Καλησπέρα Δημήτρη και καλή χρονιά να έχουμε! Με υγεία και δημιουργία για τη μπάντα αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, εύχομαι τα καλύτερα.
Πώς είσαι; Πώς ξεκίνησε το νέο έτος;
Καλησπέρα και από μένα! Εύχομαι μία καλή και δημιουργική χρονιά. Σε ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία. Είμαι καλά, τόσο εγώ, όσο και τα υπόλοιπα παιδιά στη μπάντα, γεμάτοι όρεξη για μουσική.
Μετά την κυκλοφορία του “Crimson Wreath” (2021) από την ιταλική Rockshots, μιλάμε για το τρίτο σας πλέον άλμπουμ. Έχοντας μπει αισίως στο 2023, ποια είναι η εικόνα που έχετε για την απήχηση του δίσκου; Είστε ικανοποιημένοι από την έως τώρα πορεία του;
Το “Crimson Wreath” τα πήγε εξαιρετικά! Αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο, εντός και εκτός συνόρων. Οι κριτικές που λάβαμε από τον Τύπο παγκοσμίως ήταν, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, το λιγότερο κολακευτικές. Μέσα από το “Crimson Wreath” αρκετός κόσμος που δεν μας γνώριζε, ήρθε κοντά στη μπάντα και μάλιστα προμηθεύτηκε και τις δύο προηγούμενες κυκλοφορίες μας, για τις οποίες μόνο θετικά σχόλια λάβαμε. Αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί αφάνταστα.
Επερχόμενες εμφανίσεις για εσάς έχουμε στις 4 Φεβρουαρίου στη Λάρισα (Skyland), αλλά και στις 4 Μαρτίου στο Αγρίνιο (Metal Union), μαζί με τους The Silent Wedding. Ωραία συναυλιακή συνύπαρξη θα έλεγα και θα ήθελα να σε ρωτήσω. Τι αποκομίζετε ως μπάντα επιλέγοντας εμφανίσεις στην επαρχία; Το κοινό είναι τελικά διαφορετικό από αυτό των Αθηνών; Πώς σας αντιμετωπίζουν;
Συμφωνούμε και εμείς απόλυτα με το σχόλιό σου περί συνύπαρξης. Με τους The Silent Wedding είμαστε φίλοι, γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, έχουμε ξαναπαίξει παρέα και έχουμε σχεδόν κοινή πορεία στα χρόνια που δραστηριοποιούμαστε. Μας αρέσουν πολύ οι δουλειές τους και πιστεύουμε ότι ταιριάζουμε πολύ μουσικά. Έχουμε πει με τα παιδιά να παίξουμε παρέα σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις γίνεται. Δεν υπάρχει ίχνος ανταγωνισμού μεταξύ μας. Ίδιες διάρκειες στα set μας και εναλλάξ από πόλη σε πόλη η σειρά εμφάνισης. Οι ILLUSORY έχουν παίξει αρκετές φορές στην επαρχία και κάθε φορά ήταν και μία ξεχωριστή εμπειρία. Το κοινό στην επαρχία είναι σίγουρα διαφορετικό από αυτό των Αθηνών. Για κάποιον μαγικό λόγο οι αντιδράσεις του κόσμου είναι πιο ζεστές… ίσως γιατί μπορεί να βλέπουν τη μπάντα για πρώτη φορά live… δεν ξέρω. Το σίγουρο είναι ότι θέλουμε πολύ να παίζουμε μπροστά σε τέτοιο κοινό!
Στα πλαίσια και της προώθησης του νέου δίσκου συμμετείχατε και σε φεστιβάλ όπως το Under the Quary και 13ο φεστιβάλ Ανεξάρτητου Ροκ στην Ερμούπολη της Σύρου. Έχοντας εικόνα και συναυλιακά από αρκετές μπάντες της ελληνικής σκηνής θα έλεγες πως διανύουμε μία νέα εποχή; Ή υπάρχει ακόμη μία δυσπιστία/δυστοκία, αν θες, ως προς αυτές από το μέταλ κοινό της χώρας;
Θα συμφωνήσω μαζί σου. Διανύουμε όντως μία νέα εποχή, ίσως μέχρι στιγμής την καλύτερη για την ελληνική σκηνή. Είμαι σίγουρος ότι ακόμα δεν έχουμε πιάσει ταβάνι… Ο κόσμος αγαπάει τις εγχώριες μπάντες και καλά κάνει. Έχω την εντύπωση ότι σε σχέση με άλλες χώρες είμαστε πολύ μπροστά, τόσο στο μουσικό, όσο και στο παραγωγικό κομμάτι. Θέλω να πιστεύω ότι στα χρόνια που έπονται η σκηνή μας θα θεριέψει και ο κόσμος θα σταματήσει επιτέλους να τη διαχωρίζει στις προτιμήσεις του από την παγκόσμια σκηνή.
