Νομίζω πως η περίπτωση των Skyclad αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση. Δεν είναι μόνο η σχέση λατρείας -από τα 90’s και σχεδόν από την αρχή της πορείας τους- του ελληνικού κοινού και Τύπου με τους των Βρετανούς. Είναι και το αξιοσημείωτο, πως συναντάμε την πλήρη αποδοχή εκ μέρους του κοινού της μπάντας με αυτό το lineup,  παρά την απουσία του αρχικού frontman και βασικού συνθέτη και στιχουργού (και εμβληματικότατης προσωπικότητας) από την τωρινή του σύνθεση. Λογικό θα πω εγώ μιας και οι εμφανίσεις των Skyclad με τον Ridley πίσω από το μικρόφωνο έχουν γραφτεί στην κυριολεξία στην Ιστορία. Έτσι και τώρα η επιστροφή των θρύλων του folk metal στην Αθήνα αγκαλιάστηκε από τον κόσμο. Που γέμισε το Temple.

Και το γέμισε από νωρίς με κατά συνέπεια οι Λαρισαίοι Dreamrites να παίξουν σε ένα σχεδόν γεμάτο χώρο. Κάτι που τους βοήθησε με ανεβασμένη ψυχολογία να αποδώσουν (σε συνδυασμό με τον καλό ήχο) εξαιρετικά τα κομμάτια τους. Για 40-45 λεπτά περίπου επιδόθηκαν σε ένα σπινταριστό μίγμα Maidenικών μελωδιών και Powerίζοντος Heavy Metal. Έχουν τα κομμάτια που ταιριάζουν σε συναυλία (γούσταρα τα “Thunder and Lightning” και “Redeemer”), ενώ έλαμψαν για ακόμη μια φορά τα σόλο που είναι καλογραμμένα, αν και εμφανώς επηρεασμένα από Murray/Smith και η φωνάρα του Σιδεράκου. Είχα να τους δω 2 χρόνια και συμπτωματικά ήταν στο Eightball πάλι με τους Skyclad, και πρέπει να τονίσω την σαφέστατη βελτίωση τους.

Dreamrites setlist :

Lord Hypnos/Dreamrites , Only Time Will Tell , So Dark Inside, Eternity, The Redeemer, Thunder and Lightning, Lament of Sorrow, With Blood We Pay

Οι Skyclad αυτή την φορά με τον Steve Ramsey που απουσίαζε το 2017, ανέβηκαν στην σκηνή και σχεδόν 2 ώρες μετά μας είχαν κάνει να ξεχάσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας με την πραγματική ψυχαγωγία που μας προσέφεραν. Δεν υπήρχε τραγούδι που να μην τραγουδήθηκε ή να μην χορεύτηκε με πάθος από τον διψασμένο κόσμο που τους αποθέωνε με κάθε ευκαιρία. “Earth Mother, the Sun and the Furious Host”,“Spinning Jenny” και το ένα αριστούργημα διαδέχοταν το άλλο. Εδώ να πω πόσο ωραίο κομμάτι είναι και πόσο γρήγορα αποδεικνύεται κλασσικό το “Words Fail Me”. Από την τελευταία τους δουλεία ακούστηκε και το “Change Is Coming”, συναισθηματικά φορτισμένα ήταν τα από τα highlight της βραδιάς “Cardboard City” και “The One Piece Puzzle”, ενώ με μπόλικο stage diving και crowd surfing υποδέχθηκε ο κόσμος τα “The Widdershins Jig”, “Anotherdrinkingsong”, με τον Ridley να παίζει με την ακουστική του κιθάρα σαν συρτάκι τον ρυθμό, “Penny Dreadful”, “Inequality Street”, “The Parliament of Fools”, πριν φτάσουμε στο encore και τα “Thinking Allowed” και “History Lessens”, την θρυλική διασκευή στο “Emerald” των Thin Lizzy και το “The Declaration of Indifference”.

Εξαίσιο live, με τον κόσμο να φεύγει γεμάτος και να ανανεώνει το ραντεβού του με τους θρύλους του folk το πολύ σε 2 χρόνια!!!

Skyclad setlist :

Earth Mother, the Sun and the Furious Host, Spinning Jenny, Another Fine Mess, Change Is Coming, Cry of the Land, The Song of No-Involvement, Cardboard City, No deposit No return, The One Piece Puzzle, Words Fail Me, The Widdershins Jig, The Parliament of Fools, The Antibody Politic, Great Blow for a Day Job, Penny Dreadful, Anotherdrinkingsong, Inequality Street

Encore:

Just What Nobody Wanted, Emerald (Thin Lizzy cover), Thinking Allowed

Encore (# 2):

The Wickedest Man in the World, History Lessens, The Declaration of Indifference