Είδος: Death Metal
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
Εταιρεία: Relapse Records
Έτος: 2026
Παρότι οι Left to Die γεννήθηκαν ως ένα σχήμα τιμώντας ζωντανά την κληρονομιά των Death, η παρουσία δύο πρώην μελών της ιστορικής μπάντας, των Rick Rozz και Terry Butler, μαζί με τους Matt Harvey (Exhumed, Gruesome) και Gus Rios (Meat Flag, Gruesome), τους έδωσε μια διαφορετική βαρύτητα από μια συνηθισμένη tribute μπάντα. Το ”Initium Mortis” που μόλις κυκλοφόρησε και επίσημα στην αγορά δεν αποτελεί συλλογή νέων συνθέσεων, αλλά επανηχογραφήσεις τραγουδιών από την προ ”Scream Bloody Gore” εποχή, όταν οι Death εμφανίζονταν ακόμη ως Mantas ή κυκλοφορούσαν τα πρώτα τους demos. Στόχος της εν λόγω κυκλοφορίας δεν είναι να επαναπροσδιορίσει το death metal, αλλά να αναδείξει τις ρίζες του με τον ήχο και την ποιότητα παραγωγής του σήμερα.
Η μεγαλύτερη αρετή του album είναι ακριβώς αυτή η ισορροπία ανάμεσα στον σεβασμό προς το πρωτότυπο και στη σύγχρονη ηχητική προσέγγιση. Η παραγωγή είναι δυνατή και γεμάτη, διατηρώντας την ακατέργαστη αίσθηση των πρώτων ηχογραφήσεων χωρίς να ακούγεται υπερβολικά γυαλισμένη. Οι κιθάρες έχουν όγκο, το μπάσο του Butler ακούγεται καθαρά και η ρυθμική βάση αποδίδει την απαιτούμενη ωμή δύναμη, ενώ ο Gus Rios προσφέρει στιβαρό και επιθετικό drumming. Ξεχωριστή μνεία δε αξίζει στον Matt Harvey, ο οποίος αποδίδει τις φωνητικές γραμμές με εντυπωσιακή πιστότητα στο ύφος του Chuck Schuldiner. Χωρίς να επιχειρεί μια φτηνή μίμηση, καταφέρνει να μεταφέρει το συναίσθημα και την επιθετικότητα εκείνης της εποχής, γεγονός που ενισχύει την αίσθηση ότι ο ακροατής ακούει το χαμένο κεφάλαιο ανάμεσα στα πρώτα demos και το ”Scream Bloody Gore”.
Συνθέσεις όπως τα “Legion of Doom“, “Summoned to Die“, “Rise of Satan“, “Witch of Hell“ και “Death by Metal“ αποδεικνύουν πόσο μπροστά βρισκόταν ήδη ο νεαρός Chuck στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Τα riffs παραμένουν εντυπωσιακά ακόμη και σήμερα, ενώ η πιο καθαρή παραγωγή επιτρέπει σε αρκετές λεπτομέρειες να αναδειχθούν για πρώτη φορά. Για όσους γνώριζαν τα τραγούδια μόνο από τις τραχιές demo εκτελέσεις, το ”Initium Mortis” λειτουργεί σχεδόν σαν μια αποκατάσταση της ιστορίας. Παρά τα πολλά θετικά στοιχεία που συναντούμε εδώ, δεν λείπουν φυσικά και οι αντιθέσεις. Η βασικότερη αφορά την ίδια την ύπαρξη του album. Είναι εύλογο κάποιος να αναρωτηθεί εν έτει 2026 κατά πόσο υπάρχει πραγματική ανάγκη για μια ακόμη μπάντα που αναπαράγει τον ήχο των Death, ειδικά όταν η πιστότητα προς το πρωτότυπο είναι τόσο μεγάλη ώστε σε αρκετές στιγμές να μοιάζει περισσότερο με φόρο τιμής παρά με δημιουργική πρόταση. Ο δίσκος σπάνια επιχειρεί να ξεφύγει από τη σκιά του Chuck και αυτό για κάποιους, περιορίζει σημαντικά την καλλιτεχνική του αξία.
Επιπλέον, υπάρχουν επιμέρους παρατηρήσεις για ορισμένες συνθέσεις που αξίζει να σταθούμε. Τα “Archangel“ και “Power of Darkness“, αν και ιστορικά σημαντικά, κρίνονται λιγότερο εμπνευσμένα στη νέα τους μορφή, με το δεύτερο να χάνει μέρος της σκοτεινής και απειλητικής ατμόσφαιρας των αρχικών εκτελέσεων. Το instrumental “Zombie“ δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο, ενώ έυλογα διαπιστώνεται ότι ίσως κάποιοι από αυτούς τους πρώιμους συνθετικούς σκελετούς είχαν μείνει εκτός των κλασικών δίσκων των Death για καλό λόγο. Ένα ακόμη σημείο που διχάζει είναι η σχεδόν απόλυτη προσήλωση στις αυθεντικές ενορχηστρώσεις. Για αρκετούς αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη του album, καθώς διατηρείται ανέπαφος ο χαρακτήρας των κομματιών. Για άλλους, όμως, η απουσία δημιουργικής παρέμβασης καθιστά το ”Initium Mortis” περισσότερο μια ιστορική αναπαράσταση παρά έναν πραγματικά νέο δίσκο. Όσοι περίμεναν οι Left to Die να εξελίξουν τις ιδέες του Chuck ή να προσθέσουν τη δική τους προσωπικότητα, πιθανότατα θα απογοητευτούν εδώ.
Κλείνοντας, το ”Initium Mortis” αποτελεί μια ιδιαίτερα προσεγμένη και ειλικρινή αποτίμηση των πρώτων βημάτων μιας από τις σημαντικότερες μπάντες στην ιστορία του death metal. Ως ιστορικό ντοκουμέντο λειτουργεί εξαιρετικά, προσφέροντας στις παλιότερες γενιές μια νοσταλγική επιστροφή στις απαρχές του είδους και στους νεότερους μια ιδανική ευκαιρία να γνωρίσουν το υλικό εκείνης της περιόδου με σύγχρονο ήχο. Δεν πρόκειται για μια κυκλοφορία που επεκτείνει την κληρονομιά των Death ούτε για μια νέα σελίδα στην εξέλιξη του death metal. Είναι όμως ένας καλοπαιγμένος, αυθεντικός και γεμάτος σεβασμό φόρος τιμής στις απαρχές ενός θρύλου, ο οποίος θα εκτιμηθεί περισσότερο από όσους αγαπούν την ιστορία του είδους παρά από όσους αναζητούν κάτι πραγματικά καινούργιο.

Ελληνικά