14.4 C
Athens

Tributes: Demons & Wizards

Published:

Last Updated on 08:28 PM by Giorgos Tsekas

Είναι ευρέως γνωστό και νομίζω καθολικά αποδεκτό, ότι οι Έλληνες οπαδοί του – ας μην κοροϊδευόμαστε – mainstream metal, έχουν κάποιες εμμονές. Δύο από αυτές τις εμμονές ακούν στο όνομα Hansi Kürsch και Jon Schaffer. Με γνώμονα την παραπάνω θέση και με την επερχόμενη συναυλία των Demons & Wizards στα εδάφη μας, και μιας και οκ, έχω μια επιφανειακή επαφή με το αντικείμενο, είπα να γράψω πέντε προτάσεις για το συγκρότημα αυτό.

Οι Demons & Wizards αποτέλεσε μια ιδέα των προαναφερθέντων κυρίων, δηλαδή της φωνής των Blind Guardian, ο οποίος γράφει τους στίχους και του κιθαρίστα των Iced Earth, ο οποίος έχει αναλάβει τη μουσική σύνθεση των κομματιών, μια ιδέα που άρχισε να υλοποιείται την άνοιξη του 1997, παίρνοντας ορμή ειδικά από το γεγονός ότι μεταξύ τους οι δύο μουσικοί ήταν πάρα πολύ καλοί φίλοι. Αρχικός σκοπός του συγκροτήματος ήταν να μπλέξουν σε ένα μουσικό σύνολο την δυναμική και την ένταση της φωνής Hansi Kürsch ως frontmanτων B. Guardian και την σκοτεινή μα ταυτόχρονα μελωδική έκφραση των Iced Earth. Εξάλλου, σύμφωνα με τα λεγόμενα των δύο, έχοντας αυτή την διττή υπόσταση στο νου τους, αποφάσισαν να δώσουν το συγκεκριμένο όνομα στη μπάντα: από τη μια πλευρά οι δαιμονικές εκρήξεις των Iced Earthκαι από την άλλη η μαγεία και τα ξόρκια που μας χάρισαν οι Blind Guardian. Καταλυτική ήταν η έμπνευση της συζύγου του Schaffer, η οποία συνήθιζε να χαρακτηρίζει το δυναμικό αυτό duo ως “Demon and Angel”. O Hansi πάντα τη διόρθωσε, ισχυριζόμενος ότι «δεν είναι καθόλου άγγελος» και ότι η όλη κατάσταση δηλώνεται πιο σωστά ως «Demons and Wizards», κάνοντας αναφορά στον ομώνυμο δίσκο των Uriah Heep. Σε γενικές γραμμές το συγκρότημα γνώρισε με μια δίκαιη εμπορική επιτυχία, αν και όχι τόσο όσο και οι μεμονωμένες μπάντες τους, κυκλοφορώντας δύο δίσκους, για τους οποίους θα ακολουθήσουν μερικές σκέψεις παρακάτω.

Ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος των Demons & Wizardsήρθε τον Φεβρουάριο του 2000, φέροντας ως τίτλο το ίδιο το όνομα του συγκροτήματος. Τους Kürsch και Schaffer πλαισίωσαν οι Jim Morris στις leadκιθάρες, ο οποίος μάλιστα βοήθησε και στην ηχογράφηση του δίσκου, και ο Mark Prator στα τύμπανα. Στιχουργικά μιλώντας, τα τραγούδια τους άπτωνται πολλών θεμάτων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το “Heaven Denies” βασίζεται στο “Paradise Lost” του Milton (σχετικά με την πτώση του Εωσφόρου), το “Poor Man’s Crusade” βασίζεται στην ιστορία των Σταυροφόρων με μια χιουμοριστική χροιά, το “Fiddler On The Green” βασίζεται σε δυο αυτοκινητιστικά ατυχήματα που είδε ο Kürsch, το “Winter Of Souls” είναι για τον βασιλιά Άρθουρ και τον Mordred, Το “Blood On My Hands” βασίζεται στην εκδοχή του Wagner για την ιστορία του Siegfried, ενώ το “The Whistler” βασίζεται στον μύθο του Pied Piper του Hamelin.

