Στις 7 και 8 Οκτωβρίου το ήδη επιτυχημένο φεστιβάλ της Ευρώπης Desertfest,  που  έχει αρχίσει να καθιερώνεται ως μουσικός θεσμός στο Λονδίνο, το Βερολίνο και την Αμβέρσα έρχεται και στην Αθήνα. Πλησιάζουν οι ημέρες που όσοι αποφασίσουν να παρευρεθούν το δεύτερο Παρασκευοσάββατο του Οκτωβρίου στην Ιερά Οδό (18- 20) στο Γκάζι, θα δουν συγκεντρωμένα μέσα σε ένα διήμερο ονόματα της ξένης και εγχώριας stoner, doom, psych σκηνής, που ούτε στα πιο τρελά του όνειρα δε θα είχε φανταστεί κανείς συναυλιακά μαζί.

Για τη διοργάνωση και το εγχείρημα του Desertfest τα λόγια είναι περιττά. Ξεκίνησε το 2012 από το Λονδίνο και το Βερολίνο, έχει επεκταθεί στο Βέλγιο και πλέον στη  Αθήνα, εμπλουτίζοντας με τα χρόνια τον αριθμό συμμετοχής και το μέγεθος των συγκροτημάτων. Είναι φανερό επίσης έστω και διαδικτυακά πως υπερβολές και λόγια πέρα από το στόχο του φεστιβάλ είναι ψιλοαδύνατο να εντοπιστούν, να ακουστούν ή να διαβαστούν. Το μόνο που μπορεί κανείς να λάβει ως πληροφορία είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς των διοργανωτών που μιλάει από μόνο του. Οπότε κοιτάξτε το line- up και μόνο αυτό αρκεί.

Τι μπορεί να λείψει λοιπόν σε κάποιον από ένα show όπου θα εμφανιστούν μαζί ονόματα όπως οι Red Fang(διαβάστε την συνέντευξη τους εδώ), οι Truckfighters, οι 1000mods, οι Torche(η συνέντευξη τους εδώ), οι Black Rainbows, οι House of Broken Promises, οι Beggars, οι Sadhus, και οι We own the sky (η συνέντευξη τους εδώ); Και αν κανείς επιλέξει και τη δεύτερη ημέρα, τότε θα έχει να αντιμετωπίσει τους Colour Haze, τους Pentagram, τους Steak, τους Elder, τους My Sleeping Karma , τους Cough, τους Karma to Burn, τους Black Hat Bones και τους Automaton.

14199579_289095688137434_8847948710845206088_n

Λίγα λόγια για τις μπάντες:

Red Fang- Μια ξεκάθαρα αγαπημένη μπάντα που ήδη οι εμφανίσεις της εντός Ελλάδας έχουν συζητηθεί, είναι ένα από τα ονόματα- σουξέ του διημέρου και ένας λόγος που πολλοί σίγουρα δε θα θέλουν να χάσουν αυτό το live. Αναμένεται να τα ξανασπάσουν.

Truckfighters- Η δυναμική παρουσία και ο γκαζομεταλάδικος ήχος των Σουηδών Truckfighters φαίνεται πως θα μας κάνει να κουνηθούμε από τη θέση μας.

1000mods – Οι δικοί μας 1000mods έχουν κερδίσει την αγάπη του κοινού τα τελευταία χρόνια, μιας και είναι μια από τις πιο δημοφιλείς μπάντες της stoner κοινότητας. Αναμένεται να απολαύσουμε και το νέο τους υλικό.

Torche- Το όνομα που περιοδεύει με τους Red Fang αλλάζει ήπειρο και φέρνει μαζί τη βαριά ψυχεδελική μουσική του. Νομίζω σιγά σιγά μας αφορούν όλο και περισσότερο….

Black Rainbows – Ένα συγκρότημα όλο χρώμα, οι Ιταλοί Black Rainbows, έρχονται από τη Ρώμη. Αναμένουμε πολλά….

House of Broken Promises- Το power trio από την California μαντεύω θα έρθει με σκοπό να ροκάρει και ο αέρας rock αμερικανίλας δε θα μας αφήσει ήσυχους.

Beggars- Με παράδειγμα το αγαπημένο Devil’ s Highway  που ήταν μια ισχυρή αφορμή  να καθιερωθούν, οι Έλληνες Beggars συνεχίζουν τη δισκογραφική τους πορεία και … it’ s all about to rock n’ roll…

Sadhus – Οι δικοί μας πάλι Sadhus έχουν δημιουργήσει έναν αθηναϊκό ντόρο γύρω από το όνομά τους , οπότε το Desertfest, εκτός από μια καλή ευκαιρία δικιάς τους στιγμής και ανάδειξης  θα είναι και η συνέχεια των όσων ξέρουμε από αυτούς.

Automaton- Από την Αθήνα και οι Automaton, νομίζω από τα πολύ doom που θα ακουστούν το διήμερο….

Colour Haze- Ποιος το περίμενε Colour Haze με τόσους άλλους μαζί; To συγκρότημα είναι το κερασάκι της τούρτας. Aquamaria, Love, To the Highest Gods we know, και θα χάσουμε κάθε επαφή με την πραγματικότητα.

Pentagram- Back to 70’ s και ό, τι και να δούμε και ό, τι και να γίνει η ιστορία θα μιλήσει από μόνη της….

Steak- Οι Βρετανοί Steak θα δώσουν και αυτοί το στίγμα τους και όσοι εκτιμούν το βρόμικο heavy stoner, νομίζω είναι ένα όνομα που θα ανταποκριθεί στα γούστα τους.

