15.9 C
Athens

Interview with Odi Validor

Published:

“Full Triumphed” – 4o full lenght, για σένα Odi, πώς αισθάνεσαι έχοντας ήδη κλείσει μία μουσική δεκαετία από την κυκλοφορία του In Blood Battle με αυτό σου το εγχείρημα (τους Validor);

Καλησπέρα, Είμαι περήφανος που έχουμε καταφέρει να κυκλοφορήσουμε 4 άλμπουμ μέσα από όλες αυτές τις αντιξοότητες της καθημερινής ζωής. Πάνε 15 χρόνια από τότε που πρώτο μπήκα στο στούντιο για τις ανάγκες του πρώτου δίσκου και είμαι περήφανος που η ορμή και ο ενθουσιασμός στις ηχογραφήσεις, είναι ακόμη εδώ, το ίδιο δυνατός

Πώς προέκυψε η συνεργασία σου με τον πολυπράγμων Βοb; Θεωρείς ότι αυτό έδωσε μία νέα ώθηση στους Validor; μιλάω για τον ήχο τους και την ταυτότητα τους. 

Τυχαία. Αν και τίποτα δεν είναι τυχαίο. Καμία φορά το σύμπαν τα φέρνει έτσι ώστε ακόμα και αν νομίζεις πως σου βάζει τρικλοποδιές, εκείνο σε βοηθάει. 

Έτσι έπεσα και ‘γω στον Μπομπ ο οποίος πήρε το χώμα που του έδωσα και φύτεψε κάτι πολύ καλό, με γερές ρίζες. Όχι απλά έδωσε ώθηση. Μην ξεχνάμε ότι ο Μπομπ δεν είναι μόνο ο παραγωγός, είναι και το βασικό μέλος των validor εδώ και 15 χρόνια. Οπότε είναι μέρος της ταυτότητας των validor. Ένα αναπόσπαστο ζωτικό κομμάτι μέγιστης σημασίας

Σε απασχόλησε ποτέ ιδιαίτερα το κομμάτι της live απόδοσης όλου αυτού του επικού στοιχείου που προσφέρεις δισκογραφικά; 

Ναι βέβαια. Και μένα και τον Μπομπ. Πάντα ότι γράφουμε έχουμε ως βασικό παράγοντα να μπορούν να αποδοθούν live. Γιατί ποτέ δεν ξέρεις.. 

Πώς είναι να συνδιαλέγεσαι με τον εαυτό σου και να δίνεις υλικό που γεμίζει έναν ολόκληρο δίσκο; Διαφωνείτε, συμφωνείτε μεταξύ σας και πάλι από την αρχή; Χαχα

Χαχαχα Τσακωνόμαστε συνέχεια. Για αυτό και όταν γράφω ένα τραγούδι, πάω σπίτι μετά την ηχογράφηση και το ακούω πολλές φορές. Εκεί πέφτουν κλωτσομπουνίδια. Στο είπα όχι έτσι, δεν θα ήταν καλό, δεν με άκουσες και τέτοια. Η αποκορύφωση ήταν η διαφωνία μας ως προς το πρώτο άλμπουμ. Είχε περάσει του Οδυσσέα τόσο καιρό αλλά μετά από πολλά χρόνια ο Odi πάτησε πόδι αποφάσισε μερική επαναηχογράφηση του in blood in battle και επανακυκλοφορία. Χαχαχα

Ο νέος δίσκος ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων θεωρώ στιχουργικά. Θες να μας μιλήσεις λίγο για την πηγή της έμπνευσής σου;

Είναι το πνεύμα του Δικαίου που με διακατέχει από πολύ μικρός. Αυτό προσπαθώ να το μεταφράσω με αίμα οργή και ατσάλι. Στην ωμή φάση του Δικαίου. Από κει και πέρα είναι τα αρχέγονα ιδεώδη της ανδρεία, τιμής, γενναιότητα. Όλα αυτά που καταπολεμώνται όσο ποτέ στις μέρας μας… Αλλά του κάκου. Αυτά είναι συμπαντική νόμο τέλεια. Οι άγραφο νόμοι δεν αναπληρώνονται με νόμους και συντάγματα ανθρώπων. Η ανάγκη της Ζωής για αρμόδια και Ισορροπία δεν μπορεί να ηττηθεί. 

Όλες αυτές οι πανανθρώπινες αξίες εκφράζονται σε διάφορους καιρούς από διάφορους λαούς. Και αυτή η γκάμα είναι τεράστια. Για αυτό και από τον πρώτο δίσκο μιλάω για διάφορα θέματα είτε ιστορικά είτε φανταστικά, τα οποία όμως έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Την ισορροπία που έρχεται ΠΆΝΤΑ και η οποία εκφράζεται μέσω της εκδίκησης, του αίματος, του ατσαλιού κτλ. Με λίγα λόγια… Όποιος διαπράττει  Ύβρι κινεί την Νέμεσι.

