Η 26η Οκτωβρίου  μαζί με την 25η βεβαίως, με τους Kawir και τους Arkhangelsk -που δυστυχώς δε μπόρεσα να παρευρεθώ – αποτέλεσαν 2 βραδιές πραγματική γιορτή του ελληνικού black και ευρύτερα του ελληνικού extreme ήχου που τα συγκροτήματα και οι οπαδοί τίμησαν με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στις 9 ακριβώς και σύμφωνα με το πρόγραμμα, άνοιξαν οι πόρτες του Temple για να υποδεχτούν τους ήδη αρκετούς fans των συγκροτημάτων και αυτό είχε σαν (ευχάριστο) αποτέλεσμα, στις 9.30 που βρέθηκαν οι Synteleia στη σκηνή να αντικρίσουν ένα σχεδόν γεμάτο venue.
Το συγκρότημα το γνώριζα σαν όνομα, αλλά θα ήταν η πρώτη φορά που τους άκουγα γενικώς και μόνο θετικά πράγματα έχω να πω. Για περίπου 45 λεπτά και με αρκετά καλό ήχο και απόδοση, οι Synteleia μας παρουσίασαν παλιότερο αλλά και ολόφρεσκο νέο υλικό που θα κυκλοφορήσουν σύντομα, βασισμένο στον κλασικό ελληνικό black-death ήχο και με εξαιρετικά καλοπαιγμένο τρόπο. Είμαι βέβαιος ότι ικανοποίησαν τους οπαδούς τους αλλά δημιούργησαν και νέους σε αυτή τους την εμφάνιση. Εμένα προσωπικά με κέρδισαν και είναι σίγουρο ότι θα τους παρακολουθώ πιο στενά από εδώ και πέρα.

Τη συνέχεια σε αυτή τη «κατάμαυρη» βραδιά και ενώ το Temple ήταν ήδη τίγκα, ανέλαβαν οι «πάλιουρες» Disharmony. Το συγκρότημα προσπάθησε και σε αρκετό βαθμό κατάφερε πιστεύω να μεταδώσει μια πολύ σκοτεινή και «σατανική» ατμόσφαιρα που δημιούργησαν τα αναμμένα on stage κεριά και η εμφάνιση του τραγουδιστή τους . Δυστυχώς ο κάπως μέτριος ήχος δε με βοήθησε να βγάλω εύκολα συμπέρασμα για το υλικό τους, το οποίο ωστόσο φάνηκε να απολαμβάνουν οι οπαδοί τους. Κατά τη ταπεινή μου άποψη πάντως, έχω την αίσθηση ότι μια δεύτερη κιθάρα θα βοηθούσε να αποδοθεί η μουσική τους ζωντανά ακόμα καλύτερα.

Γύρω στις 12 και με κάποια μικρή καθυστέρηση σε σχέση με το πρόγραμμα που πάντως τηρήθηκε κατά τα αλλά ευλαβικά, οι θρυλικοί Varathron ανεβαίνουν στο stage του κατάμεστου πια Temple και οι ρυθμικές ιαχές του ονόματος τους από τους «τρελαμένους» οπαδούς τους ακούγονται μέχρι την… Ιερά Οδό!

Δεν είναι και λίγο να γιορτάζεις τα 30 ολόκληρα χρόνια του συγκροτήματος κουβαλώντας και το πρόσφατο και εξαιρετικό “Patriarchs of Evil” στη φαρέτρα σου και αυτό ήταν κάτι που οι Varathron εκμεταλλεύτηκαν στο 100%, δίνοντας μια παθιασμένη όσο και επαγγελματική εμφάνιση, με πολύ καλό ήχο (με λίγο παραπάνω ψηλά στη μίξη το μπάσο αλλά οκ, λεπτομέρεια) και παρά τα κάποια τεχνικά προβλήματα που εμφανίστηκαν στον ένα κιθαρίστα, που όμως δε πτόησαν ούτε το συγκρότημα, ούτε το κοινό.

Με μπροστάρη τον  εντελώς «άρρωστο» σκηνικά και φωνητικά Stefan Necroabyssious και με συνοδεία μια εξαιρετικά καλοδουλεμένη και εξίσου πωρωμένη μπάντα, οι Varathron μας ταξίδεψαν μέσα σε όλα τα 30 χρόνια ιστορία τους, αποδεικνύοντας εύκολα ακόμα και σε τυχόν δύσπιστους, γιατί είναι μία από τις μεγαλύτερες  και πιο επιδραστικές μπάντες που έχει βγάλει αυτός ο τόπος στον extreme ήχο. Οι μελωδίες, τα riff τους και η έμπνευση με την οποία είναι χτισμένα τα κομμάτια τους, αποτελούν στοιχεία που πραγματικά σπανίζουν και δείχνουν ποιος είναι ο δρόμος αν θέλεις να έχεις μια μπάντα μεγάλη και με προσωπικότητα. Και δεν υπάρχει αμφιβολία μετά (και από) αυτή την εμφάνιση ότι οι Varathron είναι ένα πραγματικά μεγάλο συγκρότημα…

Συνολικά και όπως είπα και στην αρχή, η βραδιά ήταν μια πραγματική γιορτή του ελληνικού extreme ήχου, που απήλαυσαν εξίσου τα συγκροτήματα και το πολυπληθές κοινό, αποδεικνύοντας ότι ο συγκεκριμένος ήχος δεν έχει μόνο ένδοξο παρελθόν αλλά και ένα λαμπρό παρόν και μέλλον.

Και εις ανώτερα!