23.1 C
Athens

Interview with Salto Mortale

Published:

Last Updated on 07:53 PM by Giorgos Tsekas

Αρχικά θα ήθελα να συστηθείτε στους αναγνώστες μας και να μας πείτε πως παλεύετε την καραντίνα!

Καλησπέρα Κρυσταλλία και ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία να μοιραστούμε μερικά πράγματα για τη μπάντα με το κοινό του Metal Invader. Είμαστε οι Salto Mortale από την Πάτρα και μουσικά κινούμαστε στον ευρύτερο χώρο του Hard & Ηeavy χρησιμοποιώντας παράλληλα ελληνικό στίχο. Οι μέρες αυτή την περίοδο κυλούν ήσυχα, με ψυχραιμία, αλλά και πολύ έντονο προβληματισμό για τον κοινωνικό αντίκτυπο αυτής της κατάστασης με τον ιό, τόσο τώρα όσο και αφού λήξει όλο αυτό.

Πότε και πως ξεκίνησε το όνειρο “Salto Mortale”;

Όπως πολύ σωστά το έθεσες η δημιουργία μιας μπάντας ξεκίνησε σαν ένα εφηβικό όνειρο κάπου το 2011, όντας ακόμη μαθητές λυκείου και πήρε σάρκα και οστά το 2013, όταν και πλέον ξεκινήσαμε την πορεία μας ως Salto Mortale. Η σύνθεση αποτελούνταν από τους Θανάση Αντωνόπουλο (φωνή και κιθάρα), Γιώργο Μαρκόπουλο (κιθάρα), Δημήτρη Μουργελά (μπάσο) και Γιώργο Φουρο (τύμπανα). Με το line up αυτό ηχογραφήθηκαν 2 ΕΡ (“Μία άλλη πραγματικότητα” – 2014 και “Παράθυρο στο χάος” – 2016) καθώς και ο πρώτος ολοκληρωμένος μεγάλος δίσκος (“Ατελές το ον”- 2018).

Πριν από ένα χρόνο και κάτι περίπου, βιώσατε κάποιες σημαντικές αλλαγές στο lineup σας. Τι σας οδήγησε σε αυτό;

Όσο περνούσαν τα χρόνια όπως είναι λογικό αυξάνονταν οι προσωπικές υποχρεώσεις του καθενός. Φτάσαμε λοιπόν σε ένα σημείο όπου λόγω πτυχίων, αλλαγής πόλης και καθημερινών full time δουλειών, έπειτα από πολλή συζήτηση και μεγάλη αγάπη μεταξύ μας να αποδεχτούμε το γεγονός ότι ο Θανάσης και ο Γ. Φουρος δε μπορούν να συμμετέχουν τόσο ενεργά στη μπάντα με αποτέλεσμα να καλωσορίσουμε αρχικώς το Δημήτρη Καπενή στη θέση του ντράμερ και έπειτα το Σωτήρη Ζέρβα στη θέση του τραγουδιστή και rythm guitar. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεχίζουμε ακάθεκτοι και ορεξάτοι, γνωρίζουμε ότι τα παιδιά που αποχώρησαν είναι δίπλα μας σε ότι χρειαστεί και έχοντας δεθεί άψογα τόσο σε προσωπικό όσο και σε μουσικό επίπεδο με το Σωτήρη και το Δημήτρη θα κάνουμε αυτό που μας δίνει ζωή για όσο περισσότερο μπορούμε.

Πόσο εύκολο είναι να συντηρηθεί μια ελληνική ροκ μπάντα με τις υποδομές που παρέχουν οι μουσικές σκηνές αυτή τη στιγμή οι πόλεις στις οποίες είστε ενεργοί;

Όντας ενεργοί στο χώρο για 7 χρόνια έχουμε φτάσει στο συμπέρασμα ότι τελικά για να συντηρηθεί μια μπάντα από όλες τις απόψεις το βασικό που απαιτείται είναι η όρεξη και οι καλές σχέσεις μεταξύ των μελών. Είχαμε μέχρι στιγμής την ευκαιρία να παίξουμε σε πάρα πολλές πόλεις, από την Κρήτη μέχρι το Κιλκίς και από τη Λευκάδα μέχρι τη Μήλο. Άλλες φορές θα βρεις άψογες συνθήκες άλλες τραγικές, θα μπεις μέσα οικονομικά, θα πωρωθείς, θα ξενερώσεις. Όλα στο παιχνίδι είναι αρκεί-όσο κλισέ και να ακούγεται – να γουστάρεις αυτό που κάνεις. “Ατελές το ον”.

