36.1 C
Athens

Συνέντευξη με τους Aherusia

Published:

Last Updated on 12:23 AM by Giorgos Tsekas

Οι Aherusia κυκλοφορούν καινούριο δίσκο με τίτλο “Bacchus~Epiphanies Of The Crazy God” και το συγκρότημα θα ανέβει ξανά στη σκηνή του Temple τo Σάββατο στις 03.12.2022 για να τον παρουσιάσει επίσημα, ενώ μαζί τους θα εμφανιστούν οι heavy metallers Illusory από την Αθήνα με το περσινό “Crimson Wreath” και το power σχήμα των Human Genom.

Καλώς ήρθατε στο Metal Invader. Πριν φτάσουμε στα πολλά και ενδιαφέροντα που συμβαίνουν στις τάξεις του συγκροτήματος αυτόν τον καιρό, θα ήθελα να σας ρωτήσω για κάποια πράγματα των τελευταίων ετών. Το “Nostos – An Answer (?)” ήταν μια κυκλοφορία που βασιζόταν σε παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας. Δύσκολο το εγχείρημα να τιμήσεις την κληρονομιά και να μην χάσεις και την δική σου ταυτότητα. Μετά από 2 χρόνια, παραμένετε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα; Ήταν κάτι που θέλατε να κάνετε χρόνια;

Καλώς σας βρήκαμε, είναι πάντα χαρά μας να φιλοξενούμαστε από ένα τόσο ιστορικό και σημαντικό περιοδικό του χώρου. Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, και ήταν κάτι που όντως θέλαμε να κάνουμε πολλά χρόνια. Δεν νιώθω να απομακρυνθήκαμε απ΄ την ταυτότητά μας σαν συγκρότημα. Νομίζω ότι ήρθαμε πιο κοντά, μιας και πάντοτε η σχέση μας με την λαϊκή μουσική, ήταν πολύ δυνατή και μας ορίζει, ουσιαστικά.

Ο κόσμος, αγκάλιασε αυτό το εγχείρημα με απίστευτη αγάπη, και αυτό είναι κάτι που μας ικανοποίησε ασύλληπτα.

 

Επίσης, ήταν πολύ φιλόδοξη η κίνηση να συνδέσετε τα τραγούδια του “Prometheus: Seven Principles of How to Be Invincible” με μια θεατρική παράσταση. Πόσο δύσκολο ήταν να συμβεί αυτό; Βλέποντας την παράσταση, πέρα από την γενικότερη αίσθηση ικανοποίησης, ένιωσα πως η τέχνη στην ουσία της είναι μία έστω και αν έχει πολλές εκφάνσεις. Ήταν αυτός ένας έμμεσος σκοπός εκ μέρους σας;

Προφανώς και η τέχνη είναι μία, απλά πραγματώνεται με έναν πολυποίκιλο τρόπο και θα συνεχίσει νομίζω να βρίσκει νέους τρόπους διαρκώς. Η μεταφορά του δίσκου στο θέατρο μας βγήκε σαν κάτι φυσικό, ήτανε πάντοτε άλλωστε, κάτι το οποίο θέλαμε να κάνουμε κάποτε με την μουσική μας, μιας και αγαπάμε πολύ το θέατρο, αρχαίο και σύγχρονο και είχαμε εμπλακεί κατά καιρούς με αυτό.

Δεν νιώσαμε ποτέ κόπωση στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος, αν και προφανώς απαίτησε πολύ χρόνο και κόπο. Το αντίδωρο όμως που λάβαμε ήταν ευλογημένο. Από την μία η οικογένεια των AHERUSIA, μεγάλωσε, εντάσσοντας στους κόλπους της και τους ηθοποιούς/χορωδία. Κάπως έτσι το συγκρότημα μετουσιώθηκε σε μια καλλιτεχνική κολεκτίβα ανθρώπων, και πλούτισε με έναν μαγικό τρόπο.

Να σου πω εδώ, ότι και ο νέος μας δίσκος “Bacchus~Epiphanies Of The Crazy God”, θα μεταφερθεί εκτός απροόπτου σε θεατρική παράσταση το 2023. Είναι κάτι το οποίο δουλεύουμε αυτόν τον καιρό και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για το εγχείρημα.