Elder- Οι ατμοσφαιρικοί Elder φέρνουν όλη την ψυχεδέλειά τους από την Αμερική.

My Sleeping Κarma- Η ψυχεδέλεια των Γερμανών My sleeping Karma ή θα μας ξυπνήσει ή θα μας ηρεμήσει, μάλλον και τα δύο. Με το συνδυασμό των υπόλοιπων μπαντών, μπορούμε να πούμε ότι μουσικά θα νιώσουμε ολοκληρωμένοι.

Cough- Το τελευταίο όνομα που συμπλήρωσε το line- up του διημέρου, οι Cough από το Richmond, ερχόμενοι από τη Γαλλία θα συνεχίσουν το φθινοπωρινό tour τους και θα μοιραστούν μαζί μας τα heavy riffs μίσους τους την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ.

Karma to Burn- Δεν είναι λίγοι αυτοί που τρελαίνονται με τα instrumental κομμάτια τους, και είναι γεγονός πως οι Αμερικανοί Karma to Burn έκαναν πάταγο όσες φορές και να εμφανίστηκαν στην Ελλάδα.

Black Hat Bones – Η Σπάρτη βγάζει πολλά- και συγκροτήματα-, και οι Black Hat Bones ό, τι μας έχουν δείξει έως σήμερα ήταν ξαφνικό και πέρα για πέρα ικανοποιητικό για να κάνουμε μια καλή αρχή γνωριμίας και να περιμένουμε πολλά, φυσικά και από την εμφάνιση τους στο Desertfest.

We own the sky- Last but not least οι We own the sky από την Αθήνα με ήχο λες και κατάγονται από την έρημο της Αριζόνα είναι ένας ακόμη λόγος για να ανταποκριθούμε στο festival.

Τώρα οι λόγοι για τους οποίους μας εντυπωσιάζει αυτή η διοργάνωση και γιατί την περιμένουμε; Οι λόγοι επίσης που θα γίνει χαμός τις δυο αυτές βραδιές;

Πρώτα από όλα το Desertfest δεν έχει να ζηλέψει ούτε και να φοβηθεί τίποτα από αντίστοιχα φεστιβάλ του εξωτερικού μιας και το line- up τα σπάει, και συνήθως αντίστοιχες τέτοιες συμπράξεις δε βλέπουμε στην Ελλάδα , ιδίως τα τελευταία χρόνια. Αν κάνουμε σύγκριση και με το προγραμματισμένο αντίστοιχο Desertfest στο Βέλγιο που ακολουθεί λίγες ημέρες μετά δεν έχουμε όντως να ζηλέψουμε τίποτα.

Δεύτερον, η ελληνικό μουσικό ακροατήριο έχει μια φανερότατη αδυναμία στον ήχο του fuzz και στο stoner, οπότε φαίνεται σαν να είναι μια γιορτή αφιερωμένη στον κόσμο που τόσο πολύ υποστηρίζει τα συγκροτήματα του είδους εκτός και εντός Ελλάδας.

Το σημαντικότερο βέβαια από όλα,- τουλάχιστον για όλους μας!- είναι πως πέρα από τα σύνορα που εν τέλει βάζει κανένας στη μουσική του, το Desertfest συμπεριλαμβάνει συγκροτήματα που θα ενδιέφεραν τους μουσικόφιλους όλων των ειδών της rock και της metal, μιας και πέρα από τους τίτλους stoner, doom, psych, εκείνο το Παρασκευοσάββατο πρόκειται να ακουστούν κομματάρες. Και ο πιο δύσπιστος θα μπορούσε να συγκινηθεί με το Love των Colour Haze, και να τον συνεπάρει το Thirty Four των Karma to Burn.

Όχι μόνο αυτό. Χαίρομαι που θα δούμε ελληνικά συγκροτήματα με ιδιαίτερη απήχηση από τη μέχρι τώρα πορεία τους, (π.χ.  1000 mods, Black Hat Bones, Beggars, ) να πλαισιώνουν ένα live, με ιστορικά συγκροτήματα όπως οι Pentagram αλλά και με άλλα μεταγενέστερα μουσικά σχήματα ( όπως οι Torche που και αυτοί έχουν διαβεί μια αξιοσημείωτη πορεία  την τελευταία δεκαετία στο χώρο). Οπότε το live τα έχει όλα. Μην ξεχνάμε ότι οι μισές σχεδόν μπάντες έρχονται από Αμερική ενώ και η Ευρώπη δείχνει και αυτή τη δυναμική της παρουσία.

Μην ξεχνάμε πως ακόμα και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές των αθηναϊκών stoner lives, όλο και κάποιο όνομα θα τους έχει ξεφύγει, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία για όσους έχουν κάτι παραλείψει να το δουν με τόσα άλλα συγκεντρωμένα μουσικά σχήματα.

Όσοι δεν πρόλαβαν ακόμα να βγάλουν εισιτήριο, το μονοήμερο κοστίζει  35 €.

Προπώληση: Viva.gr, Public, Sevenspots, Ιανός

Ας προμηθευτούμε μόνο τα εισιτήρια, γιατί όλα τα άλλα, εννοώντας τη διάθεση και την όρεξη, νομίζω πως θα τα καταφέρει να μας τα δημιουργήσει εκείνες τις δυο βραδιές αυτό το βαρύ line- up. Η ανυπομονησία είναι μεγάλη και τον επόμενο μήνα που έρχεται φαίνεται πως αθηναϊκά τουλάχιστον το stoner doom θα έχει την τιμητική του. Stay tuned for more!

desertfest-timetable