμάς. Μια διαδικασία δύσκολη πολλές φορές που τελικά όμως είναι μονόδρομος. Όλα αυτά αποτυπώνονται με διάφορους συμβολισμούς και στο εξώφυλλο.

Πώς το power μπλέκει με το progressive στοιχείο στον ήχο σας; Θεωρείς πως στο νέο σας δίσκο υπερτερεί ένα από τα δύο;

Η μπάντα έχει ένα σαφές αισθητικό πρίσμα που δεν είναι άλλο από το πάντρεμα του Progressive με το Power Metal όπως αυτό έγινε στην Αμερική στα τέλη του 80 με αρχές 90. Αυτό όμως δεν είναι τίποτα άλλο από ένα starting point το οποίο οδηγεί σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα μουσικών επιρροών, από το 70ς Progressive Rock, την Κλασσική μουσική, το NeoProg των 80ς ακόμα και το Pomp Rock, το Ελληνικό Νέο Κύμα, τον Χατζηδάκι και τόσα άλλα! Όλα συνυπάρχουν αρμονικά και ένα προσεκτικό αυτί μπορεί να τα αφουγκραστεί.

Η μετονομασία της μπάντας από Neon Nights σε Afterimage πως προέκυψε;

Τα ίδια μας τα τραγούδια πρόσταξαν την αλλαγή του ονόματος! Στα πρώτα χρόνια της μπάντας όταν είχα ξεκινήσει να συνθέτω τον πρώτο κύκλο τραγουδιών μας που θα αποτελούσε και το ντεμπούτο μας είχα περισσότερο στο μυαλό μου μια κατάσταση που θα συνδύαζε αισθητικά το μελωδικό Hard Rock των 80ς με Pomp και NeoProg στοιχεία. Με βάση το αρχικό αυτό μοτίβο είχα σκεφτεί το όνομα Neon Nights.

Στην γωνία περίμεναν όμως και οι Ryche, και οι παλιοί Fates της Arch εποχής (ναι το Prog / Power δεν θα με αφήσει να ησυχάσω ποτέ), μαζί με τους Rush αλλά και το κλασσικό Heavy Metal. Όλα τα παραπάνω πέρασαν εν τέλη στο υλικό και με τον καιρό έγιναν πολύ συγκεκριμένα ως κατευθύνσεις. Έτσι το νέο όνομα βρέθηκε για να υπηρετίσει ένα συγκεκριμένο καλλιτεχνικό όραμα. Όλο αυτό επισφραγίστηκε και με την συμβολή των υπόλοιπων μελών στη σύνθεση κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τον πλουραλισμό από τάσεις που μπορείς να ακούσεις στον ήχο μας.

Σίγουρα είναι μια πρόκληση να μένεις και να δημιουργείς σε ένα νησί. Πόσο εύκολο είναι να προβάλλεις και στηρίξεις αυτό που κάνεις, μη ενστερνιζόμενος μια καριέρα στο χώρο του τουρισμού σε ένα νησί; Βέβαια μιλάμε και για τη Σύρο, και φέρει τη βαριά φανέλα του Μάρκου Βαμβακάρη! 

Η δημιουργία είναι μια πρόκληση όπου και να μένεις. Και είναι και το βασικό ζητούμενο. Παίζουμε μουσική ακριβώς για να μπορέσουμε να γευτούμε την χαρά της δημιουργίας. Από εκεί ξεκινούν όλα.

Το κομμάτι της προβολής του έργου μας έρχεται μετά γιατί ok αν δεν έχεις έργο, τι ακριβώς καλείσαι να προβάλεις;

Η Σύρος σαν μέρος έχει ιδιαιτερότητες και συνθήκες, μα τα ζητούμενα παραμένουν και για μας τα ίδια με κάθε μπάντα, σε οποιονδήποτε τομέα.

Θέλουμε για παράδειγμα να έχουμε κατάλληλες συνθήκες για να δημιουργήσουμε την μουσική μας, όπως όλες οι μπάντες. Μόνο που εδώ studio για πρόβες και για ηχογραφήσεις δεν υπάρχουν. Δημιουργήσαμε λοιπόν το δικό μας.

