Germany,Steamhammer,Thrash, News, Tributes,2017,Sodom,

Ένα από τα πλέον αγαπημένα συγκροτήματα της χώρας μας αποτελούν άνευ αμφιβολίας οι Sodom. Πολλοί τους έχουν στο μυαλό τους σαν μέλος του κουαρτέτου που απαρτίζουν το γερμανικό “Big 4”, ήτοι Kreator, Destruction, Tankard, Sodom. Άλλοι τους θεωρούν πρωτεργάτες του ακραίου Metal, που έθεσαν τις βάσεις για το Black Metal και το Death Metal, άλλοι τους θεωρούν πατέρες των συγκροτημάτων του είδους που βγήκαν αργότερα. Ανέκαθεν ευπρόσιτοι και κύριοι στα shows τους, οι Γερμανοί αγκαλιάστηκαν από το ελληνικό κοινό σε χρόνο dt και εξακολουθούν να βρίσκονται στις καρδιές τους. Πόσο μάλλον αυτές τις μέρες του Φλεβάρη, που κοντοζυγώνουν οι συναυλίες τους σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, στις 3 και 4 Φεβρουαρίου αντίστοιχα. Το αδιαχώρητο κάθε φορά στα venues, αμέτρητα ταυτόχρονα stage dives, πληθώρα ηλικιών – παλιοί στο κουρμπέτι και νεούδια που ζουν τις πρώτες ακραίες τους στιγμές – γίνονται ένα υπό τους ήχους του Γερμανικού Panzer. Μιας και η ιστορία θα επαναληφθεί, ευκαιρία είναι να κάνουμε μια μικρή βουτιά στην πορεία των Γερμανών, για να είστε έτοιμοι στην περίπτωση που σας την πέσουν για κουιζάκια με αντίτιμο ραφτά και μπλούζες. Το λοιπόν…

Οι Sodom πρωτοσυστάθηκαν από τον Tom Angelripper και τον Aggressor το 1981 στη Δυτική Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στο Gelsenkirchen, με βασικές επιρροές τότε τους Motörhead, Venom, Tank, Accept, Rainbow και AC/DC. Ουσιαστικά οι Sodom ήταν μια προσπάθεια του Tom να απομακρυνθεί από τα ανθρακωρυχεία του Gelsenkirchen. Πρώτος drummer για το νεοσύστατο συγκρότημα ήταν ο επονομαζόμενος Bloody Monster, ωστόσο πολύ γρήγορα αντικαταστάθηκε από τον Chris Witchhunter, με τον οποίο και κυκλοφόρησαν δυο demo, τα ‘Witching Metal’ και ‘Victims of Death’ το 1982 και 1984 αντίστοιχα, πριν ακόμα υπογράψουν με την SPV GmbH. Πώς έγινε αυτό; Μετά από μια συναυλία στη Φρανκφούρτη το 1984 με τους Destruction και τους Tankard, ο Manfed Schutz της SPV GmbH αναφώνησε στους ίδιους “You guys are so bad, you will sell a lot of records!” (: «Είστε τόσο κακοί, που θα πουλήσετε πολλούς δίσκους!»). Επακόλουθο της συνάντησης αυτής, ήταν η ηχογράφηση του ντεμπούτου ΕΡ των Sodom, με τίτλο ‘In the Sign of Evil’, το οποίο μάλιστα ηχογραφήθηκε χωρίς τον Aggressor, που είχε αποχωρήσει από το συγκρότημα και του οποίου τη θέση κάλυψε ο Grave Violator (μετά από σύσταση του Mille Petrozza), χωρίς όμως να μένει για πολύ καιρό.

Το ‘In the Sign of Evil’ που προαναφέρθηκε, να σημειώσουμε πως πήγαινε για κανονική full length κυκλοφορία, μα κάποια προβλήματα με την εταιρεία ήταν απροσπέλαστα, οπότε και κυκλοφόρησε σαν ΕΡ. Διάδοχος του Grave Violator γίνεται ο Michael Wulf (RIP 1993, motorcycle accident), του οποίου η θέση μένει για ακόμα μια φορά ανοιχτή, αφού ο Wulf αποχώρησε απ’ το συγκρότημα λίγο μετά το πέρας των ηχογραφήσεων της πρώτης ολοκληρωμένης δουλειάς των Sodom ‘Obsessed by Cruelty’, το 1986, για να ενταχθεί στους Kreator, όπου εν τέλει ούτε εκεί στέριωσε. Λόγω των εξελίξεων το ‘Obsessed by Cruelty’ ηχογραφήθηκε εκ νέου και εξ ολοκλήρου μετά από προτροπή της εταιρείας. Η πλάκα είναι ότι τελικά και οι δυο εκδόσεις κατέληξαν σε κυκλοφορία. Η νέα ηχογράφηση, συμπεριλάμβανε το τραγούδι “After the Deluge” και κυκλοφόρησε από την Steamhammer στην Ευρώπη. Στην περίπτωση της Αμερικής, η Metal Blade κυκλοφόρησε κατά λάθος την αρχική έκδοση του δίσκου.

