Λίγο πριν μας αποχαιρετήσει το 2017 και πιο συγκεκριμένα στις 29 Δεκεμβρίου του έτους εκείνου, κυκλοφόρησε μέσω των Εκδόσεων ‘Δίαυλος’ το δοκίμιο του συγγραφέως Γεωργίου Αναγνωστόπουλου με τίτλο «Παγκόσμιος Θόρυβος – 50 χρόνια Heavy Metal». Όπως προμηνύεται από τον τίτλο που φέρει, το κεντρικό θέμα γύρω από το οποίο περιστρέφεται η σκέψη του Αναγνωστόπουλου είναι η ακραία, θα λέγαμε, έκφραση της μουσικής δημιουργίας, η οποία μέσα σε 240 σελίδες προσπαθεί να ξεδιπλωθεί μέσω της κριτικής καταγραφής γεγονότων και αντικειμενικών στοιχείων από τον γράφοντα, ξεκινώντας από το σημείο μηδέν και εκτείνοντας τα δίχτυα της προς κάθε σπιθαμή της σύγχρονης και μη εποχής, καταδεικνύοντας πως η μουσική αυτή έκφραση κατάφερε να πορευτεί μέσα στον χρόνο, να εξελιχθεί και να αγγίξει ένα καθόλα σημαντικό κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού.

 

Με αφορμή την συμπλήρωση 50 ολόκληρων ετών από την δημιουργία αυτού του μουσικού και κοινωνικού φαινομένου, του Heavy Metal, το βιβλίο-λεύκωμα «Παγκόσμιος Θόρυβος» πραγματεύεται αντίστοιχα 50 σημαντικά θέματα, κατά τα οποία η συγκεκριμένη μουσική παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ως είναι φυσικό, η επιλογή των θεμάτων είναι πολυδιάστατη. Από την δημιουργία των υποκατηγοριών του Heavy Metal, ως τις δολοφονίες, τις ακραίες συμπεριφορές, το ρόλο της θρησκείας, τη σημαντικότητα του γεωγραφικού σημείου ως επιρροή στις συμπεριφορές των συγκροτημάτων, τα φεστιβάλ, το trading, τον φασισμό και τον ναζισμό, τον κινηματογράφο και κατ’ επέκταση κάθε έκφανση της κουλτούρας των εθνών.

Η μεγαλύτερη ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης κυκλοφορίας, ειδικά σκεπτόμενοι πως ανάλογες κυκλοφορίες βασίζονταν στις (ενίοτε προηγουμένως μη διαθέσιμες) πρωτότυπες φωτογραφίες, είναι η μορφή της εικονογράφησης. Τα πρωτότυπα σχέδια του βιβλίου έχουν σχεδιαστεί με τη μέθοδο dot drawing, που επί της ουσίας είναι εικόνες σχεδιασμένες αποκλειστικά από τελείες. Όλα έχουν γίνει με το χέρι και στη συνέχεια έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία.

Το βιβλίο- λεύκωμα «Παγκόσμιος Θόρυβος: 50 Χρόνια Heavy Metal» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δίαυλος.

Τα περιεχόμενα του βιβλίου για να έχετε μια γενική εικόνα περί των θεμάτων που πραγματεύονται: https://www.diavlos-books.gr/datafiles/files/Contents_HEAVY_METAL_240.pdf

Το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου για τους ανυπόμονους:

https://www.diavlos-books.gr/datafiles/files/1st_chapter.pdf