Οι Varathron μοιάζουν ανίκητοι (και είναι) με το τελευταίο τους άλμπουμ “The Crimson Temple” είναι ένα έπος ολκής! Ξέχωρα από την δισκάρα που μόλις κυκλοφόρησαν έχουμε και τις 2 εμφανίσεις τους με τους Deviser στις 10 Φεβρουαρίου στο Εightball στη Θεσσαλονίκη και στις 11 Φεβρουαρίου στο Κύταρο στην Αθήνα. Εξαιρετική ευκαιρία για να μιλήσουμε με τον Στέφανο Necroabyssious για τα παραπάνω αλλά και άλλα πολλά.
Τώρα αλήθεια, έχετε βαλθεί να τρελάνετε κόσμο; Τι δισκάρα είναι το “The Crimson Temple”; Τι αποδοχή έχετε λάβει ως τώρα; γνωρίζοντας βέβαια πως πρόκειται για μία πρόσφατη κυκλοφορία.
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Όντως το “THE CRIMSON TEMPLE” είναι μια πολύ καλή δουλειά. Επίσημα κυκλοφόρησε στις 1η του Δεκέμβρη από την AGONIA RECORDS αλλά από όταν κυκλοφόρησαν τα πρώτα κομμάτια μαζί με το βίντεο κλιπ, η αποδοχή του κόσμου ήταν εκπληκτική. Βέβαια υπάρχει και ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο επιτυχίας σε αυτό το καινούριο άλμπουμ που είναι το καταπληκτικό εξώφυλλο του Paolo Girardi. Ο δίσκος αυτός είναι αποτέλεσμα δύο στοιχείων τα οποία συνθέτουν την συνεχόμενη επιτυχία του γκρουπ. Έχουμε από τη μία πλευρά μια οργανωμένη και δομημένη συνεργασία μεταξύ των μελών της μπάντας και από την άλλη ένα πάθος, πώρωση και λατρεία στη μουσική που ακούμε και δημιουργούμε.
Μίλησε μου λίγο τόσο για την μουσική, πως συνθέτετε ως μπάντα, όσο και για το θέμα των στίχων, τι πραγματεύονται, τι περιμένεις από τους οπαδούς να εκλάβουν διαβάζοντας τους ή ακούγοντας σε.
Την μουσική συνθέτει κυρίως σε μεγαλύτερο ποσοστό ο κιθαρίστας μας ο Αχιλλέας και συμβάλλουν ο Χάρης μαζί με τον Σωτήρη. Φυσικά και εγώ με τον Στράτο συμβάλλουμε από την πλευρά μας στην τελική διαμόρφωση των κομματιών με διάφορες ιδέες και παρατηρήσεις. Όσον αφορά το θέμα των στίχων είναι δική μου καθαρά δουλειά και όπως και στις προηγούμενες κυκλοφορίες μας οι στίχοι μιλάνε για αρχέγονες θρησκείες ιστορικά γεγονότα και πολέμους που έγιναν στο παρελθόν, για θρύλους μύθους αλλά και ιστορίες πέρα από τον πραγματικό κόσμο των τεσσάρων διαστάσεων. Ακούγοντας τη μουσική της καινούριας μας δουλειάς και διαβάζοντας τους στίχους οι οπαδοί μας θα ταξιδέψουν σ’ αυτόν τον πορφυρό ναό, σ’ αυτό το ιερό θυσιαστήριο το οποίο με το αίμα των αθώων ψυχών ταΐζει τους πεινασμένους δαίμονες του κάτω κόσμου.
Εξαιρετική, συγκεκριμένα μνημειώδης, δουλεία έχει γίνει και στο artwork από τον μεγάλο Paolo Girardi όσο και στο layout . Πως καταλήξατε στην επιλογή του;
Τον Paolo Girardi τον γνωρίζουμε χρόνια σαν έναν αξιόλογο καλλιτέχνη ο οποίος στη σημερινή μας εποχή έχει την καταπληκτική δεξιοτεχνία στο να ζωγραφίζει στον καμβά και όχι στον υπολογιστή. Είναι ένας πραγματικός καλλιτέχνης και περιγράφοντάς του όλο το εξώφυλλο όπως το φανταζόμουν σε ένα κείμενο με λέξεις το μετέτρεψε στην εικόνα που έβλεπαν τα μάτια του άρρωστου μυαλού μου.
Άλλος ένας δίσκος από την Agonia Records, η οποία αποτελεί σπίτι και για άλλες εξαιρετικές ελληνικές μπάντες, πως είναι η σχέση σας με την εταιρεία και πόσο πιστεύετε ότι καλύπτει το όραμα των Varathron;
Ναι το άλμπουμ κυκλοφόρησε από την Agonia Records όπως και οι προηγούμενες δουλειές μας και μέχρι στιγμής μπορώ να πω ότι οι σχέσεις μας με την εταιρία είναι πολύ καλές. Βλέποντας τα διαφορετικά format που έχει βγάλει ο Filip για εμάς πιστεύω ότι θα γίνει μία πολύ καλή διάχυση και προώθηση της δουλειάς μας.
Στα πλαίσια προώθησης του “The Crimson Temple” θα έχουμε την τιμή να σας δούμε στην Αθήνα τον προσεχή Φλεβάρη, τι να περιμένουμε;
Όντως παίζουμε στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα στις 10 και 11 του Φλεβάρη αντίστοιχα μαζί με τους παλιούς και καλούς φίλους DEVISER. Αυτό που θα περιμένει κάποιος απ’ αυτή τη συναυλία είναι να ακούσει κομμάτια από τη νέα μας κυκλοφορία αλλά και παλιά και να δει μία σφιχτοδεμένη μπάντα με ένα πολύ καλό performance.
