Κυριακή απόγευμα λοιπόν και τα κρύα άρχισαν να πιάνουν σιγά σιγά στη Θεσσαλονίκη. Κρυώνουν όμως οι Vikings; Όχι. Οπότε, ένας αρκετά ικανοποιητικός αριθμός οπαδών κατευθύνθηκε προς το Eightball της Θεσσαλονίκης για να απολαύσει τους Grand Magus από τη Σουηδία.

Με μια μισάωρη καθυστέρηση στην έναρξη της συναυλίας, στις 20:45 περίπου ανεβαίνουν στη σκηνή οι Serpent Lord. Έχοντας βρεθεί στο πλευρό θρύλων όπως οι Omen και οι Innerwish, έχουν πάρει ήδη θετικότατη ανταπόκριση από το κοινό της Θεσσαλονίκης. Στο ιστορικό τους έχουν μόλις ένα demo, το οποίο έγινε ανάρπαστο ήδη από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του. Δεμένοι και προσεγμένοι μουσικά σαν σχήμα, κάτι που νομίζω οφείλεται κατά κύριο λόγο στην προσθήκη του Βαγγέλη Καραφώτη στα drums, με άφησαν απόλυτα ικανοποιημένη. Η βελτίωση στη φωνή ήταν φανερή, αλλά τα πίσω φωνητικά υστερούσαν κατά πολύ. Μιας και είναι η τέταρτη φορά που τους βλέπω στη σκηνή, εκ του ασφαλούς ομολογώ πως θα μπορούσαν και πολύ καλύτερα. Η μουσική τους έχει περιέχει πολλά στοιχεία progressive, thrash και doom, αλλά τονίζουν πως παίζουν Heavy Metal. Οι τόσες διαφορετικές προσθήκες όμως νομίζω κουράζoυν τον ακροατή. Παρόλα αυτά, το σχήμα βρίσκεται πλέον στα αγαπημένα των oldschool οπαδών της Θεσσαλονίκης και το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό για αυτούς.

Setlist: Intro, Blood Offering, The Lesser Key, Evvuio Oitovo Iman, Solitude (Candlemass cover), Nephilim, Sacrilegium

Τη σκυτάλη πήραν οι Dark Nightmare από τα Γρεβενά, άλλη μια περίπτωση πολυαγαπημένης μπάντας ιδιαίτερα για τους βόρειους οπαδούς. Κλασσικό heavy metal με epic στοιχεία, πλήκτρα, δράκοι, μάχες, σπαθιά και ου το καθεξής. Καθώς δεν έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που τους είδα στο “Mind Over Metal Fest” στα Τρίκαλα τον Αύγουστο, σίγουρα μιλάμε για μια πολύ καλύτερη και πλούσια εμφάνιση, στην οποία παρουσιάσαν κομμάτια από όλες τις δουλειές τους επιβεβαιώνοντας την υψηλή θέση στην καρδιά των οπαδών που έχουν τα τελευταία κυρίως χρόνια.

Setlist: Crown of innocence, Eternal forest, Hawks of war, The Battlefield Calling My Name, Beneath the veils of winter, Are we free?, Dragonlakes, World of illusions

Λίγα λεπτά μετά τις 22:30 ανεβαίνει στη σκηνή το κυρίως πιάτο της βραδιάς, οι Grand Magus. Το κοινό έχει βρίσκεται ήδη σε κατάσταση έκστασης από τα “Ι, Τhe Jury” και τα “Sword of The Ocean”, ενώ η έκσταση κορυφώθηκε με τα πολυαγαπημένα live κομμάτια “Steel Versus Steel”, “Forged In Iron – Crowned in Steel” στο οποίο όλοι οι νοματαίοι σύσσωμοι τραγουδούσαν “Viking Metal – bring you to your knees, Viking metal – a warrior’s decree” και φυσικά “Valhalla Rising”. Ο ήχος ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκός με πολύ λίγα σημεία να χάνονται στα φωνητικά αλλά μιλάμε για μια εκκωφαντική εμφάνιση που τους άφησε όλους υπερευχαριστημένους. Το θετικό ήταν ότι κανείς δεν πτοήθηκε ούτε από το γεγονός οτι το live ήταν Κυριακή και τράβηξε λίγο παραπάνω από το καθορισμένο, ούτε από το ότι η μπάντα εμφανίστηκε ξανά λιγότερο από ένα χρόνο πριν στη χώρα μας, στο πλευρό των Amon Amarth. Πάντα τέτοια!

Setlist: I, The Jury, Sword Of The Ocean, Varangian, On Hooves Of Gold, Steel versus Steel, Forged in Iron – Crowned in Steel, Ravens Guide our Way, Like the Oar strikes the Water, Iron Will, Valhalla Rising, The Shadow Knows, Freja’s Choice, Triumph and Power, Kingslayer, Silver Into Steel, Hammer Of The North