Έχετε κυκλοφορήσει το “Crimson Wreath” και σε βινύλιο και κασέτα, όπως επίσης σε κασέτα βρίσκουμε προσφάτως και το “The Ivory Tower”. Πώς ήρθε η ιδέα για αυτό το εγχείρημα;
Για την ακρίβεια, τον τελευταίο χρόνο έχουμε κυκλοφορήσει το “Crimson Wreath” σε CD, διπλό-gatefold βινύλιο και κασέτα. To “Polysyllabic” σε CD και κασέτα και το “The Ivory Tower” σε κασέτα, το οποίο μάλιστα σύντομα θα επανακυκλοφορήσει σε CD, με κάποια extra κομμάτια. Η κυκλοφορία του βινυλίου για το “Crimson Wreath” είναι σε συνεργασία με το Vinyl Store, του φίλου Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο οποίος συγχρηματοδότησε αυτό το εγχείρημα. Οι κασέτες κυκλοφόρησαν μετά από προτροπή και συγχρηματοδότηση των φίλων Πάνου και Γιώργου Πρέντζα από το Legions Fanzine και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό. Θεωρούμε πολύ όμορφη και ρομαντική την κυκλοφορία των album μας σε κασέτα, μια και ανήκουμε στη γενιά, τα χρόνια της οποίας άνθιζε το συγκεκριμένο format και το tape trading.
Θες να μας μιλήσεις λίγο για τη συνεργασία σας με τη Rockshots Records;
Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη συνεργασία αυτή. Κυρίως για την περίοδο του promotion, το οποίο ξεκίνησε αρκετούς μήνες πριν την κυκλοφορία του album. Ένα promotion βασισμένο σε ένα πολύ λεπτομερές πλάνο, το οποίο τηρήθηκε ευλαβικά και από τις δύο πλευρές. Η εταιρεία και οι συνεργάτες της κατάφεραν να «στείλουν» τους ILLUSORY σε χώρες που δεν είχαμε ακουστεί στο παρελθόν. Δεχθήκαμε συνεντεύξεις και παραγγελιές από την Αυστραλία μέχρι τις ΗΠΑ.
Η μπάντα είναι ενεργή από το 2012. Μιλάμε για κλεισμένα 10 χρόνια δημιουργίας (και δεν συμπεριλαμβάνω την περίοδο ως IvoryTower πηγαίνοντας πίσω στο μακρινό 1994). Τι σου έχει μείνει χαραγμένο πιο έντονα σε όλο αυτό το διάστημα;
Πολύ σωστά. Ως ILLUSORY η μπάντα υπάρχει από το 2012. Ξέρεις, για εμένα η μπάντα δεν σταμάτησε ποτέ! Από το 1992, που φτιάξαμε τους Ivory Tower, μέχρι σήμερα… μία μπάντα, μία κληρονομιά. Συγκεκριμένα, στα χρόνια των ILLUSORY, έχω πολλές όμορφες στιγμές χαραγμένες μέσα μου. Σίγουρα οι δημιουργίες των τριών album μας, καθώς και κάποια πολύ σημαντικά live… μα πάνω από όλα, αυτό που σημαίνει τα περισσότερα για εμένα, είναι η οικογένεια που έχει σχηματιστεί μέσα από αυτή τη μπάντα. Αυτό είμαστε άλλωστε, μία μουσική οικογένεια, που σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και κοιτάμε το κοινό καλό για την πορεία των ILLUSORY.
Θεματικά και στιχουργικά έχετε επιλέξει ένα δύσκολο θα έλεγα μονοπάτι που ίσως σας απομακρύνει και λίγο από το πιο ευρύ fanbase αν θέλεις του κόσμου που ασχολείται με το μέταλ σήμερα. Έχετε σκεφτεί ποτέ να κάνετε κάτι τελείως έξω από τα νερά σας; Βγάζοντας μια δουλειά για παράδειγμα με πιο σύντομες χρονικά συνθέσεις ή εντελώς διαφορετική θεματολογία;
Κάνουμε πρωτίστως αυτό που αγαπάμε και σε δεύτερο χρόνο κοιτάμε τι αρέσει στο ευρύ κοινό. Κάνοντας αυτό που μας εκφράζει, θεωρούμε ότι η μπάντα παίρνει πνοή για κάθε επόμενο βήμα. Δεν κάνουμε μουσική για τα λεφτά… δεν υπάρχει καμία μορφή ματαιοδοξίας στις τάξεις μας. Ξέρεις, δεν ξεκινήσαμε ποτέ πριν από κάποιο δίσκο λέγοντας ότι θα κάνουμε το ένα ή το άλλο… Δεν κανονίσαμε από πριν διάρκειες, μουσικό ύφος, θεματολογία, κτλ. Ό,τι γράψαμε στις προπαραγωγές ήρθε φυσικά και όταν νιώσαμε ότι το εκάστοτε album είχε ολοκληρωθεί, τότε απλά μπήκαμε στο studio για τις ηχογραφήσεις.
