Ο τελευταίος δίσκος των Abyssus “Death Revival” κυκλοφορεί από τις 21 Ιανουαρίου 2022 μέσω της Transcending Obscurity Records.

https://metalinvader.net/abyssus-death-revival/

Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022 οι Abyssus θα παρουσιάσουν ζωντανά το άλμπουμ στο αθηναϊκό κοινό με σπέσιαλ καλεσμένους τους Cursed Blood στο Temple Athens.
Ας αρχίσουμε την συνέντευξη με τα θερμά συγχαρητήρια για το άλμπουμ σας. Έχει κυκλοφορήσει εδώ και ένα μήνα περίπου. Πως βλέπεις μέχρι τώρα τις αντιδράσεις κοινού και μουσικού τύπου;  
-Να είσαι καλά! Πιστεύαμε εξ ‘αρχής ότι είχαμε ετοιμάσει κάτι πολύ δυνατό και είμασταν σίγουροι για το αποτέλεσμα οπότε οι θετικότατες κριτικές και αντιδράσεις που έχουμε λάβει ήταν κάτι που εν μέρει το αναμέναμε. Πραγματικά έχει πάει εξαιρετικά και οι κριτικές είναι από θετικές ως διθυραμβικές. 
Αν και μάλλον είναι πολύ νωρίς τι θα άλλαζες τώρα που το έχεις ακούσει με μια χρονική απόσταση από την ηχογράφηση του;
– Η αλήθεια είναι ότι δεν θα άλλαζα κάτι. Βέβαια όπως είπες είναι πολύ νωρίς για το κρίνουμε αυτό αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μοχθήσαμε πάρα πολύ για αυτό το δίσκο και θέλω να πιστεύω πως δεν θα είναι και πολλά που θα ήθελα να έχω επηρεάσει ή αλλάξει στο μέλλον.
Αν και είστε πολύ ενεργοί μουσικοί και μεμονωμένα αλλά και σαν σύνολο γιατί αργήσατε τόσο την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου  σας; 
-Αρχικά ήταν κάτι στοχευμένο. Μετά την κυκλοφορία του “Into the Abyss” θέλαμε να εστιάσουμε σε  συναυλίες, περιοδείες, να μην βιαστούμε για τον επόμενο δίσκο και να βγάλουμε κυκλοφορίες που θα μας συντηρούσαν ενεργούς δισκογραφικά αλλά όχι όσο δεσμευτικά είναι η διαδικασία ενός δίσκου. Το “Death Revival” ηχογραφήθηκε το 2019 και είχε υπολογιστεί να κυκλοφορήσει το αργότερο αρχές του 2020 αλλά ο κορονοϊός είχε άλλα σχέδια.
Το Σάββατο παίζετε εντός έδρας λάιβ μετά από πολύ καιρό και μετά την πρωτοφανή συγκυρία της πανδημίας. Τι να περιμένουμε από αυτή σας την εμφάνιση;
– Μακελειό. Πέρασε καιρός και έχουμε σχεδόν ξεχάσει όλο αυτό το υπέροχο συναίσθημα της συναυλίας. Εμείς θα παίξουμε όλο το νέο δίσκο και ένα μεγάλο set από παλιό υλικό. Θα παίξουμε συνολικά 75 λεπτά. Επίσης οι υπέροχοι Cursed Blood αναμένεται να παρτάρουν άσχημα και τους ευχαριστούμε θερμά που μας συντροφεύουν σε ένα σημαντικότατο και σημαδιακό βράδυ για εμάς. 
Ας γυρίσουμε πίσω στο άλμπουμ. Πες μας περισσότερα για την ηχογράφηση του. Για τους στίχους και την μουσική για κάποια τυχόν αλλαγή στην προσέγγιση των τραγουδιών σε σχέση με το ντεμπούτο σας.
-Ο τρόπος ηχογράφησης δεν διαφοροποιήθηκε τόσο πολύ από το ντεμπούτο αλλά πλέον είμασταν και μία μπάντα πολύ πιο ώριμη και κατασταλαγμένη. Η παραγωγή έγινε από την μπάντα στα Unreal studios. Η αλήθεια είναι πως ο Πάνος (ρυθμικές κιθάρες) ευθύνεται για τη μουσικά σε ένα ποσοστό της τάξεως του 90-95% του δίσκου. Ήταν σε οίστρο και θα ήταν παράλογο να χαλιναγωγήσω την έμπνευσή του. Το αν έκανε καλή δουλεία νομίζω δεν σηκώνει αμφισβήτησης. Για του στίχους τώρα κάθε τραγούδι έχει και μία καλή ιστορία του από πίσω θεωρώ.  Το εναρκτήριο “Μetal of Death” αναφέρεται στον Σατανά και στο πόσο παρεξηγημένη φυσιογνωμία είναι με βάση την θρησκεία μας, ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΟΜΩΣ. Εννοώ απλά ότι το μόνο που μας μαθαίνουν είναι να μισούμε και να φοβόμαστε το Σατανά, ποτέ στο σχολείο δεν μάθαμε την ιστορία του και δεν θέλησαν να μας δώσουν επιλογές. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με την Τουρκία στα μαθήματα Ιστορίς κ.ο.