Συνέντευξη με τους Half Gramme of Soma

Published:

Last Updated on 04:51 PM by Giorgos Tsekas

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το νέο δίσκο. Τι συνέβη στις τάξεις του συγκροτήματος την 5ετία μεταξύ του προηγούμενου και του νέου δίσκου σας;

Καλησπέρα και ευχαριστούμε για την συνέντευξη. Έγιναν κάμποσα τα 5 χρόνια που μας πέρασαν με πιο σημαντικά την πρώτη μας ευρωπαϊκή περιοδεία το 2018,την αλλαγή drummer αλλά και το οτι μετακομίσαμε από ένα απλό προβάδικο που είχαμε σε ένα κανονικό studio με όλες τις ανέσεις οπού εκεί περάσαμε πολλές ώρες σαν συγκρότημα. Ο δίσκος βέβαια ήταν έτοιμος από την άνοιξη του 2021 αλλά διάφορα άλλα προβλήματα όπως οι καθυστερήσεις των εργοστασίων βινυλίου πήγε αρκετά πίσω την κυκλοφορία μας. 

Άλλαξε κάτι στη διαδικασία της σύνθεσης αυτή τη φορά;

Το μόνο που άλλαξε μάλλον είναι οτι σε αυτόν τον δίσκο είχαμε πολύ άνεση χώρου και χρόνου από νωρίς όταν συνθέταμε τα κομμάτια αλλά και κατά τις ηχογραφήσεις αφού όπως είπαμε και πιο πάνω είχαμε τον δικό μας χώρο χωρίς κανένα ίχνος πίεσης κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για μία μπάντα.

Το άλμπουμ σας ακούγεται δουλεμένο σε όλες τις λεπτομέρειες. Βοήθησε η περίοδος της καραντίνας ώστε να πάρετε το χρόνο σας και να δουλέψετε πιο εντατικά;

Αρχικά σίγουρα είμαστε εμείς πιο έμπειροι σε σχέση με το παρελθόν και ξέραμε τι θέλουμε να πετύχουμε. Σχεδόν όλα τα κομμάτια του δίσκου τα είχαμε συνθέσει πριν την καραντίνα αλλά τα ηχογραφήσαμε κατά την διάρκεια της και αυτό που σίγουρα βοήθησε είναι πως δεν είχαμε κανένα χρονικό περιορισμό. Κατά τα άλλα δεν νομίζω πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές με το πως δουλέψαμε για το Slip Through the Cracks συγκριτικά με το Groove is Black.

Υπάρχουν συγκεκριμένες προσδοκίες με τη νέα σας δουλειά;

Πιστεύουμε οτι έχουμε έναν πραγματικά καλό δίσκο και το μόνο που θα θέλαμε είναι ο δίσκος να φτάσει σε όσους περισσότερους ακροατές γίνεται. Από κει και πέρα σίγουρα θέλουμε αν γίνετε μέσω αυτού του δίσκου να ταξιδέψουμε και να τον παρουσιάζουμε ζωντανά όπου έχουμε την δυνατότητα.

Μιλήστε μας για τη θεματολογία των στίχων. Οι στίχοι έπονται της μουσικής ή το αντίστροφο;

Οι στίχοι στο ’Slip Through the Cracks’ κυρίως έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο και την θέση του στο χθες και το σήμερα, την γέννηση και τον θάνατο και γενικότερα καταστάσεις πραγματικές με μία γενναία δόση φευγάτων παραλληλισμών. Από την πρώτη σύνθεση των HgoS μέχρι και την τελευταία πάντα η μουσική γεννιέται πρώτη και ακολουθούν οι στίχοι αρκετά αργότερα όταν έχουμε βγάλει και τις φωνητικές μελωδίες αλλά ίσως στο μέλλον να δοκιμάσουμε και διαφορετικό τρόπο.

Είναι η πρώτη σας δουλειά με την SOL Records, μια εταιρεία που ειδικεύεται στον ήχο που εκπροσωπείτε. Θεωρείτε πως για αυτόν τον λόγο, θα καταλαβαίνει περισσότερο τις ανάγκες σας;

Τις ανάγκες μιας μπάντας πιστεύω δεν μπορεί να τις καταλάβει και ούτε μπορεί να τις ‘τρέξει’ καμία εταιρεία καλύτερα από την ίδια την μπάντα! Ο λόγος που συνεργαστήκαμε με την SOL είναι ξεκάθαρα το touring καθώς είναι ένα label με τρομερό roster που σου δίνει την δυνατότητα να βγεις στον δρόμο και να συνδυάσεις την κυκλοφορία σου με ένα ‘επαγγελματικό’  tour αλλά και να παίξεις σε σκηνές που μόνος σου είναι δύσκολο να οργανώσεις ειδικά στις μέρες μας. 

