Καλώς ήρθατε στο Metal Invader. Μιας που είστε ένα σχετικά νέο συγκρότημα, κάντε τις απαραίτητες συστάσεις στους αναγνώστες μας.

Καλησπέρα! Είμαστε οι Fovitron από Αθήνα και παίζουμε Συμφωνικό Black/Death metal. Η μπάντα αποτελείται από τον Nuntius Mortis (φωνή), Fovitrus (κιθάρες), Sovereign (μπάσο), Magni (πλήκτρα) και Damien (τύμπανα). Έχουμε κυκλοφορήσει ένα EP προ τεσσάρων ετών και πρόσφατα κυκλοφορήσαμε και τον πρώτο μας Full Length Άλμπουμ, το “Altar Of Whispers”, μέσω της Alcyone Records.

Τι μεσολάβησε από την κυκλοφορία του EP “Fovitron” έως την κυκλοφορία του “Altar of Whispers”;

Μετά την κυκλοφορία του EP ήμασταν σε αναζήτηση μόνιμου drummer, έτσι ώστε να ξεκινήσουμε να κάνουμε live και παράλληλα να γράψουμε νέο υλικό για τον πρώτο μας δίσκο. Τον Σεπτέμβριο του 2017 εντάχτηκε ο Damien ως μόνιμο μέλος και ξεκινήσαμε να κάνουμε κάποια live στην Αθήνα και να γράφουμε νέο υλικό.

Ήταν κοινή – αρχική επιθυμία όλων των μελών να παίξετε συμφωνικό Black Metal ή είναι κάτι που προήλθε έπειτα από μουσικές ζυμώσεις;

Από την αρχή όταν ξεκίνησε η μπάντα το 2014 από τον Nuntius Mortis, Fovitrus και Sovereign αυτός ήταν σκοπός μας, να παίξουμε Συμφωνικό Black/Death. Σε αυτό το πλαίσιο εντάχτηκε αρχικά ο Magni το 2015 και στη συνέχεια και ο Damien.

Είναι εύκολο για ένα ελληνικό σχήμα που κινείται στον ευρύτερο χώρο του Black Metal να μην επηρεαστεί από τον χαρακτηριστικό ήχο του ελληνικού Black Metal ή σε τελική ανάλυση είναι όλα θέμα επιλογής κατεύθυνσης;

Αν είσαι από την Ελλάδα είναι δύσκολο να μην επηρεαστείς από την ελληνική σκηνή και τον ήχο της. Όλοι μας έχουμε μεγαλώσει με Rotting Christ, Varathron, Necromantia, Septic Flesh κτλ. οπότε ο ήχος αυτός μας είναι οικείος. Επίσης έχουμε μεγαλώσει (όλοι μας) πολύ κοντά στη Βυζαντινή Μουσική λόγω της Ορθόδοξης εκκλησίας κι έχουμε ακούσει πληθώρα ψαλμωδιών με αποτέλεσμα να έχει αφομοιωθεί έντονα αυτός ο αργόσυρτος λυρισμός που δεν μπορούν να κρύψουν οι ελληνικές μπάντες στον ήχο τους. Δεν ξέρω αν είναι αρνητικό ή θετικό αλλά είναι γεγονός ότι η Βυζαντινή Μουσική έχει περάσει στο DNA του κάθε Έλληνα μουσικού! Φυσικά έχουμε και άλλες επιρροές στον ήχο μας εκτός ελληνικής σκηνής και αυτό πιστεύουμε ότι φαίνεται ξεκάθαρα, θεωρούμε πως έχουμε ξεφύγει αρκετά από τα ελληνικά πρότυπα και μοτίβα αλλά χρειάστηκε πολύ επιμονή και πολυφωνία και έμπνευσή από όλα τα μέλη την μπάντας.

Πώς προσεγγίζετε τον τομέα της σύνθεσης; Πώς γεννιέται ένα κομμάτι των Fovitron;

Κύριος συνθέτης είναι ο κιθαρίστας μας Fovitrus. Έρχεται με τα κιθαριστικά μέρη στο στούντιο και σιγά-σιγά τα ολοκληρώνουμε όλοι μαζί. Στη μουσική μας υπάρχει ποικιλία συνθέσεων και πανδαισία οργανών, κιθαριστικών και συμφωνικών μερών, επίσης υπάρχει πολυφωνία, ισοτιμία και αλληλοσεβασμός. Ολοι ακούμε τις προτάσεις όλων και αποφασίζουμε από κοινού. Όταν ολοκληρώνεται το κομμάτι προχωράμε στο επόμενο.

Στιχουργικά πού κινείστε;

Στιχουργικά αντλούμε έμπνευση από εσωτερικές ανησυχίες , απώλεια, φόβο αλλά και από θέματα επικής φαντασίας. Ανάλογα το κομμάτι προσπαθούμε να ντύσουμε στιχουργικά αυτό που νιώθουμε ακούγοντας το.

Το “Altar of Whispers” κυκλοφόρησε τον φετινό Απρίλιο. Ποιες είναι οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις;

Μέχρι στιγμής από την αντίδραση του τύπου αλλά και των οπαδών έχουμε θετικό αντίκτυπο. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι’ αυτό και ελπίζουμε να καταφέρουμε να αποδώσουμε και ζωντανά το υλικό όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Είναι η πρώτη σας full length κυκλοφορία και διαρκεί 1 ώρα. Σκεφτήκατε καθόλου να συστηθείτε στο κοινό με πιο άμεσο τρόπο και μικρότερη συνολική διάρκεια ή κάτι τέτοιο θα αλλοίωνε τον χαρακτήρα του συγκροτήματος;

Δεν προσπαθούμε να ρυθμίσουμε την διάρκεια των κομματιών, βγαίνουν φυσικά όσο είναι να βγουν. Αν κάποιο κομμάτι χρειαστεί να είναι 8 λεπτά θα είναι τόσο, αν είναι 5 επίσης. Μέχρι στιγμής είναι συνήθως μεγάλα σε διάρκεια.

Είναι πρωταρχικό μέλημα στον ήχο που πρεσβεύετε η δημιουργία ατμόσφαιρας ή παράλληλα θα πρέπει να μην μειώνεται και η τραχύτητα;

Προσπαθούμε να έχουμε μια ισορροπία στον ήχο μας. Σίγουρα η ατμόσφαιρα παίζει σημαντικό ρόλο στην μουσική μας, και γι’ αυτό είναι σε υπερθετικό βαθμό, αλλά δεν θέλουμε να χάσουμε και την τραχύτητα. Προσπαθούμε να συνδυάσουμε και τα 2 στοιχεία και ελπίζουμε ότι τα καταφέρνουμε.

Όταν με το καλό επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς, θα κυνηγήσετε να παίξετε το υλικό σας ζωντανά;

Φυσικά, είναι κάτι που μας έχει λείψει και ελπίζουμε να γίνει όσο πιο σύντομα γίνεται και να είστε σίγουροι πως όταν γίνει αυτό θα εκπλαγείτε με την ανανεωμένη σκηνική μας παρουσία.

Μιας και φτάνουμε στο τέλος της χρονιάς, ποιες φετινές κυκλοφορίες σας άρεσαν περισσότερο;

Draconian “Under a Godless Veil”, Sorcerer “Lamenting of the Innocent”, Nimrod “Twelve Degrees Of Violence” και Magnus Karlsson’s Free Fall “We Are The Night”. Όπως βλέπετε η μπάντα έχει ακούσματα από όλο το μεταλλικό φάσμα.

Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Ο επίλογος δικός σας…

Εμείς ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη. Υγεία, καλές ακροάσεις σε όλους και Horns Up!