Προστέθηκαν οι Unleashed στη συναυλία των At The Gates στην Αθήνα

Published:

Last Updated on 07:37 PM by Lilliana Tseka

AT THE GATES (Sweden)

UNLEASHED (Sweden)

MEMORIAM (U.K.)

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 – Piraeus 117 Academy

“Death Metal Slaughterhouse”

At The Gates, Death, Melodic Death, Sweden, News, 2018, Century Media RecordsΚάποτε οι Σουηδοί ENTOMBED, προέτρεπαν να ακολουθήσουμε το “Left Hand Path”. Το συγκρότημα που σίγουρα τήρησε αυτό, ήταν οι συμπατριώτες τους AT THE GATES, οι οποίοι ποτέ δεν ακολούθησαν την εύκολη και αναμενόμενη οδό, σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους, προσφέροντάς μας συνεχή αριστουργήματα, όντας επί σειρά ετών η αιχμή του δόρατος σ’ αυτό που ονομάζουμε New Wave Of Swedish Death Metal. Δεν είναι τυχαίο, ότι μαζί με τους DARK TRANQUILLITY, τους ARCH ENEMY και τους παλιούς πλέον IN FLAMES (μιας και οι σημερινοί IN FLAMES, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το παρελθόν τους), αποτελούν μία αχτύπητη τετράδα που συνδύασε τη μελωδία με το death metal, με τόσο μοναδικό τρόπο που δημιούργησαν σχολή.

Με βασικούς πυλώνες τον τραγουδιστή Tomas Lindberg και τους δίδυμους αδερφούς Anders και Jonas Björler σε κιθάρα και μπάσο αντίστοιχα, αλλά και τον δεύτερο κιθαρίστα Alf Svensson καθώς και τον μόνιμο ντράμερ τους, Adrian Erlandsson, κυκλοφόρησαν το 1992 το ντεμπούτο τους “The Red In The Sky Is Ours” (βέβαια είχε προηγηθεί το εξίσου φοβερό “Gardens Of Grief” EP του 1991), μέσω της Αγγλικής Peaceville Records. Το άλμπουμ αυτό, είχε αρκετές black metal επιρροές και πειραματικό ήχο, που το κατέστησε ένα underground αριστούργημα, με τον τραγουδιστή Tomas “Tompa” Lindberg να ξεχωρίζει αμέσως για τα ιδιαίτερα φωνητικά του. Το “With Fear I Kiss The Burning Darkness” (1993) που ακολούθησε, ήταν αρκετά διαφορετικό και πιο σκοτεινό, ώσπου φτάσαμε στο “Terminal Spirit Disease” (1994) (με τον Martin Larsson στο ρόλο του δεύτερου κιθαρίστα έχοντας αντικαταστήσει τον αποχωρήσαντα Alf Svensson), που ενώ είχε μόνο 6 καινούργια τραγούδια, μας φανέρωσε ένα σχήμα πιο ώριμο από ποτέ, έχοντας μάλιστα προσθέσει βιολί και cello σ’ ένα κομμάτι.

Το άλμπουμ όμως, με το οποίο έμελλε να γράψουν ιστορία και να μνημονεύονται εσαεί σε όλα τα αφιερώματα για τον ακραίο ήχο, υπήρξε το “Slaughter Of The Soul” (1995), ένα ευαγγέλιο του μελωδικού death metal, το οποίο επηρέασε μία στρατιά συγκροτημάτων όχι μόνο στον χώρο του death metal, αλλά και σ’ αυτόν του metalcore. Εννοείται, ότι περιέχει και το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι τους, το “Blinded By Fear”, το video clip του οποίου είχε λάβει αξιοσημείωτο airplay στο Headbanger’s Ball του MTV. Κι ενώ όλα έδειχναν ευνοϊκά για τους AT THE GATES, ήρθε η απόφαση των αδερφών Björler και του Erlandsson να αποχωρήσουν, θέτοντας άδοξο τέλος στους AT THE GATES και να δημιουργήσουν τους THE HAUNTED, το γκρουπ που κυριολεκτικά «ανέστησε» το thrash metal προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Ο Tomas Lindberg, δεν έμεινε και αυτός ανενεργός, δημιουργώντας έτσι μία σειρά από projects και συμμετέχοντας σε γκρουπ, όπως οι SKITSYSTEM, LOCKUP, THE CROWN, DISFEAR, THE GREAT DECEIVER και NIGHTRAGE (μαζί με τον Gus G και τον Μάριο Ηλιόπουλο).

