25 C
Athens

Συνέντευξη με τους ΑΜΚΕΝ

Published:

Last Updated on 07:59 PM by Giorgos Tsekas

Καλησπέρα παιδιά και συγχαρητήρια για το νέο δίσκο. Τι μεσολάβησε για το συγκρότημα μεταξύ της 5ετίας από το “Theater of the Absurd” έως το “Passive Aggression” ;

Καλησπέρα σε όλους! Μπαίνουμε με τη μια στο ψητό βλέπω (γέλια).

Το διάστημα από το “Theater of the Absurd” μέχρι το “Passive Aggression” ήταν κάπως δύσκολο για τη μπάντα, κάπως έσκασαν πολλά μαζί. Βάλε και τον κορονοϊό στο τέλος και… κατάλαβες. Πάντως, μέσα σε όλο αυτό γράψαμε έναν δίσκο για τον οποίο είμαστε πραγματικά υπερήφανοι και δεν  μπορούμε να περιμένουμε να τον παρουσιάσουμε live. Είναι κλισέ αλλά είμαστε στα καλύτερα μας και αυτό είναι μια υπόσχεση για το live στις 26 Νοεμβρίου στο Temple.

Πώς καταλήξατε στην απόφαση για αλλαγή στα φωνητικά;

Είναι κάτι που μας βγήκε εντελώς φυσικά όσο γράφαμε τα κομμάτια για το “Passive Aggression”. Το νέο υλικό ήταν πιο σκοτεινό και μελωδικό και νιώσαμε πως θα θέλαμε κάτι διαφορετικό από τα φωνητικά, δοκιμάσαμε την εσωτερική “μεταγραφή” με εμένα αντί του Βάνια και μας έκατσε. Εν τέλη καταλάβαμε ότι όλοι κουμπώνουμε καλύτερα στο νέο μοντέλο της μπάντας.

Μιλήστε μας για τα τεχνικά στοιχεία του δίσκου. Παραγωγή μίξη, κλπ.

Το “Passive Aggression” ηχογραφήθηκε εξ ολοκλήρου στα Devasoundz studios, με τον Φώτη Benardo πίσω από την κονσόλα. Ο Φώτης μας βοήθησε πολύ σε όλη τη διαδικασία και πραγματικά μας “ξεκλείδωσε”. Ο ίδιος έκανε και τη μίξη του δίσκου, με τον Γιώργο Νερατζή να αναλαμβάνει το mastering.

Πρόσφατα παίξατε στο Metal Solidarity. Πώς ήταν η εμπειρία αυτή;

Τρομερή πραγματικά. Ήταν μια αυθόρμητη κίνηση που ξεκίνησε κυριολεκτικά από μια ιδέα, ένα σαφές αντιφασιστικό και συμπεριληπτικό μήνυμα, που έγινε πραγματικότητα με υποδειγματική οργάνωση μέσα σε μόλις ένα μήνα. Βγάζω το καπέλο στη συνέλευση και σε όλες τις μπάντες που είτε έπαιξαν είτε συμμετείχαν βοηθώντας στη διοργάνωση. Χαρήκαμε πολύ που είδαμε τόσο κόσμο να στηρίζει από την πρώτη κιόλας φορά και επιφυλασσόμαστε για ακόμα περισσότερα στο μέλλον!

Οι συνθέσεις των Amken είναι προϊόν συλλογικής εργασίας ή προκύπτουν με κάποιον άλλον τρόπο;

Ο τρόπος που γράφουμε τη μουσική μας είναι αρκετά στάνταρ. Συνήθως θα δουλέψουμε με το Χάρη κάποιες ιδέες ώσπου να πάρουν μια σαφή μορφή και μετά θα μπει όλη η μπάντα στη διαδικασία ώσπου να ολοκληρωθεί ένα κομμάτι.

Πώς είναι μέχρι στιγμής η συνεργασία σας με την Massacre Records; Νιώθετε ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για το συγκρότημα;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε πλέον στην οικογένεια της Massacre. Σίγουρα είναι μια νέα αρχή για τους ΑΜΚΕΝ και ήδη μας έχουν βοηθήσει πολύ. Νιώθουμε πως είναι η αρχή μιας όμορφης πορείας.

Το thrash metal ασχολούνταν ανέκαθεν με κοινωνικούς στίχους και εσείς συνεχίζετε την παράδοση αυτή. Δυστυχώς, φαίνεται πως η καθημερινότητα μας δίνει πολλά τέτοια ερεθίσματα. Είναι αυτή η βασική πηγή έμπνευσης;

Δεν είναι τυχαίο που το είδος της μέταλ που μας βοηθά να εκφραστούμε καλύτερα έχει και κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα. Προσωπικά πάντα όταν έγραφα στίχους για τα κομμάτια μας δεν θα μπορούσα να εμπνευστώ από κάτι άλλο, είναι το βήμα μας για να φωνάξουμε τι πάει στραβά με την πραγματικότητα που βιώνουμε.

