Last Updated on 06:00 PM by Lilliana Tseka
Εάν κάτσει κανείς και ασχοληθεί πολύ σοβαρά με την ιστορία του ελληνικού ροκ κινήματος, θα καταλήξει να μετρά στις δυο του παλάμες πολύ συγκεκριμένα ονόματα συγκροτημάτων. Ένα από τα ιστορικότερα αλλά και πιο βαρυσήμαντα συγκροτήματα του ήχου αυτού που πέρασαν από τις ελληνικές σκηνές αλλά κατάφεραν και να φιγουράρουν σε ξένα μέσα και venues είναι οι Λευκή Συμφωνία. Το όνομά τους συνυφασμένο με την εσωστρέφεια, το σκοτάδι, την αναμόχλευση όλων εκείνων των πρωτόγονων συναισθημάτων που αρνείσαι να προβάλλεις σε κοινή θέα γιατί θα απογυμνωθείς σε βαθμό ολοκληρωτικό. Οι Λευκή Συμφωνία με τον διαφορετικό για την εποχή αέρα που έπνεαν και με τους τόσο διαφορετικούς από την μάζα των συγκροτημάτων στίχους, κατάφεραν να εισέλθουν στο Πάνθεον και να εξακολουθούν μέχρι και σήμερα, τρεις δεκαετίες μετά, να αγγίζουν τις ψυχές όσων είναι πρόθυμοι να τους «ακούσουν».
Η καρδιά των Λευκή Συμφωνία άρχισε να χτυπά το 1984 στην Αθήνα. Τότε, ο Θοδωρής Δημητρίου (φωνή), ο Σπύρος Χαρίσης (τύμπανα), ο Τάκης Μπαρμπαγάλας (κιθάρα, ex-Forward Music Quintet) και ο Διογένης Χατζηστεφανίδης (μπάσο), αποτελούσαν τον πυρήνα μιας μουσικής έκρηξης που κανείς δεν περίμενε να προκαλέσει το ωστικό κύμα που ακολούθησε. Τον Οκτώβριο του 1985, οι Λευκή Συμφωνία μπαίνουν στο Triple Action Studios III και ξεκινούν τις ηχογραφήσεις για τα πρώτα τραγούδια τους. Το 1986 στη σύνθεση τους προστέθηκε ο Μιχάλης Βασιλείου (ex -273ο C, ex- Εναλλακτική Λύση 3) στα πλήκτρα, μένοντας για περίπου δύο χρόνια στην μπάντα.
1985 – Lefki Symphonia Live At Enallaktiki Sinantisi – photo by Giorgos Nikolaidis
Ο πρώτος δίσκος τους κυκλοφόρησε το 1986, με τίτλο “Μυστικοί Κήποι”. Επρόκειτο για ένα Mini LP με έξι τραγούδια, τα οποία προσέφεραν έναν ήχο πολύ διαφορετικό από την εποχή. Συνδυάζοντας στοιχεία Ευρωπαϊκού μουσικού Νεορομαντισμού, με το χαρακτηριστικό τους πάθος και μια διάθεση να αλλάξουν το μουσικό στερέωμα, οι Λευκή Συμφωνία κατάφεραν γρήγορα να τραβήξουν το ενδιαφέρον του κόσμου και να αποσπάσουν πολλές ενθουσιώδεις κριτικές από τα περιοδικά της εποχής.
1986 Lefki Symphonia 1st Album Photo Session – photo by Giorgos Nikolaidis
Έδωσαν αρκετές συναυλίες, σε μαγαζιά όπως το Αυτοκίνηση, το Mad Club και το KGB Club. Κορυφή για την περίοδο αυτή αποτέλεσε το γεγονός ότι το 1987 οι Λευκή Συμφωνία ταξίδεψαν με τους Winter Watercolors στη Βαρκελώνη, όπου και συμμετείχαν στην έκθεση Biennale. Ο δίσκος επανεκδόθηκε το 1994 με τρία επιπλέον live κομμάτια και δυο ακυκλοφόρητα demo κομμάτια, κυκλοφορώντας μέσω της “WEA”. Στον δίσκο συμμετέχει επίσης ο σαξοφωνίστας Πέτρος Πρωτόπαππας.
1985 Lefki Symphonia Recording Mistiki Kipi – photo by Giorgos Nikolaidis
Το 1989 οι Λευκή Συμφωνία κυκλοφορούν τον δεύτερο ολοκληρωμένο τους δίσκο, με τίτλο “Ηχώ του Πόθου”. Οι ηχογραφήσεις των δέκα κομματιών του δίσκου έγιναν μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου 1987 στο Studio Tracks, με τον Κώστα Μπόκα να συμμετέχει με το σαξόφωνό του. Στον συγκεκριμένο δίσκο περιλαμβάνεται το τραγούδι “Κοιτάζοντας Πίσω” για το οποίο κυκλοφόρησε και αντίστοιχο βίντεο κλιπ, το οποίο μάλιστα ‘έπαιξε’ και στο MTV. Οι Λευκή Συμφωνία γίνονται το πρώτο ελληνικό συγκρότημα που video clip του παίζει στο παγκοσμίου εμβέλειας MTV, με αποτέλεσμα οι ορίζοντες για το συγκρότημα ξαφνικά να διευρύνονται. Κάπου εκεί οι Λευκή Συμφωνία μεταβαίνουν το 1990 στην Γερμανία, όπου μένουν για περίπου τρία χρόνια και δίνουν συναυλίες υπό το όνομα Timedrops. Έξι μήνες μετά ο κιθαρίστας τους Τάκης Μπαρμπαγάλας επιστρέφει στην Ελλάδα και αντικαθίσταται από τον Γερμανό George Berger.
