Είδος: Melodic Death Metal
Χώρα: Φινλανδία
Εταιρεία: Century Media Records
Έτος: 2023

Υπάρχουν αγαπημένα συγκροτήματα που βγάζουν δίσκο και εύχεσαι να είναι καλός και να σου αρέσει. Υπάρχουν και άλλα που απλά απολαμβάνεις την ακρόαση νέων φοβερών τραγουδιών, έχοντας απόλυτη σιγουριά ότι όλα θα ακούγονται όπως πρέπει. Οι INSOMNIUM ανήκουν ξεκάθαρα στη δεύτερη κατηγορία, έχοντας χτίσει από την στιγμή που ξεκίνησαν ένα απίστευτο σερί με καταπληκτικά full length αλλά και EP.

Στο “Anno 1696” μπορεί από τη μία να ξέρεις τι θα ακούσεις αλλά από την άλλη, είναι τόσο καλό το songwriting των Φινλανδών που πραγματικά ούτε περιμένουμε αλλά ούτε και θέλουμε να μας εκπλήξουν. Οι γλυκόπικρες μελωδίες τους θα σε στοιχειώσουν ξανά και αποτελούν το ξεκάθαρο σήμα κατατεθέν τους. Τόσο εθιστικές που μπορούν να σου μείνουν περισσότερο στο μυαλό από ότι τα ρεφρέν τους, τα οποία παρεμπιπτόντως δεν πάνε πίσω.

Η χρήση πλήκτρων είναι σωστή, με σκοπό να αναδείξει και όχι να “σκεπάσει” τις συνθέσεις. Τα ατμοσφαιρικά ακουστικά μέρη και οι έντονες αλλαγές μέσα στα τραγούδια είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό των INSOMNIUM που υπάρχει σε πληθώρα για μία ακόμη φορά. Έχουν αυτό το ταλέντο να δημιουργούν τόσα ηχοχρώματα και να γίνονται σχεδόν κινηματογραφικοί, δημιουργώντας εικόνες και συναισθήματα στο μυαλό του ακροατή. Δεν είναι καθόλου τυχαίο εξάλλου το οπτικοακουστικό αποτέλεσμα στα video clip τους. Για το songwriting τι να πει κανείς; Μπορούν να γράφουν 7λεπτα και 8λεπτα κομμάτια στα οποία απλά δεν αντιλαμβάνεσαι τη διάρκεια τους.

Τέλος, οι συμμετοχές του Σάκη Τόλη και της Johanna Kurkela, δίνουν τη δική τους πινελιά στις συνθέσεις.

Στιχουργικά, η περίοδος του Μεσαίωνα, φαίνεται να είναι τόσο ανεξάντλητη πηγή για το Heavy Metal όσο και για έναν ιστορικό. Κυνήγι μαγισσών και λοιπές “ομορφιές”, ζωντανεύουν μέσα από τη μουσική των INSOMNIUM.

Οι οπαδοί τους, θα αγοράσουν τον δίσκο με κλειστά μάτια. Σίγουρα, μπορούν να αρχίζουν να τους εμπιστεύονται και ακόμη περισσότεροι.