36.5 C
Athens

Mayhem…Darkness Will Show Us The Way

Published:

Κάθε άκουσμα και μια φτυαριά στο κεφάλι και πέταμα στον λάκκο. Κάθε κομμάτι και μια υπογραφή της ατέρμονης, αιώνιας καταδίκης σου. Κάθε λεπτό και μια σφιχτή χειραψία με τον Πρίγκιπα του Σκότους. Αυτό είναι το “De Mysteriis Dom Sathanas”. Τίποτα λιγότερο από μια αναπόφευκτη κονιορτοποίηση της βαθύτερης ουσίας σου. Πένθιμες καμπάνες θα βαρέσουν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα Τρίτη 3 και Τετάρτη 4 Μαΐου αντίστοιχα, αφού οι Mayhem με μπροστάρη τις θανατηφόρες ψαλμωδίες του Attila θα έρθουν να καρφώσουν το τελευταίο καρφί στο φέρετρό μας.

Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή. Όπως ξέρουμε, το “De Mysteriis Dom Sathanas” είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος των Mayhem, ωστόσο πέρασε από χίλια κύματα και ξαφνικά στραπάτσα μέχρι να κυκλοφορήσει επίσημα. Η σύνθεση του ξεκίνησε το 1987, ωστόσο η απόφαση του τότε τραγουδιστή των Mayhem Per “Dead” Ohlin να δώσει τέλος στη ζωή του και έπειτα η δολοφονία του  Oystein “Euronymous” Aarseth, καθυστέρησαν την κυκλοφορία του δίσκου (1994).

Στα πρώτα βήματά τους, ο Dead ήταν αυτός που έγραφε τους στίχους, ώσπου κάπου μέσα στο 1990-1991 ηχογραφήθηκαν για πρώτη φορά τα “The Freezing Moon” και “Carnage”, τα οποία μάλιστα κυκλοφόρησαν στον δίσκο – συλλογή “Projections of a Stained Mind” της CBR Records. Λίγο αργότερα, επήλθε η πρώτη τραγωδία. Οι Dead και Euronymous συνήθιζαν να κάνουν πρόβες στο σπίτι όπου διέμεναν στο Krakstad. Στο σπίτι αυτό, ο Dead έκοψε τι φλέβες του και χαράκωσε τον λαιμό του, πριν αφαιρέσει πλήρως τη ζωή του, τινάζοντας τα μυαλά του στον αέρα με ένα πυροβόλο όπλο. Το μόνο που άφησε πίσω του ήταν ένα σημείωμα που έγραφε “Excuse all the blood” (: «Συγχωρέστε το αίμα»). Την σωρό του βρήκε ο Euronymous, ο οποίος πριν καλέσει την αστυνομία, πετάχτηκε σε ένα μαγαζάκι παραδίπλα, τσάκωσε μια κάμερα μιας χρήσης και φωτογράφησε τον Dead, αφού άλλαξε λίγο την θέση των πραγμάτων στο σπίτι. Για κάποιους, η αυτοκτονία του Dead λειτούργησε θετικά, όσο ‘θετικά’ μπορεί να λειτουργήσει ένας θάνατος, σκεπτόμενοι πως κατ’ αυτόν τον τρόπο άνοιξε μια νέα πόρτα, επιτρέποντας τον Attila να έρθει και να μεγαλουργήσει με τη φωνή του και τον Varg “Count Grishnackh” Vikernes – που είχε τότε τους Burzum – να κάνει το κομμάτι του στο μπάσο. Με το συγκεκριμένο lineup — Euronymous, Hellhammer, Csihar and Vikernes — ξεκίνησαν να ηχογραφούν τον δίσκο στα τέλη του 1992 ως τις αρχές του 1993 στο Grieg Hall του Bergen, χωρίς όμως πουθενά να αναφέρονται πληροφορίες σχετικές με το lineup. Ο Necrobutcher τότε άρχισε να διατείνεται πως έγραψε τα μισά κομμάτια του δίσκου, ότι έγραψε το “Freezing Moon” μαζί με τον Dead και πως ο Euronymous έγραψε μόνο ένα ριφφ. Την κατάσταση ήρθε να σώσει ο Vikernes, οποίος δήλωσε πως τα περισσότερα κιθαριστικά riffs είναι του Euronymous, ενώ ο ίδιος, ο Hellhammer και ο Necrobutcher συνέβαλλαν σε κάποια αυτά τα riffs.

