Καθώς η καλοκαιρινή, φεστιβαλική σεζόν στη χώρα μας ξεκίνησε με ορισμένα ευτράπελα (αφενός με τους Evanescence και το γνωστό θέμα με τα VIP εισιτήρια, και στη συνέχεια με τους Βauhaus κατά την πρώτη μέρα του Release Athens), δεν θα μπορούσαμε παρά να κατηφορίσουμε προς την πλατεία νερού με μεγάλο καλάθι για την περασμένη Τετάρτη – όταν το μενού ξέρεις πως θα έχει Nick Cave and the Bad Seeds, οι απαιτήσεις φτάνουν στο Θεό.

 Την μέρα ξεκίνησαν με το σετ τους οι Royal Arch, μια shoegaze αθηναϊκή μπάντα που παρά τον ήλιο και έχοντας να βγάλει πέρα το task του opening act σε μια τόσο μεγάλη μέρα, τα πήρε περίφημα. Τη σκυτάλη πήραν οι Sugar for the Pill, επίσης ένα εγχώριο act που κέρδισε κατά πολύ τις εντυπώσεις του κοινού και άφησε τον κόσμο με ανοιχτό το στόμα, όσο εκείνος πολλαπλασιαζόταν για να πάρει θέση για τους Fontaines D.C.

O κλήρος πέφτει στους Ιρλανδούς, οι οποίοι είχαν ένα μεγάλο μέρος των παρευρισκόμενων να είναι εκεί μόνο και μόνο για τη δική τους εμφάνιση – δικαιωματικά κιόλας, εφόσον πρόκειται για ένα από τα πιο ζεστά και ανερχόμενα συγκροτήματα του χώρου. Δεν ξέρω αν φταίει το ότι η μουσική τους δεν βρίσκεται τόσο στις προτιμήσεις μου, αλλά αυτό που είδα δεν με εντυπωσίασε ιδιαίτερα, σε σχέση με αυτό που είχα βάλει να ακούσω στο YouTube μέρες νωρίτερα, οπότε το set τους μου έδωσε ένα καλό έναυσμα να τριγυρίσω στο χώρο και να δω τις εγκαταστάσεις του festival μετά από τρία χρόνια απουσίας.

 Ο λόγος στη συνέχεια στους Mogwai, από τη Γλασκόβη. Παλιά καραβάνα στο χώρο, που σύντομα θα αγγίξουν τα τριάντα χρόνια δισκογραφίας, οι Mogwai ήταν ακριβώς όπως τους περίμενα – άρτιοι, καλοδεμένοι και ακριβώς on spot για το το τι είχα ακούσει έως τώρα για εκείνους, τόσο στουντιακά, όσο και από άλλους που τους έχουν δει live ανά τα χρόνια. Γέμισαν την Πλατεία Νερού τόσο με την παρουσία τους, που προσωπικά στο μυαλό μου και headliners να ήταν, θα έφευγα χορτάτη από το χώρο, μετά το σχεδόν δίωρο σετ τους.

 Τέλος, βγαίνει στη σκηνή ο κύριος Cave και απλά ο κόσμος κάτω παραληρεί. Δεν είναι αδικαιολόγητα ένας από τους καλύτερους performer εν γένει, και ειδικότερα για την Ελλάδα, ένας τόσο αγαπημένος τραγουδιστής. Η εμφάνισή του ήταν μια κατάθεση ψυχής η οποία δεν σε άφηνε να πάρεις το βλέμμα σου καθόλου από αυτό που υπήρχε επάνω στη σκηνή. Την τιμητική τους είχαν τα “Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus “ και “Ghosteen”, μεταξύ άλλων αγαπημένων. “From Her To Eternity”, “Red Right Hand”, “City of Refuge”, μεταξύ άλλων. Το δε κοινό του Release Athens, ένα ατέρμονο δάκρυ. Μια συγκλονιστική εμφάνιση για την οποία θα μιλάμε για αρκετό καιρό, η οποία κορυφώθηκε με το “Into My Arms”, κάνοντας και τον πιο άπιστο, να μην μπορεί να σταματήσει να μιλά για τον Nick Cave.

 Ραντεβού την Τετάρτη, λοιπόν!