Η αφήγηση στο “Ashes To Dust”, πραγματεύεται τη ζωή του Αχιλλέα, τον μεγαλύτερο ήρωα της Ιλιάδας στο έπος του Ομήρου, είναι πραγματικά καθηλωτική από τον Βαλτινό. Πώς προέκυψε η ιδέα και πώς κύλησε η συνεργασία και η ηχογράφηση;
Είχα εξ’ αρχής την ιδέα για μία αφήγηση στη μέση του κομματιού. Η πρόταση για το συγκεκριμένο κείμενο ήρθε από τον Κώστα, τον drummer μας και είναι ένα απόσπασμα από την Ιλιάδα. Σε πρώτη φάση δοκίμασα να κάνω την αφήγηση εγώ, αλλά δεν ήταν σε καμία περίπτωση αυτό που ζητούσαμε μέσα μας. Έπειτα έπεσε η ιδέα να κάνει την αφήγηση κάποιος ηθοποιός… Μέσα σε ένα λεπτό είχαμε καταλήξει στον κύριο Βαλτινό, χωρίς καν να γνωρίζουμε πώς θα τον προσεγγίσουμε και τι θα μας πει. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Μέσα σε δύο μέρες είχαμε τη θετική απάντηση! Ο ίδιος ζήτησε να βρεθούμε στο studio μας να γνωριστούμε και μέσα σε λίγες ώρες γίναμε φίλοι. Μπήκε στο studio, ηχογράφησε πέντε take… το ένα καλύτερο από το άλλο! Σας να μην έφτανε αυτό, μετά από λίγο καιρό ο ίδιος μας πρότεινε να κάνουμε το συγκεκριμένο κομμάτι video clip και να συμμετάσχει. Ό,τι και να πω για αυτόν τον άνθρωπο είναι πραγματικά πολύ λίγο. Το μόνο που θέλω να πω, εκ μέρους όλων των παιδιών, είναι ότι τον ευχαριστούμε θερμά και μόνο που υπάρχει στις ζωές μας. Δεν είναι για εμάς απλά ένας συνεργάτης…
Επειδή κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια, φαντάζομαι με τα λοιπά μέλη (προφανώς αναφέρομαι στον Γιώργο, τον Κώστα, τον Γρηγόρη και τον Νικήτα) οι δεσμοί σας ξεπερνούν τα στενά όρια της μουσικής συνύπαρξης κατά πολύ. Πόσο δύσκολο είναι να το διαχειριστείτε αυτό, είστε πλέον μια οικογένεια και αυτό σίγουρα επηρεάζει και θετικά και αρνητικά την πορεία της μπάντας.
Όπως είπα και πιο πάνω, αυτό είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε σε αυτή την μπάντα. Σίγουρα υπάρχουν στιγμές έντασης μεταξύ μας, σίγουρα έχουν υπάρξει στο παρελθόν δύσκολες καταστάσεις, αλλά σε μία οικογένεια, αργά ή γρήγορα, όλα προσπερνιούνται και στο τέλος νικάει η αγάπη. Ακόμα και μέλη που δεν είναι πια στη μπάντα, παραμένουν κομμάτι της.
Τι να περιμένουμε από εσάς συναυλιακά και μη για το ερχόμενο διάστημα;
Έχουμε αποφασίσει να τρέξουμε για λίγο καιρό ακόμα το συναυλιακό κομμάτι για την προώθηση του “Crimson Wreath” και σύντομα θα υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις. Αμέσως μετά μπαίνουμε στο studio για το επόμενο δισκογραφικό μας βήμα. Έχουμε ήδη τελειώσει όλες τις προπαραγωγές για το επόμενο album.
Σ’ ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη, μπορείς να προσθέσεις ό,τι θέλεις.
Ευχαριστούμε πολύ το περιοδικό για την φιλοξενία, για όλη τη στήριξη και ευχόμαστε να συνεχίσετε δυνατοί το έργο σας. Ελπίζουμε να σας δούμε στις επικείμενες συναυλίες μας, στις 4 Φεβρουαρίου στην Λάρισα και στις 4 Μαρτίου στο Αγρίνιο. Shine On The Ivories!