Επιστροφή στη σκηνή λοιπόν για τους Mother of Millions, μετά από τρία περίπου χρόνια, εάν δεν κάνω λάθος. Πως αισθάνεστε για αυτό, έχοντας βάλει τότε μια άνω τελεία στον κύκλο του “Artifacts”, που ίσως κάποιος έλεγε ότι ήταν και καταραμένος για τη μπάντα;

Σίγουρα υπάρχει μεγάλη προσμονή για την επιστροφή μας στην σκηνή. Τα lives είναι συνυφασμένα με τον χαρακτήρα της μπάντας και πάντοτε αισθανόμαστε όμορφα να μοιραζόμαστε την μουσική μας με τους ανθρώπους που βρίσκουν κάτι μικρό ή μεγάλο σε αυτή. Η ανταλλαγή ενέργειας με τον κόσμο και η ένταση των συναισθημάτων που συνοδεύουν μια live εμφάνιση σίγουρα μας έχουν λείψει. Αναφορικά με το Artifacts δεν θα χαρακτήριζα το δίσκο «καταραμένο». Το Artifacts δημιουργήθηκε με πολύ αγάπη και αντανακλά πλήρως το μουσικό μας όραμα εκείνης της περιόδου. Τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά την κυκλοφορία του ήταν πολύ άγρια για όλους μας, σε σχεδόν εξοντωτικό βαθμό, όμως αυτό δεν σχετίζεται με τον δίσκο. Για εμάς το Artifacts συνοδεύεται από την νοσταλγικότητα των στιγμών κατά την περίοδο της δημιουργία του και συνεχίζει να αποτελεί το καλλιτεχνικό αποτύπωμα των δημιουργών του για το οποίο είμαστε υπερήφανοι.

Μετά από εκείνη την επική βραδιά στο Fuzz τον Οκτώβρη του 2019 επικράτησε το χάος στον πλανήτη. Πως βγήκατε μέσα από όλη αυτή την κατάσταση, τόσο ατομικά όσο και σαν σύνολο μουσικών;

Αυτή η περίοδος ήταν δύσκολη για όλο τον κόσμο. Το ίδιο ισχύει και για εμάς. Ως άτομα ο καθένας μας αντιμετώπισε τα προβλήματά του. Πιστεύω ότι εκτιμήσαμε διαφορετικά κάποια πράγματα και δώσαμε περισσότερη σημασία στα μικρά που ίσως τελικά είναι μεγάλα. Όλη αυτή η κατάσταση μας άφησε κάποιες χαρακιές αλλά νομίζω μας έκανε σοφότερους και πιο δυνατούς. Ως Mother Of Millions θέλαμε να «μιλήσουμε» για όλο αυτό και νιώθαμε συνεχώς την ανάγκη να εκφραστούμε. Μόλις οι σύνθήκες άρχισαν να το επιτρέπουν, αρχίσαμε και εμείς σιγά σιγά να ντύνουμε με μουσική τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας.

Γράφω αυτές τις ερωτήσεις βράδυ Μεγάλου Σαββάτου, που σημαίνει ότι σε μερικές μέρες από τώρα, έρχεται το νέο σας ΕΡ με τίτλο “Orbit”. Μιλήστε μας λίγο για αυτό.

Το Orbit είναι ένας έντονα ενδοσκοπικός δίσκος. Νιώσαμε την ανάγκη πριν το επόμενο full length album μας να εκφράσουμε όλα αυτά που συνέβαιναν μέσα μας, να γράψουμε κάτι βαθιά προσωπικό και να διαχειριστούμε την απώλεια. Δεν ήταν κάτι που προγραμματίσαμε αλλά προέκυψε εντελώς οργανικά. Παρόλο που η διαδικασία σε συνθετικό, εκτελεστικό και παραγωγικό επίπεδο ήταν πλήρως ελεύθερη, η όλη ροή της δημιουργίας του Orbit ήταν εντελώς φυσική.

