Ένα χρόνο έχουμε να τα πούμε και ήρθε ο καιρός να μιλήσουμε για το καινούριο άλμπουμ που έχει μόλις κυκλοφορήσει! Πόσο ενθουσιασμένοι είστε με το γεγονός; Είναι κάθε φορά σαν την πρώτη φορά;

Ναι φυσικά. Κάθε φορά είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Η διαδικασία της ηχογράφησης σε βάζει σε μια πολύ σκληρή ρουτίνα που σου τρώει πολλή ενέργεια καθημερινά αλλά μετά την ολοκλήρωση απλά ηρεμείς και περιμένεις τις αντιδράσεις του κόσμου.

Την προηγούμενη φορά βρισκόσασταν στην διαδικασία κυκλοφορίας του live δίσκου σας. Τελικά o Μπάμπης έκανε καλά που σας φύτεψε την ιδέα;

Ο live δίσκος ήταν κάτι που θέλαμε αρκετά χρόνια. Είμαστε μια Live μπάντα και πάντα θα είμαστε αυτού του τύπου μπάντα οπότε τι πιο ταιριαστό από το να κυκλοφορήσουμε έναν δίσκο που παίζουμε μια συναυλία. Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο το αποτέλεσμα βγήκε τόσο εύκολα, χωρίς να πιεστούμε ούτε στο ελάχιστο. Στη σκηνή νιώθουμε πολύ άνετα και αυτό καταφέραμε να το περάσουμε σε αυτή την ηχογράφηση.

Διαβάζω τους τίτλους των τραγουδιών και μιας και ακούω το Gasoline αυτή τη στιγμή τους λες και εύφλεκτους τίτλους. Πόσο σας έχει επηρεάσει το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως;

Πλέον είναι αδύνατον να μείνεις ανεπηρέαστος από τις εξελίξεις σε ελληνικό και παγκόσμιο επίπεδο όσο χοντρόπετσος και να είσαι.  Προφανώς και μας επηρεάζει καθημερινά και όχι μόνο στον τρόπο που κάνουμε μουσική αλλά σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Κι επειδή μίλησα για εύφλεκτα πράγματα ας κάνουμε μια δύο τέτοιες ερωτήσεις. Στην τελευταία τους εμφάνιση οι VIC έδωσαν ηχηρά πολιτικά μηνύματα, για τις εν ψυχρώ δολοφονίες των Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, Ζακ Κωστόπουλο, αλλά και για τον Παύλο Φύσσα. Κι εσείς φυσικά είστε ένα από τα συγκροτήματα που δεν μασάτε τα λόγια σας. Τελικά η τέχνη είναι στρατευμένη ή έστω πρέπει να είναι;

Η τέχνη πολύ χοντρικά δεν είναι κάτι παραπάνω από την εξωτερίκευση των συναισθημάτων σου. Ξεκινάει από το τι χρώμα αποφασίζεις να βάψεις τους τοίχους του δωματίου σου, τι γράμματα σχηματίζεις όταν γράφεις σ’ένα κομμάτι χαρτί και άλλες απλές φαινομενικά λειτουργίες μας μέσα στη μέρα. Το αν στην τέχνη σου γράφοντας μουσική επιλέγεις να μιλήσεις για πράγματα δύσκολα και καυτά έχει να κάνει με το πόσο σε αγγίζουν όταν είσαι ο δέκτης της πληροφορίας. Δεν υπάρχει πρέπει και δεν πρέπει. Έχει να κάνει με το τι θέλεις να βγάλεις από μέσα σου.

Πως νιώσατε όταν έπρεπε να δώσετε ένα εκτενές κιόλας ανακοινωθέν για το φεστιβάλ στο Novisad της Σερβίας;

Πάρα πολύ όμορφα. Γιατί για ακόμα μια φορά μας δόθηκε η ευκαιρία να αποδείξουμε πως ούτε τιμωροί του πληκτρολογίου είμαστε, ούτε επαναστάτες του κώλου. Το τι είμαστε και τι δεν είμαστε το έχουμε αποδείξει εδώ και χρόνια και με λόγια, που είναι της μόδας, και με πράξεις. Είμαστε μια μπάντα που δεν έκανε ποτέ πίσω και δε μάσησε τα λόγια της και δεν το βλέπω να κάνουμε το αντίθετο και ποτέ.