Πάμε στα του νέου δίσκου, όπου ακούμε νέα όργανα, τρεις κιθάρες καθώς και γυναικεία φωνητικά. Πού αλλού εντοπίζονται  διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές σας τόσο συνθετικά όσο και γενικότερα;

Το εγχείρημα των τριών κιθάρων είχε ξεκινήσει ήδη από το “Prometheus~Seven Principles Οf How Τo Be Invincible” αλλά στο “Bacchus~Epiphanies Of The Crazy God” το υλοποιούμε ακόμα πιο συνειδητά. Το ίδιο συνέβαινε επίσης και για τα φωνητικά σχήματα που συνδυάζουν ανδρική και γυναικεία φωνή. Και πάλι εδώ, βήμα-βήμα, αυτά εξελίχθηκαν για να φτάσουμε εδώ, και να πραγματώνονται με μια μεγαλύτερη ωριμότητα και εκφραστική συγκέντρωση. Προσθήκη αποτελεί σίγουρα η χρήση των ασκαύλων (γκάιντες) και διάφορων άλλων πνευστών (πχ. νέι).

Όσον αφορά στο τελευταίο σκέλος της ερώτησής σου, θα σου πω ότι θέλουμε να εξελισσόμαστε σε κάθε μας δίσκο. Θέλουμε ο κάθε μας δίσκος να είναι ένα βήμα πιο μπροστά. Σε αυτόν τον δίσκο, δουλέψαμε περισσότερο με τις φόρμες της λαϊκής μας μουσικής και πειραματιστήκαμε ακόμα περισσότερο με τους Fibonacci ρυθμούς της. Έτσι κι αλλιώς όλα μας έφερναν εκεί. Νομίζω ότι το όλο αποτέλεσμα που προέκυψε, μας γεμίζει και μας συγκινεί. Βγήκε κάτι ταξιδιάρικο και μεστό στην απόδοση των συναισθημάτων που είχαμε στη δημιουργία του έργου αυτού.

Το  “Prometheus: Seven Principles of How to Be Invincible” κυκλοφόρησε με την επιλογή να το ακούσουμε μόνο instrumental ενώ στη νέα σας δουλειά υπάρχει η επιλογή να την ακούσουμε μόνο με καθαρά φωνητικά. Ποιο είναι το σκεπτικό πίσω από αυτές τις κινήσεις;

Θέλω η μουσική των AHERUSIA να τρυπώνει σε περισσότερα αφτιά, με την ελπίδα να φωλιάζει σε περισσότερες καρδιές. Πολύ κόσμος δυσκολεύεται με τα brutal φωνητικά, που για εμάς είναι μέσο έκφρασης και όχι μουσικός αυτοπροσδιορισμός και σκοπός, στην τελική. Αυτός ο δίσκος μιλά για την ενότητα, κρίμα να μην επικοινωνηθεί περισσότερο.

“Bacchus – Epiphanies of the Crazy God” είναι ο τίτλος του νέου σας δίσκου, τίτλος που δίνει και το γενικό στιχουργικό πρόσταγμα. Αναφέρεστε στιχουργικά μόνο σε εκείνη την εποχή ή είναι κάποιου είδους παραβολή που αφορά το σήμερα;

Ο Βάκχος/Ζαγρέας/Διόνυσος, μέσα σε αυτό το γαϊτανάκι των συμβολισμών που διέπουν τους μύθους του, είναι ένας θεός που δεν φοβάται να ακολουθήσει τον θνητό δρόμο, είναι ένας θεός διωκόμενος από παντού: από κάθε εξουσία, από κάθε έναν φοβισμένο τυραννίσκο. Είναι ένας θεός που εξυψώνει την ανθρώπινη φύση, θεωρώντας δεδομένη την ισότητα στα φύλα (όσα και αν τελικά προκύπτουν να είναι αυτά βάση αυτοπροσδιορισμού). Για τον τρελό αυτόν θεό, είναι αδιανόητο να στερούνται οι άνθρωποι, το φαγητό, την μόρφωση και την χαρά. Είναι δοσμένα σε αφθονία για όλους, αν οι αντιθέσεις και τα εμπόδια, που ο φόβος μας δημιούργησε, παραμεριστούν. Το μήνυμά του, είναι ένα μήνυμα που σπάει τον κύκλο της βίας. Η μέθεξη μαζί του είναι οργιαστική και βροντερή όπως και αυτή καθ’ αυτή η αφτιασίδωτη αλήθεια. Η έκσταση που προσφέρει είναι παροξυστική γιατί πολύ απλά υπερβαίνει τα τεχνητά όρια των θεσφάτων αυτής της σημερινής σύγχρονης “καθωσπρέπει” κοινωνίας και πολιτείας. Είναι τρελός γιατί ακόμα και στην άκρατη επαναστατικότητά του ζητά και επιδιώκει την σύνθεση, την σύγκληση, την συγχώρεση. Τι πιο επίκαιρο από ένα τέτοιο μήνυμα στο σήμερα; Τι πιο αναγκαίο;

Ο δίσκος αυτός απευθύνεται στον κάθε άνθρωπο που ξεκινά την επανάσταση στα μικρά πράγματα και τηρεί αυτή την πορεία δίχως να υπολογίζει το συμφέρον ή το κόστος. Αυτός ο δίσκος μιλά για τον ήρωα που πλέον έχουμε τόσο ανάγκη στο σήμερα. Τον ήρωα που είναι τόσο μόνος από τις επιλογές του, τον ήρωα που μπορούμε να σφυρηλατήσουμε ο καθένας  μέσα μας, για να αλλάξει επιτέλους κάποτε κάτι. 

