Λίγες μέρες πριν ανέβουν στη σκηνή του τρίτου Horns Up Festival oι Oletir, ένα νεοσύστατο black metal γκρουπ από την πόλη των Τρικάλων, μιλήσαμε με την Αστραία, την frontwoman του σχήματος, η οποία μας παραχώρησε μερικά λόγια για το αγαπητό αυτό πλέον στα θεσσαλικά δρώμενα group.

Καλησπέρα και από ‘δω λοιπόν. Σας καλωσορίζουμε στο Metal Invader. Για αρχή, θα ήθελα να μας παρουσιάσεις λίγο τους Oletir, ποιοι είστε, πως ξεκινήσατε κλπ.

Καλησπέρα. Είναι τιμή και χαρά μας.
Οι OLETIR λοιπόν ξεκίνησαν στα τέλη του 2013, στα Τρίκαλα, έχοντας το τωρινό σχήμα από άποψη μελών. Ο Θέμης και ο Γιάννης είναι στις κιθάρες, ο Παντελής στο μπάσο, ο Στέφανος στα τύμπανα και εγώ στην φωνή.

Έχετε κυκλοφορήσει ένα demo στο Youtube, με τίτλο “The Wind…(That at the woods is blowing). Ποια ήταν η μέχρι στιγμής ανταπόκριση του κόσμου, δεδομένου ότι είστε ένα αρκετά αγαπητό σχήμα για την σκηνή της επαρχίας;

Η ανταπόκριση του κοινού προς την κυκλοφορία του demo ήταν πολύ θετική, αν και το γεγονός ότι αυτό διατέθηκε μόνον ψηφιακά μας στερεί τις απτές ενδείξεις. Γενικώς πάντως οι αντιδράσεις του κόσμου στις κινήσεις μας είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές και αυτό ενισχύει σαφώς την θέλησή μας να συνεχίσουμε.

Όπως προείπα, έχετε εμφανιστεί πολλές φορές σε Τρίκαλα και Λάρισα, παρέα με σημαντικά για το ελληνικό underground (και όχι μόνο) ονόματα, όπως οι Wotan, Slaughtered Priest, Dodsferd, Sacral Rage, W.E.B. κλπ. Τι εμπειρίες έχετε αποκομίσει από τις εν λόγω εμφανίσεις;

Έχουμε συλλέξει μέχρι σήμερα ενδιαφέρουσες και ευχάριστες εμπειρίες και ευελπιστούμε να εμπλουτισθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

Ποια ήταν η αγαπημένη σας έως τώρα στιγμή;

Είναι αναμφίβολα δύσκολο να ξεχωρίσουμε κάποια και βέβαια για τον καθένα αυτή μπορεί να είναι διαφορετική. Προσωπικά θεωρώ ότι κάθε εμπειρία που διακρίνεται από έντονο συναίσθημα και πάθος μέσω της μουσικής είναι μοναδική.

Η θεματολογία των Oletir είναι βασισμένη σε βαθιά πνευματικά ζητήματα, ενώ παράλληλα πραγματεύεται εν μέρει τη θρησκεία, τη μυθολογία και την αρχαία ελληνική πραγματικότητα, κατά κάποιο τρόπο. Πολλοί θα έλεγαν ότι η ενασχόληση με τέτοια ζητήματα σε μια τόσο νεαρή ηλικία, όπως η δική σου και των υπολοίπων μελών, είναι σχετικά ανέφικτη. Από που αντλείς έμπνευση και πληροφορίες για τους στίχους της μπάντας;

Σε αυτήν την περίπτωση η ηλικία είναι μάλλον κάτι το σχετικό. Η έμπνευση για το στιχουργικό κομμάτι πηγάζει από αναγνώσματα, προσωπικές ιδέες, από την φύση και τον άνθρωπο συναρτήσει της φιλοσοφίας.

Μουσικά, ποιες είναι οι επιρροές σας; Ξέρω ότι τα ακούσματα όλων των μελών διαφέρουν εν μέρει. Ποιος γράφει τη μουσική των Oletir;

Μουσικά είναι εμφανής στα κομμάτια μας η επιρροή του ελληνικού ήχου της black metal, στην συνέχεια υπάρχει σύνδεση με τα μεγάλα κλασικά σχήματα της ευρύτερης σκηνής, καθώς επίσης στοιχεία αντλούνται από όλο το φάσμα της metal, για παράδειγμα της heavy. Το μέρος της σύνθεσης έχει αναλάβει ως επί το πλείστον ο Θέμης, του οποίου και είναι οι βασικές ιδέες. Βέβαια κατά την τελική δημιουργία των κομματιών συνεισφέρουν όλα τα μέλη.

Ποια είναι τα ελληνικά εκείνα σχήματα τα οποία θεωρείς ότι χρήζουν περαιτέρω αναγνώρισης;

Υπάρχουν πολλά αξιόλογα συγκροτήματα στον ελληνικό χώρο με πολύ καλές προοπτικές, τα οποία όντας αληθινά και με εργατικότητα φυσικά θα έχουν την ανάλογη ανέλιξη.

Πόσο εμπόδιο μπορεί να στέκεται για τη μπάντα το γεγονός ότι τα περισσότερα μέλη κατοικούν σε άλλες πόλεις λόγω σπουδών;

Η απόσταση είναι ένα σημαντικό εμπόδιο αλλά όχι κατ’ ανάγκην καθοριστικό. Εάν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον και προσήλωση σε αυτό το οποίο κάνει κάποιος, πολλά είναι εφικτά.

Μίλησε μας για το project Mέλαν Σέλας.

Melan Selas ονομάζεται το σχήμα στο οποίο μετέχω από κοινού με τον Δημήτρη Κοντογιάννη των Riffobia. Αυτήν την στιγμή βρισκόμαστε εν όψει της νέας μας κυκλοφορίας με Iron Bonehead Productions, που θα ανακοινωθεί κατά τα τέλη Μαΐου.

Την Παρασκευή πρόκειται να εμφανιστείτε στο Horns Up Festival στα Τρίκαλα, μια από τις πιο ωραίες πρωτοβουλίες που είδε η σκηνή της πόλης μας τα τελευταία χρόνια. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για εκείνη τη βραδιά;

Αναμένουμε οπωσδήποτε κάτι δυνατό.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των Oletir;

Δεν παύουμε να εργαζόμαστε με αγάπη για αυτό που κάνουμε και προσδοκούμε σύντομα την πρώτη ολοκληρωμένη μας κυκλοφορία.

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Θα τα πούμε από κοντά στη Σουίτα την Παρασκευή!