Για αρχή, καλωσορίσατε στο Metal Invader και να πω πως το “Keres” ήταν ανάμεσα στα αγαπημένα μου για το 2022. Πως είστε;

Αρχικά ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πρόσκληση και είναι τιμή μας που σου άρεσε το “Keres”! Είμαστε καλά και προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για καινούργια πράγματα.

Έχετε ήδη κάνει αρκετά live φέτος στα πλαίσια του “Keres”. Ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου;

Θα λέγαμε αρκετά θετική και παραπάνω απ’ όσο περιμέναμε και εμείς οι ίδιοι. Σίγουρα η επιστροφή στη κανονική ροή των συναυλιών και πάνω απ’ όλα υπό φυσιολογικές συνθήκες μετά την πανδημία έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε αυτό!

Ποιο live που έχετε κάνει ως τώρα σας έχει μείνει χαραγμένο λίγο περισσότερο από τα υπόλοιπα;

Σίγουρα το τελευταίο που κάναμε με τους Sylvaine στο Temple καθώς είχαν περάσει ελάχιστες μέρες από το μοιραίο συμβάν στα Τέμπη και η ατμόσφαιρα ήταν αρκετά βαριά. Ήμασταν κι εμείς extra φορτισμένοι καθώς είχαμε γυρίσει με το ίδιο τρένο από live στη Θεσσαλονίκη 4 μέρες πριν συμβεί το μοιραίο δυστύχημα. Από τα live που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και που σίγουρα δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τα συναισθήματα που βιώσαμε.

Θεωρείτε πως το live στοιχείο είναι σημαντικό στο είδος που εκπροσωπείτε; Το λέω γιατί πολλές μπάντες επιλέγουν συνειδητά να μην κάνουν σόου για να μην χάνεται η ατμόσφαιρα του ήχου.

Γενικότερα το live στοιχείο είναι πάρα πολύ σημαντικό θεωρούμε για οποιοδήποτε είδος μουσικής καθώς το live αποτελεί την πραγματική στιγμή σύνδεσης με το κοινό που απευθύνεσαι και μία ευκαιρία να βγάλεις τον πραγματικό σου χαρακτήρα ως μπάντα. Το θέμα της ατμόσφαιρα είναι ομολογουμένως αληθές ότι θέλει αρκετό χρόνο τριβής με τη σκηνή για να μπορέσει να έρθει στο αποτέλεσμα του άλμπουμ αλλά χτίζεται και έρχεται και αυτό με τον καιρό. Μεγάλο ρόλο παίζει ότι τα έντονα συναισθήματα που μας δημιουργούνται μετά από κάθε συναυλία είναι πραγματικά ανεκτίμητα και είναι τελείως διαφορετικά από αυτό του στούντιο.

Πάμε λίγο στο “Keres”. Πως προέκυψε ο τίτλος;

Οι Κήρες ήρθαν και κούμπωσαν στον αλληγορικό χαρακτήρα του concept του δίσκου, ο οποίος είναι η αφήγηση μιας ιστορίας που πραγματεύεται εσωτερικές διαμάχες και προσωπικούς πολέμους με τους φόβους, καθώς και το προγονικό ένστικτο του θυμού και του πόνου της απώλειας. Το τέλος αυτού του πολέμου έρχεται με τη “νίκη” του Φόβου, καταλήγοντας στην εξιλέωση, και γι’ αυτό και το τελευταίο κομμάτι φέρει το όνομα του album.

Γενικότερα, ποιο ήταν το όραμα πίσω από τους “Euphrosyne”;

Ήταν να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μία μπάντα που να μπορεί να περιλαμβάνει όσο καλύτερα και αρμονικά γίνεται όλα τα ακούσματα μας και να βγάλουμε τον πραγματικό μας χαρακτήρα μέσα από αυτό και, ειδικότερα, το στοιχείο του extreme ήχου σε συνδυασμό με τα γυναικεία φωνητικά.

Αν μπορείτε να ξεχωρίσετε πέντε κυκλοφορίες από τον ελληνικό χώρο για το 2022 ή και το έως τώρα 2023, ποιες θα ήταν αυτές;

Αν και δύσκολο γιατί υπήρξαν πάρα πολλές αξιόλογες δουλειές στην εγχώριο σκηνή φέτος, θα λέγαμε:

Among the Fire of Hell-Sakis Tolis
Modern Primitive- Septic Flesh
Dark Colours- Die Arkitekt
Commotion- Allochiria
Odalisque- Church of the Sea

Η μπάντα δημιουργήθηκε κάπου το 2020 αν δεν κάνω λάθος, μέσα στον Covid στην ουσία. Τότε ήταν δύσκολο να βάλετε κάτω υποθέτω τις ιδέες σας και να δουλέψετε όλοι μαζί;

Δυστυχώς η αλήθεια είναι αυτή. Η πανδημία δυσκόλεψε πάρα πολύ την κατάσταση του να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε όλα τα πλάνα μας νωρίτερα. Βέβαια αν το δούμε από τη θετική μεριά, το “κόστος” για μας ήταν πολύ μικρότερο καθώς ήμασταν σε πολύ πρώιμο στάδιο ως μπάντα αφού το πρώτο single μας το βγάλαμε λίγο καιρό μετά το τέλος της πρώτης καραντίνας οπότε δεν χάσαμε τόσα πολλά όσο άλλες μεγαλύτερες μπάντες που δυστυχώς ήταν μεγαλύτερο πλήγμα γι’ αυτούς.

Έχουμε άλλο ένα live για τους Εuphrosyne στο Temple αυτή την Κυριακή. Τι να περιμένουμε αυτή τη φορά; Προσωπικά θα είναι η πρώτη φορά που σας βλέπω, καθώς τις προηγούμενες όλο και κάτι τύχαινε, είτε δουλειά, είτε ήμουν εκτός!

Θα είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά να σε δούμε εκεί όπως και όλους όσους μας στηρίζουν σε αυτή τη δύσκολη πορεία όσον πρεσβεύουν τον extreme ήχο! Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε το καλύτερο μας εαυτό υπό οποιαδήποτε συνθήκη και να παρουσιάσουμε ξανά το “Keres”με το καλύτερο δυνατό τρόπο και να βγάλουμε πάλι κάθε ειλικρινές συναίσθημα που έχουμε πάνω στη σκηνή.

Τι να περιμένουμε μέσα στο 2023;

Έχουμε ήδη ξεκινήσει ηχογραφήσεις για το πρώτο ολοκληρωμένο μας άλμπουμ που υπολογίζουμε να ‘χούμε κάποιο δείγμα μέχρι το τέλος του ’23 και σαφώς έχουμε κανονίσει και κάποιες live εμφανίσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν αρκετά σύντομα και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και ανυπόμονοι για ό,τι έρχεται!