Και ενώ όλα είχαν τελειώσει, οι AT THE GATES επανασυνδέθηκαν το 2007, αρχικά για λίγες συναυλίες, με μία από τις τελευταίες τους, την σχεδόν sold out εμφάνισή τους στην Αθήνα, στις 21 Σεπτεμβρίου 2008, όπου επρόκειτο να ήταν το τελευταίο τους live όλων των εποχών. Μάλιστα, στιγμιότυπα της ιστορικής εκείνης συναυλίας, υπάρχουν στο “The Flames Of The End” που βγήκε λίγα χρόνια αργότερα.

Τελικά, οι Σουηδοί death metal ηγέτες, αποφάσισαν να συνεχίσουν, κυκλοφορώντας νέο άλμπουμ το 2014, το πάρα πολύ καλό “At War With Reality”, τη λογική συνέχεια του “Slaughter Of The Soul”, δίνοντας δύο ακόμη headline εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 2015 (είχε προηγηθεί η εμφάνιση τους στο Rockwave Festival του 2013) και πλέον έχουν έτοιμο το νέο τους καταπληκτικό στούντιο άλμπουμ “To Drink From The Night Itself” (που θα κυκλοφορήσει τον Μαίο) και συνάμα πρώτο δίχως τον κιθαρίστα Anders Björler στην σύνθεση τους. Το νέο τους άλμπουμ, εντάσσεται σε μία από τις κορυφαίες στιγμές των Σκανδιναβών και συνεπώς στα πλαίσια των συναυλιών προώθησής του, θα εμφανιστούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 στο Piraeus 117 Academy και το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018 στο Principal Club Theater αντίστοιχα.

Την σκυτάλη στους AT THE GATES στην Αθήνα δε θα παραδώσουν τελικά οι MEMORIAM όπως και ήταν αναμενόμενο, αλλά οι συμπατριώτες τους UNLEASHED, που επιτέλους θα επισκεφθούν την Ελλάδα για πρώτη φορά στην καριέρα τους!!!

Πρόκειται για ένα από τα ιστορικότερα death metal συγκροτήματα της Σουηδίας (έχοντας ως έδρα την Στοκχόλμη) και ένα από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο, που ανέμειξε τον death metal ήχο του, με την πλούσια Viking θεματολογία, ξεκινώντας κατά κάποιο τρόπο ένα νέο ιδίωμα, αυτό του Viking death metal (το οποίο και ακολουθούν πιστά σήμερα μπάντες όπως οι AMON AMARTH, ENSIFERUM, κλπ). Ο μπασίστας / τραγουδιστής και ιδρυτικό μέλος των UNLEASHED, Johnny Hedlund, ήταν μέλος των NIHILIST, του επιδραστικού αυτού σχήματος, από τις στάχτες του οποίου ξεπήδησαν ουσιαστικά τρία νέα σχήματα που ανέμεναν να γίνουν ιστορικά, οι ENTOMBED, οι UNLEASHED και οι DISMEMBER. Εδώ και σχεδόν 30 χρόνια συνεχίζουν να μας σφυροκοπούν ανελέητα με κυκλοφορίες, τόσο δυνατές όσο και ποιοτικές, που ποτέ δεν απογοητεύουν τους οπαδούς τους, ενώ η μέχρι στιγμής δισκογραφία τους είναι από τις πιο πλούσιες στον συγκεκριμένο χώρο. Βέβαια με την πάροδο των ετών το σχήμα άρχισε να περιορίζει τις ζωντανές εμφανίσεις του σε σημαντικό βαθμό, οπότε η καθεμιά από τις λιγοστές και επιλεγμένες πλέον εμφανίσεις τους δίνει άλλο τόνο και ξεχωριστή σημασία και την καθιστά ένα γεγονός που κανείς δεν πρέπει να αφήνει να περνάει απαρατήρητο!!! Οι UNLEASHED λοιπόν λίγες ημέρες πριν κυκλοφόρησαν το νέο δέκατο τρίτο άλμπουμ τους με τίτλο “The Hunt For White Christ”, ένα ακόμα έπος που στέκεται επάξια στο πλευρό των υπόλοιπων σπουδαίων κυκλοφοριών τους (“Where No Life Dwells”, “Shadows In The Deep”, “Across The Open Sea”, “Victory”, “Warrior”, “Hell’s Unleashed”, “Sworn Allegiance”, “Midvinterblot”, “Hammer Battalion”, “As Yggdrasil Trembles”, “ Odalheím” και “Dawn Of The Nine”) και συνεχίζει να μας θυμίζει τον λόγο για τον οποίο έγιναν και παραμένουν ανάμεσα στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού extreme metal, ενώ αποτέλεσαν και πηγή έμπνευσης για δεκάδες άλλους καλλιτέχνες. Και ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο, είναι ότι η τετραμελής σύνθεσή τους, από το 1995 και μετά, παραμένει αναλλοίωτη, κάτι που αποδεικνύει την ακεραιότητα της μπάντας και τη συνέπειά της.