 Πρόσφατα παίξατε στο Metal Solid@rity. Πώς ήταν η εμπειρία από αυτή την εμφάνιση;

Για εμάς, ως ανθρώπους -πάνω από όλα- και ως συγκρότημα, ήταν νομίζω κάτι παραπάνω από υποχρέωση να συμμετέχουμε στην κίνηση του Metal Solid@rity. Δεν υπάρχει στο σήμερα, πολιτικότερη και επαναστατικότερη πράξη από το να είσαι Άνθρωπος και να ζητάς την αλληλεγγύη και την ισότητα ανάμεσα στους ανθρώπους. Στη μουσική όσο και αν θέλουν κάποιοι κρυφο-alt right και κρυφο-φασίστες, δεν υπάρχει αυτό που λένε ως “apolitica”. Από πότε η μουσική και η κάθε ανθρώπινη έκφραση δεν αντανακλούσε την ψυχή ή την κοινωνικοπολιτική αλήθεια του δημιουργού της; Πάνω από 60 συγκροτήματα της ελληνική σκηνής συμμετέχουν στην κίνηση του Metal Solid@rity. Το φεστιβάλ στη Γεωπονική ήταν απλά το πρώτο βήμα για κάτι που όπως όλα δείχνουν θα εξελιχθεί πολύ περισσότερο με έναν από τους πλέον ελπιδοφόρους τρόπους. Πάνω από 2500 άνθρωποι το στήριξαν έμπρακτα εκείνο το βράδυ. Για εμάς η εμπειρία ήταν πραγματικά ιερή. Με κάποιο τρόπο σημαδιακά ταυτίζεται με αυτό που λέμε και υποστηρίζουμε στιχουργικά και στο “Bacchus – Epiphanies of the Crazy God”. Ευλογία και τιμή να μπορούμε να πολεμήσουμε για αυτά τα αγαθά και ιδεώδη της ανθρωπιάς.

Το Metal Solid@rity, μάχεται για την ισότητα, τον αυτοπροσδιορισμό του φύλου και την αλληλεγγύη. Μάχεται για τον Άνθρωπο, δεν υπάρχει στιγμή που να μην είναι αυτό αναγκαίο. Κάθε ένας μπορεί να κάνει την διαφορά, η επανάσταση ξεκινά από τα καθημερινά και τις λεπτομέρειες.

Κάποιες απαγγελίες σας, στις διάφορες μορφές της ελληνικής γλώσσας, ακούγονται πραγματικά συγκλονιστικές σε κάποιον Έλληνα. Σας έχουν πει ποτέ με ποιον τρόπο τις βιώνουν οι οπαδοί σας από άλλες χώρες;

Η αλήθεια είναι ότι οι συντριπτικά περισσότεροι ακροατές της μουσικής μας από το εξωτερικό, μας λένε βιώνουν με τον ίδιο τρόπο τους στίχους μας, μιας και στους δίσκους φροντίζουμε πάντα να υπάρχει απόδοση του στιχουργικού υλικού και στα αγγλικά. Έχει και αυτή την μαγεία η ελληνική γλώσσα, να την κοιτούν με γοητεία. Ας μην ξεχνάμε ότι η ελληνική γραμματεία έχει επηρεάσει βαθιά την Εσπερία, ενώ στην Ανατολή υπάρχει πάντα το ενδιαφέρον για τα φιλοσοφικά κείμενα της αρχαίας Ελλάδας. 

Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, είναι δίκοπο μαχαίρι η εκτεταμένη χρήση της ελληνιστικής κοινής; Έχει επιλεγεί με κριτήριο τη μουσικότητα της;

Δεν νομίζω πως είναι δίκοπο μαχαίρι, αν αφεθεί, ιδιαίτερα ο έλληνας ακροατής στο να την ακούσει, θα καταλάβει ότι είναι σχεδόν ταυτόσημη με την καθομιλουμένη ελληνική. Είναι απλά πιο πυκνή, στην απόδοση των νοημάτων της. Πολλοί ακροατές μας, μας λένε ότι τελικά η μετάφραση τους βοήθησε λίγο στην αρχή και ότι μετά άρχισαν να αισθάνονται τα νοήματα ευκολότερα, και δίχως να την βοήθειά της.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Αλεξανδρινή διάλεκτος δημιουργήθηκε ως η πρώτη οικουμενική γλώσσα με μοναδικό σκοπό να φέρει τους λαούς του τότε γνωστού κόσμου κοντά, να τους ενώσει και όχι να τους διαχωρίσει.

Επίσης, σαν μια γλώσσα φυσική που είναι, και όχι φτιαχτή όπως το μίασμα της καθαρεύουσας, είναι μια γλώσσα βασισμένη στη ρυθμικότητα του λόγου και στην μελωδία της μουσικής της Μεσογείου. Ο Άνθρωπος μίλησε και τραγούδησε ταυτόχρονα νομίζω… Κάποτε ήταν το ίδιο και το αυτό.

Τα brutal φωνητικά έχουν υποχωρήσει όπως και τα black metal στοιχεία ενώ αναδεικνύεται περισσότερο ο folk χαρακτήρας σας. Δείχνει ο νέος δίσκος τον δρόμο που θα ακολουθήσουν οι Aherusia τα επόμενα χρόνια;

Το black metal για εμάς ήταν πάντοτε ένα εργαλείο έκφρασης, μιας και εκστατικότητά του μπορεί να αποδώσει αντίστοιχα συναισθήματα ακραίας έκφρασης. Ποτέ δεν ήταν όμως αυτοσκοπός να εκφραζόμαστε έτσι ή να μένουμε στα στεγανά του (αν αυτά τελικά υπάρχουν). To folk στοιχείο ήταν -στον αντίποδα- κάτι το οποίο μας χαρακτήριζε ως ανθρώπους και ως μουσικούς. Πιστεύω ότι και τα δύο ωριμάζουν στην έκφραση των AHERUSIA με τα χρόνια. Από την άλλη, έτσι προκύπτει η έκφραση και δημιουργία για εμάς τώρα. Δεν περιοριζόμαστε στο πώς θα εκφραστούμε, αν νιώσουμε διαφορετικά στο μέλλον θα πράξουμε ανάλογα. Πάντως και ο νέος δίσκος που γράφουμε τώρα θα αποτελέσει νομίζω μια εξέλιξη του “Bacchus – Epiphanies of the Crazy God”.

 Οι συνθέσεις για τα δεδομένα σας είναι πιο μικρές ενώ υπάρχει μεγάλη έμφαση στα μελωδικά και χορωδιακά μέρη. Υπάρχει κάποια συνειδητή επιλογή να ακουστείτε πιο άμεσοι;

Καμία συνειδητή απόφαση ή σχέδιο δεν μας επηρέασε σε αυτό, απλά προέκυψε. Η αλήθεια είναι ότι τελικά το αποτέλεσμα είναι όντως πιο άμεσο, αλλά να πω εδώ πως ποτέ δεν ακολουθήσαμε μανιέρες και ούτε θα το κάνουμε στο μέλλον. Η εξέλιξη των φωνητικών σχημάτων είναι κάτι που δουλεύεται χρόνια και στους προηγούμενους δίσκους, οπότε και αυτό είναι κάτι που θέλουμε να κεφαλαιοποιήσουμε στην μουσική μας.

 Το “Sun of Hades” εκ πρώτης είναι ένας οξύμωρος τίτλος. Είναι έτσι στην πραγματικότητα;

Ο Βάκχος/Διόνυσος/Ζαγρέας, είναι ένας θεός που δεν φοβάται να πεθάνει. Αυτό τον καθιστά πραγματικό κύριο του Θανάτου, αλλά τον φέρνει και πιο κοντά στους θνητούς που τους αγαπάει περισσότερο από τους αθανάτους, βάσει της μυθολογίας. Άδου Ήλιος είναι ένα από τα πολλά του προσωνύμια, νομίζω για αυτόν ακριβώς τον λόγο, γιατί ρίχνει φως στο μυστήριο του θανάτου, κάνοντάς τον πιο εύκολο το πέρασμα, για την φοβισμένη ανθρώπινη φύση. Έτσι κι αλλιώς ο θεός αυτός υπήρξε πάντοτε κύριος αντιφάσεων και αντιθέτων. Αλλά αυτή δεν είναι ζωή; Η φύση; Ζούμε ενώ είναι σίγουρο ότι θα πεθάνουμε. Η ομορφιά περπατά χέρι-χέρι με την τραχύτητα.