Γυρίζουμε στo καινούριο αυτό άλμπουμ με τίτλο Faith in Physics το οποίο κυκλοφορεί από την Heavy Psych Sounds Records. Πως συνέβη αυτό; Και την ως τώρα εμπειρία σας με την δισκογραφική.

Εμείς κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του νέου δίσκου μας επικοινωνήσαμε με 5-6 εταιρείες που μας ενδιέφεραν ώστε να συνεργαστούμε μετά το πέρας το ηχογραφήσεων. Φροντίσαμε να επικοινωνήσουμε μόνο κάποια άτομα που μας ενδιέφεραν και μάλιστα και χωρίς άγχος μιας και έτσι και αλλιώς έχουμε το δικό μας label. Η Heavy Psych ήταν από τις εταιρείες που ενδιαφέρθηκαν, χωρίς μάλιστα να έχουν ακούσει το τελικό αποτέλεσμα στο 100% του. Αυτό δείχνει μια εταιρεία που όχι μόνο γνωρίζει το συγκροτήματα αλλά δείχνει και εκτίμηση στις προηγούμενες δουλειές μας τόση ώστε να πάρει το ρίσκο να μας υπογράψει χωρίς να έχει το τελικό προϊόν στα χέρια της. Μέχρι στιγμής η συνεργασία μας δείχνει να είναι καλή. Μένει να δούμε πως θα είναι στη συνέχεια.

Μιλήστε μας για την διαδικασία ηχογράφησης και παραγωγής του άλμπουμ;

Η διαφορά με το προηγούμενο άλμπουμ είναι πως γράψαμε σε 3 διαφορετικά στούντιο. Στην αρχή κλειστήκαμε σε έναν πολύ όμορφο χώρο, στήσαμε τα μηχανήματα και γράψαμε τον κύριο κορμό των κομματιών. Μετά πήγαμε στο δικό μας στούντιο και γράψαμε τα διάφορα έγχορδα. Στη συνέχεια μπήκαμε στα kiwi studio για να γράψουμε τις φωνές και κάποια κρουστά καθώς επίσης και να κάνουμε τη μίξη και το μάστερ του δίσκου. Όπως πάντα αφήσαμε ένα μεγάλο μέρος από την ολοκλήρωση των κομματιών για την τελευταία στιγμή έτσι ώστε να έχουμε πιο αυθόρμητο αποτέλεσμα.

Και θα πιάσω λίγο ένα ένα τα τραγούδια διότι πραγματικά μου άρεσαν οι τίτλοι ως πηγή έμπνευσης για ερωτήσεις. Revolution Cookbook…υπάρχει συνταγή για την επανάσταση, όχι μόνο ως προς την πολιτική αλλά και για να σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε, να σταματήσουμε κάποιον να μας κάνει bullying, ενάντια στον σεξισμό, την ομοφοβία; Υπάρχει; Δίνεται καμία μαγική συνταγή, γιατι την χρειαζόμαστε όλοι λίγο πολύ.

Συνταγή πραγματικά δεν υπάρχει. Πρέπει ο καθένας να ψάξει μέσα του και να σκεφτεί τις πρακτικές του ώστε να αλλάξει έστω και το πιο μικρό πράγμα προς το καλύτερο χωρίς να βλάπτει το διπλανό του.

Man Vs God… Πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους;

Αυτό είναι το προφανές. Το κομμάτι δε μιλάει τόσο πολύ για αυτό βέβαια όσο αφενός για το καταφύγιο που βρίσκει ο άνθρωπος διαχρονικά πίσω απο τις θρησκείες για να δικαιολογήσει τα εγκλήματα του και αφετέρου μιλάει για την πίστη στον άνθρωπο.