κ. Το “The Ten Commandments” κατακρίνει και αυτό τη θρησκεία και το δογματισμό με φλεγματικό νομίζω τρόπο. Το “Uncertain Future” δεν χρειάζεται να αναλυθεί, απλά αυτές τις μέρες ξεκίνησε άλλος ένας πόλεμος…σε συνδυασμό με ότι ζούμε, πανδημίες, φτώχεια, ρατσισμός…. Το ”The Beast Within” αναφέρεται σε έναν Αμερικάνο serial killer ο οποίος πίστευε πως είχε κυριευτεί από τον Αιγύπτιο αρχαίο θεό Άποφις ο οποίος τον πρόσταζε να σκοτώνει. Το “Genocide” όπως κάποιος ψυλλιασμένος θα μπορούσε να καταλάβει από το εναρκτήριο ποντιακό μοιρολόι μιλάει για την γενοκτονία των Ελληνικών και Αρμενικών πληθυσμών στο Πόντο και την Μικρά Ασία από το Οθωμανικό καθεστώς. Το “The Witch” έχει κλασσική metal θεματολογία και αναφέρεται σε μία μάγισσα με όλα τα μυστήρια και τις απειλές που κρύβει. Τέλος το “When Wolves are out to Hunt” με αναφορά στη σπουδαία και μοναδική ζωή μιας αγέλης λύκων αναφέρεται στην ελευθερία, στην ομαδικότητα, στο σεβασμό και την προσήλωση στο στόχο μιας σωστά οργανωμένης ομάδας.
Μουσικά πόσες πιθανότητες δίνεις να κινηθείτε διαφορετικά στο μέλλον; Με την έννοια σε λιγότερο παραδοσιακά μονοπάτια 
– Κοίτα να δεις, δεν θα ακούσεις τους ABYSSUS να παίζουν brutal death metal ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο. Θα παίζουμε παραδοσιακά τον ήχο μας. Το old school death metal όμως έχει μία ευρεία γκάμα που μπορείς να ακολουθήσεις ή να επηρεαστείς. Άλλο πράγμα η μουσική προσέγγιση των Obituary, Death, Massacre άλλο των Deicide, Malevolent Creation άλλο των Sadus, Possessed, Infernal Majesty και άλλο των Hypocrisy, Dismember, Edge of Sanity. Βλέπεις ότι το ιδίωμα δεν είναι τόσο “μικρό” και περιορισμένο, υπάρχουν πολλά πράγματα να παίξεις και να επηρεαστείς.
Προσωπικά αγαπώ πολύ την Ιστορία και μου αρέσει που ασχολείστε με αυτή την θεματολογία.  Ποια είναι η αποδοχή του κόσμου σε αυτό; Ή μήπως στο death metal  ακόμα και τώρα οι στίχοι μοιάζουν δευτερεύουσας σημασίας; 
– Κάποιοι λίγοι ενδιαφέρονται, κυρίως άτομα από το εξωτερικό. Εμένα προσωπικά πάντα με ενδιέφεραν οι στίχοι και πολλές φορές ξεκίνησα να διαβάζω πράγματα επειδή ένα τραγούδι με παρακίνησε. Τι πιο όμορφο αλήθεια; Είμαι άνθρωπος που διαβάζει βιβλία και όχι μόνο, ιστορικά αλλά και μυθιστορήματα και βιογραφίες και μου δημιουργούν εικόνες και σκέψεις που θέλω να μοιραστώ. Μακάρι να ασχοληθεί κόσμος με τους στίχους γιατί κάτι θα μάθει από αυτά αλλά ακόμη και να μην γίνει εγώ νιώθω όμορφα με τη συγγραφή τους και για μένα αποτελούν εξίσου σημαντικό κομμάτι με την μουσική.
Ποια είναι τα άμεσα σχέδια των Abyssus;
– Θα θέλαμε να περιοδεύσουμε αλλά κάτι τέτοιο δείχνει αδύνατο στη παρούσα φάση τόσο με την πανδημία όσο και με την ρωσική εισβολή. Τα κόστη αλλά κυρίως η αβεβαιότητα περιορίζουν τους πάντες. Μέσα στη χρονιά λογικά θα κυκλοφορήσει ένα Ε.Ρ. και ένα split ενώ θα ξεκινήσουμε όσο πιο σύντομα μπορούμε και την ηχογράφηση του νέου μας δίσκου που τον έχουμε σχεδόν τελειώσει από θέμα σύνθεσης.
Πως βλέπεις τον εαυτό σου και κατ’ επέκταση το συγκρότημα σε πέντε χρόνια; 
– Μεγαλύτερος κατά πέντε χρόνια και μάλλον ένας συμπαθητικός D.I.L.F. άχαχαχαχχα. Δεν ξέρω αλήθεια, μικρά μικρά βήματα κάθε φορά με στόχους εφικτούς και υλοποιήσιμους. Ας πούμε πως αν στα επόμενα 5 χρόνια είχαμε παίξει σε κάποια μεγάλα φεστιβάλ και είχαμε άλλους 2 δίσκους επιπέδου “Death Revival” και παραπάνω θα ήμουν ευτυχισμένος. Μα κυρίως να διασκεδάζομε με αυτό που κάνουμε, να συνεχίζουμε να περνάμε καλά.
Το κλείσιμο είναι δικό σου. 

– Να προσέχετε τους εαυτούς σας και τα αγαπημένα σας πρόσωπα και να μην χάνετε την ευκαιρία να δίνετε αγάπη και αλληλεγγύη. Σας περιμένουμε όλους το Σάββατο, δεν θα το μετανιώσετε! “Metal invaders, ready to strike, A warning from hell, be careful tonight”