Η ελληνική σκηνή αναντίρρητα έχει ανεβάσει τις μετοχές της τα τελευταία χρόνια. Το βιώνετε αυτό όταν βγαίνετε να παίξετε στο εξωτερικό ή σε τελική ανάλυση δεν έχει και τόση σημασία από που προέρχεσαι;

Οι Ελληνικές μπάντες έχουν ανεβάσει πολύ τον πήχη της σκηνής και από άποψη υλικού και από άποψη παραγωγής. Όσον αφορά βέβαια την αντιμετώπιση από τη βιομηχανία του εξωτερικού, δυστυχώς δεν θα έλεγα ότι έχει αλλάξει και πολύ. Οι μπάντες καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε σε κόστη και αποστάσεις για τις οποίες η Ελληνική πραγματικότητα είναι εμπόδιο από μόνη της. Οπότε είναι πολύ πιο εύκολο να διαλέξουν έναν Γερμανό ή έναν Βέλγο και να τελειώνει το παραμύθι.

Όταν κυκλοφορήσετε το 2017 το πρώτο σας full length, το thrash revival ακολουθούσε φθίνουσα πορεία και δεν μπορέσατε να εκμεταλλευτείτε τη χρονική συγκυρία στο έπακρο. Είναι κάτι που έχετε σκεφτεί ή το καλό συγκρότημα θα αναδειχθεί σε οποιεσδήποτε συνθήκες;

Ισχύει πως προλάβαμε thrash revival μόνο στα τελειώματα του, αφού το 2014 είχαμε μόνο το πρώτο μας EP. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι που σκεφτήκαμε ποτέ ιδιαίτερα αφού παίζουμε τη μουσική που εμείς γουστάρουμε και όπου αυτό μας φτάσει. On the long run οι μπάντες που αντέχουν στον χρόνο είχαν κάτι να πουν πέρα από το είδος που εξυπηρετούν.

Ποιες είναι οι βασικές σας επιρροές; Υπάρχουν σύγχρονα συγκροτήματα μέσα σε αυτές;

Όπως οι περισσότεροι, οι βασικές μας επιρροές και αυτές που έθεσαν τα θεμέλια εν τέλη για το πως αντιλαμβανόμαστε την μουσική ήταν κλασικά old-school. Slayer, Sepultura, Metallica, Motorhead, Kreator, Sodom κλπ. Μας επηρέασε και το “καινούριο” κύμα του θρας (βλέπε Municipal Waste, Havok, Toxic Holocaust…). Αλλά έχουμε μάτια και αυτιά ανοιχτά για ότι καινούριο σκάει, γιατί υπάρχουν σήμερα μπάντες που βγάζουν πραγματικά τρομερή μουσική, Power Trip (RIP), Unto Others, Enforced.

Η σκηνική σας παρουσία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή ενέργεια. Είναι αυτό ένα από τα βασικά ζητούμενα σε ένα thrash metal live;

Το σημαντικότερο για εμάς. Παίζουμε ένα είδος χωρίς πολλές φανφάρες και εφέ. Οπότε και η σκηνική παρουσία πρέπει να είναι όπως και η μουσική αυτή, “στη μάπα”.

Στις 26 Νοεμβρίου κάνετε στο Temple, το release show για το νέο σας δίσκο. Αν δεν κάνω λάθος αυτή είναι η πρώτη σας headline εμφάνιση στην Αθήνα. Τι να περιμένουμε από εσάς εκείνο το βράδυ;

Είναι όντως το πρώτο ΑΜΚΕΝ headline show στην πόλη μας, την Αθήνα, και είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι. Έχουμε ετοιμάσει ένα μεγάλο σετ με κομμάτια και από τις τρεις επίσημες κυκλοφορίες μας και θα παίξουμε τον καινούριο μας δίσκο σχεδόν στο ολόκληρο. Επίσης έχουμε την τιμή να παίζουν στο live μας άλλες δύο μπαντάρες οι Shadowmass και οι Abyssus, οπότε αυτό δεν χάνεται!

Έχετε κανονίσει και άλλες συναυλίες για την προώθηση του “Passive Aggression”;

Στις 17 Δεκεμβρίου παίζουμε για τέταρτη φορά στη Σμύρνη της Τουρκίας, σε ένα από τα αγαπημένα μας κοινά. Πέραν αυτού έχουμε πολλά στα σκαριά που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται εν καιρό.

Τα λέμε από κοντά στις 26 Νοεμβρίου στο Temple. Τα τελευταία λόγια είναι δικά σας.

Ευχαριστούμε πολύ για τις ερωτήσεις και σας περιμένουμε όλους στο Temple για το καλύτερο ΑΜΚΕΝ live που έχετε δει ως τώρα.

Related articles

spot_img

Castle Rat – Into The Realm

Recent articles

spot_img

Castle Rat – Into The Realm