35.9 C
Athens

She Past Away: Εθιστικά beats και noir ρομαντισμός

Published:

Οι She Past Away έχουν καταφέρει μέσα σε λιγότερο από δυο δεκαετίες στις μουσικές σκηνές του πλανήτη, όχι μόνο να κατακτήσουν τις καρδιές των “dark romantics” αλλά και να επαναφέρουν στο προσκήνιο αυτόν τον πρώιμο post-punk ήχο που αγαπήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Το δίδυμο όμως από την Τουρκία, εκτός αυτού, έχει κατορθώσει να αναστήσει την γοτθική κουλτούρα υπό ένα διαφορετικό πρίσμα, κυρίως την τελευταία πενταετία – αποτέλεσμα αυτού, να κατακλύζουν τα venues σε κάθε τους εμφάνιση.

Η μπάντα έχει ως εναρκτήριο έτος το 2006, με τον Volkan Caner στην κιθάρα και στα φωνητικά, και τον İdris Akbulut στο μπάσο, ο οποίος όμως αποχωρεί από τους She Past Away το 2015. Στη θέση του μπαίνει ο Doruk Öztürkcan, o οποίος όμως άνηκε ήδη στην ευρύτερη οικογένεια του σχήματος από το 2009. Και κάπως έτσι, το 2010 κυκλοφορεί το πρώτο EP της μπάντας, με τίτλο “Kasvetli Kutlama”, κυρήσσοντας έτσι το πιο σκοτεινό πάρτυ που έχει γίνει ποτέ στο batcave.

To 2012 έρχεται με το “Belirdi Gece” να σκεπάζει με ομίχλη τις πίστες των κλάμπ και να ανεβάσει τους She Past Away σταδιακά σε ένα από τα πιο σημαντικά act των 10′s. Παρότι η μπάντα αποτελείται μόνο από δυο άτομα, η ενέργεια που εκπέμπουν οι εμφανίσεις τους είναι καθηλωτικές, για αυτό κιόλας φεύγουν και ξαναέρχονται συνεχώς στις σκηνές που τους αγαπήσαμε. Με μηδέν fillers, ασταμάτητα beats και μια υποθάλπτουσα ερωτική μεν, ανατριχιαστική δε ατμόσφαιτα, το “Belirdi Gece” αποτελεί ογκόλιθο για την post punk κουλτούρα 11 χρόνια μετά την κυκλοφορία του.

Τρία χρόνια μεσολαβούν και το δίδυμο από την Τουρκία κυκλοφορεί το “Narin Yalnızlık” μέσω της οικογενειακής πλέον Fabrika Records, που μεταφράζεται σε “κομψή θλίψη”. Στο σημείο αυτό είναι πολύ σημαντικό να επισημανθεί επίσης το πόσο αρμονικά ταιριάζουν τα φωνητικά του Volkan σε αυτό τον ήχο αλλά κυρίως, η τούρκικη γλώσσα. Ομολογουμένως, αν οι στίχοι των She Past Away ήταν στα αγγλικά, δεν ξέρω αν θα είχαν την ίδια δυναμική στο χώρο που έχουν σήμερα. Με το “Narin Yalnizlik”, εγκαινιάζεται επίσης ένα σερί εμφανίσεων των Τούρκων σε Αθήνα και Θεσσαλόνικη, που δεν παραλείπουν να συμπεριλάβουν την Ελλάδα κάθε χρόνο στις περιοδείες τους.

Το “Disko Anksiyete” που έρχεται το 2019, ανεβάζει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά, όπως και τη δημοτικότητα των She Past Away σε όλο τον κόσμο, με τον χάρτη τους να επεκτείνεται πλέον και εκτός Ευρώπης όσον αφορά το κομμάτι της περιοδείας. Ο ίδιος ο δίσκος δε, έγινε υποχρεωτικό jam στα playlist των goth clubs, με κομμάτια όπως το “Durdu Dunya” όπως και το ομώνυμο. Την αμέσως επόμενη χρονιά, κατά την περίοδο της καραντίνας, κυκλοφορεί επίσης ο δίσκος “Χ” με διάφορα classics των She Past Away σε remix εκδόσεις άλλων καλλιτεχνών του συναφιού (βλ. Boy Harsher, Lebanon Hanover) αλλά και ένα mini live album με τίτλο “Part Time Punks Sessions”, που είχε ηχογραφηθεί στο LA το καλοκαίρι του 2019.

Μετά την καραντίνα, όταν τα clubs απελευθερώθηκαν από τα δεσμά και η δίψα για μουσική ήταν μεγαλύτερη από ποτέ, οι She Past Away δεν έχασαν την ευκαιρία να βγούνε ξανά στο δρόμο και να περάσουν φυσικά και από την Ελλάδα. Παράλληλα, συνεργάζονται με τον Perturbator στο κομμάτι “Excess” και πλέον αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε την επιστροφή τους στην Αθήνα, στα πλαίσια του Death Disco festival τον Ιούλιο του 2023.

Related articles

spot_img

Recent articles

spot_img

Castle: “100 Eyes” Video Premiere