Θα ακολουθήσει και κάποια περιοδεία από μέρους σας;
Ήδη στις επόμενες μέρες ξεκινάμε διάφορα live shows στην Ευρώπη και έχουμε ήδη κανονισμένη τη μεγάλη περιοδεία του καλοκαιρού στη Λατινική Αμερική. Θα ακολουθήσουνε φυσικά αρκετά shows ανά τον κόσμο.
Τα τελευταία 10 και βάλε χρόνια έχετε ένα σταθερό Line–up, πόσο πιστεύεις βοηθά αυτό στην λειτουργία της μπάντας; Κατά το παρελθόν έχεις ταλαιπωρηθεί αρκετά με αλλαγές μελών.
Ανέφερα στην αρχή ότι πέρα από το πάθος και την πώρωση που πρέπει να έχει μία μπάντα για τη μουσική της πρέπει να είναι και καλά οργανωμένα και δεμένα μεταξύ τα μέλη μεταξύ τους. Έτσι λοιπόν ο παράγοντας σταθερό line-up είναι σημαντικότατος και βοηθά στην εξέλιξη της μπάντας. Εμείς έχουμε και ένα ακόμα επιπλέον πλεονέκτημα σαν συγκρότημα γιατί έχουμε το δικό μας στούντιο και μπορούμε χωρίς πίεση χρόνου να ηχογραφούμε τις δουλειές μας.
7 δίσκοι σε μία καριέρα 35 ετών δεν θεωρείς πως είναι λίγοι; Γνωρίζοντας βέβαια το πόσο ενεργοί είστε με κυκλοφορίες όπως EPs, split κτλ
Θα μπορούσαν να υπάρχουν και περισσότερα άλμπουμ γιατί οι ιδέες και το πάθος υπήρχε και υπάρχει πάντα. Το μειονέκτημα όμως σε αυτή την κατάσταση ήταν πάντα οι αλλαγές στα μέλη του συγκροτήματος και η μεταφορά μου από την Αθήνα στα Γιάννενα. Το συγκρότημα το μετέφερα το 1999 με 2000 από την Αθήνα στα Γιάννενα και προσπάθησα σε μία πουριτανική και άγονη μουσικά κοινωνία να βρω μέλη για black metal μπάντα. Ήταν σαν να ψάχνω νερό στην έρημο! Υπήρχανε τεράστιες δυσκολίες όλα αυτά τα χρόνια και αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που δεν έχουμε τόσες πολλές κυκλοφορίες σε full άλμπουμς όσες πραγματικά θα ήθελα.
Αν έπρεπε να διαλέξεις έναν δίσκο πέραν του νέου σας , ποιον θα διάλεγες ως αγαπημένο και γιατί;
Πραγματικά δεν μπορώ να διαλέξω και να ξεχωρίσω κάποιο δίσκο γιατί όλοι μα όλοι είναι αγαπημένοι μου λόγω των διαφόρων καταστάσεων που έζησα και πέρασα στη διάρκεια δημιουργίας και ηχογραφήσεών τους.
Οι Varathron σε φουλ φόρμα, επαναδραστηριοποίηση Deviser, επιστροφή The Magus, Jim Mutilator μέσω Yoth Iria ξανά ενεργός, Kawir στις επάλξεις. Πιστεύεις ότι το ελληνικό αρχέγονο Black metal επιστρέφει;
Πιστεύω ότι έχουμε μια πολύ καλή σκηνή που είναι από τις πρώτες στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. Έχουμε ενεργές πάρα πολλές από τις παλιές μπάντες αλλά και καταπληκτικές νέες μπάντες που συνεχίζουνε να δημιουργούν και να κυκλοφορούν εντυπωσιακά πράγματα.
Ασχολείσαι καθόλου με τις νέες μπάντες; Είναι κάποια ή κάποιες που γουστάρεις και θα πρότεινες; Ελληνικές ή ξένες.
Είμαι μουσικός παραγωγός σε metal ραδιοφωνική εκπομπή από το 1995 έως σήμερα, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο των Ιωαννίνων, 98.5FM και www.dimotikoradiofwno.gr. Η εκπομπή λέγεται “TWILIGHT ZONE” και είναι Κάθε Σαββατοκύριακο. Το αναφέρω αυτό για να σου πω ότι παρακολουθώ και ακούω πολύ μουσική, νέες μπάντες από Ελλάδα και εξωτερικό. Υπάρχουν τόσες αξιόλογες μπάντες και κυκλοφορούν αρκετές ελπιδοφόρες δουλειές. Ακούστε την εκπομπή και θα δείτε!!!!
Από Katavasia και Zaratus τι έχουμε να περιμένουμε;
Όπως ξέρεις πέρα από τους VARATHRON είμαι ενεργός και με άλλες μπάντες λόγω της λατρείας και της πώρωσης που έχω στη metal μουσική. Έχουμε ήδη το ολοκαίνουριο άλμπουμ τον FUNERAL STORM που περιμένουμε να το κυκλοφορήσει η Hellsheadbangers Records, η ολοκαίνουρια εκπληκτική δουλειά των ZARATUS με τον Βασίλη(EL) στο απόγειο της δημιουργικότητας του που περιμένουμε να κυκλοφορήσει από την VAN RECORDS, το ολοκαίνουριο άλμπουμ των THYRATHEN που θα βγει και αυτό από την VAN RECORDS και τέλος οι επερχόμενες ηχογραφήσεις που θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα Φλεβάρη -Μάρτη το ολοκαίνουριο άλμπουμ των KATAVASIA.
Το κλείσιμο δικό σου.
Σε ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη σου στην μπάντα μας. Θα σας δω όλους στην απερχόμενη συναυλία μας, waiting for ……the Sinners!!!!!!!