Θέλουμε να μπορούμε να επικοινωνούμε το υλικό μας ζωντανά με τον κόσμο. Συναυλίες που λέμε και στο χωριό μου. Κατάλληλοι χώροι -κυρίως κλειστοί- με την έννοια της μουσικής σκηνής ή του live club δεν υπάρχουν όμως στο νησί. Έτσι ψάχνουμε και βρίσκουμε εναλλακτικές και διοργανώνουμε μόνοι μας τις συναυλίες μας ώστε να μπορούμε να παίζουμε live.

Γενικά ακολουθούμε μια νοοτροπία που μας θέλει με σηκωμένα μανίκια, να καλύπτουμε δουλεύοντας μόνοι μας τις όποιες ελλείψεις που υπάρχουν στο Κυκλαδονήσι μας.

Τώρα αυτό το “μη εστερνιζόμενος μια καριέρα στον χώρο του τουρισμού” που αναφέρεις, δεν νομίζω πως τίθεται θέμα σύγκρισης. Γενικά η λέξη “καριέρα” δεν συμβαδίζει με τους Afterimage. Η μπάντα εξυπηρετεί άλλους σκοπούς και ανάγκες που σίγουρα δεν είναι βιοποριστικές. Όσο για τον Βαμβακάρη καλό είναι να μένουμε στην μουσική του κληρονομιά και όχι στην τουριστική του ατραξιόν που φορές φορές παίζει εδώ.

Πως βλέπεις την ελληνική Metal σκηνή εν έτη 2022; 

Από την μια έχουμε οργασμό από μπάντες, ποιοτικές κυκλοφορίες και επιλογές για ακρόαση όσο εξειδικευμένα πράγματα και αν ακούει κανείς. Το επίπεδο έχει ανέβει. Από την άλλη οι βασικές παθογένειες αυτού που ονομάζουμε “Ελληνική σκηνή” έχουν μείνει ίδιες με το 1994. Όλα καλά όμως. Βιτρίνα, social, like, καρδούλες και φιλοφρονήσεις ο ένας με τον άλλον. Όλα προβλεπόμενα. Αγαπάμε το Ελληνικό Metal μπάχαλο.

Νέο official live video για εσάς από την εμφάνισή σας στο Hermoupolis Indie Rock Festival στις 5 Αυγούστου του ‘22. Πες μας δυο λόγια για το φεστιβάλ και την εμφάνιση αυτή.

Το live video έγινε για να προωθήσουμε τις επερχόμενες συναυλίες μας. Είμαστε σε αυτήν ακριβώς τη φάση: Του να επικοινωνήσουμε το υλικό μας με μερικά επιλεγμένα live. 
Μετά από σκέψη δώσαμε  στη δημοσιότητα ένα από τα κομμάτια που θα βρίσκονται στο επόμενο, τρίτο μας άλμπουμ.

Το βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε όπως σωστά σημείωσες τον περασμένο Αύγουστο στο 13ο Hermoupolis Indie Rock Festival. Στο συγκεκριμένο show παίξαμε ζωντανά δύο νέα κομμάτια. Το “Dreamstate” ήταν ένα από αυτά.

Η λήψη και το μοντάζ έγιναν από τον Γιάννη Μανούσο, η stereo ηχογράφηση έγινε από τον Δημήτρη Κοντιζά και το audio mastering από τον Κώστα Σκάνδαλη.

Το συγκεκριμένο live to περιμέναμε πως και πως. Είχαμε να παίξουμε ζωντανά από τον Σεπτέμβρη του 2019 που είχαμε ανοίξει στην Θεσσαλονίκη για τον μεγάλο Eric Clayton των Saviour Machine και την νέα του μπάντα τους Eric Clayton and the Nine. Από εκεί και μετά η καραντίνα μας άφησε εκτός σκηνής. Και η επιστροφή μας ήταν ακριβώς αυτή η εμφάνιση στο 13ο Hermoupolis Indie Rock Festival.