1993 και νέα τραγωδία ξημερώνει για τους Mayhem. Ο Vikernes άρχισε να έρχεται όλο και συχνότερα σε αντιπαράθεση με τον Euronymous, ο οποίος – ο τελευταίος – με τη σειρά του άρχισε να τα ‘σπάει’ με την Σουηδική Black Metal σκηνή. Στις 10 Αυγούστου 1993, ο Vikernes με τον Snorre ‘Blackthorn’ Ruch ταξιδεύουν στο Όσλο για να βρουν τον  Euronymous και να μιλήσουν, ωστόσο, όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ο Vikernes μαχαίρωσε θανατηφόρα τον Euronymous έξω από το σπίτι του. 23 μαχαιριές στο σύνολο – 2 στο κεφάλι, 5 στο λαιμό και 16 στην πλάτη. Καθώς η αντιπαλότητα και η έχθρα μεταξύ του Euronymous και της Σουηδικής σκηνής ήταν έννοιες ευρέως γνωστές, τα μέσα ενημέρωσης έριξαν το φταίξιμο στους Σουηδούς black metallers. Ο Vikernes συνελήφθη στις 19 Αυγούστου 1993 στο Μπέργκεν. Πολλά άλλα μέλη της σκηνής, συμπεριλαμβανομένου του Blackthorn και του Faust, επίσης οδηγήθηκαν στο τμήμα για ανάκριση. Η δίκη ξεκίνησε στις 2 Μαΐου 1994. Στη δίκη αποφασίστηκε πως ο Blackthorn και ένας άλλος φίλος τους είχαν προσχεδιάσει τη δολοφονία. Ο τρίτος έμεινε πίσω στο διαμέρισμα στο Bergen ως άλλοθι. Μάλιστα, για να φανεί ότι δεν έφυγαν ποτέ από το Bergen, νοίκιασαν ταινίες για να παίζουν στο διαμέρισμα και τράβηξαν λεφτά από την πιστωτική κάρτα του Vikernes. Στις 16 Μαΐου 1994, ο Vikernes καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλάκισης (μέγιστη ποινή της Νορβηγίας) για τη δολοφονία του Euronymous, τον εμπρησμό τριών εκκλησιών, την εμπρησμό μιας τέταρτης εκκλησίας και για την κλοπή και την αποθήκευση 150 kg εκρηκτικών. Ωστόσο, ομολόγησε μόνο στην τελευταία κατηγορία. Δύο εκκλησίες κάηκαν την ημέρα κατά την οποία καταδικάστηκε ο Vikernes, “πιθανώς ως δήλωση συμβολικής υποστήριξης”. Ο Blackthorn καταδικάστηκε σε 8 χρόνια φυλάκισης ως συνεργός. Περίπου παράλληλα με την εκδίκαση της υπόθεσης αυτής και αφού κηδεύτηκε ο Euronymous, οι Hellhammer και Necrobutcher δούλευαν επάνω στον δίσκο. Οι γονείς του Euronymous είχαν ζητήσει να αφαιρεθεί το μπάσο του Vikernes από τον δίσκο, ωστόσο ο Hellhammer απάντησε: «Θεωρώ ότι αρμόζει να βρίσκονται στον ίδιο δίσκο θύτης και θύμα. Είχα πει πως θα επανηχογραφούσα τα μπάσα για τον δίσκο αλλά εν τέλει δεν το έκανα ποτέ».

Ο δίσκος τελικά κυκλοφόρησε τον ίδιο Μάιο, με στίχους που είχε γράψει ο Dead πριν πεθάνει και τα κομμάτια που έγραψε ο Euronymous πριν την δολοφονία του. Ευτυχώς να λέμε που κυκλοφόρησε και είδαμε το φως το αληθινό. Αντικειμενικά και χωρίς καμία δόση υπερβολής, με τον ωμό ρεαλισμό ως σημαία, το “De Mysteriis Dom Sathanas” είναι ο δίσκος που καθόρισε την πορεία του Black Metal, που ταρακούνησε τον άξονα του metal γενικότερα. Πολυεπίπεδα παράξενος, πολυπρισματικά διαφορετικός από την νόρμα της εποχής, κιθάρες και μπάσο που νομίζεις ότι αντί για χορδές παίζουν με τις αρτηρίες της καρδιάς σου, τύμπανα που ανασταίνουν νεκρούς και έναν Attila στα φωνητικά που υπογράφει με τα απόκοσμα ουρλιαχτά του το μανιφέστο του «Να Πάτε Όλοι Στο Διάολο». Μπορεί η μουσική να εξελίσσεται καθημερινά από κάθε οπτική και να έχουν αλλάξει τόσα πολλά πράγματα, ωστόσο κανείς δεν πρόκειται να ξεπεράσει τον μονολιθικό πρωτογονισμό του “De Mysteriis Dom Sathanas”.

Οι Mayhem θα εμφανιστούν στις 3 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη στο Principal και στις 4 Μαΐου στο Fuzz Live Music Club.

Event – https://www.facebook.com/events/262909714733122

~ Darkness Will Show Us The Way ~

Related articles

spot_img

Kerry King – From Hell I Rise

Traveler – Prequel to Madness

Recent articles

spot_img

Traveler – Prequel to Madness