Αν αποφασίσεις να ασχοληθείς με το φαινόμενο Sodom και τον τρόπο που η Γερμανία κατάφερε να γίνει το επίκεντρο του ευρωπαϊκού thrash metal ξεκινάς κάπου εδώ. Ο ερχομός του 20άχρονου Frank “Blackfire” Godznik στις κιθάρες και η σύμπραξη τους με  παραγωγό τον Harris Johns στα θρυλικά Musiclab Studios του Βερολίνου τον Δεκέμβριο του 1986, προανήγγειλε μέσα από το EP τριών κομματιών ‘’Expurse Of Sodomy’’ την ‘’γέννα’’ μιας ιδέας που λίγες κατάφεραν να συγκριθούν μαζί της στο πέρασμα των δεκαετιών. Αρκεί να αναλογιστούμε εδώ, το μέγεθος του ‘’Blackfire’’ στον extreme χώρο και την μετέπειτα πορεία του στους Kreator όσο και τις συνεργασίες του Harris Johns που δεν παρέμειναν στα ευρωπαϊκά σύνορα αλλά επεκτάθηκαν και στις άλλες ηπείρους δίνοντας αποτέλεσμα σε τερατώδεις δουλειές όπως των Hobbs Angel Of Death, Coroner, Voivod και Pestilence. Η μέρα αυτή έμελλε να είναι η 1η του Δεκέμβρη του 1987, όπου το group μέσω της γερμανικής Steamhammer κυκλοφόρησε το δεύτερο full length album του παράλληλα με την κυκλοφορία του επίσης θρυλικού 3ου full length album ‘’Release From Agony’’ των έτερων ομοεθνών thrashers Destruction.

H 35λέπτη all out thrash δολοφονική καταιγίδα που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1987 όχι μόνο διευκόλυνε την εμφάνιση του όρου teutonic thrash metal αλλά αποδείχθηκε κομβική σε μια εποχή που η Ανατολική Γερμανία δημιουργούσε βάσεις μιας ζωής για τα επόμενα συγκροτήματα που έψαχναν και ψάχνουν το extreme ερέθισμα στην τέχνη. Όμως για να συμβεί αυτό οι Sodom χαιρετίστηκαν ως ένα από τα πρώτα και πιο υποτιμημένα black metal group της εποχής τους μέσα από τις κυκλοφορίες ‘’In The Sign Of Evil’’ και ‘’Obsessed By Cruelty’’.

Ταχύτητα και ταλέντο στις κιθάρες, καλογραμμένα solo, roto-Tom rolls και τόνος που ‘’τσακίζει’’ στο μπάσο, μαζί με τα αξιομνημόνευτα Angelripper growls έδωσαν το απαραίτητο boost και την τρομακτική ατμόσφαιρα στο όραμα της παρέας από το Γκελζενκίρχεν στο να αναδείξει τις πολιτικές της ευαισθησίες ξεφεύγοντας από το πρωτόγονο χάος και καταφέρνοντας να το κάνει με αποφασιστικά ευρωπαϊκό τρόπο. Με παραγωγή ανάξια αυτής που συναντούμε στις δουλειές των Kreator, τα τραγούδια και η μουσικότητα έφτιαξαν τον εαυτό τους στο συγκεκριμένο album. Η πιο εντυπωσιακή πτυχή αυτού του album χωρίς καμία αμφιβολία, είναι η δημιουργικότητα, οι στίχοι και το badass bass. Κομμάτια όπως το ‘’Procession To Golgotha’’, το ‘’Bombenhagel’’ και η εκπληκτική διασκευή του ‘’Iron Fist’’ των Motörhead, καταφέρνουν να ‘’διαλύσουν’’ κάθε αμφιβολλία σχετικά με τις δεξιότητες και τη δημιουργικότητα που επέδειξε ο Tom σε αυτό το album ορόσημο.

Η περίπτωση του ‘’PersecutionMania’’ μας έδειξε ότι άλλο πράγμα είναι να χαρακτηρίζεσαι ως συγκρότημα που επέλεξες να συγχρονίσεις τον ήχο σου και άλλο να το πετύχεις χωρίς να επηρεάζεις ένα αμερικανοποιημένο ύφος. Ένας δίσκος βαρύς, με ζοφερή αύρα και αποτελεσματική έκφραση που κατάφερε να ξεφύγει από το μέσο τυπικό thrash metal album από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Και μπορεί να υπήρχαν περιορισμοί τότε για μια μπάντα με το μπάσο σημείο αναφοράς όσον αφορά τη σύνθεση τραγουδιών, ο ερχομός και η ύπαρξη ενός ισχυρού και ικανού πρωταγωνιστή όπως νεοεισερχόμενος ‘’Blackfire’’ τους έδωσε την αφορμή και επέλεξαν να εξελιχθούν. Το στυλ του Frank “Blackfire” Godznik ταίριαξε απόλυτα με την ευαισθησία του mid 80s thrash metal, αλλά θα ήταν αφελές να σχολιάσουμε ότι το συγκρότημα υποχώρησε πλήρως από την αρχική του φόρμα. Το‘’PersecutionMania’’ είδε το συγκρότημα να προχωρά όσο πιο μακριά μπορούσε χωρίς να προδώσει ποτέ τους πυλώνες του ήχου τους.

