Published:

Last Updated on 06:42 AM by Giorgos Tsekas

Με τελευταία αναφορά το live τους το 2017 στην Ελλάδα, οι Αμερικανοί Progressive/Melodic Power Metalers, Kamelot, επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος την Κυριακή 7 Μαΐου, αυτή τη φορά στο Fuzz.   Με τον Σουηδό  Karevik πλέον στα φωνητικά  οι Kamelot επαναπροσδιορίζονται σε όλα τα επίπεδα και έρχονται ενώπιον μας με φόρα και ολόφρεσκο υλικό.

Η εμπορευσιμότητα και η επιτυχία που γνώρισαν οι Kamelot  στο χώρο του μελωδικού prog/power metal από την εμφάνισή τους κι έπειτα είναι αδιαμφισβήτητες.  

Στις απαρχές του σχήματος εν έτη 1988 στυλοβάτες ήταν ο κιθαρίστας Thomas Youngblood, ο drummer Richard Warner ως Camelot. Επισήμως το έναυσμα της πορείας τοποθετείται στο  1991, όπου πλέον το σχήμα μετονομάζεται σε Kamelot. Οι Youngblood και Warner παραμένουν στη μπάντα ενώ προστίθενται οι Mark Vanderbilt στα φωνητικά και ο Sean Christians στο μπάσο. Με αυτή τη μορφή κυκλοφορήσαν τα  “Demo 1991” & “Demo 1993”. Κάποια από τα κομμάτια επανηχογραφήθηκαν και τα βρίσκουμε και στα “Eternity” και “Dominion”.  

Με παραγωγό πλέον τον Jim Morris (βλ.  οι Crimson Glory, Whiplash, Savatage κα)  κυκλοφορούν το “Eternity” το 1995 με διθυραμβικά σχόλια από κριτικούς και κοινό. Μόλις ένα έτος μετά μας έδωσαν το “Dominion” , το οποίο ακολούθησε στα χνάρια του προκατόχου του. Ωστόσο, οι αποχωρήσεις των Warner  και Vanderbilt έφερε ανακατατάξεις στους κόλπους τους και κάπως έτσι τρύπωσαν οι Casey Grillo και το πρόσωπο κλειδί, που δεν είναι άλλο από τον Roy Khan (ex Conception).

Και εγένετο “Siége Perilous”. Ο δίσκος από το νέο σχήμα κυκλοφορεί το 1998 και μια καθόλα καθοριστική για την πορεία του σχήματος περιοδεία ακολουθεί στην Ευρώπη εκτοξεύοντας τη δημοτικότητα της μπάντας. 

Στο “The Fourth Legacy”, 1999, κατόπιν νέας ανασύστασης των Kamelot, βρίσκουμε ως αρωγούς τους Sascha Paeth (Avantasia, ex–Heaven’s Gate, ex–Luca Turilli) και Michael “Miro” Rodenberg (Avantasia, ex–Luca Turilli). Στα πλαίσια της περιοδείας που ακολούθησε, “New Allegiance Tour 2000”, τους είδαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.  

Μόλις ένα χρόνο μετά την περιοδεία, βγαίνει το “Karma” με  Paeth και “Miro” πλέον στην παραγωγή, με  το “Forever” να αποτελεί την καλύτερη στιγμή του. 

Στο “Epica” του 2003 έχουμε και τον Luca Turilli να σολάρει στο κομμάτι “Descent of the Archangel”.   

Στο “Ghost Opera”, με την προσθήκη του Oliver Palotai (Sons of Seasons, ex–Doro) στα πλήκτρα, και τη συμμετοχή της Simone Simons, η επιτυχία αποτελούσε μονόδρομο. Μετά τη λήξη της συνεργασίας τους με τον μπασίστα Glenn Barry, πάει ολοταχώς για τον ένατο δίσκο της καριέρας της, το “Poetry for the Poisoned” (2010).  

Ωστόσο ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα για τους Kamelot αφού το 2010 ανακοινώνεται πως ο Khan ήταν πολύ άρρωστος και δεν μπορούσε να ολοκληρώσει την τρέχουσα τότε περιοδεία. Έτσι λίγο αργότερα εντάσσεται στο σχήμα ο (πρώην) τραγουδιστής των Rhapsody of Fire, Fabio Lione, για την ομαλή ολοκλήρωση των ήδη προγραμματισμένων εμφανίσεων.  Σφίγγοντας τα δόντια όμως οι Αμερικανοί προχωρούν και κυκλοφορούν το 2011, το “Poetry for the Poisoned & Live From Wacken: Limited Tour Edition” το οποίο αποτέλεσε και την τελευταία ηχογράφηση όπως όλα έδειξαν αργότερα, του Khan με το σχήμα. Η οριστική αλλαγή σελίδας γίνεται το 2012 όπου επιλέγεται πλέον ως frontamn της μπάντας ο τραγουδιστής των Σουηδών progsters Seventh Wonder, Tommy Karevik. Στο “Silverthorn” που ακολουθεί βρίσκουμε εκτός άλλων και τον  Bob Katsionis (Firewind, Outloud) ο οποίος συνέθεσε παρέα με τους Youngblood, Paeth, Palotai & Karevik το κομμάτι “Falling Like the Fahrenheit”. Μετά από τριετή ανάπαυση κυκλοφορούν το “Haven”. Έχοντας στη φαρέτρα τους επιπλέον τα “The Shadow Theory” (2018), και το ολόφρεσκο “The Awakening” στοχεύουν στη δική μας αφύπνιση. 

Exit mobile version