Η Ελλάδα είναι η χώρα των άκρων.
Ή θα πηγαίνουν όλα λάθος, ή σε άγονο στρέμμα θα γεννήσει ανθούς.

Στην δεύτερη περίπτωση, είναι πολλά τα παραδείγματα καλλιτεχνών και συγκροτημάτων, που όχι μόνο κατάφεραν να ταράξουν εγχώρια και διεθνή ύδατα, ούτε απλά πήγαν κάποιο μουσικό είδος λίγο παραπέρα αναπροσαρμόζοντας ορίζοντες, αλλά με τις ρηξικέλευθες ιδέες τους πλημμύρισαν με ελπίδα για το μέλλον της μουσικής τους ακροατές και σε κάποιες ιδιάζουσες περιπτώσεις ένωσαν διαφορετικά είδη μουσικής, ανθρώπους, τρόπους διασκέδασης, θεάσεις των πραγμάτων, ακόμα και διαφορετικές κοσμοθεωρίες.

Οι Villagers of Ioannina City – ή εν συντομία VIC – ξεπήδησαν από την μουσική σκηνή των Ιωαννίνων το 2007 γράφοντας συνθέσεις που βρίσκονταν σε απόλυτη αρμονία με το Ηπειρώτικο σκηνικό. Η Μάνα Φύση με τα βουνά και τα λαγκάδια της, τα φυσικά φαινόμενα, η θεϊκή ατμόσφαιρα ως απόρροια των αγνών εδαφών και το «βάρος» της μακραιώνιας ιστορίας του τόπου, αποτελούν την βάση των VIC. Μια βάση που διανθίζεται και εξυψώνεται με ψυχεδελικά στοιχεία, stoner rock πινελιές και acid/doom σημεία. Εκεί που οι Pink Floyd και οι King Crimson συναντούν την τοπική παράδοση. Εκεί όπου οι ηλεκτρικές κιθάρες και τα μπάσα συναντούν το κλαρίνο και τον τζουρά.

Το πρώτο τους άνοιγμα, έρχεται με το Promo που κυκλοφόρησαν τον Απρίλιο του 2010, όπου είχαν ηχογραφήσει έξι στο σύνολο κομμάτια με τον Αλεξ Καραμέτη στις κιθάρες και τα φωνητικά, τον Άκη Ζώη στο μπάσο, τον Άρη Γιαννόπουλο στα τύμπανα και τον Γιάννη Χαλδούπη στο κλαρίνο. Η μουσική τους αρχίζει και αγκαλιάζεται από κόσμο σε όλες τις άκρες της χώρας και εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς. Τον Μάιο του 2013 εμφανίστηκαν ζωντανά σε διάφορες πόλεις, μεταξύ αυτών στα Τρίκαλα, την Λάρισα, τα Ιωάννινα, την Καβάλα, το Αγρίνιο και την Αθήνα, ενώ μερικούς μήνες αργότερα εμφανίστηκαν τρεις φορές ζωντανά στην Αλβανία.

Η πρώτη τους πραγματικά ολοκληρωμένη δουλειά ήρθε τον Απρίλιο του 2014, φέροντας τον τίτλο “Riza”, δίσκος ο οποίος κυκλοφόρησε σε 1000 κόπιες (500 βινύλια & 500 CD) μέσω της Mantra Records. Αρκετά «επικίνδυνο» εγχείρημα, με τη λογική ότι πρόκειται για έναν fusion δίσκο, που μπλέκει διαφορετικά μεταξύ τους είδη. Εδώ οι VIC θεωρώ ότι κάνουν ένα βήμα πίσω με τα 70s psychedelic και ένα βήμα μπροστά με πιο πολλά stoner στοιχεία. Η παραμικρή δυσαναλογία στο χωροχρόνο των οργάνων, θα οδηγούσε σε ένα χαοτικό αποτέλεσμα. Κι όμως, τι σου είναι το τσαγανό ε; Όχι μόνο έμπλεξαν το κλαρινό με ηλεκτρικές τάσεις τύπου Kyuss και Monster Magnet, αλλά το έκαναν και πάρα πολύ επιτυχημένα μάλιστα, με μελωδίες που σου σκαλώνουν στο μυαλό και σε ωθούν στο να σηκωθείς και να χορέψεις. Η δυναμική που απέκτησαν τους ώθησαν σε συναυλίες σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Πάτρα εκτός των πόλεων που είχαν ήδη επισκεφτεί, καθώς επίσης συμμετείχαν στο Way Of West Festival στο Δρέπανο και το Rockwave Festival στην Μαλακάσα της Αθήνας, μεταξύ άλλων. Και όταν μιλάμε για δυναμική, εννοούμε sold out των εμφανίσεων, τον δίσκο να διακινείται συνεχώς σε διαδικτυακά κανάλια και μέσα δικτύωσης, παρέες να συζητούν για το τί τους βρήκε ξαφνικά και, το κυριότερο, να ενώνονται κάτω από την ομπρέλα των VIC άνθρωποι με πολλά ή παντελώς ελάχιστα έως ανύπαρκτα μουσικά κοινά. Πραγματικά μαγικό.

