MODU, Decemberance, News, 2017, Reports,Death Metal, Doom Metal, RandomWalk, DreamLongDead,Final Words Of Sorrow,

Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, στο MODU της Αθήνας έλαβε χώρα ένα άκρως ενδιαφέρον event για τους λάτρεις του σκοτεινού, μελωδικού death/doom metal, καθώς τρείς μπάντες εμφανίστηκαν στο σανίδι του εν λόγω μαγαζιού για να γιορτάσουν μαζί με τους Decemberance τα 20 χρόνια της μπάντας, αλλά και την κυκλοφορία της νεότερης δουλειάς τους “Conceiving Hell”.

Η πρώτη μπάντα που ανέβηκε στη σκηνή ήταν οι Final Words Of Sorrow, των οποίων η μουσική είναι ένα κράμα μελωδικού death με λιγότερα στοιχεία doom. Νεαροί τόσο σε ηλικία όσο και στα live δρώμενα, αφού ήταν η πρώτη τους εμφάνιση μετά από μια σιωπή λίγων χρόνων, παρουσίασαν κομμάτια από το πρώτο full length δίσκο τους “A Perspective Of Existence” κυρίως, όπως και το ομώνυμο κομμάτι του πρώτου τους EP “Reflection Of A Shadow”. Η εμφάνιση τους ήταν κάτι παραπάνω από αξιοπρεπής, η μπάντα φάνηκε αρκετά προβαρισμένη αλλά σαν σκηνική παρουσία μπορούσε ο θεατής να διακρίνει ένα σχετικό άγχος στα πρόσωπα τους. Τα φωνητικά χανόταν από άποψη ήχου σε ορισμένα σημεία αλλά η ερμηνεία ήταν ίδια με την studio version. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι παρά το νεαρό της ώρας (ούτε 20:00 μ.μ) η προσέλευση ήταν αρκετά δυναμική και αυξανόταν συνεχώς.

Κριτική για τον δίσκο “Α Perspective Of Existence εδώ.

Setlist: Hope, Addiction, Love, Reflection of a Shadow, Birth, Death, Sorrow

Τη σκυτάλη πήραν οι βερερανοι DreamLongDead, κυμαινόμενοι στα μονοπάτια της βραδιάς, death/doom metal μεγάλης διάρκειας και το κοινό που ηταν ποικιλόμορφο έδειξε σε στιγμές να  κουράζεται, ίσως λόγω έλλειψης εξοικείωσης με την μουσική τους. Σκέψου ότι το ίδιο το συγκρότημα περιγράφει την μουσική του ως το soundtrack μίας ασπρόμαυρης, γυρισμένης σε super-8 και σκηνοθετημένης από τον George Romero, zombie exploitation ταινίας για έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο όπου μόνο κανίβαλοι και junkies έχουν επιζήσει. Σαν μουσικοί δειχνουν ότι είναι εμπειροι στις ζωντανες εμφανίσεις μιας και μετράνε αρκετες πια και φοβερα προβαρισμένοι. Τα φωνητικά μοιράστηκαν ανάμεσα στον κιθαριστα και στον τραγουδιστή, που δημιούργησαν μια εξαιρετική ατμόσφαιρα που έσπαγε την “μονοτονία” των διψήφιων σε διάρκεια κομματιών τους. Την διασκευή του θρυλικού “In League With Satan” δεν θα ήθελα να την σχολιάσω, παρόλα αυτά συνέβη.

Setlist: The Howling From The Hills, Conflagration From The Grave, El Ritmo De La Tierra, The Dream Dead Under Our Skin/(In League With Satan)

Τρίτοι στη σειρά εμφάνισης ήταν οι RandomWalk, μια ιδιάζουσα περίπτωση στα δεδομένα της σκοτεινής ελληνικής σκηνής που ήθελα χρόνια να αδράξω την ευκαιρία να παρακολουθήσω ζωντανά. Θεατρική gothic αισθητική, βαριές κιθάρες, φωνητικά από άλλο πλανήτη (τα σέβη μου) που παρέσυραν κάθε παρευρισκόμενο να ταρακουνηθεί έστω και ελάχιστα από τη θέση του. Το set τους περιλάμβανε κομμάτια κι από τις 3 δουλειές τους που είναι ένα άρτια δεμένο σύμφυρμα gothic, melodic death και metalcore “Redemption”, “Absolution”, “Declaration”. Δεν θα πω παραπάνω, απλά αν δοθεί σε κάποιον που διαβάζει το παρόν κείμενο αυτή τη στιγμή να τους δει live, να το κάνει.

Setlist: Legacy, The Mist, Declaration, Faces Dawn ,The Light, My Grand Omega, Night In Gale, Silence, The Crown, Promises, One Last Wish

Τελευταίοι ήρθαν οι headliners της βραδιάς Decemberance. Σε αυτό το Live, με πλήρως ανανεωμένη σύνθεση, γιορτάζουν τα 20 χρόνια ύπαρξης τους καθώς και τη φετινή κυκλοφορία τους με τίτλο ‘Conceiving Hell’. Μόλις λίγους μήνες λοιπον μετά την κυκλοφορία του “Conceiving Hell”, άξιος επακόλουθος του “Inside” 8 χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Αβυσσαλέο, σκοτεινό doom metal με νοητές πένθιμες καμπάνες να το συνοδεύουν μαζί με το φορτισμένο από ψυχική οδύνη cello της Iliana Koretsi,  που τους ακολούθησε στη σκηνή αγκαλιάζοντας τον ήχο τους ακριβώς όπως θα έπρεπε. Οι Decemberance είναι μια μπάντα που περιέχει κάθε στοιχείο που αναζητά κάθε οπαδός του υποτονικού, θεοσκότεινου και παράλληλα ταξιδιάρικου doom metal. Το συγκεκριμένο είδος δύσκολα παρουσιάζεται στη σκηνή αυτό καθαυτό χωρίς να χάσει έστω κάτι από την στούντιο εκτέλεσή του, στην περίπτωση του όμως το σχήμα απέδωσε ολόσωστα, χωρίς να χάσει το παραμικρό. Ο ευνοικός ήχος και ο αξιοπρεπέστατος αριθμός των παρευρισκομένων ήταν το κερασάκι στην τούρτα των 20ων γενεθλίων των Decemberance.

Όσοι λάτρεις του είδους βρισκόταν στο MODU το βράδυ της Παρασκευής σίγουρα δεν έχασαν.

Setlist: The Scepter, The Blind Will Lead The Way, Departures, Inside (medley), Sailing