Γενικά, όσον αφορά τον πρώτο δίσκο των Sodom επικράτησε ένα χάος με τις κυκλοφορίες, αλλά η αρχική ηχογράφηση του άλμπουμ είναι εν τέλει η πιο γνωστή. Μέχρι τότε οι Sodom διατηρούσαν μια «σατανική» εικόνα, με στίχους κυρίως αντι-θρησκευτικούς, γεμάτους βλασφημία, εξού και η τοποθέτηση ότι οι Sodom επηρέασαν (ειδικά) το Black Metal. Ακριβώς γι’ αυτό εν τω μεταξύ, πολλές φορές το κοινό και ο Τύπος δεν τους έπαιρναν στα σοβαρά, χαρακτηρίζοντάς τους ως δευτεροκλασάτους κλώνους των Venom με ημι-εφευρετικούς στίχους. Το 1987 και με τον ερχομό του νέου κιθαρίστα Frank Blackfire, με τον οποίο μεταξύ μας έκαναν παπάδες, όλα αυτά αλλάζουν. Οι Sodom κυκλοφορούν το ‘Persecution Mania’, αλλάζοντας την εικόνα τους, γίνονται πιο «πολεμικοί», σχολιάζοντας την πολιτική και κοινωνική κατάσταση του κόσμου, διατηρώντας ωστόσο μια πασιφιστική οπτική. Ταυτόχρονα, αλλάζουν και ηχητικά, γράφοντας σε πιο Thrash φόρμες. Το ‘Persecution Mania’ ήταν ο πρώτος δίσκος που ανέλαβε την παραγωγή ο Harris Johns, ο οποίος έμελλε να γίνει συχνός συνεργάτης των Sodom και ο οποίος μάλιστα εισάγει στο εξώφυλλο τον “Knarrenheinz”, τη μελλοντική μασκότ του συγκροτήματος. Με το ‘Persecution Mania’ οι Sodom ξεκινούν περιοδεία στην Ευρώπη στο πλάι των Coroner. Η Ευρωπαϊκή αυτή περιοδεία την περίοδο 1987 με 1988, έδωσε στο συγκρότημα μεγάλη ώθηση, ειδικά μουσικά, γράφοντας το ‘Agent Orange’ με το που επιστρέφουν στην Γερμανία.

1989 και οι Sodom για πρώτη φορά μπαίνουν στα charts, φτάνοντας στη θέση 36 στα German Media Control charts. Το ‘Agent Orange’ πουλά 100,000 κόπιες μόνο στη Γερμανία. Οι Sodom κερδίζουν την εμπιστοσύνη του κόσμο και εκτοξεύουν τη φήμη τους. Λογίζονται πλέον αντάξιοι των Kreator και των Destruction στους Thrash Metal κύκλους της Γερμανίας. Μέχρι και τώρα, το ‘Agent Orange’ παραμένει το πιο εμπορικά πετυχημένο άλμπουμ στο Γερμανικό Teutonic Thrash.

Λίγο η επιτυχία, λίγο η καλοπέραση, Tom και Witchhunter βουτάνε με τα μούτρα στο αλκοόλ. Ο Frank Blackfire ενοχλείται από την κατάσταση γενικά και από το γεγονός ότι πλέον το συγκρότημα δεν μπορεί να αποδώσει στα shows. Ο Blackfire αφήνει τους Sodom για τους Kreator το 1989 μετά από παρότρυνση του Mille Petrozza, με τον Michael “Micha” Hoffmann (πρώην κιθαρίστα των Assassin) να καλύπτει το κενό. Με αυτό το lineup, οι Sodom κυκλοφορούν το ‘Better off Dead’ το 1990.

Κατά την περιοδεία του συγκροτήματος στην Νότια Αμερική, ο Hoffman αποφάσισε να μείνει στην Βραζιλία, οπότε ήταν λογικό και επόμενο να αποχωρήσει απ’ τους Sodom. Την θέση του καλύπτει ο Andy Brings και μαζί του οι Sodom κυκλοφορούν το ‘Tapping the Vein’, προσθέτοντας κάποια Death Metal στοιχεία στις συνθέσεις τους. Σημειωτέον, το ‘Tapping the Vein’ ήταν και ο τελευταίος δίσκος στον οποίο συμμετείχε ο Witchhunter. Τι έγινε; Το 1992 ο Angelripper απολύει τον Chris Witchhunter λόγω του εθισμού του στο αλκοόλ. Ο Atomic Steif, που προηγουμένως ήταν στους Holy Moses και τους Living Death, μπαίνει πίσω από το drum kit και μένει μέχρι το 1996, όταν (και αυτόν) τον απολύει ο Angelripper.