Στις 13 Νοεμβρίου 2014, κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή το ΕΡ «Zvara/Karakolia» μέσω της ίδιας εταιρείας. Τα δύο κομμάτια του ΕΡ ηχογραφήθηκαν στην Θεσσαλονίκη και στο δεύτερο κομμάτι συμμετείχαν ως γκεστ ο Κώστας Παπαπαναγιώτου στο μπουζούκι, ο Γιώργος Ρήγας στον μπαγλαμά και o Eυριπίδης Ντιναλέξης στο τζουρά. Δανείστηκε φυσικά την ένταση που προκάλεσε το “Riza” και χάραξε το δικό του δρόμο στα δισκογραφικά μονοπάτια.

Με τον αέρα να πνέει δυνατός κάτω απ’ τα φτερά τους, οι VIC επέστρεψαν στην δισκογραφία κυκλοφορώντας τον concept δίσκο “Age of Aquarius” τον Σεπτέμβριο του 2019. Πλέον εμφανίζονται ακόμα πιο κατασταλαγμένοι, αποφασισμένοι να κερδίσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ακροατές. Και το κάνουν. Η – καλώς έχουσα – αναστάτωση που προκάλεσαν οι Villagers στα μουσικά νερά γέννησε ενδιαφέρον και στο εξωτερικό, με την Napalm Records, να θέλει να αναλάβει το reissue του δίσκου, γεγονός που έκανε πολλούς να σκάσουν απ’ τη ζήλια τους – να τα λέμε όπως είναι τα πράγματα! Έξτρα γκάζι στις συνθέσεις, μεγαλύτερο φιλτράρισμα του μουσικού background, μα πάντα ο παραδοσιακός ήχος να είναι παρών και να ντύνει με ένα πέπλο σχεδόν μυστικιστικό τα πάντα. Προσωπικά θεωρώ ότι το “Age of Aquarius” είναι και το επίσημο άνοιγμα της μπάντας στον διεθνή χώρο, ειδικά με την προσθήκη των αγγλικών στίχων στα κομμάτια, στοίχημα το οποίο φαίνεται να κερδίζουν αφενός με την Napalm να μπαίνει στο παιχνίδι, αφετέρου με τα διεθνή μέσα και σελίδες να ασχολούνται πραγματικά με τον συγκεκριμένο δίσκο. Όπως ήταν φυσικά αναμενόμενο, η επιτυχία του δίσκου οδήγησε τους VIC σε μια σειρά συναυλιών, με κορύφωση την εμφάνιση στο κλειστό Tae Kwon Do του Φαλήρου τον Φεβρουάριο του 2020, συναυλία η οποία ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε με τον τίτλο “Through Space and Time (Alive in Athens 2020)”.

Αν και οι Villagers of Ioannina City βρίσκονται ήδη σε περιοδεία, σας παροτρύνω – από προσωπική κιόλας εμπειρία – να τους δείτε ζωντανά σε όποια πόλη μπορείτε/προλαβαίνετε. Έχουν να σας δώσουν πολλά, και όχι μόνο μουσικά μιλώντας. Γιατί οι «μεγάλοι» καλλιτέχνες δεν επαναπαύονται μόνο στην τέχνη τους. Άγουν και την ψυχή.