Η απήχηση ήταν μεγάλη. Άκουγα συνεχώς κόσμο να μιλάει για την επιστροφή των Batushka στην Ελλάδα. Ήμουν κι εγώ από αυτούς που δεν τους είχαν ξαναδεί και περίμενα να ζήσω αυτήν την εμπειρία αυτοπροσώπως εναγωνίως. Εντέλει η στιγμή κατέφθασε το Σάββατο. Από πολύ νωρίς είχε μεγάλη ουρά στο ταμείο, κάτι που επιβεβαίωσε αυτό που περίμενα, μεγάλη προσέλευση κόσμου. Απορίας άξιο πως μια μπάντα με μόλις ένα δίσκο έχει καταφέρει να έχει τόσο μεγάλη απήχηση σε όλο τον κόσμο. Αυτό αποδίδεται στο αριστουργηματικό ντεμπούτο τους ή στο ότι προσφέρουν ένα πολύ ασυνήθιστο θέαμα; Ό,τι κι αν είναι, αξίζει ένα βραβείο ευρηματικότητας.

Το live άνοιξε η τετραμελής μπάντα Karma Violens στις 21:15. Στο παρελθόν τους έχω πετύχει σε line-up και οφείλω να ομολογήσω πως με τα χρόνια, άλλαξε και τελείως ο ήχος τους κάτι που μου έδωσε θετικά συναισθήματα. Άκουγα την ίδια μπάντα, με μια extreme προσέγγιση αυτή τη φορά και φυσικά με black επιρροές. Αυτό που είδα αξίζει συγχαρητήρια γιατί φαίνεται πως έχουν όρεξη, έμπνευση και κάνουν τρομερά πράγματα. Επιβλητικά growls, riffs και drumming έδεναν ολόσωστα για να μπούμε στο κλίμα με τον κατάλληλο τρόπο. Είναι πάντα τρομερή έκπληξη να βλέπεις εγχώριες μπάντες να εξελίσσονται καλλιτεχνικά!

Tη σκυτάλη παραδίδουν στους The Slayerking στις 22:15, τριμελής μπάντα του Ευθύμη Καραδήμα των Nightfall με ήχο πιο doom – death και στοιχεία από goth. Σε διαφορετικά μονοπάτια αυτή τη φορά, απόκοσμα και σκοτεινά, στις δύο άκρες του stage από ψηλά έβλεπες δύο κοπέλες ντυμένες στα μαύρα. Εμφανίζονταν εντέλει με τους The Slayerking και χόρευαν στους αργούς ρυθμούς. Στη σκηνική τους παρουσία προστίθεται ένα καπέλο με κρόσια που φορούσε ο frontman. Έπαιξαν 45 λεπτά, δεν ξέρω αν ήταν η πιο κατάλληλη μπάντα για να ζεστάνει το κοινό για τους Batushka αλλά τεχνικά και ηχητικά δεν είχαν κάποιο ελάττωμα.

Στις 23:30 πλέον, έχουν στηθεί στη σκηνή όλα τα απαραίτητα εφόδια για να πραγματοποιηθεί η λειτουργία των Πολωνών headliners, Batushka. Πίσω στον τοίχο είχε στηθεί ένα πανό με αγιογραφίες, ίσως το πιο χαρακτηριστικό σε μια εκκλησία. Στο κέντρο υπήρχε η εικόνα της Παναγίας που εμφανίζεται και στο εξώφυλλο του album, αριστερά και δεξιά κηροπήγεια, μια νεκροκεφαλή και το θυμιατό με τον αγιασμό. Τα drums βρίσκονταν πίσω από έναν γυάλινο τοίχο, ομοίως με τοιχογραφίες.  Τα φώτα κλείνουν, μια ησυχία που θύμιζε πραγματική λειτουργία διακατέχει τον χώρο και  πέφτει το intro του album. Ο frontman-ιερεύς ανάβει τα κεράκια και όλοι έχουν πάρει τις θέσεις τους. Αφού μας θυμιάτισε και μας σταύρωσε, η λειτουργία ήταν πλέον έτοιμη να ξεκινήσει. Μπροστά έχουμε τον ιερέα φυσικά, μαζί με τον κιθαρίστα και την οχτάχορδη του. Πίσω τρεις ψάλτες, ένας ακόμη κιθαρίστας, το μπάσο και τα drums πίσω από το γυάλινο. Στις Λιτανείες I-II ο ήχος υστερούσε λίγο, αλλά όχι σε βαθμό να είναι ενοχλητικό. Κάπου λίγο αργότερα στη Λιτανεία ΙΙΙ το έχουν πλέον βρει και απολαύσαμε και τα 8 κομμάτια με την πίστη και την προσήλωση που τους άρμοζε. Βέβαια δεν είναι μόνο το τεχνικό κομμάτι – στο οποίο κατ’ εμέ ήταν άψογοι, αλλά και το θεατρικό περιεχόμενο. Η περιφορά της εικόνας, η ταπεινότητα, η έκκληση στους “πιστούς” να κάνουν ησυχία όσο τελείται η λειτουργία, ο αγιασμός, το θυμιατό κτλ, παίζουν τεράστιο ρόλο στο να σου μείνει ένα τέτοιο live αξέχαστο, όπως συνέβη και μ’ εμένα.

Αν κάτι απέδειξαν είναι πως θέλει κότσια να κάνεις κάτι τόσο παράτολμο, κάτι τόσο προκλητικό για την κοινή γνώμη. Οι Πολωνοί black-doom metallers άφησαν πολύ καλή εντύπωση κατά κοινή ομολγία στο ελληνικό κοινό, με την απίστευτη συνοχή στους οχτώ ύμνους τους, τον drummer ο οποίος πρέπει να είναι  G.O.A.T στη φάση αλλά και τον ιερέα-vocalist ο οποίος έδειξε επίσης δύναμη ψυχής στη σκηνή. Το μήνυμα των Batushka μπορεί να παραμένει ένα μυστήριο, ο τρόπος που το μεταδίδουν όμως είναι ευρέως διαδεδομένο και τελικά δεν απορώ καθόλου γιατί. Αρκεί μια εμφάνιση τους για να το κατανοήσεις πλήρως. Για το τέλος μας φυλούσαν λίγο αγιασμό και κάπως έτσι κατέβηκαν από τη σκηνή. Λίγο αργότερα αφού το κοινό ζητωκράυγαζε, επέστρεψαν δύο στη σκηνή και μοίρασαν αναμνηστικά κεράκια στο κοινό.

Πολλά συγχαρητήρια στην διοργάνωση, στα support acts αλλά και στους μεγάλους Batushka για το υπερθέαμα που χάρισαν!