Τον Σεπτέμβρη του 1991 οι Sodom παίζουν στην Sofia της Βουλγαρίας. Μια συναυλία που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό τους, μιας και οι 15.000 που βρίσκονταν εκεί ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κοινά που είχαν ποτέ. Εξίσου ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως ήταν η πρώτη φορά που γινόταν συναυλία Δυτικών προδιαγραφών στη Βουλγαρία μετά την πτώση του Κομμουνισμού (πέραν της εμφάνισης των Uriah Heep το 1987, που δεν μπορεί φυσικά να συγκριθεί).

Το 1994 οι Sodom ηχογραφούν το ‘Get What You Deserve’ και επανέρχονται στα γνωστά μουσικά τους μονοπάτια. Λιγότερα Death Metal, περισσότερα Punk στοιχεία, το ξεκίνημα μια δεύτερης φάσης των Sodom, μιας εποχής που τα φώτα της δημοσιότητας κάπου θολώνουν.

Εκείνη την περίοδο ο Tom Angelripper ξεκινά την solo καριέρα του υπό το όνομα Onkel Tom. Με τους Onkel Tom Angelripper διασκευάζει σε Thrash ρυθμούς κομμάτια που αναφέρονται σε μεθύσια, άλλα κομμάτια πιο ποπ, ακόμα και κομμάτια με Χριστουγεννιάτικα themes.

Έναν χρόνο μετά, το 1995, οι Sodom επιστρέφουν στο studio και ηχογραφούν το ‘Masquerade in Blood’, το οποίο πάλι διανθίζεται με Death Metal φόρμες, θυμίζοντας αρκετά το ‘Tapping The Vein’. Και πάλι οι Sodom αναγκάζονται να βρουν άλλο κιθαρίστα. Αυτός ήταν ο Strahli, ωστόσο δεν έμεινε πολύ καιρό με το συγκρότημα. Συνελήφθη και φυλακίστηκε για θέματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Έκτοτε οι Sodom κόβουν κάθε επαφή μαζί του, μέχρι τον Ιανουάριο του 2011, όποτε και έμαθαν ότι ο Strahli πέθανε στο Ντίσελντορφ. Ο Atomic Steif επίσης έφυγε, οπότε ο Angelripper έπρεπε να βγει για ακόμα μια φορά στο κυνήγι για νέα μέλη. Ο κλήρος πέφτει στον Bernemann και τον ντράμερ Bobby Schottkowski. Την περίοδο 1997 – 2010 οι Sodom διατηρούν ένα σταθερό lineup, με τους Tom Angelripper, Konrad “Bobby” Schottkowski και Bernemann να αποτελούν τα μέλη του συγκροτήματος.

‘’Til Death Do Us Unite’ για τη συνέχεια και ίσως το πιο παράξενο εξώφυλλο που είχαν ποτέ οι Sodom. Απεικονίζει την κοιλιά μας εγκύου γυναίκας και το μπυροκοίλι ενός άνδρα που πιέζουν ένα ανθρώπινο κρανίο. Μουσικά οι Sodom επιστρέφουν στον παλιό καλό εαυτό τους, με ένα μικρό twist. Έχουν δομές βασισμένες στο thrash, ωστόσο τις κάνουν λίγο πιο πικάντικες θα λέγαμε, μπολιάζοντάς τες με λίγο crossover. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κομμάτι “Fuck The Police” το οποίο αγαπήθηκε για προφανείς λόγους απ’ τους πάντες.

Το 1999 έρχεται το ‘Code Red’ που επαναφέρει τον κλασικό ήχο του συγκροτήματος. Καθαρόαιμο Teutonic thrash με ρέτρο διαθέσεις. Η έκδοση των περιορισμένων αντιτύπων, συμπεριελάμβανε ένα bonus CD, το οποίο ουσιαστικά ήταν ένα tribute στους Sodom με τίτλο ‘Homage to the Gods’. Στον δίσκο αυτόν συμμετείχαν οι Cradle of Filth, Impaled Nazarene, Krisiun, Dark Funeral, Luciferion, Atanatos, Decayed Remains, Enthroned και Brutal Truth.