1989 Lefki Symphonia Photo Session – photo by Alexis Vasilopoulos
Τον Ιούλιο του 1992, οι Λευκή Συμφωνία ηχογραφούν στο Rolling Rock Studio του Βερολίνου έντεκα νέα κομμάτια, ενώ την επόμενη χρονιά αποφασίσουν να επιστρέψουν ξανά μόνιμα στην Ελλάδα.
Κάπου στο 1993, οι Λευκή Συμφωνία γυρίζουν στην Ελλάδα και κάνουν ένα βήμα παραπέρα. Αποφασίζουν να σκληραίνουν λίγο τον ήχο τους, αφήνοντας το πιο ατίθασο ροκ να κυριαρχήσει στις συνθέσεις τους. Μέσω της Warner κυκλοφορούν το Maxi Single “Θα Είμαι Εκεί”, ενώ δεν αργεί το LP “Λευκή Συμφωνία”, με drummer πλέον τον Chris Berger, ο οποίος αντικαθιστά τον Σπύρο Χαρίση. Ο Σπύρος Χαρίσης, στα 27 του χρόνια αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του, πέφτοντας από τον βράχο της Ακρόπολης.
Το βίντεο κλιπ για το “Θα Είμαι Εκεί” σκηνοθετεί ο πολύ αγαπημένος Νίκος Νικολαΐδης.
Παρά το αρχικό σοκ, οι Λευκή Συμφωνία αποφασίζουν να συνεχίσουν την πορεία τους. Το 1994 επανακυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος ”Λευκή Συμφωνία” με τίτλο “Μυστικοί Κήποι”, με την προσθήκη δύο ακυκλοφόρητων κομματιών και τριών live. Οι δύο Γερμανοί αποχωρούν από την μπάντα και την θέση τους παίρνουν οι Σωτήρης Καστάνης (Αδιέξοδο) στις κιθάρες και ο drummer Γιάννης Βεναρδής (Γενιά του Χάους). Με αυτό το lineup, οι Λευκή Συμφωνία ανοίγουν την συναυλία των Metallica και των The Cult στο γήπεδο του Πανιωνίου, τον Ιούνιο του 1993.
1993 Lefki Symphonia Live At 1st Rock Marathon – with Metallica & The Cult
Το 1996 κυκλοφορεί ο τέταρτος δίσκος του συγκροτήματος “Χρώματα”, που ίσως και να είναι ο πιο ολοκληρωμένος τους δίσκος μέχρι τώρα. Το LP συνοδευόταν από ένα 7ιντσο βινύλιο με τα τραγούδια “Αντίθετα στη Ροή” και “Θα σε χρειαστώ”. Την ίδια χρονιά στήσανε τη δική τους εταιρεία διοργάνωσης και παραγωγής οπτικοακουστικών εκδηλώσεων, την “‘Εκλειψη” και έκαναν μια περιοδεία σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Για μικρό διάστημα ξανάπαιξε πάλι ο Βασιλείου πλήκτρα και μετά ήρθε στο γκρουπ ο Γιώργος Ρόμπος στα πλήκτρα.
1996 Lefki Symphonia Hromata Photo Session photo by Alexis Vasilopoulos
Περίπου το ’00 το συγκρότημα διαλύθηκε.
Μετά τη διάλυσή τους ο Βεναρδής που έπαιζε παράλληλα στους Ζημιάα, αργότερα πήγε στους Deus Ex Machina και Εmir Kusturica & No Smoking Band, ο Μπαρμπαγάλας όταν είχε φύγει έπαιξε στους Red Mist – Manticore’s Breath, Will-O-The Wisp, ο Καστάνης που έπαιζε παράλληλα στους Ενοχο Λα, πήγε μετέπειτα στους Ζημιάα και για λίγο στους Όραμα και 667. Ο Βασιλείου, έπαιξε στους Purple Overdose, Νυχτερινή Περίπολος, Interplay Electro και No Man’s Land.
Το 2017 οι Λευκή Συμφωνία επέστρεψαν μετά από 17 χρόνια σιωπής, παίζοντας στο Piraeus 117 Academy, δίνοντας την υπόσχεση να μη ξαναχαθούν. Μια υπόσχεση που τήρησαν. Το 2018 τους βρίσκει με ένα μικρό tour στην Ελλάδα, κατά το οποίο είμαι καθόλα σίγουρη πως όσοι το ζήσουν, θα μιλούν για μια εμπειρία ζωής. Όπου μπορείτε, δείτε τους!
Συνοπτική δισκογραφία
1986 – Μυστικοί Κήποι
1989 – Ηχώ Του Πόθου
1993 – Λευκή Συμφωνία
1996 – Χρώματα
Οι Λευκή Συμφωνία έχουν συμμετάσχει σε αρκετές συλλογές, με πιο αξιοσημείωτες τις: “Biennal 87”, “Fragmenta V” και “Μαγικό Βοτάνι”.
Πηγή φωτογραφιών: http://lefkisymphonia.gr/