Τα στοιχεία της μουσικής σας, ακούγονται με το νέο δίσκο εντονότερα από ποτέ. Ήταν κάτι που έγινε συνειδητά;

Δεν θα λέγαμε οτί έγινε το οτιδήποτε συνειδητά όσο αφορά την σύνθεση.Όσον αφορά όμως την παραγωγή και τον ήχο που θέλαμε να βγάλουμε αυτό που θέλαμε είναι ένα καθαρό αποτέλεσμα που να αναπνέει χωρίς την υπερβολική μπασίλα αλλά και fuzzίλα που πολύ συχνά συναντάς σε κυκλοφορίες του χώρου.

Νιώθετε περισσότερο μια σύγχρονη heavy μπάντα ή ένα συγκρότημα που πρεσβεύει τον ήχο παλαιότερων δεκαετιών;

Σίγουρα νιώθουμε μια μπάντα του σήμερα η οποία έχει διαμορφώσει τον χαρακτήρα της από μουσικές που έρχονται από παλαιότερες εποχές αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μας έλεγα ρετρολάγνους ή θα μας έβαζα σε αυτό το ’70s vintage style πχ που ευδοκιμεί τα τελευταία χρόνια.

Πρόσφατα γυρίσατε από ευρωπαϊκή περιοδεία. Πώς ήταν η ανταπόκριση του κόσμου; Ξεχωρίσατε κάποια εμφάνιση περισσότερο;

Ήταν πραγματικά ότι καλύτερο μας έχει συμβεί σαν συγκρότημα. Χάρις το ότι περιοδεύαμε μαζί με τους Naxatras παίζαμε σε γεμάτα από κόσμο clubs και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πραγματικά πρωτοφανής και απίστευτη για εμάς, επίσης παίξαμε σε κάποια πολύ δυνατά festival με ορισμένα από τα πιο hot ονόματα της σκηνής που και αυτό ήταν πρωτόγνωρο. Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε κάποια εμφάνιση θα λέγαμε αυτή στο keep it low στο Μόναχο αλλά και αυτή στην Βαρσοβία σε ένα τρελαμένο κοινό.

Το “22 22” που κλείνει το δίσκο, θα μπορούσε να σας οδηγήσει συνθετικά στην επόμενη σελίδα; Μεγάλη σύνθεση με αίσθηση τζαμαρίσματος…

Και στον προηγούμενο μας δίσκο ‘Groove is Black’ είχαμε κάποια μεγάλα σε διάρκεια κομμάτια με έντονο το στοιχείο του jam οπότε δε θεωρούμε ότι είναι κάτι καινούριο για εμάς, ίσως στο 22:22 να το πήγαμε ένα βήμα παραπέρα αλλά ειλικρινά η επόμενη σελίδα των HgoS για την ώρα είναι λευκή. Το jam βέβαια και η απόλυτη ελευθερία που μας δίνει είναι κάτι που έτσι και αλλιώς είναι ο κυρίως τρόπος σύνθεσης στο συγκρότημα αφού περνάμε πολλές ώρες jamάρωντας διάφορες ιδέες που έχουμε, τις ξεχειλώνουμε, τις μαζεύουμε τις ξανατραβάμε έως ότου καταλήξουμε στο τι θα κρατήσουμε και τι όχι.

Είστε ένα συγκρότημα με μεγάλο εύρος επιρροών. Ποια είναι τα 5 συγκροτήματα που αν δεν υπήρχαν, οι Half Gramme of Soma θα ακούγονταν εντελώς διαφορετικά;

Black Sabbath, Motorhead, Alice in Chains, Soundgarden, Monster Magnet

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. Κλείστε όπως θέλετε

Ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη! Να αγαπάτε την μουσική και να τις αφιερώνετε όσο μπορείτε σωστά και ποιοτικά τον χρόνο σας.

Related articles

Castle Rat – Into The Realm

Tributes: Rammstein

Recent articles

Castle Rat – Into The Realm

Tributes: Rammstein

Exit mobile version