36.5 C
Athens

Interview with Head Cleaner

Published:

Last Updated on 10:41 PM by Giorgos Tsekas

Οι Head Cleaner αφού τιθάσευσαν τον Χρόνο κυκλοφόρησαν τον τέταρτο ολοκληρωμένο δίκο τους για να σπείρουν πανικό και ελπίδες και έτσι βρήκαμε την κατάλληλη ευκαιρία για να πουμε δυο κουβέντες μαζί τους λίγο πριν την συμμετοχή τους στο Athens Extreme Festival αλλά και την συναυλία τους με τους Stereo Animal.

Συγχαρητήρια για το νέο 4ο άλμπουμ σας The Extreme Sound Of Truth. Γιατί όμως τόσος καιρός αναμονής και καθυστέρησης;

Καταρχάς ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία. Πέρασαν όντως δέκα χρόνια από το τελευταίο μας full length, ωστόσο στο ενδιάμεσο κυκλοφορήσαμε δύο split μαζί με τους Progress of Inhumanity από την Αθήνα και τους Mastic Scum από την Βιέννη καθώς και αρκετά ακόμα πράγματα με τα side projects στα οποία συμμετέχουμε όλοι μας. Δεν είναι αυτοσκοπός για ‘μας να βρισκόμαστε συνεχώς στο προσκήνιο με φρέσκους δίσκους. Όταν αισθανθούμε την ανάγκη να εκφράσουμε νέα πράγματα το κάνουμε και πάντα αυτό θα γίνει με τους δικούς μας όρους. Το γεγονός ας πούμε ότι προέκυψε η πανδημία την ώρα που ήμασταν έτοιμοι να μιξάρουμε το νέο άλμπουμ, μας ανάγκασε να επαναδιαπραγματευτούμε τον ήχο μας και να πιάσουμε πολλά πράγματα από την αρχή για να επικαιροποιηθεί η οπτική του υλικού. Αυτό πήγε την κυκλοφορία ακόμα πιο πίσω. Καθυστέρηση δεν υπήρξε από την στιγμή που δεν υπήρχε ποτέ κάποιο dead line για να παραδώσουμε κάτι.

Τι διαφορές υπάρχουν σε σχέση με προηγούμενες δουλειές σας; Πώς λειτούργησε ο χρόνος για σας;

Ο ήχος στον τελευταίο μας δίσκο έχει απολύτως οργανική προσέγγιση. Ο ακροατής ακούει μια μπάντα που παίζει live σ’ ένα studio. Σ’ αυτό έκανε φοβερή δουλειά ο ηχολήπτης μας, Σίμος Λαζαρίδης. Επίσης συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά με τον Sven των Doom για το mastering. Το γεγονός αυτό, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που ακούγεται η μουσική μας. Ο Sven έχει τρομερή εμπειρία γύρω από το μουσικό ιδίωμα κι έψησε τον δίσκο με τον καταλληλότερο τρόπο. Όσο περνάνε τα χρόνια και κοιτάζεις το back catalogue, αν είσαι άνθρωπος που έχει ανοιχτές τις κεραίες του, καταλαβαίνεις τι πρέπει να αλλάξεις και να διορθώσεις ή και τι είναι αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα. Οπότε υπό αυτή την έννοια ο χρόνος συνηγόρησε ευεργετικά για εμάς.

Ο δίσκος έχει κάμποσο καιρό που κυκλοφόρησε οπότε έχετε ένα είδους feedback. Ο κόσμος πως το δέχτηκε;

Είναι ίσως η πρώτη φορά που το feedback ήταν εξαιρετικό από την αρχή. Όλες οι δισκοκριτικές που έπεσαν στην αντίληψή μας είναι συγκινητικά καλές για τον δίσκο. Είναι πολύ ωραίο όταν διαπιστώνεις ότι το κοινό αλλά και ο Τύπος αγκαλιάζουν την αισθητική σου.

Πώς καταλήξατε τελικά στην κυκλοφορία του μέσω της Vinylstore.gr;

Υπήρξαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι για το συγκεκριμένο album και από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, ωστόσο εμείς δεν ήμασταν έτοιμοι για υπερβολικές δεσμεύσεις και όρους. Δεν θέλαμε να περιοριστεί σε κανέναν βαθμό η ελευθερία μας μέσα από οποιαδήποτε συνεργασία. Η συμφωνία που κάναμε με τον Δημήτρη και την Vinyl Store, ήταν αυτό ακριβώς που επιζητούσαμε στην παρούσα φάση και τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό.

Αν και είναι νωρίς για «μεταμέλειες» ή τυχόν παραλείψεις, εντούτοις τι θα άλλαζες αν μπορούσες στο άλμπουμ;

Ειλικρινά στον συγκεκριμένο δίσκο δεν θα αλλάζαμε απολύτως τίποτα.

Πόσο ακραίος είναι ο ήχος της αλήθειας πραγματικά;

Όσο ακραίος και να είναι ο ήχος της αλήθειας, αν δεν θες ο ίδιος να αφυπνιστείς πάντα θα βρίσκεσαι σε κατάσταση ύπνωσης. Έχουμε την πεποίθηση ότι η κοινωνία ζει καταχωνιασμένη βαθιά στο ψέμα και όλοι βολεύονται μέσα σ’ αυτήν την συνθήκη. Δες ποιοι σου λένε τις ειδήσεις. Η ίδια η νύφη του πρωθυπουργού μαζί με τους κολλητούς του. Στα τηλεοπτικά πάνελ βρίσκονται καθημερινά οι υπουργοί του και οι γλείφτες τους κι ο κόσμος αισθάνεται ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Τα ηλεκτρονικά Μέσα και οι εφημερίδες συντηρούνται αποκλειστικά από κρατικά κονδύλια, τι περιμένεις να σου γράψουν μετά; Ποιες αλήθειες περιμένεις να ακούσεις; Τα πάντα, ό,τι και να συμβεί, όσο τραγικά και να είναι τα γεγονότα, ξεπλένονται και δικαιολογούνται. Η μόνη αλήθεια είναι αυτή η σάπια πραγματικότητα, αυτό το ολοκληρωτικό καθεστώς. Και ναι για ‘μας αυτή η αλήθεια είναι μια ακραία κατάσταση.