Μιλήστε μας και για το εξώφυλλο. Αν μη τι άλλο, έχετε καταφέρει να το βλέπει κάποιος και να λέει πως είναι από δίσκο των Aherusia.

Ο Φώτης Βάρθης, συνεργάζεται μαζί μας από το “Prometheus~Seven Principles Οf How Τo Be Invincible”, έχει γίνει στην ουσία ένα μέλος της κολεκτίβα και στις καρδιές μας, κάτι παραπάνω από αδερφός. Για μια ακόμα φορά το χαρακτικό που δημιούργησε, συμπυκνώνει ασύλληπτη ευαισθησία και συγκινησιακό φόρτο καθώς αποτελεί το προϊόν της δικής του προσέγγισης πάνω στο “Bacchus ~Epiphanies Of The Crazy God”. Η συνεργασία μας παραμένει βαθιά πνευματική, μυσταγωγική σχεδόν, δεν θα μπορούσα να φανταστώ τις δουλειές μας αυτές με άλλο εξώφυλλο.

Και μουσικά όμως έχετε αποκτήσει τη δική σας ταυτότητα, με τα riff και τις μελωδίες να είναι πλέον πολύ χαρακτηριστικές για το συγκρότημα. Συμφωνείτε με τον χαρακτηρισμό folk/black ή νιώθετε πως ακούγεται περιοριστικός;

Νομίζω ότι ο καθένας, αν ψάξει μέσα του και εκφραστεί δημιουργικά δίχως “πρέπει” μπορεί να δημιουργήσει κάτι μοναδικό και χαρακτηριστικό. Απλά χρειάζεται εκφραστικό πρόταγμα και ειλικρίνεια. Εμείς απλά θέλουμε να πούμε την αλήθεια μας, και αυτό νομίζω ότι επιτυγχάνεται ευκολότερα, αν αποφεύγονται κάθε είδους ταμπέλες και επιταγές.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον πιο πάνω χαρακτηρισμό, έχω πρόβλημα με τους ζηλωτές της ταμπέλας και τους “πιουρίστες”.

 Στις 3 Δεκεμβρίου στο Temple, έχουμε την παρουσίαση του νέου δίσκου. Τι καλό μας ετοιμάζετε για εκείνη τη βραδιά;

Μαζί με τους Illusory και τους Human Genom, θα προσπαθήσουμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους τους αγαπημένους φίλους, παλιούς και καινούργιους που θα έρθουν. Οι AHERUSIA θα παίξουμε το “Bacchus ~Epiphanies Of The Crazy God”, στην ολότητά του. Θα παίξουμε επίσης τραγούδια από όλην μας την δισκογραφία. Θα έχουμε τρεις κιθάρες, μπάσο, τύμπανα, φωνή, την Iony στα υπέροχα γυναικεία φωνητικά, γκάιντες και φυσικά μια special guest εμφάνιση της Ηλιάννας της Τσακιράκη.

Υπάρχουν σχέδια για συναυλίες; Έχετε πρόθεση να παίξετε το νέο σας υλικό και εκτός συνόρων;

Φυσικά, πρώτο Παρασκευο-Σαββατοκύριακο της Φεβρουαρίου 2023 θα είμαστε στην Κρήτη. 17/02/2023 θα παίξουμε στον Βόλο, 18/02/2023 θα παίξουμε στο 8ball στη Θεσσαλονίκη. Πρώτο Σάββατο του Μάρτη θα είμαστε στη Λάρισα και το επόμενο θα κάνουμε μια co-headlining εμφάνιση στο Temple με τους Nightrage. Συνεχώς προστίθενται ημερομηνίες.

Όσον αφορά στο εξωτερικό, ακόμα δεν έχουμε κάτι, αν και συζητάμε με κάποια μεγάλα φεστιβάλ.

 Αφού δηλώσω πως θα είχε ενδιαφέρον να μετουσιωθεί και η ιστορία του Βάκχου σε θεατρική παράσταση, σας αφήνω να κλείσετε τη συνέντευξη αυτή όπως επιθυμείτε.

Όντως αυτό που λες θα γίνει. Εύχομαι ολόκαρδα σε όλους θάρρος και ενότητα, πίστη σε κάτι καλύτερο. Είμαστε οι ήρωες της εποχής μας και οφείλουμε να σκοτώσουμε τα θηρία, για χάρη εκείνων που ακολουθούν. 

Related articles

Kerry King – From Hell I Rise

Traveler – Prequel to Madness

spot_img

Recent articles

Kerry King – From Hell I Rise

Traveler – Prequel to Madness

spot_img