Μέσα στα 14 χρόνια ύπαρξης της μπάντας και πιο συγκεκριμένα μέσω τριών δίσκων που σας έφεραν επάνω στο σανίδι ουκ ολίγες φορές, έχουν σίγουρα υπάρξει highlights. Ποια είναι μερικά από αυτά;

Πολλές στιγμές έχουν χαραχτεί στην μνήμη μας και κάθε στιγμή που η μπάντα κάνει ένα μικρό βήμα προς τα μπροστά, κάθε φορά που υπάρχει πρόοδος αποτελεί για εμάς μια μικρή νίκη. Σίγουρα για όλους μας αποτέλεσε ορόσημο η πρώτη ευρωπαϊκή μας περιοδεία με τους Textures. Το να παίζεις κάθε βράδυ σε άλλη πόλη ή χώρα, να γνωρίζεις ανθρώπους και πολιτισμούς, να συναναστρέφεσαι με μουσικούς και όλα αυτά σε ένα κλίμα αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού ήταν σίγουρα κάτι το πρωτόγνωρο το οποίο δεν πρόκειται να ξεχάσουμε.

Υπάρχουν μπάντες που σας έχουν εντυπωσιάσει τον τελευταίο καιρό στον χώρο της μουσικής, και που θα προτείνατε σε οπαδούς των Mother of Millions;

Θα απαντήσω σε προσωπικό επίπεδο καθώς στην μπάντα υπάρχει πλουραλισμός μουσικών προτιμήσεων. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω κάποια νέα μπάντα να σου αναφέρω αλλά το τελευταίο πράγμα που άκουσα και με το οποίο έχω κολλήσει είναι ολόκληρο του soundtrack του Dune από τον Hans Zimmer. Η συνθετική προσέγγιση, τα ηχοχρώματα και η μουσική αντίληψη που υπάρχει σε όλα τα κομμάτια του δίσκου είναι καθηλωτική.

Πως αντιλαμβάνεστε την μουσική, και κατ’ επέκταση συναυλιακή πραγματικότητα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα; Μετά από τόσο καιρό αδράνειας, οικονομικής κόπωσης τόσο από μεριάς των συγκροτημάτων, όσο και των οπαδών, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των παραγόντων, πιστεύετε πως αυτό το καλοκαίρι που είναι τόσο ενεργό σε lives, θα επαναφέρει μια κανονικότητα;

Αδιαμφισβήτητα όλη αυτή η αδράνεια και η κόπωση ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντική για τους μουσικούς αλλά και όλους τους καλλιτέχνες γενικότερα. Ειδικότερα για τους ανθρώπους που βιοπορίζονται αποκλειστικά από την τέχνη τους, τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Εκτός από μουσικοί όμως είμαστε και άνθρωποι που αγαπάνε την τέχνη οπότε παράλληλα αντιλαμβανόμαστε την δίψα και ανάγκη του κόσμου για να συμμετέχει σε καλλιτεχνικά δρώμενα, να πάει σε μια συναυλία κτλ. Υπάρχει αρκετή συναυλιακή κίνηση αυτό το καλοκαίρι οπότε ελπίζουμε να είναι η αρχή για την επαναφορά της κανονικότητας. Τα πρώτα σημάδια αυτό δείχνουν οπότε μακάρι να συνεχιστεί.

Έχουμε προς το παρόν την κυκλοφορία του “Orbit”, τη συναυλία της Θεσσαλονίκης στο Εightball την αμέσως προηγούμενη μέρα και φυσικά τη συναυλία σας στο Gagarin στις 13 Μαίου. Τι θα δούμε/ακούσουμε από εσάς, τι θα είναι διαφορετικό αυτή τη φορά;

Όπως σου ανέφερα και πριν υπάρχει μεγάλη προσμονή για αυτά τα lives και έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά για να παρουσιάσουμε κάτι πολύ όμορφο στον κόσμο που θα παραστεί. Το μόνο που μπορώ να αποκαλύψω είναι ότι θα ακούσετε ολόκληρο το Orbit. Οτιδήποτε άλλο πω αποτελεί spoiler οπότε θα το αποφύγω. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για τον κόσμο που θα μας τιμήσει με την παρουσία του.

Τι άλλο έχει το ημερολόγιό σας καταχωρημένο προς το παρόν;

Μετά τις συναυλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα υπάρχει η συμμετοχή μας στο ProgPower Europe Festival πoυ γίνεται αρχές Οκτωβρίου στην Ολλανδία. Είμαστε σε συζητήσεις και για άλλες εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι οριστικό.

Τα τελευταία λόγια είναι δικά σας.

Σε ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα και σας περιμένουμε όλους σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.