Το 2005, οι Demons & Wizards κυκλοφόρησαν τον δεύτερο ολοκληρωμένο δίσκο τους, με τίτλο “Touched By The Crimson King”, το οποίο βασιζόταν στην σειρά του Stephen King “The Dark Tower” (καρδούλες), όπου ο Crimson King ήταν ο βασικός ανταγωνιστής. Ο δίσκος συμπεριλαμβάνει και μια διασκευή στο “Immigrant Song” των Led Zeppelin. Από άποψη στιχουργίας, το “Crimson King”, πέρα από την αναφορά στον ήρωα του King, αναφέρεται και στον Randall Flagg, έναν από τους υπηρέτες του Crimson King, ενώ σε μια συνεντευξή του ο Hansi ανέφερε πως ο Crimson King θα μπορούσε να είναι και ο ίδιος ο Satan. Το “The Gunslinger” αναφέρεται στον βασικό πρωταγωνιστή αυτή τη φορά της σειράς, με βασικό σημείο αναφορά το τελευταίο βιβλίο. Το “Terror Train” αναφέρεται στο τρένο Blaine the Mono του τρίτου και τέταρτου βιβλίου, ενώ το “Beneath The Waves” αναφέρεται στο “Moby Dick” του Herman Melville. Το “Seize The Day” βασίζεται στον «Άρχοντα Των Δαχτυλιδιών» του Tolkien, το “Love’s Tragedy Asunder” έχει βασικό ήρωα έναν άνδρα του οποίου η σύζυγος είναι βαριά άρρωστη, την βοηθά να αυτοκτονήσει και μετά αυτοκτονεί και ο ίδιος. Το “Wicked Witch” αναφέρεταιστην Wicked Witch of the West του “The Wizard of Oz” του L. Frank Baum. Το “Dorian” βασίζεται στη νουβέλα του Oscar Wilde “The Picture of Dorian Gray”. Το κομμάτι “Down Where I Am” αναφέρεται σε ένα παιδί που γεννήθηκε με σύνδρομο Down και την δυσκολία του πατέρα του να αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση και τα συναισθήματα που του περνάν από το μυαλό. Το “Lunar Lament” αφορά τον Tilion από το δημιούργημα τουTolkien “The Silmarillion” που ταξιδεύει με το Moon Ship, ακολουθώντας την Arien, την μεγάλη του αγάπη, που οδηγεί το SunShip. Όταν ο Tilion πλησιάζει, η φωτιά του τον καίει. Ο δίσκος κυκλοφόρησε και ως limited edition στην Ευρώπη με διαφορετικό εξώφυλλο και τέσσερα bonusκομμάτια στον δεύτερο δίσκο. Για την Βορειοαμερικανική κυκλοφορία, όλα τα 14 κομμάτια κυλοφόρησαν σε έναν δίσκο. Στα Αμερικανικά Billboard Chartsάγγιξε την 35η θέση. Όσον αφορά στην Ιαπωνική του έκδοση, ο δίσκος εκεί κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2005 με τα ακόλουθα bonus tracks: Το “Lunar Lament”, το “Wicked Witch” και το “Spatial Architects”. Ο δίσκος επίσης περιελάμβανε το clip για το κομμάτι “Terror Train”. Στον δίσκο συμμετείχαν ως guest οι Halford, Sebastian Bachκαι ο drummer Bobby Jarzombek.

Ο Schaffer είπε σε μια συνέντευξη του 2009 ότι αισθάνθηκε ότι το “Touched By The Crimson King” δημιουργήθηκε κάπως εσπευμένα και ήταν αποφασισμένος να κάνει τα πράγματα διαφορετικά την επόμενη φορά. «Είχαμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας όπου έπρεπε να γράψουμε τον δίσκο και επιτρέψαμε στο χρονοδιάγραμμα μας να επιβληθεί στα συναισθήματά μας, κάτι που πιθανώς να ήταν λάθος από μέρους μας”, εξήγησε. “Θέλω να πω, είμαι περήφανος για αυτό τον δίσκο, γιατί και πουλάει καλά και είναι καλός δίσκος, αλλά νομίζω ότι ο Hansi και εγώ είμαστε ικανοί να κάνουμε πολλά περισσότερα, ειδικά όταν επιστρέψουμε στους βασικούς λόγους για τους οποίους κάναμε αυτό το σχήμα μαζί».

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, τους Demons & Wizards απαρτίζουν οι

Hansi Kürsch – φωνητικά (Blind Duardian)
Jon Schaffer – κιθάρα (Iced Earth)
Jake Dreyer – lead κιθάρα (Witherfall, Iced Earth)
Marcus Siepen – μπάσο (Blind Duardian)
Fredrik Ehmke – τύμπανα (Blind Duardian)
Joost Van Den Broek – πλήκτρα (After Forever, Αyreon).

Οι Demons & Wizards επί του παρόντος δουλεύουν επάνω σε νέο υλικό για τον επερχόμενο (τρίτο) στούντιο δίσκο τους, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2020.Ο Schaffer μίλησε για την πορεία των συνθέσεων για τον διάδοχο του “Touched By The Crimson King” τον Δεκεμβρίου του 2018 σε ένα podcastμε τίτλο “Podcast In Stone”. Είπε: «Έχω γράψει μερικά από τα καλύτερα ορχηστρικά κομμάτια της καριέρας μου τις τελευταίες εβδομάδες και είμαι πολύ ενθουσιασμένος που ακούω τι κάνει ο Hansi πάνω σε αυτά. Του άρεσε ό,τι του έστειλα.»

Λίγο πριν την εκκίνηση της Αμερικανικής τους περιοδείας, οι Demons & Wizards πρόκειται να εμφανιστούν για πρώτη φορά στη χώρα μας σε μία αποκλειστική εμφάνιση για το 2019 στο Chania Rock Festivalστις 6 Ιουλίου 2019. Όπως αναγράφεται και στην ιστοσελίδα του εν λόγω φεστιβάλ, “Prepare to experience a Dark Saga in Middle-Earth!”

Για να πάρετε μια γεύση του τί πρόκειται να δείτε ζωντανά όσοι βρεθείτε στο φεστιβάλ, μπορείτε να δείτε την πιο πρόσφατη εμφάνιση των Demons & Wizards στο πρόσφατο Hellfest παρακάτω:

Related articles

Darklon – The Redeemer

spot_img

Recent articles

spot_img