36.9 C
Athens

Interview with Kalte Nacht

Published:

Last Updated on 02:01 AM by Giorgos Tsekas

Ποια ήταν η ιδέα πίσω από την δημιουργία των Kalte Nacht;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε κάποια συγκεκριμένη ιδέα. Αυτό που υπήρχε πολύ έντονα ήταν η ανάγκη για έκφραση, εξωτερίκευση, βαθιά και ουσιαστική επικοινωνία, κάτι το οποίο ήρθε σιγά σιγά και πολύ φυσικά μέσα από διαδικασίες και ζυμώσεις χρόνων, οι οποίες έφεραν ουσιαστικά τους Kalte Nacht στη ζωή μας.

Ποιοί ήταν οι μουσικοί που έδωσαν τη βάση για τη δημιουργία της μπάντας;

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, οι επιρροές μας είναι πάρα πολλές και έρχονται από πολλά διαφορετικά είδη. Όσον αφορά στη μπάντα, σίγουρα μας έχει επηρεάσει βαθιά κυρίως όλη αυτή η άνθιση της dark σκηνής της δεκαετίας του 80, ξένης και ελληνικής, όχι μόνο μουσικά αλλά και αισθητικά.

Ποιο live σας έχει μείνει προς το παρόν ανεξίτηλο στη μνήμη σας; Σας είχα δει στο Ρομαντσο το καλοκαίρι του 2021 και ήταν μαγικό. Ήταν η μουσική σε συνδυασμό με την ατμόσφαιρα, το σκοτάδι στην ταράτσα, πάντως τότε ερωτεύτηκα τη μπάντα!

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα όμορφα λόγια και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που είχες αυτά τα συναισθήματα για τη μπάντα μέσα από μια live διαδικασία! Ένα live που θα μας μείνει χαραγμένο στη μνήμη, ήταν στη Λειψία της Γερμανίας τον Μάιο του 2022 στα πλαίσια ενός από τα πιο σημαντικά Goth φεστιβάλ παγκοσμίως, του Wave Gotik Treffen. Η πρώτη φορά ενός live στο εξωτερικό με δικό μας υλικό, το πραγματικά ιδιαίτερο και σκοτεινό Moritzbastei venue, οι άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο που γνωρίσαμε και ήρθαν για να ακούσουν συγκεκριμένα εμάς, είναι πολύ σημαντικοί λόγοι για να θυμόμαστε έντονα αυτό το live.

Αν μπορούμε να πούμε πέντε δίσκους από το “revival” του darkwave που θα έπρεπε να ρίξουμε μια ματιά, ποιοι δίσκοι θα ήταν αυτοί;

Πραγματικά μας φαίνεται πολύ δύσκολο να ξεχωρίσουμε, οπότε απλά θα αναφέρουμε ότι μπάντες όπως οι Lebanon Hanover, οι She Past Away και οι Boy Harsher αποτελούν σημεία αναφοράς μέσα από τους πρώτους δίσκους τους.

Που θεωρείτε ότι οφείλεται αυτή η επιστροφή στα 80’s; Τόσο μουσικά όσο και αισθητικά. Βλέπε oldschool ήχο, παραγωγές, η επιστροφή του βινυλίου, της κασέτας κλπ

Τα 80s είναι μια δεκαετία ορόσημο, όχι μόνο μουσικά, αλλά και αισθητικά, κοινωνικά και πολιτικά. Μια εποχή με τεράστια ποικιλία στην έκφραση και τη δημιουργία που είχε διαχρονικά τεράστιο αντίκτυπο. Οπότε, δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι ασκεί σημαντική επιρροή σε όλους μας μέχρι και σήμερα. Επιπλέον, βουτήξαμε απότομα σε μια έντονα ψηφιακή εποχή όπου το ανθρώπινο στοιχείο φθείνει σταδιακά σε όλους τους τομείς και συχνά αντικαθίσταται συνειδητά από την τελειότητα, άρα λείπει ο πειραματισμός και το «λάθος» απορρίπτεται. Επομένως, η τάση για επιστροφή στα μέσα που αναφέρεις, όπως δίσκους ή κασέτες, πιστεύουμε πως έχει να κάνει με την ανάγκη μιας φυσικής επαφής με τη μουσική και τη τέχνη γενικότερα. Είναι γρήγορο, εύκολο και απόλυτα εντάξει να ακούμε μουσική μέσα από πλατφόρμες, αλλά το συναίσθημα του να κρατάς ένα δίσκο στα χέρια σου, να τον βάζεις στο πικάπ, και να ακούς την τυχαιότητα της κατασκευής του και όχι την τελειότητα, έχει τη δική του μαγεία.