Τι ορίζετε σαν ον και ποια είναι η έμπνευσή σας πίσω από αυτό τον τίτλο;

Στιχουργικά στο δίσκο εστιάσαμε σε κάποιες βασικές έννοιες και αξίες όπως η ελευθερία και η αλληλεγγύη και μέσα από την προσωπική μας ματιά καταπιαστήκαμε με την ανθρώπινη φύση και τις παθογένειες αυτής. Το πως η ατέλεια της ανθρώπινης ύπαρξης επηρεάζει πράξεις και αποφάσεις σε κοινωνικά, πολιτικά αλλά και διαπροσωπικά ζητήματα. Ο τίτλος προήλθε από μια ατάκα του σχεδιαστή κόμικ Λέανδρου σε συνέντευξη που έδωσε όταν και ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι η (κοινωνικοπολιτική) κατάσταση των ημερών μπορεί να αλλάξει.

Ποια στιγμή του δίσκου ξεχωρίζετε και γιατί;

Όλα τα κομμάτια που συμπεριλαμβάνονται στο δίσκο έχουν για εμάς κάτι το ξεχωριστό, το καθένα για άλλους λόγους. Για να αναφέρουμε όμως ενδεικτικά κάποια θα σταθούμε στην “(απο)σύνθεση” ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μας κομμάτια καθώς και το “Σωματοποίηση χρόνιου κενού”, το οποίο είναι ότι πιο διαφορετικό και πειραματικό έχουμε δοκιμάσει έως σήμερα.

Έχοντας πραγματοποιήσει αρκετές εμφανίσεις, ποια θα λέγατε ότι ξεχωρίζατε έως τώρα;

Μέχρι σήμερα, έχοντας καταφέρει να κάνουμε πάνω από 140 live καταλαβαίνεις ότι η βαρετή αλλά ειλικρινής απάντηση είναι ότι δε μπορούμε εύκολα να ξεχωρίσουμε κάποιο.Και στην τελική είναι όλα  μέρος των εμπειριών που αποκομίζουμε. Είτε είναι λαιβ σε μια άγνωστη πόλη με λίγο κόσμο αλλά με απίστευτη φιλοξενία και παρέα, είτε μεγάλο προσωπικό μας λάιβ στην Πάτρα είτε support/festival, όλα κάτι μας άφησαν.

Βλέποντας αυτή τη ραγδαία άνοδο της άκρας δεξιάς σε όλο τον κόσμο, σε συνδυασμό με τα διάφορα μέτρα που περνά η εκάστοτε κυβέρνηση, τι είναι αυτό που σας στεναχωρεί ή και σας εμπνέει να γράφετε;

Από την αρχή της πορείας μας έχουμε ορίσει τη μπάντα ως ένα όχημα με το οποίο θα εκφράζουμε τις σκέψεις μας, την οργή μας, τους προβληματισμούς μας και γενικά οτιδήποτε μας απασχολεί. Κάποιες ιδέες και αξίες δεν είναι διαπραγματεύσιμες και προσπαθούμε πάντα με κριτική σκέψη και ανοιχτό μυαλό να στηλιτεύουμε όσα βλέπουμε γύρω μας. Δεν είναι μόνο η άνοδος της δεξιάς παγκοσμίως που αναφέρεις. Βλέπεις ένα διαλυμένο σύστημα να εφευρίσκει μονίμως νέους τρόπους εξαπάτησης, το κράτος να καταστέλλει οτιδήποτε αντιδρά, ρατσιστικές και φασιστικές συμπεριφορές να προσπαθούν περίτεχνα να καλυφθούν κάτω από πέπλα μισαλλοδοξίας, δήθεν ανωτερότητας και “γνησιότητας” αίματος. Εμείς φωνάζουμε πάντα υπέρ της αλληλεγγύης, υπέρ της ζωής,της διαφορετικότητας, υπέρ των ελεύθερων σκέψεων και πράξεων.

Ποια είναι τα πλάνα σας δισκογραφικά μέσα το 2020;

Από τα τέλη του 2019 αρχίσαμε με τα παιδιά να δουλεύουμε πάνω σε νέο υλικό, με στόχο να προχωρήσουμε σε μια νέα επίσημη κυκλοφορία το 2020. Αν και φυσιολογικά το επόμενο βήμα θα έπρεπε να είναι ένας 2ος δίσκος αποφασίσαμε θέλοντας να τεστάρουμε τα δημιουργικά όρια του νέου line up να ηχογραφήσουμε ένα ΕΡ, ως έναν επαναπροσδιορισμό της μπάντας.

Μπορούμε να περιμένουμε (αν δεν σας αλλάξει τα σχέδια η πανδημία) κάποια εμφάνιση το καλοκαίρι;

Ο ιός απ’ ότι φαίνεται ήδη θα αλλάξει τα συναυλιακά σχέδια του καλοκαιριού καθώς αυτή η αβεβαιότητα δε δίνει πρόσφορο έδαφος για συζητήσεις συμμετοχών σε φεστιβάλ κτλ. Αν φυσικά τα πράγματα βελτιωθούν σύντομα θα κάνουμε τις προσπάθειές μας να βρεθούμε και πάλι στο δρόμο. Ευχαριστούμε και πάλι για τη συνέντευξη. Καλή δύναμη σε όλους.

Related articles

spot_img

Recent articles

spot_img

Rotting Christ – Pro Xristou