Μαζί με το δίδυμο των Σουηδών AT THE GATES και UNLEASHED, θα εμφανιστούν και οι νεοσύστατοι από την μία, έμπειροι και βετεράνοι του χώρου από την άλλη, Βρετανοί death metallers MEMORIAM, οι οποίοι ουσιαστικά αποτελούν την συνέχεια ή την μετεξέλιξη των θρυλικών BOLT THROWER, οι οποίοι έχουν πάψει να υφίστανται. Το σχήμα δημιουργήθηκε και αποτελείται από τους Karl Willets (TROIKADON, πρώην BOLT THROWER) στα φωνητικά, Andrew Whale (πρώην BOLT THROWER) στα τύμπανα (ο οποίος προσφάτως εγκατέλειψε το σχήμα για να αφιερωθεί στην οικογενειακή ζωή και έχει πλέον αντικατασταθεί από άλλον ντράμμερ), Frank Healy (SACRILEGE, πρώην BENEDICTION, CEREBRAL FIX, ANAAL NATHRAKH, NAPALM DEATH) στο μπάσο και τέλος τον Scott Fairfax (πρώην CEREBRAL FIX, BENEDICTION) στην κιθάρα και αν μη τι άλλο παίζουν old school death metal, με έντονα στοιχεία από τις μπάντες στις οποίες συμμετείχαν.

Το ντεμπούτο τους, “For The Fallen”, έσκασε από το πουθενά σαν βόμβα μεγατόνων στη σκηνή πέρυσι, με το άλλοτε mid tempo, άλλοτε γρήγορο, αλλά πάντα ογκώδες και βαρύ σαν μπετονιέρα death metal του, αποτελώντας και τυπικά τη συνέχεια των μεγάλων BOLT THROWER, το κενό των οποίων δείχνει να βρίσκει διάδοχο. Το δεύτερο άλμπουμ των MEMORIAM, με τίτλο “The Silent Vigil”, κυκλοφόρησε πρόσφατα και αυτό από τη Nuclear Blast Records και όπως ήταν αναμενόμενο, βαδίζει στα χνάρια του προκατόχου του “For The Fallen”, ίσως σε λίγο πιο mid tempo ρυθμούς, ικανοποιώντας όμως κάθε death metal οπαδό.

Με τρία από τα κορυφαία σχήματα στον χώρο του death metal, είναι δυνατόν να λείψει κάποιος οπαδός του ακραίου ήχου από αυτήν την πανδαισία;

Ώρα έναρξης: 18:40 – Τιμή εισιτηρίου: 25 Ευρώ (Περιορισμένη Προπώληση) – 30 Ευρώ (Λοιπή Προπώληση) – 33 Ευρώ (Ταμείο)

Προπώληση Εισιτηρίων

Ticket House – Metal Era – No Remorse Records – Monsterville – Cinema Libre – Uncle Chronis Tattoo – Dazzled – Δίκτυο καταστημάτων Public σε όλη την Ελλάδα

ON-LINE: www.123tickets.grwww.tickethouse.grwww.ticketmaster.gr

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Σάκης Φράγκος (6938090471 – 210 9939613, E-mail: sakis@rockhard.gr)

Related articles

Castle Rat – Into The Realm

Tributes: Rammstein

Recent articles

Tributes: Rammstein

Exit mobile version