Πάμε λίγο στους Kalte Nacht. Ποιο τραγούδι θεωρείτε το πιο σημαντικό σας έως και σήμερα;

Για εμάς, όλα τα τραγούδια που έχουμε γράψει έχουν τη δική τους σημασία. Ωστόσο, αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε κάποιο, θα λέγαμε το Sanctum, επειδή ήταν το πρώτο κομμάτι που δουλέψαμε μαζί ως ντουέτο. Αποτελεί ουσιαστικά την εκκίνηση της ταυτότητας μας, τη μουσική μας γνωριμία και την αρχή του ταξιδιού.

Πάνε τρία χρόνια από το ντεμπούτο σας. Τι έχετε αποκομίσει έως σήμερα;

Πραγματικά, έχουμε αποκομίσει τόσα όμορφα πράγματα! Αρχικά, μια δυνατή φιλία, η οποία όλο και εξελίσσεται. Επίσης, έχουμε γνωρίσει υπέροχους ανθρώπους που είναι πια συνεργάτες μας και έχουν συμβάλει πάρα πολύ στο όραμα μας, όπως για παράδειγμα ο Νίκος Τριαντάφυλλου. Έχουμε βιώσει τρομερές εμπειρίες, όντας σε διαφορετικές χώρες για ένα διάστημα, αλλά και πιο πρακτικές όπως το να αναπτύσσουμε τον τρόπο που δουλεύουμε τις συνθέσεις, τα live κλπ. Φυσικά δε μπορούμε να παραλείψουμε την επαφή και την επικοινωνία με τους ανθρώπους που έχουν ακούσει τη μουσική μας και αλληλεπιδρούμε καθημερινά.

Ποιες μπάντες από Ελλάδα θεωρείτε πως αυτή τη στιγμή μπορούν να κατακτήσουν τον ήχο;

Η Ελλάδα έχει πραγματικά μια πολύ δυνατή σκηνή, οπότε έχουμε την αίσθηση ότι υπάρχουν μπάντες που στα δικά μας έχουν κατακτήσει και φτιάξει τον δικό τους ήχο, όπως οι Selofan, Doric, Data Fragments, Grey Gallows, Blakaut, Dramachine.

Τι να περιμένουμε από εσάς στο Death Disco Open Air;

Αρχικά, χαιρόμαστε πραγματικά πάρα πολύ που οι Kalte Nacht αποτελούν μέρος αυτού του πολύ μεγάλου και πρωτοποριακού για τη χώρα φεστιβάλ! Πάντα, για εμάς το κάθε live αποτελεί μια μοναδικά δημιουργική διαδικασία στην οποία προσπαθούμε να προσθέτουμε νέα στοιχεία από άποψη παρουσίασης και ερμηνείας. Πέραν αυτού, έχουμε σκοπό να παρουσιάσουμε ένα συνδυασμό παλιού και νέου υλικού.

Τα τελευταία λόγια τα αφήνω επάνω σας.

Σας ευχαριστούμε πραγματικά για αυτή την όμορφη κουβέντα!Ανυπομονούμε να σας δούμε από κοντά στη Τεχνόπολη, να “συνομιλήσουμε” και να αλληλεπιδράσουμε και στη δική μας γλώσσα!

Related articles

spot_img

Recent articles

spot_img

Kerry King – From Hell I Rise