Haters Gonna Hate. Φαντάζομαι ξέρετε την έκφραση και ότι σημαίνει ότι οι άνθρωποι που δεν τους αρέσετε πάντα θα βρίσκουν έναν λόγο να μην τους αρέσετε, ανεξάρτητα από το πόσο ηλίθιος μπορεί να είναι αυτός ο λόγος. 53 χρόνια τώρα και οι πέτρες ξέρουν τι εστί Scorpions όπως γνωρίζουν όλοι πως υπάρχει κάμποσος κόσμος που ψάχνει την ευκαιρία να τους θάψει όπως και όσους πηγαίνουν σε κάποια από τις συχνότατες επισκέψεις τους στη χώρα μας. Τη μια είναι οι ανακοινώσεις για μια τελευταία τους συναυλία εδώ που ποτέ δεν είναι η τελευταία, την άλλη κάποιο σαπόρτ που δεν είναι τόσο ταιριαστό για τους επικριτές τους, την άλλη η πόλη που εμφανίζονται και δεν μπορεί ας πούμε να είναι η Λάρισα γιατί ο Hater έχει συνδέσει την θεσσαλική πόλη με κλαρίνο και πρέπει να τον ρωτήσουμε που θα παίζει ο καθένας κοκ…

Για όλους τους haters όμως προχτές η ήττα ήταν τεράστια. Δεν είναι μόνο το κλίμα που ήταν αρνητικό, δεν ήταν μόνο τα σχόλια στα σόσιαλ μίντια και πως δεν είχανε κυκλοφορήσει κάτι τα τελευταία 2 χρόνια. Δεν ήταν πως είχανε παίξει μόλις πριν 2 χρόνια στην Πλατεία Νερού. Ήταν όλα τα παραπάνω συν ο γεγονός πως 3 μέρες μετά έχουμε το Rockwave με Priest, Volbeat, Saxon, Accept και Maiden που έμοιαζε την επιτυχία της συναυλίας των Γερμανών σαν κάτι το ακατόρθωτο.

Η επιλογή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών προφανώς ήταν κίνηση ματ. Moment Of Glory, μέρος 2 θα λέγανε κάποιοι μόνο που το όλο εγχείρημα ήταν σαφώς πιο πολύπλοκο και απαιτούσε ακόμα μεγαλύτερη οργάνωση και ακρίβεια. Φυσικά δεν ήταν κάτι τέτοιο δυνατό να γίνει ειδικά εν μέσω περιοδείας και όσοι βρεθήκαμε στο Καλλιμάρμαρο είδαμε τη Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, να ξεκινάει τη βραδιά και στη συνέχεια τους Γερμανούς καθιερωμένο σχεδόν δίωρο show τους. Το πιο κοντινό σε σύμπραξη των 2 διαφορετικών κόσμων ήταν στο κλείσιμο του πρώτου σετ όταν ο Rudolf Schenker ανέβηκε με τη Flying-V για να συνοδεύσει την Κρατική Ορχήστρα στην διασκευή του “Hurricane 2000” (ναι αυτό που ακούμε την εισαγωγή του σε σποτ σε ειδησεογραφικές εκπομπές…).

Το σετλιστ ήταν εκπληκτικό. Εκκίνηση με τα ‘Going Out With Α Bang’ και ‘Make It Real‘. Ο κόσμος όλων των ηλικιών λατρεύει ύμνους-μπαλάντες σαν το ‘Is There Anybody There?’ και άρχισε να σιγοτραγουδά το ρεφραίν. Στα πιο heavy κομμάτια πωρώθηκα, ενώ από τα highlight φυσικά το medley με ‘Top Οf Τhe Bill’, ‘Steamrock Fever’, ‘Speedy’s Coming’ και ‘Catch Your Train’ ενώ μου άρεσε η εκτέλεση και στην αγαπημένη κομματάρα ‘Coast To Coast’ (που έχει την ηλικία μου…δηλαδή αγέραστο!). Το πρόσφατο ‘We Built This House’ μ’αρέσει –μην βαράτε- και μέσω του instrumental ‘Delicate Dance’, φτάσαμε στο δεύτερο, ακουστικό αυτή τη φορά medley με τα  ‘Follow Your Heart’, ‘Eye Of Τhe Storm’ και ‘Send Me An Angel’ αλλά και ένα σόλο στα τύμπανα του Mikkey.  Κάπου εδώ κάποιοι πήρανε ανάσες, άλλοι ξενέρωσαν ενώ κάποιο απλά ρίξανε τους τόνους με της νούμερο 3.000.000 φορά που ακούσαμε το ‘Wind Οf Change’να μας θυμίζει πως αν δεν έπεφτε ο υπαρκτός σοσιαλισμός θα γλυτώναμε αυτή την σούπα.

Επιστροφή σε μεταλλικά μονοπάτια και ‘Tease Me Please Me’ με ενθουσιώδης υποδοχή από τους 50.000 στο κοινό (beat that!) και στα καπάκια  Η στιγμή με την διασκευή σε Overkill να σημαδεύει το φετινό καλοκαίρι πραγματικά.  Το κομμάτι σταθμός ύμνος των ύμνων των Motörhead -προς τιμήν του Lemmy- ακούστηκε πρώτη φορά μπροστά σε τόσο κόσμο…και αυτό λέει πολλά για το ελληνικό κοινό και τις αλλόκοτες επιλογές του. Η βραδιά έκλεισε επικά με τα ‘Blackout’, το ‘έχω χορέψει 50.000 φορές σε πάρτυ’ ‘Still Loving You’ και το φοβερό και αθάνατο ‘Rock You Like A Hurricane’, που σήκωσε και το τελευταίο όρθιο για να χτυπηθεί.

Η όχι και τόσο καλή οργάνωση με τις θέσεις και η χλιαρή απόδοση του σαφώς ετερόκλητου κοινού κρύφτηκε από την τεράστια επιτυχία να είναι σχεδόν γεμάτο το Παναθηναϊκό στάδιο  και την απόδοση του συγκροτήματος στα 70 του έτσι…Πραγματικά φαινόμενο η σχέση Scorpions και ελληνικού κοινού… No One Like You,  In Trance , Ηοliday…απουσίασαν από το σετλσιτ, και πόσα να πούνε και πόσα να αφήσουνε έξω θα μου πεις αλλά αυτά τα ήθελα!!!

SETLIST

Going Out With Α Bang, Make It Real, Is There Anybody There?,  The Zoo,Coast To Coast, Top Of The Bill / Steamrock Fever / Speedy’s Coming / Catch Your Train, We Built This House, Delicate Dance, Follow Your Heart / Eye Of Τhe Storm / Send Me An Angel, Wind Of Change, Tease Me Please Me, Overkill (διασκευή Motörhead), Drum Solo, Blackout, Big City Nights, Still Loving You, Rock You Like A Hurricane