Πώς επηρέασε η πανδημία εσένα σε προσωπικό επίπεδο αλλά φυσικά και σε μουσικό; 

Νομίζω όχι πολύ. Σε ότι αφορά τον επαγγελματικό τομέα, ευτυχώς δεν σταμάτησα καθόλου. Σε ότι αφορά τον ψυχολογικό, δεν αφήνω σε καμία περίπτωση να με καταβάλουν οι αρνητικές ειδήσεις που εσκεμμένα προωθούν. Χωρίς φόβο και με προσοχή. 

Υπάρχει κάποιος δίσκος έως τώρα μετά το ντεμπούτο σου που βρίσκεις σημειολογικό για τους Validor;  Γιατί;

Όχι δεν υπάρχει. Αυτό διότι στιχουργικά σε όλους τους δίσκους καταπιάνομαι με διαφορά θέματα. Για αρχαίους Έλληνες έχω σε όλους τους δίσκους. Για fantasy λογοτεχνία έχω σε όλους τους δίσκους. Για διάφορα άλλα ιστορικά θέματα έχω σε όλους τους δίσκους και επίσης παντού έχω και από ένα τραγούδι που υμνεί το metal ως είδος μουσικής. 

Σε ότι αφορά τη μουσική μου επίσης σε όλους τους δίσκους έχω διάφορους ρυθμούς και τέμπο. Παντού υπάρχουν τα speed γρήγορα στοιχεία. Παντού τα καλπάζοντα επικά. Παντού τα death και thrash περάσματα. Παντού αφηγήσεις, ήρεμοι ρυθμοί, τα ορχηστρικά, οι κλασσικές κιθάρες.. Όλα αυτά είναι σε όλους τους δίσκους ανακατεμένα, οπότε δεν υπάρχει κάποιο σημείο αναφοράς. 

Τι σημαίνει ΕΠΙΚΟ για σένα; Ο όρος Epic Metal θεωρείς ότι είναι κάτι παρωχημένο στις μέρες μας;

 Όλα αυτά που ανέλυσα πριν είναι ο όρος Επικό για μένα. 

Όσο για το Epic Metal… Φυσικά και δεν είναι. Πως θα ήταν δυνατόν άλλωστε. Ο όρος Epic Metal περιλαμβάνει τεράστια γκάμα μουσικής. Υπάρχει το viking epic, symphonic epic, black epic metal. Είναι Heavy metal. Αν αφαιρέσεις τον όρο Epic metal από την μουσική που αγαπάμε είναι σαν να αφαιρείς το “Ρ” (ρο) από την αλφάβητο. Άντε βρες λέξεις να γράψεις πρόταση δίχως ρο. 

Μουσικά σίγουρα υπάρχουν αναφορές στους Manowar/Omen/Manilla Road. Οι επιρροές σου και τα ακούσματά σου σε τί βαθμό θεωρείς ότι διαπερνούν τις συνθέσεις σου;

Στο βαθμό που πρέπει. Στο βαθμό που δεν αντιγράφεις αλλά είσαι επηρεασμένος. Λεπτή γραμμή ισορροπία αλλά πιστεύω πως αυτό οι Validor κατάφεραν να το πετύχουν και αυτό φαίνεται από τα σχόλια αυτών που αγαπούν αλλά και απλά ακούν validor όλα αυτά τα χρόνια. 

Κλείνοντας, υπάρχει κάποιο κοινωνικό μήνυμα που θα ήθελες να περάσεις δεδομένων των καιρών που διανύουμε;

Τρία πράγματα. 

Ψηλά το κεφάλι. Χωρίς φόβο. Καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο όταν δεν υπάρχουν λεφτά για το νοίκι, για το ρεύμα για το φαΐ για τον βιοπορισμού γενικότερα. Όταν υπάρχει τόσο μεγάλη ανασφάλεια για όλα. Αλλά ο φόβος βοηθάει;. Αν κάποιος πιστεύει πραγματικά ότι μέσω του φόβου θα βρει την λύση για την επίλυση των προβλημάτων του, τότε… Ας φοβάται.

Ομόνοια. Με το παραμικρό στέφεται ο ένας εναντίον του άλλου. Τα προβλήματα που έχουμε είναι κοινωνικά και ως κοινωνία πρέπει να τα κοιτάξουμε. Όλοι είμαστε στην ίδια μοίρα. Χτυπά το δάκτυλο σου τεντωμένο σε μια γύψο σανίδα. Θα το σπάσεις. Ένωσε όλα τα δάχτυλα και ρίξε γροθιά. Θα Την σπάσεις (μόνο να μην έχει σίδερο από πίσω χαχαχα). Ενωμένοι θα καταφέρουμε να επιτύχουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας.

Σεβασμός. Πραγματικός σεβασμός. Δεν θα το αναλύσω αυτό. Ο καθένας πρέπει να σκεφτεί πραγματικά τι σημαίνει σέβομαι τον συνάνθρωπο μου, το περιβάλλον, τα ζώα, την κοινωνία. Σέβομαι τον αγώνα και τα κίνητρα που κάποιος έχει ακόμη και όταν δεν συμφωνώ. Σεβασμός και Δημοκρατία. 

Related articles

spot_img

Recent articles

spot_img