The Great Liar… σε ποιον απευθύνεστε; Ζούμε όλοι μας λίγο πολύ σε ένα μεγάλο ψέμα;

Ο Great liar είναι ο ρόλος που καλούμαστε να παίξουμε. Το προσωπείο που φοράμε για να πουλήσουμε τον εαυτό μας. Το καταφύγιο που βρίσκουμε πίσω από την θρησκεία για να κρύψουμε τα πραγματικά μας χαρακτηριστικά. Όλοι κρύβουμε ένα τέρας μέσα μας που πολλές φορές μπορεί να τρώει και εμάς τους ίδιους. Σε τέτοιες περιπτώσεις υποκρινόμαστε ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό. Την εποχή των social και του είσαι τόσο χαρούμενος όσο φαίνεσαι στο τελευταίο story σου ναι….ζούμε σε ένα τεράστιο ψέμα.

All These Happy people! Ο τίτλος μου έφερε στο μυαλό Instagram accounts με influencers που για μια φωτο χαμόγελου υπάρχει μια ομάδα από δεκάδες ανθρώπους από πίσω και 15 apps για να φαίνονται όλα τέλεια (άσχετα αν η έμπνευση ήταν άλλη). Πως βλέπετε όλη αυτή την κατάσταση με το Instagram και την δημιουργία αυτών των τέλειων ανθρώπων;

Το τραγούδι μιλάει για τα δεσμά με τα οποία είναι δεμένος ο σύγχρονος άνθρωπος. Όσο χαρούμενος και να φαίνεται στον έξω κόσμο κανείς δε μπορεί να ξέρει πόσο εγκλωβισμένος μπορεί να είναι στην πραγματικότητα. Πέρα απο τα δεσμά του σύγχρονου τρόπου ζωής μπορεί να τραβάει τον προσωπικό του Γολγοθά είτε αυτός λέγεται εξαρτήσεις, είτε ψυχολογική αστάθεια, είτε μοναξιά, είτε η εγκατάλειψη του ίδιου του του εαυτού και η παραίτηση.

Φυσικά θα ήθελα να μου μιλήσετε και για το βίντεο κλιπ που συνόδευσε το All These Happy People και την πραγματική πηγή έμπνευσης.

Το βίντεο είναι έμπνευση του σκηνοθέτη-μάγου Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου. Με το που μας είπε το concept που σκέφτηκε ακούγοντας το τραγούδι και διαβάζοντας τους στίχους συμφωνήσαμε. Το αποτέλεσμα είναι πολύ ταιριαστό και συναισθηματικά σε βάζει στην κατάσταση που φανταζόμαστε πως βρίσκεται ο ήρωας. Ο βασικός χαρακτήρας του κλιπ δεν είναι άλλος απο τον επιτυχημένο stand-up comedian Βύρωνα Θεοδωρόπουλο ο οποίος είναι καλός μας φίλος και δέχτηκε να ταλαιπωρηθεί στα γυρίσματα για τους φίλους και τον ευχαριστούμε πολύ γι’αυτό.

Ποια αλλά τραγούδια σκέφτεστε να συνοδεύσετε με βίντεο κλιπ;

Για την ώρα δε σκεφτόμαστε κάποιο ακόμα κομμάτι.

Από συναυλίες τι έχετε προγραμματίσει για τον χειμώνα;

Θα γίνει ένα ελληνικό τουρ για την προώθηση του δίσκου. Στην Αθήνα θα παίξουμε στις 20 και 21 Δεκεμβρίου στο Fuzz.

Αυτά από μένα σας ευχαριστώ από καρδίας για ακόμα μια συνέντευξη που μου παραχωρείται και εύχομαι να μην σας έφερα σε δύσκολη θέση μιας και γενικά μου αρέσει να μιλάω με τα συγκροτήματα για όλα κι όχι μόνο για τα κοινότυπα. Ο επίλογος δικός σας.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ και ελπίζουμε να σας δούμε σε κάποιο live μας.