Ποιος είναι υπεύθυνος για την μουσική και ποιος για τους στίχους στο συγκρότημα; Έχεις σκεφτεί την κυκλοφορία κάποιου είδους βιβλίου από την στιγμή που νιώθεις άνετα να εκφράζεσαι μέσω στίχων;

Την μουσική την γράφουμε όλοι μαζί ενώ οι στίχοι είναι αποκλειστικά δικό μου έργο (Mitch). Κάποια στιγμή είχα σκεφτεί να κυκλοφορήσω μια ποιητική συλλογή. Τίποτα δεν αποκλείεται αν αποφασίσω να εκφραστώ μελλοντικά μέσα από κάποιο άλλο μέσο.

Σε πόσα ακόμα project θα πετύχουμε κάποιο μέλος των Head Cleaner; Πόσο ευεργετική είναι η συμμετοχή σε τέτοιου είδους εγχειρήματα για ένα καλλιτέχνη;

Εγώ (Κώστας) μαζί με τον Mitch, συμμετέχουμε στους Doomed Again και τους Haven’t Said Enough, πέρα από αυτά παίζω και στους Baader και Νεκρή Πτέρυγα, ο Mitch έχει τους Atrocity Pioneer, ο Λευτέρης παίζει παράλληλα στους Agnes Vein, ενώ ο Σάκης στους Disurban και τους Mibajasa. Η κάθε ομάδα που σχηματίζεται έχει μια συγκεκριμένη χημεία η οποία δίνει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Πιστεύουμε όλοι μας ότι συμμετέχοντας σε διαφορετικά σύνολα είναι κάτι που λειτουργεί ευεργετικά στην εξέλιξή μας.

Αρκετοί προσπαθούν να ακουστούν διαφορετικοί. Θεωρείς πως έχετε χαρακτηριστικό δικό σας ήχο ή αυτό δεν έχει τόση σημασία (αν δεν είναι και ανούσιο στην τελική) και δεν είναι απαραίτητα αυτοσκοπός;

Δεν είναι αυτοσκοπός να ακουστούμε κάπως συγκεκριμένα ή να μοιάζει ο ήχος μας με τον ήχο κάποιας μπάντας. Ο ήχος μας προκύπτει μέσα από την χημεία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ μας κι αυτό μας ικανοποιεί απόλυτα.

Παίζετε με τους Stereo Animal αλλά και στο Athens Εxtreme Festival. Πες μας δυο λόγια για αυτές τις δυο ξεχωριστές εμφανίσεις σας.

Χαιρόμαστε πολύ που παίζουμε με τους Stereo Animal για πρώτη φορά. Τα παιδιά είναι κολλητοί φίλοι κι αυτό το live είναι κάτι που θέλαμε όλοι μας να συμβεί. Όσον αφορά στο Athens Extreme μας χαροποιεί πολύ το γεγονός ότι κατεβαίνουμε μετά από πέντε χρόνια στην Αθήνα για να μοιραστούμε το stage με πολλές γαμηστερές μπάντες του χώρου.

Τι άλλο να περιμένουμε συναυλιακά από σας για την προώθηση του δίσκου ;

Δυο ακόμα ανακοινωμένα live πρόκειται να γίνουν τον Μάρτιο. Αναφέρομαι στο Horns Up Festival στα Τρίκαλα και στο Greek Death Grind Scene στην Θεσσαλονίκη, σίγουρα όμως θα προκύψουν κι άλλες ημερομηνίες σε άλλες πόλεις.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια των Head Cleaner;

Προβάρουμε, παίζουμε μουσική, κοιτάμε νέες ιδέες, συζητάμε διάφορα πράγματα. Αυτή την περίοδο απολαμβάνουμε την φάση στην οποία βρίσκεται η μπάντα.

Πριν κλείσουμε πες μας πέντε άλμπουμ που αξίζει να τσεκάρει κάποιος που θα κολλήσει με το The Extreme Sound Of Truth.

Αν κάποιος κολλήσει με το The Extreme Sound Of Truth δεν χρειάζεται να ασχοληθεί με κανέναν άλλο δίσκο.

Το κλείσιμο δικό σου.

Περιμένουμε να σας δούμε από κοντά στα live μας για να πιούμε μπίρες και να γουστάρουμε όλοι μαζί παρέα.

Giorgos Tsekas
Giorgos Tsekas
"Κάποτε Όταν Θα ‘χουμε Καιρό... Θα Σκεφτούμε Πάνω Στις Ιδέες Όλων Των Μεγάλων Στοχαστών, Θα Θαυμάσουμε Τους Πίνακες Όλων Των Μεγάλων Ζωγράφων, Θα Γελάσουμε Με Όλους Τους Χωρατατζήδες, Θα Φλερτάρουμε Όλες Τις Γυναίκες, Θα Διδάξουμε Όλους Τους Ανθρώπους" Μπ. Μπρεχτ

Related articles

spot_img

Kerry King – From Hell I Rise

Traveler – Prequel to Madness

Recent articles

spot_img

Traveler – Prequel to Madness