Θεωρώ το “Number of the Beast” μαζί με το “Brave New World”, τους πιο κομβικούς δίσκους στην πορεία των Iron Maiden. Και αν για το πρώτο έχουν ειπωθεί σχεδόν τα πάντα, δεν ισχύει το ίδιο και για το δεύτερο. Βλέπεις, το πρώτο ανήκει στην “αρχαία” εποχή του συγκροτήματος, έδωσε όλα αυτά τα super classics και ήταν βέβαια η αντεπίθεση για το χτίσιμο της αυτοκρατορίας με την έλευση του Bruce Dickinson. Από την άλλη, τα 22 χρόνια που έχουν περάσει από την κυκλοφορία του “Brave New World”, μόνο λίγα δεν τα λες και έτσι μπορούμε να θυμηθούμε το τότε αλλά και να δούμε με ασφαλή πλέον χρονική απόσταση, τι μας έχει αφήσει στο σήμερα.
 ΤΟΤΕ
Θα πρέπει να δούμε τα γεγονότα μερικά χρόνια πριν, μέχρι να φτάσουμε στο 2000. Όταν αποχωρούσε ο Bruce Dickinson από το συγκρότημα, κανείς δεν μπορούσε να ξέρει τι σήμαινε αυτό. Υπήρχαν και οι αισιόδοξοι που πίστευαν ότι θα βρεθεί ένας άξιος αντικαταστάτης, καθώς μιλάμε για τους Iron Maiden, στους οποίους όλοι θα ήθελαν να τραγουδήσουν. Επίσης, ο βασικός συνθέτης και αρχηγός ήταν εκεί, οπότε γιατί να μην συνεχιστεί η σύνθεση σπουδαίων συνθέσεων;  Ο Steve Harris αποφασίζει να διαλέξει έναν τραγουδιστή πολύ διαφορετικό από τον Dickinson. Και αν οι συνθέσεις του “Χ Factor” είναι γραμμένες πάνω στην πιο σκοτεινή και βαριά χροιά του Blaze Bayley, δε συμβαίνει το ίδιο με το παλιό υλικό που έπρεπε να υποστηρίξει ζωντανά. Κάποιες καλές συνθέσει όμως από το “X Factor” σώζουν την κατάσταση, κάτι που δε συμβαίνει με το “Virtual XI” που ακολουθεί. Απογοητεύει την πλειοψηφία των οπαδών γιατί εκτός από την αμφιλεγόμενη αντικατάσταση τραγουδιστή, υπάρχει και έλλειψη έμπνευσης. Η φθίνουσα πορεία άρχισε να αντικατοπτρίζεται και στις ζωντανές εμφανίσεις. Από τις μεγάλες αρένες του πρόσφατου παρελθόντος, το συγκρότημα εμφανίζεται σε μεγάλους κλειστούς χώρους. Να πούμε βέβαια πως την ίδια χρονική περίοδο, ο Dickinson μαζί με τον Smith, μεγαλουργούν με το “Accident of Birth” και το “Chemical Wedding”. Ο Harris ως σωστός καπετάνιος, δεν θα αφήσει το πλοίο να βυθιστεί. Οι όποιες διαφορές μπαίνουν στην άκρη και η επιστροφή Dickinson και Smith είναι γεγονός. Εκτός από την επιστροφή του Dickinson, μεγάλη αίσθηση είχα προκαλέσει εκείνη την εποχή πως οι Iron Maiden θα συνεχίσουν με 3 κιθαρίστες. Ξεκινούν περιοδεία ως εξάδα, που περνάει και από τα μέρη μας. Το ενδιαφέρον για το συγκρότημα αναζωπυρώνεται αλλά δεν ξέραμε ακόμη αν το κάνανε απλά για να ανεβάσουν τα εισιτήρια των συναυλιών ή το όλο εγχείρημα ήρθε για να μείνει. Η ανακοίνωση νέου δίσκου είναι γεγονός και η ανυπομονησία του κόσμου στο κόκκινο. Αν και η γνώμη μου είναι πως δεν είχαν να αποδείξουν κάτι, ένιωθες με κάποιο τρόπο ότι έπρεπε να φανεί ότι το “Virtual XI” ήταν μια παρένθεση στην καριέρα τους. Ο δίσκος κυκλοφορεί και η αξία του φαίνεται εξαρχής. Το συγκρότημα ξαναβγαίνει για περιοδεία και περνάει ξανά από τη χώρα μας. Τότε το “Brave New World” ήταν ο καλός δίσκος της επανένωσης. Πάμε να δούμε τι σημαίνει σήμερα για το συγκρότημα.
 ΣΗΜΕΡΑ
22 χρόνια μετά, με ασφαλή χρονική απόσταση, το Brave New World μπορεί να θεωρηθεί κομβικό για την καριέρα των Iron Maiden για μια σειρά από λόγους. Έδειξε πως το συγκρότημα μπορεί να γράψει ξανά σπουδαία τραγούδια. Ο κόσμος που είχε γυρίσει την πλάτη στο συγκρότημα, επέστρεψε ξανά και αυτό φάνηκε κυρίως στις ζωντανές εμφανίσεις. Ξεκίνησε από τους Iron Maiden μια αντεπίθεση διαρκείας, κέρδισαν ξανά την θέση τους στις μεγάλες αρένες και δεν κοίταξαν πίσω ξανά. Αποδείχθηκε ότι ο Dickinson είναι συνυφασμένος με την φράση “ο τραγουδιστής των Iron Maiden”. Μια νέα γενιά οπαδών τους έμαθε μέσα από αυτόν τον δίσκο, με αποτέλεσμα να τον θεωρεί και αγαπημένο του. Ναι, είναι δύσκολο να το αντιληφθεί αυτό ένας 45άρης αλλά ας μην ξεχνάμε πως η μουσική είναι πρωτίστως συναισθήματα και βιώματα. Ο δίσκος έδωσε κάποια κλασικά ακόμη τραγούδια για το συγκρότημα. Στην τωρινή περιοδεία που περνάει σε λίγες μέρες από τη χώρα μας, θα ακούσουμε και το “Blood Brothers”. Από εκείνο το σημείο και μετά, η πορεία τους ήταν μόνο ανοδική και αυτό μπορούμε να το αντιληφθούμε μόνο σήμερα. Με το “Brave New World” έδειξαν επίσης το  νέο τους μουσικό πρόσωπο. Εδώ είναι ακόμη πιο εμφανείς και οι μακροσκελείς συνθέσεις αλλά και οι prog αναφορές κάτι που θα γίνει πιο έντονο στα επόμενα άλμπουμ. Ο όρος “δεύτερη θητεία Dickinson” σηματοδοτείται με αυτό το άλμπουμ και ορίζει μια ολόκληρη εποχή για τους Iron Maiden που ελπίζουμε να κρατήσει αρκετά ακόμη. Πλέον ξέρουμε πως το “Brave New World” δεν ήταν απλά ένα πυροτέχνημα ή ο λόγος για να βγούνε ξανά σε περιοδεία. Επανασυστήθηκαν μουσικά και έβαλαν στέρεες βάσεις για να μας δώσουν μια σειρά από κάποιους ακόμη πολύ καλούς δίσκους. Ναι, όλα αυτά τα ξεκίνησε το “Brave New World” και ας μην μπορούσαμε τότε να το δούμε ως κάτι περισσότερο από το “καινούργιο Maiden άλμπουμ”. Το ακούμε ξανά δυνατά και ετοιμαζόμαστε για την μεγάλη συναυλία τους σε λίγες ημέρες στο Ο.Α.Κ.Α.