Δυο χρόνια μετά, οι Sodom κυκλοφορούν το ‘M-16’, έναν concept δίσκο με θέμα αναφοράς την ταινία ‘Apocalypse Now’ (απ’ όπου και πάρθηκε και το sample στην αρχή του “Napalm in the Morning”). Πραγματεύεται κατά κύριο λόγο τον πόλεμο στο Βιετνάμ και προφανώς ο τίτλος του δίσκου προήλθε απ’ το ομώνυμο όπλο Μ-16, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τους Αμερικανούς στρατιώτες στον προαναφερθέντα πόλεμο.

Το 2006 έρχεται ο ομώνυμος δίσκος των Sodom μέσω της Steamhammer, που περιλαμβάνει τις γκράντε επιτυχίες “City of God” και “Blood On Your Lips”. Έναν χρόνο μετά, το 2007 ο Tom Angelripper συγκεντρώνει τα μέλη που ηχογράφησαν το ‘In the Sign of Evil’ (τους Witchhunter και Grave Violator) για να ηχογραφήσουν ξανά τον δίσκο και να τον κυκλοφορήσουν ως full length όπως προβλεπόταν εξαρχής, με τίτλο ‘The Final Sign of Evil’. Στην κυκλοφορία αυτή, προστίθενται bonus tracks, όπως προέτρεψε η Streamhammer.

Ο Chris “Witchhunter” Dudek πέθανε στις 7 Σεπτεμβρίου 2008 από ηπατική ανεπάρκεια μετά από χρόνια μάχη. Το ‘In War And Pieces’ είναι το δέκατο τρίτο στούντιο άλμπουμ των Sodom. Eίχε κυκλοφορήσει στην Ευρώπη στις 22 Νοεμβρίου, 2010 και στη Βόρεια Αμερική στις 11 Ιανουαρίου, 2011. Στις 30 Νοεμβρίου του 2010, ανακοινώθηκε ότι ο Bobby Schottkowski ήθελε να αποχωρήσει από το συγκρότημα, λόγω “προσωπικών και ιδιωτικών προβλημάτων” που είχε με τον Tom Angelripper και τον Schottkowski. Εν τέλει έτσι έγινε, ο Schottkowski αποχώρησε και στις 8 Δεκεμβρίου 2010, ο Markus “Makka” Freiwald ανακοινώθηκε ότι είναι ο νέος drummer των Sodom.

Στα τέλη Ιανουαρίου του 2012, οι Sodom ξεκίνησαν να γράφουν τον 14ο δίσκο τους, ο επρόκειτο να ηχογραφηθεί τον Μάιο του 2012 ώστε να κυκλοφορήσει μέσα στο καλοκαίρι. Ωστόσο στις 17 Δεκεμβρίου 2012, η μπάντα ανακοίνωσε πως ο δίσκος θα κυκλοφορήσει στις 29 Απριλίου του 2013. Το άλμπουμ είχε τίτλο ‘Epitome of Torture’ και διέθετε 13 κομμάτια. Ο δίσκος κυκλοφόρησε στη Γερμανία στις 26 Απριλίου, και στις ΗΠΑ στις 7 Μαΐου.

Τον Νοέμβρη του 2014 οι Sodom κυκλοφορούν ένα ΕΡ σαν πρόγευση για τον επικείμενο δίσκο τους, με τίτλο ‘Sacred Warpath’. Το ΕΡ αυτό συμπεριλάμβανε ένα επίσημο νέο κομμάτι και ζωντανές ηχογραφήσεις τριών ακυκλοφόρητων κομματιών. Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2016, κυκλοφόρησε ο δέκατος πέμπτος δίσκος του συγκροτήματος με τίτλο ‘Decision Day’.

Οι Sodom μέχρι και σήμερα είναι από τα πιο παραγωγικά συγκροτήματα με μεγάλη εμπορική επιτυχία, κάτι που αποδεικνύεται και το 2001, όταν ο Tom Angelripper βραβεύεται με διπλό πλατινένιο δίσκο για την πώληση πάνω από ενός εκατομμυρίου δίσκων των Sodom. Τριάντα έξι χρόνια πορείας, δεκαπέντε studio δίσκοι, τρία live albums, δύο συλλογές και έξι ΕΡ και εγγύηση ΠΑΝΤΑ για διασυρμικές συναυλίες. Μια ερώτηση εγείρεται… Εσύ που θα είσαι; Θα έχει και λουκουμάκια για support, οπότε αυτά δε χάνονται.

Οι Sodom θα εμφανιστούν στο Eightball Live Stage στις 3 Φεβρουαρίου 2017, με support acts τους Kemerov και τους Scumfucks, ενώ στην Αθήνα θα εμφανιστούν το επόμενο βράδυ, στις 4 Φεβρουαρίου, μαζί με τους Bio-Cancer, Rapture και Amken.

Facebook events:

Θεσσαλονίκη: https://www.facebook.com/events/184312545330295/
Αθήνα: https://www.facebook.com/events/327163290983906/