Οι Sodom σφυρηλάτησαν έναν δρόμο που τους χάρισε καριέρα. Έθεσαν στόχο, στο πρώιμο τους στάδιο, με την κυκλοφορία αυτού του δίσκου να  αμφισβητήσουν τον εαυτό τους δημιουργικά χωρίς να προδώσουν το fan base τους και τα κατάφεραν. Στίχοι εκπληκτικοί, πολιτικά ενδιαφέροντες, ακόμη και κάπως προαισθανόμενοι για όλα τα ιστορικά/πολιτικά γεγονότα της εποχής (που θα αμφισβητούσαν αυτό το γεγονός με τους Αμερικανούς και τους Σοβιετικούς, ήταν στη φωτιά του Ψυχρού Πολέμου, βλέπε ‘’Nuclear Winter’’ and ‘’PersecutionMania’’). Στίχοι με νόημα που απασχόλησαν το κοινό, χωρίς ούτε ένα στιχουργικό απόσπασμα σε ολόκληρο το album που να φαίνεται παράξενο ή παράλογο ή πολύ απλά να μην έχει κανένα νόημα και με highlight αυτό που συναντάς και ακούς σε ένα από τα κλασσικότερα και σπουδαιότερα teutonic thrash metal ever hits, το Bombenhagel. Οι περισσότερες thrash metal γερμανικές μπάντες της εποχής όπως πχ οι Exumer, Vendetta και Destruction, δεν είχαν την ικανότητα να γράψουν σπουδαίους στίχους με νόημα όπως καταφέραν οι Kreator και οι Sodom εκείνη τη συγκεκριμένη περίοδο και αυτό είναι κάτι που μέτρησε σαν credit στην πορεία. Άξιο αναφοράς δε, τα πολύ καλά english vocals του Angelripper με αυτή τη χοντρή και καθορισμένη γερμανική προφορά.

Αν ποτέ ρωτήσεις έναν Sodomaniac ποιο είναι το αγαπημένο του Sodom album 9/10 φορές θα σου πει διστακτικά ‘’Agent Orange’’ και λέω διστακτικά γιατί έτσι είναι… είναι σαν να ζητάς από έναν Slaytaniac να επιλέξει ανάμεσα στο ‘’Reign In Blood’’ στο ‘’South Of Heaven’’ και στο ‘’Seasons In The Abyss’’. Απλά είναι πολύ δύσκολο να επιλέξεις. Αυτό το album είναι όλα όσα αντιπροσωπεύουν οι Sodom μέχρι σήμερα. Αυτό το album είναι αυτό που ονειρεύεται ένας thrasher, αυτό το album είναι αυτό που θα χρησιμοποιούσαμε ως υποστηρικτικό επιχείρημα σε ένα debate τύπου “Kreator vs Sodom…είναι τόσο καλό. Ίσως είναι το καλύτερο teutonic thrash metal όλων των εποχών. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Απαραίτητο σε κάθε thrash metal συλλογή με τελική γαρνιτούρα προέλευσης Deutschlandlied (Γερμανικός Εθνικός Ύμνος) στο σβήσιμο του δίσκου (που τους δημιούργησε γελοία προβλήματα αργότερα).

Κλείνοντας την αναφορά μας σε αυτήν την μνημειώδη πολιτισμική extreme ομορφιά θα ήταν άδικο να μην αναφέρουμε πως αρχικά η παραγωγή του δίσκου έγινε σε Δυτική Γερμανία, Αμερική και Καναδά και Ινδονησία με τους Γερμανούς να είναι το πρώτο extreme metal συγκρότημα που επισκέφτηκε την Ελλάδα ένα χρόνο αργότερα στο ΡΟΔΟΝ στα πλαίσια προώθησης του δίσκου με warm up τους δικούς μας Flames και το solo project του τραγουδιστή τους NigelFoxxe’s Inc. Η Sodomania Tour είχε συνοδοιπόρους τους Whiplash, τους Atheist, τους Assassin, τους Hydra Vein, τους Protector, τους Tankard, τους At War, τους Cyclone, τους Rage και μας χάρισε ένα από τα πιο κλασσικά thrash metal live albums το ‘’Mortal Way Of Live’’.

 

Mans dignity and grace infected by intruder organism changed into weak willed subjects…