Το φεστιβάλ μετρά έως τώρα 13 διοργανώσεις και η επερχόμενη είναι η 14η. Ο σκοπός του είναι να δώσει βήμα στις Συριανές μπάντες αλλά και να δώσει την ευκαιρία και σε σχήματα εκτός νησιού να ανέβουν στη σκηνή του, γεγονός που φέρνει και το Συριανό κοινό σε επαφή με σχήματα που αξίζουν τον κόπο.

Από τότε που ξεκίνησα να το διοργανώνω μέχρι και σήμερα παραμένει σταθερά με ελεύθερη είσοδο και αποτελεί πόλο έλξης συγκροτημάτων και κοινού. Περνάμε όλοι καλά και αυτό είναι που μετράει.

Αναφέρθηκα πριν λίγο στις ιδιαίτερες και πολλές φορές δύσκολες συνθήκες του νησιού και το φεστιβάλ αυτό είναι η έμπρακτη απάντηση πως με θέληση και με δουλειά, μπορούν να γίνουν πράγματα.

Ανακοινώσατε ήδη τα πρώτα σας live για το 2023 σε Σύρο και Αθήνα. Τι άλλο έχετε στα σκαριά για το ερχόμενο έτος;

Αρχικά θα παίξουμε την Τρίτη 10 Γενάρη 2023, στο Θέατρο Απόλλων στη Σύρο.

Το συγκεκριμένο θέατρο είναι ένας κομβικός χώρος τέχνης. Η σημαντικότητά του έχει και κυριολεκτικό χαρακτήρα εξαιτίας της ιστορίας και της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του (μικρογραφία της Σκάλα του Μιλάνου), μα και χαρακτήρα συμβολικό, μια και αποτελεί ορόσημο για τον πολιτισμού του νησιού και της πατρίδας μας.

Είναι η πρώτη φορά που ένας τέτοιος χώρος παραχωρείται σε Metal μπάντα στην Ελλάδα. Γεγονός που από μόνο του αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για εμάς. Ήταν δική μας επιθυμία να παίξουμε στο θέατρο Απόλλων, μια και πιστεύομε πως σαν χώρος αρμόζει τέλεια στο λυρικό ύφος μας.

Θεωρούμε αυτό το live σημείο καμπής για την πορεία μας. Είναι μια σαφή δήλωση που έχει να κάνει με το καλλιτεχνικό μας στίγμα, την αισθητική και τη μουσική μας. Ένα ζωντανό πάντρεμα επί σκηνής, που θα ενώσει όλες τις μουσικές καταβολές μας.

Η είσοδος για την συναυλία είναι ελεύθερη, πραγματικά πιστεύουμε πως αξίζει τον κόπο να την παρακολουθήσει κανείς ακόμα και αν το συνδυάσει με χειμερινό extra escaping made in Syros.

Η επόμενη συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα. Το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023, θα παίξουμε στη Level69, στο Μοσχάτο. Special guests αυτής της βραδιάς θα είναι δύο πολύ αγαπημένες μας μπάντες. Οι The Silent Wedding και οι Sedate Illusion. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν, μιλάμε για μια λυρική Prog Metal βραδιά, σωστό έπος!

Δεν βλέπουμε την ώρα να παίξουμε Αθήνα, γιατί έχουμε πολλούς φίλους στην πρωτεύουσα και επιτέλους καταφέρνουμε να παίξουμε εκεί πρώτη φορά. Η καραντίνα είχε ματαιώσει κάποια προηγούμενα Αθηναϊκά live που κανονίζαμε και αυτό το καινό πρέπει να καλυφθεί.

Ετοιμάζουμε τουλάχιστον άλλες δύο εμφανίσεις, από τις οποίες η μία θα είναι στο σπίτι μας στη Σύρο, στο Hermoupolis Indie Rock Festival 14. Επιπλέον λεπτομέρειες για όλα τα παραπάνω live θα μάθετε σύντομα.

Ευχαριστούμε για το χρόνο σας.

Η χαρά είναι δική μας! Thanks a lot!

Related articles

Kerry King – From Hell I Rise

Traveler – Prequel to Madness

spot_img

Recent articles

spot_img